12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

(DAN 44 #COVID-19: IZ MINUTE V MINUTO) V petek v Republiki Slovenije potrjenih 43 novih okužb s covidom-19 in dve novi smrtni žrtvi; vseh skupaj je okuženih 977 oseb

Trgovine bodo zadnjo uro trgovanja od danes sprejemale le še ranljive skupine – invalide, upokojence in nosečnice. Tem je vlada že pred tem za nakupe namenila čas med 8. in 10. uro dopoldne, sedaj pa jim je dala na voljo nekaj več časa. Danes pa začenjajo veljati tudi navodila za vse, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo.

21.15 Potem ko je vlada na petkovi seji začela pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, je danes na Brdu pri Kranju vladna delovna skupina za gospodarstvo in kmetijstvo ob navzočnosti predstavnikov različnih panog gospodarstva in kmetijstva ter ministrov za kmetijstvo, za delo in za javno upravo pretresala prvi protikoronski sveženj in oblikovala predloge za pripravo smernic za drugi paket na več področjih.

Delovno skupino za gospodarstvo in kmetijstvo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v izjavi za medije dejal, da je treba vzpostaviti mrežo vzvodov in jamstev za ponoven zagon gospodarstva po koncu epidemije.

Poleg omenjene skupine pa je vlada za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja oblikovala še skupino za področje financ, ki jo vodi finančni minister Andrej Šircelj, skupino za vprašanja, povezana z delom, šolstvom in socialnimi zadevami, ki jo vodi minister za delo Janez Cigler Kralj, ter skupino za lokalno samoupravo pod vodstvom ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Oblikovali so tudi skupino za predloge opozicije in nevladnih organizacij, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, je pojasnil uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Skupine bodo vladi in svetovalni skupini – gre za skupino pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, ki je sodelovala že pri pripravi prvega svežnja – do četrtka predale poročilo s predlogi. Na tej podlagi bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za drugi paket, ki bo šel nato v usklajevanje. “Cilj je jasno postavljen: drugi paket mora biti uveljavljen do konca tega meseca,” je dejal Kacin.

21.14 V Slovenji se je število oseb s potrjeno okužbo z novim koronavirusom v petek povzpelo na 977. Zaradi covida-19 sta umrli še dve osebi, skupaj 22. Ljudje so omejitve pri gibanju in zbiranju očitno vzeli resno, saj policija večjih kršitev ne ugotavlja. Vladne delovne skupine pa nadaljujejo razpravo o rešitvah za drugi protikoronski zakon.

20.51 Z regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko so sporočili, da tudi na njihovem koncu države poteka poostren nadzor spoštovanja odloka o prepovedi zbiranja in gibanja izven občinskih meja v ne nujnih primerih. Ob policiji pri tem sodelujejo tudi občinska in medobčinska redarstva ter ekipe civilne zaščite.

20.41 Na začetke poti priljubljenih turističnih točk so namestili 20 opozorilnih tabel, ki nakazujejo na ustrezne ukrepe. Nameščeni so bili tudi zaščitni trakovi na klopeh na Špici in pri igralih na Starem gradu nad Kamnikom. Akcija je bila med občani dobro sprejeta, velika večina se je obnašala odgovorno in se niso družili v večjih skupinah, so sporočili. Dodali so še, da sprehodi v naravo vsekakor niso prepovedani, a je potrebna vendarle previdnost. Vsakršno zbiranje na zaključkih poti pa odsvetujejo.

20.35 Z Občine Kamnik so danes sporočili, da so občinska redarska služba, občinska inšpektorica in člani Gorske reševalne službe Kamnik preventivno opozarjali obiskovalce na primerno razdaljo in ostala priporočila, predvsem pa na to, da se na ciljih priljubljenih kamniških izletniških točk ne zadržujejo v večjih skupinah.

20.32 Kot so poudarili na Generalni policijski upravi, policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oz. zakona o nalezljivih boleznih, pa policisti napotijo na naslov stalnega bivališča oz. ukažejo upoštevanje odloka.

20.25 Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so kontrole izvajali na več mestih tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države in se odzivali na prijave občanov ter drugih nadzornih organov. Policija v nadzorih večinoma ugotavlja, zakaj ljudje potujejo oz. se gibajo in v največ primerih ugotavlja, da ljudje spoštujejo omejitve oz. potujejo med občinami tisti, za katere veljajo izjeme.

20.21 Vse od uveljavitve odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah 30. marca letos policisti izvajajo nadzor nad njegovim upoštevanjem na mobilnih kontrolnih točkah, ki jih določijo glede na problematiko in operativne možnosti. Od uveljavitve odloka so izrekli 836 opozoril, v 1003 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu.

20.11 Policisti ta konec tedna poostreno nadzirajo promet na avtocestah, že ves teden pa spoštovanje vladnih odlokov nadzirajo tudi na drugih površinah, lokalnih in državnih cestah, katerih lokacij iz operativnih razlogov seveda ne razkrivajo, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

19.56 Kacin je že v petek napovedal, da bodo med drugim za ta konec tedna z južne meje na nekatere ključne točke v notranjosti države premestili tudi del policistov. A se to vendarle ni zgodilo. Kot je popoldne pojasnil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči, trenutno razmere obvladujejo. Pričakuje pa, da se bo z razvojem pandemije in razmer na državni meji situacija spremenila.

19.52 Slovenske ceste so danes manj polne kot minuli konec tedna, tudi večjega števila kršitev policija ne zaznava, je na popoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Policija ta vikend izvaja poostreni nadzor spoštovanja odloka o prepovedi gibanja zunaj občin, osredotočili so se na dostope do turističnih točk.

18.32 Vladna delovna skupina za gospodarstvo in kmetijstvo je na Brdu pri Kranju pretresala ideje in predloge predstavnikov gospodarstva za pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo usmerjen predvsem v reševanje likvidnosti in učinkovitega izhoda iz krize. Oblikovala je predloge na področjih trga dela, financ, davkov, turizma in kmetijstva. Delovno skupino za gospodarstvo in kmetijstvo, eno od petih, ki jih je oblikovala vlada za pripravo novega paketa ukrepov za pomoč ob epidemiji novega koronavirusa, vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ta je v izjavi za medije na daljavo dejal, da je treba vzpostaviti mrežo vzvodov in jamstev za ponoven zagon gospodarstva po koncu epidemije.

18.10 Policija kljub drugačnim napovedim zaenkrat ni premeščala policistov z meje v notranjost države, trenutno namreč razmere obvladujejo, je ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči ocenil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. Ta pričakuje, da se bo z razvojem pandemije in razmer na državni meji situacija spremenila. Prvi mož policije Travner se je danes med drugim v Postojni srečal s štabom civilne zaščite, s policisti na kontrolni točki na avtocesti, kjer so preverjali izvajanje odloka o omejitvi gibanja, mudil se je tudi na Fernetičih, kjer je dal izjavo za medije, namenjen pa je bil še na ogled stanja na zeleni meji.

18.01 Večina iz postojnske karantene je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, že doma. Od 43 oseb, ki so tja prišle iz Španije, jih v hotelu Epic ostaja dobra tretjina, tudi dva s potrjeno okužbo, navajajo v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko. Kot so v regijskem štabu civilne zaščite zapisali na Facebooku, sta se v petek zvečer med 20. in 22. uro za odhod domov odločili slabi dve tretjini od 41 zdravih oseb, ki so karanteno po prihodu iz Španije minulo nedeljo preživljale v postojnskem hotelu Epic. Te osebe bodo morale sicer tudi doma še dober teden preživeti v strogi karanteni, ne bodo smele zapuščati stanovanja ali hiše, hrano in ostale potrebščine jim bodo morali svojci ali prijatelji dostavljati pred vrata. Če tega ne bodo mogli sami urediti, lahko prosijo za pomoč civilno zaščito ali domačo občino. Kot je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, v Postojni za zdaj ostaja 15 oseb, a se nekateri že pripravljajo, da bodo v naslednjih dneh odšli domov. Stanovalcem, ki so ostali v Postojni, se je v petek zvečer pridružilo še pet rojakov, ki so se zvečer vrnili iz Londona. Vsem petim so vzeli brise in ko bo znan rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom, se bodo odločali o tem, ali in kdo bo ostal v Postojni, je pojasnil Kacin. Po petkovi odredbi zdravstvenega ministra je večina zapustila tudi karanteno v velenjskem hotelu Paka, kjer ostaja še sedem oseb. Med njimi sta dve s potrjeno okužbo s covidom-19, drugih pet se po Kacinovih navedbah pripravlja na odhod domov. V Lendavi pa v karanteni od skupno 27 poleg sedmih s potrjeno okužbo ostajajo še štiri druge, ki iz objektivnih razlogov ne morejo v izolacijo na dom, je še pojasnil Kacin.

17. 55 Domovi za starejše tako ostajajo žarišča okužb z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so o največ okuženih oskrbovancih poročali z domov v Šmarju pri Jelšah, Metliki, Ljutomeru, Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane. Največ prijavljenih primerov je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je bil do vključno petka skupaj med oskrbovanci in zaposlenimi 101 primer okužbe. V metliškem domu starejših občanov jih je bilo 48, v ljutomerskem pa 42.

17.36 Število oskrbovancev domov za starejše, okuženih z novim koronavirusom, se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

17.12 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na covid oddelkih danes hospitaliziranih 49 bolnikov, od tega 14 v enotah intenzivne nege, so v UKC zapisali na Twitterju. V celjski bolnišnici je bilo do 8. ure zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega je pet oseb v enoti intenzivne terapije, ena trenutno na respiratorju, ena pa na neinvazivni ventilaciji. Kot je celjska bolnišnica še sporočila prek Twiterja, so v domačo oskrbo odpustili dva bolnika.

16.46 V skladišče Civilne zaščite v Rojah je danes prispelo 336.000 troslojnih mask in 10.800 zaščitnih plaščev, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že v petek je s tvitom javnost obvestil o dostavi milijona troslojnih zaščitnih mask, v četrtek pa 19.500 mask FFP2. Minister je v petek ob tem zapisal, da ima veliko držav težave z dobavo zaščitne opreme in da je uspeh, da vsak dan pripeljejo novo pošiljko, pa naj bodo to troslojne maske FFP2/3 ali ventilatorji. Vendar, kot je dodal Počivalšek, moramo priti do tega, da bodo maske dostopne vsakemu državljanu.

16.12 V Sloveniji so v petek opravili 1188 testov na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 977. Zaradi covida-19 je bilo hospitaliziranih 109 bolnikov, v intenzivni negi 31, dve osebi sta umrli, je na Twitterju navedla vlada. Skupno število umrlih se je dvignilo na 22.

15.38 Uprava družbe Hisense Gorenje se je odločila, da bo zaradi trenutnih razmer ob epidemiji novega koronavirusa podaljšala zaustavitev vseh svojih evropskih tovarn še za en teden, torej do 10. aprila, so sporočili iz družbe. Tovarne so zaprte od 23. marca. V velenjskih tovarnah bodo z delom začeli 14. aprila.

15.16 Tudi večina iz postojnske karantene je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, že doma. Od 43 oseb, ki so tja prišle iz Španije, jih v hotelu Epic ostaja dobra tretjina, tudi dva s potrjeno okužbo, navajajo v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

15.13 Na hrvaškem letalu iz Rima, s katerim se bodo v domovino vrnili hrvaški državljani, bo tudi pet slovenskih državljanov, so sporočili na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Izpostavili so tudi, da so v petek zvečer za covidom-19 umrle še štiri osebe, kar pomeni, da je na Hrvaškem tej bolezni podleglo 12 ljudi.

15.01 Janez Janša na twitterju: Nekateri mediji, vključno z RTVS danes poročajo o oblikovanju le 4 delovnih skupin za pripravo #Smernice2 za #PKP2. To ne drži. Imenovanih je 5 skupin. Izpuščajo delovno skupino Samoupravne lokalne skupnosti, Združenja občin.

14.59 Mejni prehod Holmec bo od ponedeljka ob določenih urah znova odprt. Avstrija je namreč v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu sklenila zapreti več manjših mejnih prehodov, a se je zunanji minister Anže Logar v neposrednih pogovorih z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za izjemo, so sporočili z MZZ.

14.42 Na Brdu pri Kranju danes vlada s predstavniki gospodarstva in kmetijstva razpravlja o ukrepih za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu v drugem protikoronskem zakonu. Še danes naj bi vsebino pogovorov na redni novinarski konferenci predstavil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. “Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo DZ,” so v petek pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

13.22 V petek sta v Sloveniji umrla dva bolnika, okužena z novim koronavirusom. Skupaj je tako smrtnih žrtev v državi že 22. Število dodatnih potrjenih okužb z novim koronavirusom je naraslo za 43 primerov, vseh okuženih je 977. Tabela prikazuje dnevno in skupno število opravljenih testiranj na novi koronavirus od 4. marca, nove potrjene okužbe in skupno število potrjenih okužb, število bolnikov na intenzivnih oddelkih in skupno število hospitaliziranih ter dnevno in skupno število umrlih po posameznih dnevih.

      TESTIRANJA    OKUŽENI   BOLNIŠNICE    UMRLI
 dan   nova   vsa  novi  vsi  intenz.  vsi  novi  vsi
--------------------------------------------------------------------
 4. 3.   51    51   1   1
 5. 3.  103   154   5   6
 6. 3.  278   432   2   8
 7. 3.  177   609   4   12
 8. 3.  238   847   4   16
 9. 3.  367   1214   9   25
10. 3.  542   1756   9   34
--------------------------------------------------------------------
11. 3.  749   2505   23   57
12. 3.  1045   3550   39   96
13. 3.  1197   4747   45  141
14. 3.  916   5663   40  181           1   1
15. 3.  590   6253   38  219
16. 3.  871   7124   34  253
17. 3.  1121   8245   20  273
--------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI   BOLNIŠNICE    UMRLI
 dan   nova   vsa  novi  vsi  intenz.  vsi  novi  vsi
--------------------------------------------------------------------
18. 3.  1026   9271   13  286
19. 3.  1184  10.455   33  319
20. 3.  1242  11.697   22  341
21. 3.  872  12.569   42  383
22. 3.  731  13.300   31  414           1   2
23. 3.  1257  14.557   28  442           1   3
24. 3.  1243  15.800   84*  526   10   65    1   4
--------------------------------------------------------------------
25. 3.  1181  16.981   36  562   17   98    1   5
26. 3.  1075  18.056   70  632   22   90    2   7
27. 3.  1384  19.440   52  684   25   90    2   9
28. 3.  999  20.439   46  730   23  101    2  11
29. 3.  597  21.036   26  756   28  115      11
30. 3.  1125  22.161   46  802   28  119    2  13
31. 3.  1288  23.449   39  841   31  119    2  15
--------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI   BOLNIŠNICE    UMRLI
 dan   nova   vsa  novi  vsi  intenz.  vsi  novi  vsi
--------------------------------------------------------------------
1. 4.  1095  24.544   56  897   29  112    1  16
2. 4.  1064  25.608   37  934   30  112    4  20
3. 4.  1188  26.796   43  977   31  109    2  22

* 24. marca so spremenili metodologijo zajema podatkov, tako da je po novem presečna ura za zajem podatkov ob polnoči za pretekli dan (in ne več 10. ura za tekoči dan). Od tod odstopanje pri podatkih za 24. marec. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27.januarja, do dneva pred potrjeno prvo okužbo je bilo testiranih 313 ljudi. Vir: Ukom, NIJZ

13.11 Število občin z vsaj enim primerom okužbe z novim koronavirusom se je v petek povzpelo na 138 (v četrtek 135), po dva ali več primerov je bilo v 90 občinah. Najbolj, za osem, je število novih potrjenih okuženih znova poskočilo v Šmarju pri Jelšah, v Ljubljani za pet in v Metliki za štiri.

Sledi prikaz števila potrjenih okuženih po občinah stalnega prebivališča za 3. april. Zaradi stalnega epidemiološkega preverjanja se lahko posamezni podatki spremenijo.
Občina            Število
Ljubljana           192
Šmarje pri Jelšah       124
Metlika	            53
Ljutomer            47
Rogaška Slatina	        32
Horjul	            27
Maribor	            19
Kamnik	            17
Kranj	            17
Domžale	            16
Celje             15
Postojna            13
Litija             12
Trebnje            11
Koper              9
Novo mesto           9
Ravne na Koroškem        9
Slovenska Bistrica       9
Šentjur	            9
Žirovnica            9
Pivka              8
Slovenj Gradec         8
Škofja Loka           8
Brezovica            7
Dravograd            7
Lendava             7
Ribnica             7
Semič              7
Velike Lašče          7
Vodice             7
Črnomelj	        6
Dobrova-Polhov Gradec      6
Jesenice            6
Oplotnica            6
Radovljica           6
Hrastnik            5
Idrija             5
Mozirje             5
Prevalje            5
Puconci             5
Sveta Ana            5
Veržej             5
Žalec              5
Cerknica            4
Ilirska Bistrica        4
Izola              4
Lukovica            4
Nova Gorica           4
Ormož              4
Piran              4
Sevnica             4
Šentrupert           4
Šmarješke Toplice        4
Tolmin             4
Vrhnika             4
Bistrica ob Sotli        3
Brežice	            3
Črna na Koroškem        3
Grosuplje            3
Ig               3
Ivančna Gorica         3
Kočevje             3
Kranjska Gora          3
Lenart             3
Medvode             3
Mengeš             3
Murska Sobota          3
Ruše              3
Velenje             3
Žetale             3
Cerklje na Gorenjskem      2
Cerkno             2
Duplek             2
Gorje	            2
Hajdina             2
Komenda             2
Logatec             2
Lovrenc na Pohorju       2
Miklavž na Dravskem polju    2
Moravče             2
Naklo              2
Podčetrtek           2
Preddvor            2
Ptuj              2
Šenčur             2
Šentilj             2
Škofljica            2
Zagorje ob Savi         2
Žužemberk            2
Beltinci            1
Benedikt            1
Bled              1
Bohinj             1
Bovec              1
Cerkvenjak           1
Črenšovci            1
Dobrepolje           1
Dobrna             1
Dobrovnik            1
Dolenjske Toplice        1
Dol pri Ljubljani        1
Hoče - Slivnica         1
Hrpelje - Kozina        1
Kidričevo            1
Kobilje             1
Kozje              1
Kungota             1
Kuzma              1
Laško              1
Majšperk            1
Markovci            1
Mežica             1
Mirna              1
Mokronog-Trebelno        1
Nazarje             1
Odranci             1
Pesnica             1
Podvelka            1
Rače-Fram            1
Radlje ob Dravi         1
Rogatec             1
Selnica ob Dravi        1
Sežana             1
Slovenske Konjice        1
Starše             1
Šalovci             1
Šempeter-Vrtojba        1
Šmartno pri Litiji       1
Šoštanj             1
Tabor              1
Tišina             1
Trzin              1
Tržič              1
Turnišče            1
Vitanje             1
Vojnik             1
Železniki            1

tuji državljani         6
----------------------------------------------------
skupaj            977

Vir: NIJZ

11.52 V trenutnih razmerah vsa gradbena dovoljenja niso enako pomembna, zato bodo upravne enote po nujnem postopku obravnavale izdajanje aktov, nujnih za javnoinfrastrukturne, večje investicijske in stanovanjske projekte, je danes povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Število vlog za izdajo dovoljenj je v prvih treh mesecih močno poraslo.

11.45 Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.

Kot je na novinarski konferenci spomnil minister, bodo lahko zaposleni v skladu s sprejetim protikoronskim zakonom prejeli dodatek za nevarnost in za posebne obremenitve pri delu v času epidemije covida-19 v višini največ 100-odstotkov urne postavke, pri čemer bo predstojnik upošteval posameznikovo izpostavljenost in obseg dela.

Ob tem je spomnil na še en dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki je v višini 65 odstotkov določen v kolektivni pogodbi za javni sektor. Ker kolektivna pogodba tega dodatka ne ureja podrobno, so na ministrstvu podali pobudo za razlago te določbe na komisijo za razlago kolektivne pogodbe. Tudi za ta dodatek pa so zagotovili financiranje iz proračuna, je poudaril.

Slednje je po njegovih navedbah izjemno pomembno zlasti za javne zavode s področja zdravstva in socialnega varstva, saj ti izplačila tega dodatka ne bi mogli zagotoviti iz lastnih sredstev. Koliko sredstev bodo javnim zavodom za to namenili, po njegovih navedbah še ni mogoče pojasniti, saj je to odvisno tudi od informacij s terena, ki jih še zbirajo.

“Mi bomo zagotovili sredstva za vsakogar, ki je do tega dodatka upravičen,” je poudaril. Če kdo pri obračunu plače za marec še ne bo dobil dodatka, bodo po njegovih zagotovilih pripravili poračun pri naslednji plači. Želijo pa si, kot je dejal, da pride do čim bolj enotne prakse dodeljevanja tega dodatka.

Minister je med drugim tudi zagotovil, da državna uprava nadaljuje s svojim delom, tako upravne enote ostajajo odprte in izvajajo postopke, ki omogočajo, da se nekatere dejavnosti nemoteno izvajajo. Ker morajo zagotoviti ustrezne varnostne razmere za vse, pa delo poteka v omejenem kadrovskem in časovnem obsegu.

11.18 V Sloveniji so v petek opravili 1188 testov na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 977. Zaradi covida-19 je bilo hospitaliziranih 109 bolnikov, v intenzivni negi 31, dve osebi sta umrli, je na Twitterju navedla vlada. Skupno število umrlih se je dvignilo na 22. Kot je v uvodu današnje novinarske konference izpostavil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, se je število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov v intenzivni negi v petek povečalo. Glede na podatke vlade so v petek iz bolnišnice odpustili 10 bolnikov. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo s koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca do petka pa so opravili dodatnih 27.109 testiranj.

11.10 Jelko Kacin: Oblikovane so 4. delovne skupine: 1. Skupina za področje gospodarstva in kmetijstva (vodi Zdravko Počivalšek) 2. Skupina za področje financ (vodi Andrej Šircelj) 3. Skupina za vprašanja, povezana z delom, šolstvom in socialnimi zadevami (vodi Janez Cigler Kralj) 4. Skupina za predloge opozicije in nevladnih organizacij (vodi Vinko Gorenak). Vse skupine bodo vladi in svetovalni skupini predale poročilo s predlogi do 9. aprila. Na tej podlagi bomo pripravili predlog Smernic za drugi paket, ki bo šel nato v procese usklajevanja.

11.05 Jelko Kacin:V primerjavi z včerajšnjim dnem se je povečalo število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi. Misel dr. Milana Kreka iz NIJZ Koper: Virus nima nog niti kril in za širjenje potrebuje naše noge in neustrezno vedenje, ki omogoča širjenje virusa.

11.04 Jelko Kacin: Vlada je včeraj pričela pripravo drugega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije. Paket se bo osredotočal na popravke in dopolnitve prvega paketa in zagotavljanje likvidnosti slovenskega gospodarstva.

10.27 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 6348 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Na ravni države sodelujejo štab Civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab Civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi Civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

10.14 Tisti, ki se v zdravstvu proti koronavirusu borijo v prvih vrstah, so si enotni – ukrepi proti koronavirusu so dobrodošli, a takšnega režima v zdravstvu ne bo mogoče držati več mesecev. Če bi bilo delovanje zdravstva na drugih področjih okrnjeno še dlje časa kot sedaj, bi lahko na dolgi rok zahtevalo več žrtev kot covid-19.

10.13 Število okuženih z novim koronavirusom v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. Skupno jih je 43, njihovo stanje je stabilno. Pri sedmih od 29 okuženih stanovalcev v izolaciji v Dolgi vasi ni bolezenskih znakov.

9.31 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom, na kateri bosta sodelovala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in vladni govorec Jelko Kacin, bo danes ob 11. uri, so sporočili z Ukoma. Prenos bo na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija in na 3. programu TV Slovenija.

9.22 Slovenija še ni podpisala nobene pogodbe v okviru skupnega javnega naročila Evropske unije (EU) za zaščitno opremo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pojasnili so, da ko bo Evropska komisija pridobila naročeno opremo, bo države članice pozvala k sklenitvi pogodb. No, sicer pa nova vlada pod vodstvom Janeza Janše uspešno pridobiva zaščitno opremo, predvsem iz Češke in tudi nekaterih drugih držav, pospešeno pa aktivira tudi domače proizvodnje obrate.

8.37 V času epidemije novega koronavirusa, ko so šole zaprte, je internet močno obremenjen. Izobraževanje na daljavo poteka po ustaljenem, večinoma dopoldanskem urniku, in tako uporabniki do storitev dostopajo hkrati. To pa pomeni veliko breme za strežniško infrastrukturo in povezave do uporabnikov, so sporočili iz Arnesa. Arnes je javni zavod, ki upravlja omrežje in storitve za izobraževalne, raziskovalne in kulturne ustanove v Sloveniji, poleg tega pa upravlja tudi s pomembnim delom nacionalne digitalne infrastrukture.

8.34 V tednu med 9. in 15. marcem se je prodaja moke, riža in testenin v primerjavi s primerljivim obdobjem pred letom dni v Sloveniji povečala za več kot 300 odstotkov, kažejo podatki agencije Nielsen. Pri žitnih kosmičih, žitaricah za kuhanje, konzerviranem mesu in vnaprej pripravljenih omakah in juhah v vrečkah je rast med 200- in 300-odstotna.

8.30 Danes pa začenjajo veljati tudi navodila za vse, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo. Za zdrave osebe bo od danes naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. Če bo oseba, ki se vrača iz tujine v Slovenijo, zdrava, bodo zdravstveni delavci njene podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta bo zanjo predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo. Ukrep velja od 6. ure zjutraj, ne veljajo pa za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Velja pa za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskih del.

Na E-Demokracijo se lahko naročite TUKAJ, donirate lahko TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine