18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

(DAN 4: IZ MINUTE V MINUTO) V Italiji že 228 okuženih s koronavirusom, umrlo je že 7 oseb! (VIDEO + FOTO)

V Italiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 223. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. Sedem bolnikov je že umrlo. Dramatično dogajanje pri zahodnih sosedih tudi danes spremljamo IZ MINUTE V MINUTO, včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

00.05 Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili z visokimi padci. Vlagatelje po celem svetu skrbi širjenje koronavirusa po svetu in njegov vpliv na svetovno gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Indeks Dow Jones je trgovanje tako sklenil pri 27.960,80 točke, kar je 1031,61 točke oz. 3,56 odstotka manj kot v petek. Kot navaja AFP, gre za največji dnevni padec indeksa v več kot dveh letih.

20:47 V Italiji že 228 okuženih s koronavirusom, umrlo je že 7 oseb.

20:15 Mlad zakonski par iz Furlanije, ki živi v provinci Mantova, je bil nameščen v karanteno, saj obstaja možnost, da sta se moški in ženska okužila s koronavirusom na poslovni večerji, ki jo je v Codognu imel njen mož. Oba sta imela vročino in sta takoj poklicala zdravnika, poroča portal TeleFruili in dodaja, da sta dve osebi v karanteni na urgenci v Gorici. Imata simptone gripe, za zdaj ni potrjeno, ali gre za koronavirus. Trenutno v Furlaniji in Julijski krajini niso znani primeri koronavirusa. To je zvečer potrdil guverner regije Massimiliano Fedriga.

(Slika: Twitter)

19.27 Glede na izbruhe okužb v Italiji pa je možnost pojava virusa v Sloveniji velika, menijo na ministrstvu za zdravje.

19.26 Italija je odboru EU za varovanje javnega zdravja poročala o svojem ukrepanju, ki vključuje prepoved potovanj, karanteno in zapiranje javnih prostorov, ne pa tudi pregledov ob odhodu iz države. Poročala mu bo tudi v prihodnje, zlasti glede razmer v smučarskih središčih. V poročilu po sestanku piše tudi, da ena država od državljanov, ki se vrnejo iz prizadetih območij v Italiji, zahteva, da ostanejo 14 dni v samoosamitvi.

19.25  Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je po povzetku sestanka odbora, ki je dostopen na spletu, ocenil, da je tveganje pojava žarišč, kakršna so v Italiji, v drugih državah EU zmerno do veliko.

19.22 Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je naraščanje okužb zaskrbljujoče, vendar pa še ne gre za pandemijo.

19.21 Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Ključna prioriteta EU je po njegovih besedah zajeziti bolezen in zavarovati javno zdravje.

19.18  Stopnja umrljivosti izven Wuhana, kjer se je virus prvič pojavil, znaša 0,7 odstotka. Ljudje z blagimi simptomi se pozdravijo v dveh tednih, tisti s hudimi pa potrebujejo od tri do sedem tednov.

19.16 Iz Južne Koreje danes poročajo o 231 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno je v državi okuženih že 833 ljudi, kar je največ v katerikoli izmed držav izven Kitajske. Južna Koreja je priča hitremu naraščanju števila okuženih – v manj kot tednu dni je naraslo za več kot 700. Doslej je umrlo sedem ljudi.

18:29 Hrvaška bo na meji s Slovenijo začela s pregledi za ljudi, ki prihajajo iz Lombardije in Benečine, poroča tržaški Il Piccolo. Na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod bodo postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Rezultat iskanja slik za mejni prehod  slovenijo in hrvaško demokracija.si

(Slika: arhiv Demokracije)

18.08 Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

16.20 Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski Aleš Šabeder. Kot je danes na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih v zvezi z novim koronavirusom.

16:05 V Italiji zaradi koronavirusa že 6 mrtvih. Okuženih je 223 ljudi.

(Slika: PrintScreen)

15.30 Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

14.40 Zdravniška zbornica Slovenije je zjutraj na ministrstvo za zdravje in NIJZ naslovila pismo, v katerem med drugim opozarjajo, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce.

13:18 Gimnazijci iz hrvaškega Pulja so se vrnili v domovino po sobotnem obisku beneškega festivala. Italijanska vlada je zaradi zajezitve širjenja koronavirusa v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v deželah Lombardija in Veneto, kamor sodijo tudi Benetke. Po poročanju hrvaških medijev učitelji in učenci, ki so se mudili na 14-dnevni ekskurziji v Italiji, po vrnitvi na Hrvaško ostajajo v izolaciji.

13:17 Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine.

13.03 Peta žrtev koronavirusa je 88-letni moški s prebivališčem v Caselle Landi (območje Lodija, dežela Lombardija). 

12:24 Število okuženih s koronavirusom v Italiji naraslo na 224.

12:21 Italijani bodo zaradi težav s pandemijo koronavirusa okužene ljudi namestili v Vojašnico Lazzaretto-San Bartolomeo v bližini slovenske meje. Mejni prehod s Slovenijo je oddaljen vsega 350 metrov.

(Slika: Facebook)

12:05 Iz Italije končno prihaja dobra novica. Zdravstveni delavci namreč menijo, da so našli tako imenovanega pacienta 0 (nič). To naj bi bil 60-letni kmet iz mesteca Vo’, ki je bil v kraju Lodi in Codogno ter tudi v baru, kamor je zahajal tako imenovani pacient 1 (38-letnik iz Codogno). Župan mesteca Vo’ Giuliano Martini je medijem sporočil, da ima možni pacient 0 simptome kašlja in gripe. Trenutno ga opazujejo in testirajo. V Vo ‘Euganeo je živel tudi Adriano Trevisan, prva italijanska žrtev koronavirusa (Covid-19).

Rezultat iskanja slik za Vo italia

(Slika: Twitter)

12:02 Prvega okuženega z novim koronavirusom so danes zabeležili tudi v Iraku. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za iranskega državljana, študenta religije v šiitskem svetem mestu Nadžaf.

11:32 V Italiji okuženih že 217 ljudi.

11. 17 Iz Kuvajta poročajo o treh primerih okužb. “Testiranja tistih, ki so prišli iz iranskega svetega mesta Mašhad so pokazala tri potrjene primere koronavirusa,” je kuvajtsko ministrstvo za zdravje objavilo na Twitterju. Gre za 53-letnega državljana Kuvajta, 61-letnega državljana Savdske Arabije in 21-letnega Arabca brez državljanstva. O prvem primeru okužbe poročajo tudi iz Afganistana. Za boleznijo covid-19 je zbolel človek v provinci Herat, ki meji na Iran. Afganistan je sicer že v minulih dneh zaprl mejo z Iranom. Od držav v regiji so okužbe zabeležili še v Združenih arabskih emiratih, kjer imajo 13 primerov, med katerimi so sami tujci. Zadnja sta 70-letni Iranec in njegova 64-letna žena.

11.15 Novi koronavirus se iz Irana, kjer je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 12 smrtnih žrtev, širi v države v regiji. O prvih primerih poročajo iz Kuvajta, Bahrajna in Afganistana. Po podatkih iranskega ministrstva za zdravje je število smrtnih žrtev v Iranu naraslo na 12, število okuženih pa znaša 47, poročajo tuje tiskovne agencije. Poslanec iz svetega mesta Kom je vlado danes obtožil, da prikriva celotno razsežnost izbruha virusa. Zatrdil je, da je samo v Komu virus zahteval najmanj 50 smrtnih žrtev.

11:07 Oblasti na Mauritiusu, kamor je priletelo letalo iz Rima, so potnikom prepovedale izkrcanje. Izstop je mogoč le za tiste, ki sprejmejo izolacijo v dveh bolnišnicah.  

10.58 V Izraelu je Netanyahu sklical medresorski sestanek, kar vključuje udeležbo vodje SNAV. Odgovornost za koordinacijo ukrepov je na SNAV, ministrstvo za zdravje (MZ) in biološki inštitut imata nalogo delati na cepivu, MZ ima odgovornost za komuniciranje z javnostmi, od 3.2. je v veljavi prepoved vstopa v državo za vse nerezidente, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem, vsem tistim, ki lahko vstopijo in so bili na Kitajskem so odredili strogo karanteno na domu, MZ pa morajo obvestiti o lokaciji, v karanteni morajo skrbeti za zračenje, osebe, s katerimi prihajajo v stik, pa morajo nositi kirurške maske in rokavice. Začasno so ustavljeni tudi leti na in iz Kitajske.

10:48  Na severu Italije so zaradi novega koronavirua zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah. V Benetkah so danes zaprti številni muzeji v Benetkah, znamenita beneška operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo.

10.24 Na Kitajskem so zaradi izbruha novega koronavirusa preložili letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki bi se moralo začeti marca. O novem datumu začetka zasedanja bo odločil stalni odbor ljudskega kongresa. Zasedanje so preložili prvič po 35 letih.

10:13 V Italiji zdravstveno osebje ne išče več tako imenovanega pacienta 0 (nič). Testi na moškemu, ki je prišel iz Kitajske in je veljal za tako imenovanega pacienta NIČ ter naj bi v kraju Codogno okužil 38-letnika, ki velja za pacienta 1, so bili negativni.. Težava je, ker je bil 38-letnik (pacient 1) v stiku z mnogimi ljudmi, katerih se niti ne spomni več dobro.

(Slika: PrintScreen)

10:08 V Italiji je že 215 ljudi okuženih s koronavirusom.

Image

(Slika: Twitter)

09.57 Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine. Srečanju bo sledila izjava za javnost.

09:40 Število okuženih v Italiji se je povečalo na 165.

Image

(Slika: Twitter)

08:50 V Italiji četrta smrtna žrtev koronavirusa! V Bergamu umrl 84-letni moški.

08:15 Avstrija razmišlja o enostranskem zaprtju meje z Italijo. Danes bo v Avstriji zasedal posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel in sprejel morebitne odločitve.

07:12 Število okužb se je včeraj, v nedeljo, glede na soboto podvojilo. Danes bodo šole za severu Italije zaprte.

00:19 V Italiji še vedno ne poznajo izvorov vseh žarišč koronavirusa.

00:10 V dežurni lekarni pri Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je zmanjkalo zaščitnih mask (TUKAJ)

 V dežurni Lekarni pri Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je zmanjkalo zaščitnih mask. Foto: Matic Štojs

(Slika: arhiv Demokracije)

00:09 Tako imenovanega pacienta 0 (nič), ki je povzročil številne okužbe, še niso našli. Nekateri menijo, da je za iskanje pacienta 0 že prepozno, saj so razmere v Italiji ušle izpod nadzora.

Image

(Slika: Twitter)

00:03 Italijanska vlada je v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. “Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,” je poudaril. Šole in univerze bodo v teh dveh deželah, Emiliji-Romanji in Piemontu ostale zaprte še cel prihodnji teden. V deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje pa bodo zaprte do srede.

Image

(Slika: Twitter)

00:01 Potem ko so v italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere, več mest na severu Italije pa so izolirali, je ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetovalo previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine