25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

(DAN 46 #COVID-19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo so v Sloveniji potrdili 24 dodatnih okužb z novim koronavirusom, opravili so 489 testiranj. Umrla sta še dva bolnika, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 30.

Število s COVID-19 potrjenih okužb se jue povečalo na 997, tako da bo danes presežena številka 1.000, globalno pa bo že več kot 1,3 milijona potrjenih okužb.

20:30 Evropska komisija je okviru ukrepov za obvladovanje posledic pandemije novega koronavirusa uvoz zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, pomembnega v spopadu z virusom, začasno oprostila uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ukrep bo veljal šest mesecev, od 30. januarja do 31. julija.
 
20:15 Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal minister.
 
20:00 V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 292 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer se je število potrjenih okužb v tej državi povzpelo na 2200. V zadnjem dnevu je za posledicami koronavirusne bolezni 19 umrlo sedem ljudi, skupaj doslej 58, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim so zabeležili porast števila okužb med zdravstvenimi delavci.
 
19:45 Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.
 
19:30 Češka v boju proti novemu koronavirusu prvič nekoliko rahlja omejitvene ukrepe. Kot je danes sklenila vlada, bo po novem spet dovoljeno ukvarjanje z zunanjimi individualnimi športi. Vrata bodo smele ponovno odpreti nekatere trgovine.
 
19:15 Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je danes v ZDA preseglo 10.000, okuženih pa je že skoraj 350.000 ljudi. Število mrtvih v najhuje prizadeti zveni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila.
 
19:00 V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, so zapisali na spletnih straneh policije.
 
18:45 Italija želi s testiranjem prebivalcev na prisotnost protiteles ugotoviti razširjenost novega koronavirusa med ljudmi. S tem namenom nameravajo v državi kmalu začeti jemati vzorce krvi med ciljnimi skupinami v vseh deželah.
 
18:40 V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 636 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, potem ko je njihovo število v nedeljo znašalo 525 – najmanj po 19. marcu. Doslej je v Italiji vsega skupaj umrlo že 16.523 obolelih s covidom-19, je danes v Rimu sporočila civilna zaščita.
 
18:30 Španski trener Pep Guardiola, trenutno vodi Manchester City, je zaradi novega koronavirusa ostal brez matere. Kot so potrdili v klubu, je Guardiolova 82-letna mama Dolors Sala Carrio v Manresi pri Barceloni podlegla bolezni.
 
18:20 V Veliki Britaniji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že več kot 5000 ljudi. V zadnjih 24 urah je bolezni podleglo 439 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 5373. Doslej so na Otoku okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 51.608 ljudeh, med njimi je premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 v bolnišnici.
 
18:15 Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je danes povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

18:10 Mariborski mestni svetniki so na dopisni seji, ki so jo zaključili danes popoldne, potrdili odlok o ukrepih za blaženje posledic epidemije covid-19. Ta med drugim predvideva oprostitev plačila najemnine za poslovne prostore v lasti občine za gostince in druge podjetnike ter finančno injekcijo za javni zavod Športni objekti Maribor.
 
18:00 Prodaja novih avtomobilov je v Veliki Britaniji marca zaradi pandemije novega koronavirusa medletno nazadovala za 44 odstotkov, je objavil britanski inštitut za gospodarske in poslovne raziskave CEBR. Ta sicer ocenjuje, da ukrepi za zajezitev širjenja virusa britansko gospodarstvo vsak dan stanejo prek 2,4 milijarde funtov (2,7 milijarde evrov).
 
17:45 Mednarodna nogometna zveza ustvarja pogoje, da bi se nogometna sezona 2019/20 lahko podaljšala tudi čez običajni 30. junij. Kot poročajo agencije, je Fifa izdala priporočilo, da naj nogometaši tudi po tem datumu naprej igrajo za svoj klub, če se bo sezona letos zaradi pandemije novega koronavirusa podaljšala.
 
17:30 Norveška, ki v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa ni uvedla popolne omejitve gibanja, ima epidemijo covida-19 pod nadzorom, je danes ocenila vlada.
 
17:15 Minister Janez Cigler Kralj se je v Ljutomeru sestal s predstavniki občine, doma starejših občanov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in zdravstvenega doma ter se seznanil z razmerami v domu starejših občanov in naraščajočem številu okuženih. Udeležence je pozval k sodelovanju.
 
17:05  Svetovna recesija, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, bo hujša od tiste leta 2009, a že prihaja do prvih znamenj okrevanja gospodarstva na Kitajskem. To nakazuje tudi ponovno onesnaževanje v državi, so danes poudarili ekonomisti Mednarodnega denarnega sklada (IMF).
 
17:00 Pandemija koronavirusne bolezni 19, ki je po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj, se v nekaterih najhuje prizadetih državah nekoliko umirja. Avstrija zato že razmišlja o odpravi nekaterih omejitev, na Japonskem pa jih bodo šele uvedli. V ZDA se medtem pripravljajo na najhujše, v EU pa sprejemajo ukrepe za ublažitev gospodarske krize.
 
16:50 V šmarskem domu upokojencev je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih 119 stanovalcev in zaposlenih, kar je sedem več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 je tako iz doma umrlo 10 oseb, ki so imele še pridružene bolezni. Skupno število okuženih v šmarski občini pa je v nedeljo poraslo na 137.

 
16:45 Več kot 60 potnikom na avstralski turistični križarki Greg Mortimer so potrdili okužbo na novi koronavirus, so danes sporočili z urugvajskega ministrstva za zdravje. Šest potnikov, ki so življenjsko ogroženi, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnico v mestu Montevideo.
 
16:40 Avstrijska vlada je v ponedeljek sporočila, da se gledalci zaradi pandemije koronavirusa ne smejo udeležiti športnih dogodkov najmanj do konca junija, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa. Prepoved velja tudi za druge, denimo kulturne prireditve.
 
16:30 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pripravljajo izhodno strategijo za čas po ukrepih, ki veljajo zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Zaradi njih so delo omejili na stopnje nujno in zelo hitro, zdravljenje raka ter porodništvo. Prva naslednja stopnja bo obravnava bolnikov pod stopnjo hitro, so danes poročili iz UKC.
 
16:15 Število novih okužb z novim koronavirusom v Iranu je začelo postopoma upadati, je danes sporočila iranska vlada. Ob tem je posvarila, da koronavirusna bolezen 19 še zdaleč ni pod nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
16:00 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je pri Lenartu seznanil s tamkajšnjimi aktualnimi razmerami in ukrepi. Govorili so tudi o alternativnih prostorih za starejše v prenovljenem domu svete Agate, to je nekdanji Črni les, kamor bi lahko namestili del oskrbovancev iz doma svetega Lenarta v mestu.
 
15:50 V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so med vikendom okužbo z novim koronavirusom potrdili pri treh zaposlenih. Vse tri osebe so bile brez simptomov, uporabljale so ustrezno zaščitno opremo in niso bile v stiku z bolniki, so danes sporočili iz bolnišnice. Na Koroškem se je medtem število vseh potrjeno okuženih v regiji povečalo na 39.
 
15:45 Švedska v Stockholmu odpira poljsko bolnišnico za bolnike z novo koronavirusno boleznijo 19. Na ta način želi razbremeniti pritisk na bolnišnice v prestolnici, saj število obolelih vztrajno narašča. Do danes so našteli 7206 potrjenih primerov okužbe, umrlo je 477 ljudi, največji del na območju Stockholma.
 
15:30 V begunjskem Elanu zaradi epidemije novega koronavirusa proizvodnja še naprej stoji, v žirovski Alpini pa po desetdnevni zaustavitvi znova teče, vendar v zmanjšanem obsegu. Direktor Alpine Jernej Osterman upa, da se bodo razmere čim prej normalizirale in da bodo tudi njihove trgovine lahko znova odprle svoja vrata.
 
15:20 Evropska vesoljska agencija (Esa) je v sodelovanju z Evropsko komisijo in slovenskim podjetjem Sinergise danes objavila posebno različico natečaja za algoritme daljinskega zaznavanja, osredotočeno na uporabo vesoljskih tehnologij za podporo pri pandemiji covida-19. Iščejo ideje, kako bi lahko pomagali z uporabo satelitskih podatkov.
 
15:15 Župani občin slovenske Istre ugotavljajo, da so se ljudje minuli konec tedna večinoma držali odloka o omejitvi gibanja in se ob tem tudi zahvalili občanom. Izolski župan Danilo Markočič je poudaril, da se njihovi občani obnašajo tudi samozaščitno. Po besedah prvega moža piranske občine Đenia Zadkovića so ljudje razumeli, da gre za nujen ukrep.
 
15:10 V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem do 14. ure potrdili še 40 primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1222, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Od nedelje je umrla še ena oseba. S tem se je število mrtvih zaradi covida-19 zvišalo na 16.
 
15:05 DZ se bo v torek sestal na izredni seji, ki so jo za obravnavo sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje zahtevali v koaliciji. Ker je odbor DZ ta sklep zavrnil, poslanci o njem ne bodo glasovali. Večja je naklonjenost noveli referendumskega zakona in predlogu sprememb poslovnika DZ, ki ju bo DZ obravnaval na izredni seji.
 
15:00 V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 1000 novih primerov okužb s koronavirusom. V zadnjem dnevu je število okuženih naraslo za 954 na 6343 primerov, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov. V državi je v povezavi s covidom-19 umrlo 47 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
14:50 Kitajska pomoč EU, o kateri sta se pred nekaj tedni dogovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in kitajski premier Li Keqiang, je prispela v Rim, so danes sporočili v komisiji. Letalo iz Kitajske je v Italijo pripeljalo dva milijona kirurških mask, 200.000 mask N95 in 50.000 kompletov za testiranje.
 
14:45 Britanski premier Boris Johnson je noč preživel v bolnišnici v Londonu, kamor so ga prepeljali v nedeljo zvečer, da bi opravili dodatne teste, potem ko so mu 27. marca potrdili okužbo z novim koronavirusom. Njegov tiskovni predstavnik je danes sporočil, da 55-letni premier ostaja v bolnišnici na opazovanju in da je dobre volje.
 
14:40 V Nemčiji bodo morali vsi, ki bodo prišli v državo, v 14-dnevno karanteno, so danes sporočili iz notranjega ministrstva. Ukrep bo stopil v veljavo tik pred veliko nočjo, v petek, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
14:30 Do konca dneva v nedeljo so najmanj en primer okužbe z novim koronavirusom potrdili v 141 slovenskih občinah (v soboto v 137 občinah), po dva ali več primerov so odkrili v 92 občinah (v soboto 89). Skrbi vztrajno naraščanje števila okužb v Šmarju pri Jelšah, kjer je žarišče v domu upokojencev. Tokrat se je povzpelo za sedem.
 
14:15 Zavod RS za blagovne rezerve je bolnišnicam prejšnji teden dobavil 66 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, ki jih potrebujejo pri zdravljenju najhujših oblik koronavirusne bolezni. Poleg tega je različnim institucijam dobavil tudi 1,83 milijona troslojnih mask in 401.280 mask tipa FFP2, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
 
14:10 V boju proti novemu koronavirusu je madžarska vlada uvedla stroge ukrepe. Glede na anketo inštituta Nezopönt je z ukrepi zadovoljnih 78 odstotkov vprašanih, je danes poročala madžarska tiskovna agencija MTI.
 
14:00 V Evropi je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo že več kot 50.000 ljudi, večina med njimi v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi podatkov, zbranih danes do 11.45. V Italiji in Španiji se razmere nekoliko umirjajo, težak teden v zvezi s pandemijo pa pričakujejo v ZDA.
 
13:20 Svetniki Občine Dravograd so na dopisni seji potrdili paket ukrepov za pomoč občanom in podjetjem v času epidemije novega koronavirusa. Med drugim so zamrznili cene komunalnih storitev in vsem zavezancem za deset odstotkov znižali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Sprejeti ukrepi so za obdobje do konca junija ocenjeni na 250.000 evrov.
 
13:15 Nemški avtomobilski velikan BMW je podaljšal zaprtje tovarn v Evropi in Severni Ameriki za dober teden dni do konca aprila. Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v družbi, je povpraševanje na globalni ravni močno upadlo, okrevanja pa še nekaj časa ni pričakovati.
 
13:10 Vatikan je varnostne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa podaljšal do najmanj velike noči, so sporočili s Svetega sedeža. Še naprej bodo zaprti Vatikanski muzeji, vsi zaposleni pa delajo od doma, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 
13:00 Okužbo z novim koronavirusom so ta konec tedna zabeležili tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starostnike v državi. Okužena je ena od uslužbenk doma, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Slednje redno testirajo in doslej še niso imeli pozitivnega brisa.
 
12:45 Farmacevtska družba Krka je Zavodu RS za blagovne rezerve in Upravi RS za zaščito in reševanje donirala 15 ton razkužila Ecocid S v vrednosti 220.000 evrov. S tem so za daljše obdobje zagotovili dovolj sredstva za razkuževanje v vseh slovenskih zdravstvenih domovih, bolnišnicah in domovih za starejše občane, so pojasnili v družbi.

 
12:30  Predsednik republike Borut Pahor je danes z ministrom za obrambo Matejem Toninom obiskal republiški štab Civilne zaščite RS na Igu. Pahor je ob tem ocenil, da civilna zaščita tudi v primeru tokratne pandemije deluje vestno in profesionalno, so sporočili iz urada predsednika republike.

 
12.19 Avstrija se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa. Cilj je, da s 14. aprilom svoja vrata spet odprejo manjše trgovine, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom. Od 1. maja pa bi začele delovati vse trgovine in frizerji. Hotele in gastronomijo bi lahko zagnali do sredine maja, je danes na novinarski konferenci napovedal Kurz.
 
11.58 Jelko Kacin, govorec vlade RS za Covid-19: Po naslednjem vikendu se bomo ukvarjali s tem, ali lahko sprostimo prepovedi in katere gospodarske panoge bi lahko začele delovati, brez da bi to imelo vpliv na porast širjenja epidemije. Razbremenimo telefonsko številko 112. Vprašanja v zvezi z epidemijo naslavljate na telefonsko številko 080 1404.
 
11.55 Jelko Kacin, govorec vlade RS za Covid-19: Po mnenju strokovnjakov se približujemo in prehajamo v ključno fazo #COVID19. Do naslednjega tedna bo slika jasnejša. Videli bomo, ali smo storili dovolj za zajezitev rasti okužb, in s še večjo zanesljivostjo bomo lahko ocenili uspešnost ukrepov in načrtovali nadaljnje korake.
 
11.50 Jelko Kacin, govorec vlade RS za Covid-19: Pojavljati so se začela SMS in elektronska sporočila, ki ponuja hitro ureditev odloga odplačil kreditov in druge storitve, ki so povezane z vladnim paketom ukrepov za blaženje posledic epidemije. Gre za prevaro. Komunikacija z bankami bo potekala na urejen in organiziran način.
 
11.22 Dr. Milan Krek: Ukrep razkuževanja stavb je eden izmed ukrepov, ki je bil v Južni Koreji in drugih azijskih državah uspešen. Potrebno je nositi maske, saj so okužene osebe, ki ne kažejo znakov bolezni, nevaren vir širjenja virusa.

11.14 Dr. Milan Krek: Brez ukrepov bi virus okužil okoli 7 milijard ljudi in za seboj pustil okoli 40 milijonov mrtvih. Z ustreznimi ukrepi bo virus okužil okoli 2 milijardi ljudi in 10 milijonov smrti. Za 30 milijonov življenj se trudimo, vsaka država posebej vsak od nas.

11.12 Dr. Milan Krek: Ključno je vzdrževanje razdalje do sočloveka, higiena rok, odsvetovano je rokovanje in dotikanje obraza z rokami, priporočeno je pravilno nositi masko v javnosti in imeti vedno v mislih, kako zaščititi ostarele in kronične bolnike pred okužbo.

11.11: Milan Krek: Ključno je vzdrževanje razdalje do sočloveka, higiena rok, odsvetovano je rokovanje in dotikanje obraza z rokami, priporočeno je pravilno nositi masko v javnosti in imeti vedno v mislih, kako zaščititi ostarele in kronične bolnike pred okužbo.

11.09 Dr. Milan Krek na tiskovni konferenci vlade: Virus nima niti nog niti kril in se sam ne more širiti. Njegovo širjenje omogočimo lahko samo ljudje z neustreznim vedenjem in neupoštevanjem navodil za varno gibanje.

10.47 V Domu starejših občanov Ljutomer so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vseh 39 stanovalcev s potrjeno okužbo je v domu, nobeden ni v bolnišnici.

10.38 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2397 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

10.24 V postojnskem hotelu Epic je v karanteni ostalo 24 oseb. Zaenkrat ostajajo pri dveh potrjenih okužbah s koronavirusom, za dve osebi pa še čakajo na bris, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Tudi iz doma starejših Talita kum, kjer je bila okužena zaposlena, za zdaj nimajo podatkov o novih okužbah.

10.01 Ameriški proizvajalec letal Boeing bo zaradi pandemije novega koronavirusa za nedoločen čas podaljšal prekinitev proizvodnje v tovarnah v zvezi državi Washington, kjer proizvodni trakovi stojijo od konca marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so poudarili v družbi, sta zdravje in varnost zaposlenih na prvem mestu.

10.00 Na severnem Primorskem so bili, v včerajšnjem dnevu, potrjeni 3   novi primeri  okužb s korona virusom.  In sicer je ena oseba iz občine Tolmin, ena iz mestne občine Nova Gorica in ena iz občine Ajdovščina. To je prvi primer uradno potrjene okužbe v tej občini, ki je tako postala 7 v regiji z vsaj enim obolelim.   Na severnem Primorskem  se  je  skupno število  okuženih oziroma obolelih, po podatkih  Nacionalnega inštituta za javno zdravje, povzpelo na 20.  In to v sedmih  od 13-tih  občin:  Idrija, Tolmin in  Nova Gorica po  5, Cerkno 2,  Šempeter-Vrtojba,  Bovec in Ajdovščina  po 1.

09.58 Ameriški tehnološki velikan Apple je začel proizvajati zaščitne vizirje za zdravstvene delavce, ki jih je sam zasnoval. Vsak teden nameravajo proizvesti milijon kosov te pomembne zaščitne opreme. Vizirji bodo sprva namenjeni dobavi znotraj ZDA, pozneje pa jih želijo izvažati tudi v druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

09.45 Najvišja škotska svetovalka za zdravje Catherine Calderwood je v nedeljo odstopila s položaja, potem ko je kršila omejitev gibanja. Dvakrat je namreč odpotovala na svoj začasni naslov, čeprav to ni v skladu z omejitvami v boju proti covidu-19, poroča britanski BBC. Calderwoodova je v nedeljo sporočila, da odstopa s položaja. Odločitev o odstopu je sprejela po pogovoru s škotsko premierko Nicolo Sturgeon.

09.29 Velenjski hotel Paka, v katerem so po vrnitvi iz Španije v karanteno pred desetimi dnevi namestili 42 oseb, bo danes zapustilo še pet oseb. V karanteni pa ostajata dve osebi, ki sta bili pozitivni na test za okužbo z novim koronavirusom, so za STA pojasnili na občini. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so pojasnili, da dodatnih brisov pred odhodom domov pri nastanjenih v hotelu niso odvzeli, ker so bili vsi brez zdravstvenih težav, ki bi kazale na okužbo z novim koronavirusom.

09.22 Avstrijska vlada se je, zaradi velikih potreb v času epidemije novega koronavirusa, odločila potrojiti vrednost sheme državne pomoči v primeru skrajšanega delovnega časa z ene na tri milijarde evrov. Doslej so s shemo podprli 400.000 delovnih mest, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

09.05 Irski premier Leo Varadkar se bo vrnil v zdravstvene vode. Prejšnji mesec se je namreč spet vpisal v zdravstveni register in ponudil pomoč med izbruhom novega koronavirusa na Irskem, poroča britanski BBC. Varadkar je delal kot zdravnik v bolnišnici, preden je bil izvoljen v irski parlament. Poklic je opustil leta 2013, leto preden je postal minister za zdravje.

08.49 Med lokalnimi skupnostmi, kjer so se te dni odločili za razdelitev zaščitnih mask, so tudi občine Lenart, Starše in Podčetrtek. V prvi so se za šivanje pralnih mask dogovorili z dvema domačima podjetjema, v Staršah pa so maske šivale članice občinskega društva Ajda, ki so tudi dale pobudo za akcijo. V Podčetrtku so maske kupili.

08.32 V Nemčiji so do nedelje potrdili več kot 95.900 okužb z novim koronavirusom, je razvidno iz analize podatkov zveznih dežel, ki jo je opravila nemška tiskovna agencija dpa. Umrlo pa je najmanj 1415 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.

08.12 Iz Južne Koreje danes poročajo o najmanjšem številu novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu od konca februarja. Kot so sporočile južnokorejske zdravstvene oblasti, so zabeležili manj kot 50 novih okužb, in sicer 47, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

07.37 Zaradi širjenja koronavirusa naj bi na Japonskem kmalu razglasili prepoved gibanja na prostem. Japonski premier Shinzo Abe naj bi namreč za Tokio in druga večja mesta ta teden razglasil izredno stanje, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov, so danes poročali japonski mediji.

07.15 V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili 337.310 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9643 ljudi. Vodja ameriške službe za javno zdravje Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden, direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa je dejal, da novega koronavirusa ne bodo uspeli zajeziti.

06:33 Za ponoven zagon gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa naj se vzpostavi evropski sklad za okrevanje, ki bi lahko izdajal dolgoročne obveznice, pozivata evropska komisarja za notranji trg in gospodarstvo, Thierry Breton in Paolo Gentiloni, v mnenjskem članku z naslovom Evropski sklad za okrevanje je nujen.

05:41 Po petih dneh od zaprtja bo koroški mejni prehod Holmec od danes ponovno odprt, in sicer med 5. in 8. uro zjutraj ter med 15. in 18. uro. Za odprtje se je zavzel Svet koroške regije, ki je opozoril na pomen tega prehoda za delavce iz Mežiške doline, ki se vozijo na delo v Avstrijo. Na Koroškem sta z omejitvami odprta tudi prehoda Vič in Radelj.

03:17 Vladne delovne skupine v teh dneh intenzivno pripravljajo predloge za pripravo drugega svežnja interventnih ukrepov za blažitev posledic epidemije koronavirusa. V soboto so svoje ideje in predloge podali gospodarstveniki, danes popoldne jih bodo vladnim predstavnikom na Brdu pri Kranju predstavili še sindikati.

01:09 Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je včeraj naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje vzpodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

00:01 Zaradi covida-19 je v Sloveniji umrlo šest ljudi, skupno doslej 28 ljudi. Po mnenju infektologinje Bojane Beovič sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije sicer delujejo, a niso ustavili rasti bolnikov. Premier Janez Janša pa je napovedal, da bi lahko nekatere ukrepe postopoma odpravili še pred koncem maja, nekatere mogoče proti koncu aprila. Sobotno število smrti zaradi covida-19 je najvišje v enem dnevu doslej. Potrdili pa so 20 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 997.

Na E-Demokracijo se lahko naročite TUKAJ, donirate lahko TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine