0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

(DAN 35 #COVID-19: IZ MINUTE V MINUTO) Ljubljana in Šmarje pri Jelšah vse bolj izstopata po številu okužb; v Avstriji najmanj 52 smrtnih žrtev novega koronavirusa

V domu za starejše v Šmarju pri Jelšah je v sredo, 25. marca umrl oskrbovanec, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji, kjer so od torka našteli 50 novih primerov okužb. Skupaj je tako potrjenih 526 okužb, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Med okuženimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev. Več o včerajšnjem dogajanju si lahko preberete TUKAJ.

23:00 Evropski poslanci so z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku skoraj soglasno potrdili tri izredne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. To so naložbena pobuda v vrednosti 37 milijard evrov, prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih za preprečitev praznih letov in razširitev uporabe solidarnostnega sklada na področje javnega zdravja. VEČ TUKAJ. 

21:10 Pandemiji novega koronavirusa, ki se že tri mesece širi po svetu, ni videti konca. Številne države so sprejele različne ukrepe za njegovo zajezitev, pri čemer jih nekatere, med drugim Španija, že podaljšujejo, druge pa krepijo. Pandemija je prinesla tudi politične posledice. Države G20 pa so napovedale ukrepe v višini 5000 milijard dolarjev. VEČ TUKAJ. 

 
20:14 Francija je danes potrdila 365 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19. Med umrlimi je tudi 16-letno dekle. V Franciji se tako še vedno dnevno povečuje število smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon je dejal, da je v Franciji doslej v bolnišnicah zaradi covida-19 umrlo 1696 ljudi, v to pa niso vštete osebe, ki so umrle bodisi doma bodisi v domovih za ostarele.

20:12 Italijanski modni velikan Armani, pod katerega okrilje sodita znamki Giorgio Armani in Emporio Armani, je danes v luči pandemije novega koronavirusa napovedal začetek proizvodnje medicinskih kombinezonov za enkratno uporabo. Šivali jih bodo v vseh njihovih tovarnah po Italiji.

20:10 Kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense aktivno pomaga z donacijami zaščitne medicinske opreme in aparatov v boju z epidemijo novega koronavirusa. Na poti v Slovenijo je že večja pošiljka zaščitne in medicinske opreme, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno.

19:55 V Veliki Britaniji so prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 100 smrti v enem dnevu. Od srede je namreč umrlo 115 ljudi, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na spletni strani vlade so sporočili, da je na Otoku doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 578 ljudi. Doslej so testirali 104.866 ljudi, od tega jih je bilo 11.658 pozitivnih. V zadnjem dnevu so tako potrdili več kot 2000 novih okužb.

19:48 Koronavirusna bolezen 19 je v Evropi doslej zahtevala že več kot 15.000 smrtnih žrtev. Večino smrtnih žrtev sta zabeležili Italija in Španija.

19:47 Slovensko združenje medijev pri Slovenski oglaševalski zbornici se je pridružilo pozivom vladi k sprejetju dodatnih ukrepov za pomoč medijem. Kot so poudarili v združenju, so mediji zaradi zmanjšanja oglaševanja med najbolj prizadetimi v gospodarstvu, ukrepi pa so potrebni za njihovo preživetje v krizi, ki jo povzroča epidemija novega koronavirusa.

19:45 Nocoj se bo iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že ponoči pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage, so pojasnili na MZZ.

18:57 V Italiji so danes spet zabeležili manj smrtnih žrtev zaradi koronavirusa kot dan prej, in sicer je v zadnjih 24 urah umrlo 662 ljudi, skupno 8165. Se je pa povečalo število okužb. Okuženih je trenutno namreč 62.013 ljudi, kar je 4492 več kot dan prej, je sporočila italijanska civilna zaščita.

18:55 Več kot 30 radijskih postaj bo v petek ob 10. uri v eter zaploskalo vsem, ki se v tem času spopadajo z epidemijo novega koronavirusa. Naj enako ob istem času naredijo na svojem oknu, balkonu ali kjerkoli že bodo, vabijo tudi vse poslušalce in druge. Kot so sporočili pobudniki, gre za vseslovensko akcijo, v kateri bodo prvič v zgodovini radijske postaje stopile skupaj in zaploskale ljudem, ki se v teh časih žrtvujejo v spopadu z novim koronavirusom. Gre za ljudi, ki ta trenutek nesebično skrbijo za naše zdravje, zdravje najbolj ogroženih, naše osnovne potrebe, ažurno informiranje in naše varno okolje, kot so zdravniki, celotno medicinsko osebje in farmacevti, trgovci, policisti, gasilci, vozniki, novinarji, poštarji, taksisti, negovalci v domovih za starejše, varnostniki, vojaki, čistilci, komunalni delavci in drugi, so zapisali.

Akciji, ki so jo naslovili #zaploskajmoskupaj, se lahko pridruži vsaka radijska postaja, ki naj povabi tudi poslušalce, naj zaploskajo doma, na oknu, balkonu ali kjerkoli že bodo. Za zdaj so sodelovanje med drugim potrdili vsi večji radiji: Val 202 Radia Slovenija, Radio Center, Radio Aktual, Radio 1, Radio City, Radio Capris, Radio Ekspress, Radio Ognjišče in Radio Antena ter več kot 20 lokalnih radijskih postaj.

18:50 Na Portugalskem se je v zadnjih 24 urah število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19 povzpelo za 40 odstotkov. Po navedbah tamkajšnjih zdravstvenih oblasti so potrdili 17 novih smrtih primerov. Skupno je zaradi covida-19 na Portugalskem umrlo 60 ljudi.

18:45 Minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo Janez Cigler Kralj sta danes obiskala Šmarje pri Jelšah. Ogledala sta si dom upokojencev, kjer so potrdili 32 okužb s koronavirusom, dva oskrbovanca z okužbo pa sta umrla. Pohvalila sta organizacijo dela in sodelovanje s štabom civilne zaščite, opozorila pa sta na kadrovsko podhranjenost.

18:40 V ameriški zvezni državi New York, ki je med vsemi zveznimi državami najbolj prizadeta zaradi koronavirusa, so danes zabeležili 100 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, je sporočil guverner Andrew Cuomo. Skupaj je tako zaradi covida-19 v tej zvezni državi umrlo 385 ljudi, višek pandemije pa guverner pričakuje šele čez tri tedne.

18:30 Švica se je danes pridružila skupini držav, ki imajo več kot 10.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes potrdilo 10.661 okužb, kar je skoraj tisoč več kot dan prej. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo 161 oseb.

18:15 Občinski svet Mestne občine Koper je na izredni seji potrdil ukrepe za blažitev posledic epidemije covida-19, ki jih je sprejel župan Aleš Bržan. Za boj z virusom je sprostil tudi proračunsko rezervo za leto 2020. Sredstva bodo porabili za nabavo zaščitne opreme in izvajanje drugih nujnih aktivnosti v času epidemije.

18:00 Finančna stabilnost zavarovalnic je tudi v času izjemnih okoliščin zaradi epidemije novega koronavirusa ustrezna, so danes sporočili iz Agencije za zavarovalni nadzor. Prav tako ni dodatnih tveganj za kritje škode in škodnih dogodkov za potrošnike, so zatrdili.

17:53  Afganistan bo izpustil do 10.000 zapornikov, da bi s tem upočasnil širjenje novega koronavirusa, so sporočili v Kabulu. Med izpuščenimi zaporniki bodo večinoma mladoletniki, starejši, bolniki in ženske, poroča francoska tiskovna agencija AFP

17:52 V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 52 ljudi. Z novim koronavirusom je v Avstriji okužen 6601 človek. Skupno so opravili doslej v Avstriji 35.995 testov na okužbo, poroča danes na spletni strani avstrijski dnevnik Kronen Zeitung. Zadnja smrtna žrtev v Avstriji je 79-letnik, ki je hkrati tudi prva smrtna žrtev v zvezni deželi Predarlsko. V Avstriji tako sedaj ni več nobene zvezne dežele, ki ne bi imela tudi smrtnega primera zaradi covida-19, še poroča časnik.

17:47 Do konca dneva v sredo je bilo v državi skupaj potrjenih 562 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je bilo 36 več kot dan prej. Po najmanj en primer okužbe so zabeležili že v 115 občinah, po dva ali več primerov je potrjenih v 68 občinah. Daleč največ okužb je v Ljubljani in Šmarju pri Jelšah, kjer je žarišče v tamkajšnjem domu upokojencev.

17:46 Do konca dneva v sredo je bilo v državi skupaj potrjenih 562 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je bilo 36 več kot dan prej. Po najmanj en primer okužbe so zabeležili že v 115 občinah, po dva ali več primerov je potrjenih v 68 občinah. Daleč največ okužb je v Ljubljani in Šmarju pri Jelšah, kjer je žarišče v tamkajšnjem domu upokojencev.

17:31 V Nemčiji tedensko opravijo do pol milijona testiranj za novi koronavirus, je danes dejal virolog Christian Drosten. Zgodnjo zaznavanje bolezni pa je bilo ključnega pomena, da v državi ni veliko smrtnih primerov zaradi covida-19, je dodal.

17:30 Nekdanji prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je naklonjen izjemnim intervencijam vlad evropskih držav za blaženje posledic pandemije novega koronavirusa. Posledice virusa je primerjal s prvo svetovno vojno in dodal, da je kopičenje dolga za financiranje ukrepov edina prava možnost.

17:12 Notranji minister Aleš Hojs v teh dneh med poslanskimi skupinami išče podporo predlogu aktivacije 37.a člena zakona o obrambi oz. dodelitve izrednih pooblastil vojski. Po srečanju štirih predsednikov sta se za ta ukrep znova zavzela premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor. Medtem je v opoziciji nad takšnim ukrepom manj navdušenja.

16:55 Voditelji držav G20 so se na današnjem virtualnem vrhu dogovorili, da bodo prek različnih ukrepov svetovnemu gospodarstvu namenili 5000 milijard dolarjev (4618 milijard evrov). Napovedali so skupen nastop v boju proti novemu koronavirusu in sodelovanje z drugimi mednarodnimi institucijami. Podporo so obljubili tudi državam v razvoju.

16:41  V opozicijskih strankah so načelno naklonjeni smernicam iz vladnega paketa pomoči za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo. Opozarjajo pa, da ukrepi izpuščajo nekatere kategorije prebivalstva, zato so vladi že posredovali nekatere pripombe. VEČ TUKAJ!

16:40 Kitajska bo drastično omejila mednarodne letalske povezave in na tak način skušala zajeziti število novih okužb z novim koronavirusom iz tujine, so danes sporočile kitajske oblasti za civilno letalstvo. Iz Kitajske bo tako vzpostavljena samo ena letalska povezava na teden v vsako od držav. Prav tako bodo mednarodne letalske družbe dobile dovoljenje zgolj za eno povezavo, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili pristojni. Uvedli so tudi omejitve za število potnikov na letalih, ki letijo iz in na Kitajsko. Na letalih naj bi jih bilo samo 75 odstotkov od polnih zmogljivosti.

16:30 V sredo so našteli 36 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 562 primerov. Do danes so opravili 17.294 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi, je sporočila vlada.

15:58 V Srbiji sta ponoči zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli še dve osebi, kažejo podatki ministrstva za zdravje na spletni strani Covid19.rs. V Beogradu pa je danes umrla še ena oseba. Skupno je doslej v Srbiji zaradi koronavirusa umrlo sedem ljudi.

15:40 Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, tudi dva oskrbovanca metliškega doma.VEČ TUKAJ!

15:30 Zaradi koronavirusa pogrebe prenašajo prek spleta VEČ TUKAJ!

15:29 (VIDEO) Danes ob 20. uri na spletnem TV kanalu @Demokracija1  premierno kratki dokumentarni film: Kako je zaradi #COVID2019 »ukrepal« Šarec. Tukaj je napovednik! (#COVIDー19 #ostanidoma)

15:15 V ZDA po ukrepih za omejitev gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa beležijo hitro poslabševanje položaja na trgu dela. Število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost je tako minuli teden poraslo na 3,3 milijona, kar predstavlja najvišjo številko v zgodovini države, je danes objavilo ameriško ministrstvo za delo.

15:05 Pismo uglednih intelektualcev naslovljeno na generalnega direktorja RTV Slovenija: Vodstvo in pristojni uredniki zavoda RTV Slovenija v resnici sabotirate voljo nas, državljanov #koronavirus @glasNOsi VEČ TUKAJ!

15:04 (FOTO) Pahor: Kot bomo preživeli to krizo, tako bomo živeli po njej; Janša: Bijemo bitko s časom #koronavirus VEČ TUKAJ!

14:59 Slovenski škofje: Velikonočni obredi letos brez fizične navzočnosti vernikov #koronavirus

14:00 Sodnik Zvjezdan #Radonjić: Ko bo epidemije konec in ko bomo preštevali mrtve, ne imejte na vesti, da niste dovolj pomagali! #koronavirus VEČ TUKAJ!

13:50 Francoska ministrica športa Roxana Maracieneanu je v pogovoru za radio France Bleu izjavila, da bi se lahko letošnja izvedba največjega vsakoletnega športnega dogodka na svetu, kolesarske dirke po Franciji, odvila brez gledalcev.

14:49 Britanski princ Charles ni preskočil vrste, ko se je šel testirat za novi koronavirus. Kazal je namreč simptome covida-19 in je izpolnjeval pogoje za testiranje, je zagotovil državni sekretar na britanskem ministrstvu za zdravje Edward Argar.

14:49 Papež Frančišek je bil na testiranju za novi koronavirus negativen, danes poročajo italijanski mediji. Testirali so ga, potem ko so okužbo potrdili pri njegovem tesnem sodelavcu. VEČ TUKAJ!

14:48 Avstrijsko gospodarstvo se bo letos skrčilo za najmanj 2,5 odstotka, sta napovedala Avstrijski inštitut za gospodarske raziskave (Wifo) in Inštitut za napredne študije (IHS). Opozorila sta, da gre za napoved po najbolj optimističnem scenariju, ki predvideva postopno ukinitev ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa do konca aprila.

13:47 Jubilejnega 40. Maratona treh src v Radencih letos zaradi pandemije koronavirusa ne bo, prestavljen je na naslednje leto, so sporočili organizatorji. Namesto v soboto, 16. maja, bodo tekači in pohodniki Radence obiskali v soboto, 15. maja 2021.

13:46 Epidemija novega koronavirusa bo močno zaznamovala tudi letošnje velikonočne praznike, ki bodo dosegli vrhunec z velikonočno nedeljo, 12. aprila. Zaradi nevarnosti okužbe bodo velikonočni obredi letos potekali brez navzočnosti vernikov. Ti so vabljeni, da si jih ogledajo preko televizijskih prenosov na TVS ali preko družbenih omrežjih.

13:41 Na zagrebški infekcijski kliniki je danes umrla druga žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Hrvaški mediji poročajo, da gre za 74-letnika, ki je bil nekaj dni na ventilatorju zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja po okužbi.

13:41 V času pandemije novega koronavirusa je kot odgovor na oslabljeno preskrbo z lokalno hrano nastala Facebook skupina SLO Istra – lokalna samooskrba. Skupina je nastala z namenom spodbujanja lokalne samooskrbe s hrano in je v nekaj dneh doživela množičen odziv. Pobudnica Vanja Rogač v novonastali platformi vidi priložnost tudi za čas po koncu krize.

13:40 Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je na družbenih omrežjih zahvalil vsem, ki spoštujejo navodila pristojnih institucij glede omejevanja širjenja okužb. Obenem je spomnil tudi na trud zdravstvenih delavcev in drugih, ki oskrbujejo z vsem, kar je potrebno v teh trenutkih.

13:39 Organizatorji so bili zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni odpovedati tudi dirko motociklističnega svetovnega prvenstva za Veliko nagrado Španije, ki bi morala biti na sporedu od 1. do 3. maja v Jerezu. Prestavitev velja za vse razrede, tudi za kraljevskega motoGP. Za zdaj še niso sporočili, kdaj bi lahko izpeljali dirko.

13:39 Na zgornjem parkirišču Splošne bolnišnice Jesenice stojijo kontejnerji, v katere bi lahko preseliti negovalni oddelek. Tako bi lahko v nekaj dneh ustvarili prostor za sprejem bolnikov s koronavirusom. Kontejnerji bodo predvidoma pripravljeni v začetku prihodnjega tedna, ima pa bolnišnica še vedno težave s pomanjkanjem kadra in zaščitne opreme.

13:38 Koronavirusna bolezen 19 je v Španiji zahtevala 4089 smrtnih žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo še 655 ljudi, kar je manj kot dan pred tem, ko bilo žrtev 738. Vse skupaj se je doslej v Španiji z novim koronavirusom okužilo 56.188 ljudi, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ob tem so podaljšali izredne razmere do 12. aprila.

13:30 Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je napovedal, da bo Fed z izdajanjem posojil še naprej “agresivno” zagotavljal likvidnost ameriškega gospodarstva, da bi to lažje prebrodilo krizo zaradi izbruha novega koronavirusa. “Ne bo nam zmanjkalo streliva,” je zagotovil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

13:23 Romunski minister za zdravje Victor Costache, ki so ga kritizirali zaradi slabega vodenja odgovora na epidemijo novega koronavirusa, je danes odstopil. Premier Ludovic Orban je sicer ob današnji objavi njegovega odstopa povedal, da je minister za odločitev navedel osebne in profesionalne razloge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13:22 Nocoj se bo iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že ponoči pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage, so pojasnili na MZZ.

13:21 V obvladovanje pandemije novega koronavirusa se vključuje tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Med drugim so prek akademijskega sveta za razvoj vzpostavili komunikacijo s Kitajsko in odprli eno od poti za pridobitev nujno potrebne zaščitne in zdravstvene opreme. Vse državljane na SAZU pozivajo, da spoštujejo ukrepe odločevalcev.

13:20 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes ocenila, da poročila o zmanjševanju novih okužb z novim koronavirusom v Italiji predstavljajo vzpodbudne znake, a so hkrati posvarili, da je še prezgodaj za oceno, da je najhuje že mimo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13:15 Premier Janša: Aktivacija 37a člena je nujna, @policija_si je s svojimi resursi na veliki preizkušnji. Trenutno je manj sil lahko angažiranih na južni meji, kjer potrebe naraščajo. Pomoč @Slovenskavojska  je edina razpoložljiva kapaciteta. Ne na ulicah, potrebujemo jo na južni meji. 

13:00 Premier Janez JanšaV trenutnih razmerah največ zahval zagotovo zasluži zdravstveno osebje, ljudje, ki so na prvi bojni črti, delajo s pacienti, pozitivnimi na #koronavirus, pripravljajo kapacitete za prihodnje tedne in skrbijo za najbolj ranljive skupine v domovih za upokojence.

13:00 Predsednik DS Kovšca: DS sprejel odločitev, da se odreče vetu na napovedani sveženj interventnih ukrepov

12:59 Predsednik državnega zbora Igor Zorčič: Skrbimo za to, da zakonodajna veja oblasti ne suspendira demokratičnih procesov

DZ skrbi za to, da je v teh razmerah zakonodajna veja oblasti učinkovita in da niti v najmanjši meri ne suspendira demokratičnih procesov, je uvodoma pojasnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. V zadnjem času so bili sprejeti ukrepi, ki omejujejo gibanje po DZ, ugotavlja Zorčič. “Sklenili smo, da se nekatere točke prestavijo na majsko sejo. Glede na hitro ukrepanje vlade pa ugotavljamo, da nas gotovo čakajo tudi izredne seje.”

12:58 Predsednik Pahor: Učinkovito, a tudi demokratično

Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da se štirje predsedniki po navadi srečajo decembra, tokrat pa so se izredno v marcu. Posvetili so se osrednjemu vprašanju, ki je pomembno za ravnanje države v krizi in po njej: kako država odločitve sprejema tako učinkovito kot demokratično. Pri učinkovitem sprejemanju odločitev morajo biti zavarovani vsi demokratični standardi, delo mora potekati tako, da ne bo nobenih dvomov o demokratičnih ustanovah, je poudaril predsednik republike.

12:57 Predsedniki republike, vlade, DZ in DS opozorili na nujnost učinkovitega, a demokratičnega ukrepanja ob epidemiji koronavirusa

12:40 Dr. Tina Bregant: Otroke in starše prosim, da postanete ambasadorji nas zdravnikov. Otroci postanite zgled in glasnik naslednjih priporočil: ostanite doma, če greste ven, pojdite sami ali z enim staršem, spoštujte razdaljo, umivajte roko z milom in razkužilom. Uporabljajte doma narejene maske. Vendar te uporabljajte pravilno. Pomembno je, da masko nadenemo in odstranimo s čistimi rokami. Maske morajo biti iz dobrega materiala, da prenesejo pranje pri visoki temperaturi in likanje. Maska mora biti pravilno nameščena, pokrivati mora cel obraz, od korena nosu do brade, v primeru očal morajo biti ta čez rob maske. ko je ta nameščena, se je ne dotikate več. ko se navlaži, jo je treba zamenjat, navadno pol pol ure do 2 ur. Doma narejene maske niso primerne za zdravstvene delavce. Bodite prijazni, uvidevni in potrpežljivi. To sporočilo o uporabi mask predajte tudi babicam in dedkom, ki vas že pogrešajo. Če vsi nosimo maske, ščitimo eden drugega.

12:22 Jelko Kacin: Kriza je globalna. Povpraševanje po zaščitni in zdravstveni opremi daleč presega ponudbo. Vlada dela vse, kar je v njeni moči, in uporablja vsa razpoložljiva sredstva in metode, da zagotavlja nujno oskrbo. Vzpostavlja se tudi domača proizvodnja osnovne opreme, tudi zaščitnih mask, te lahko izdelamo tudi sami doma. Čeprav te maske niso tako učinkovite, lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe, tako sebe kot drugih. A uporaba mask prinaša tudi tveganja. Nikakor ne smemo dopustiti, da nošenje mask zmanjša našo siceršnjo previdnost. Pozorni pa moramo biti tudi na napake, ki jih lahko storimo ob nepravilnem nošenju, saj lahko te povečajo možnost okužbe sebe in drugih. Naj bo dosedanje dobro delo spodbuda, da storimo še več. Nosimo maske. Uporabljajmo jih na skrben in pravilen način. Izdelajmo jih sami, izdelajmo jih tudi za druge, ki tega niso vešči.

12:21 Cantarutti: Vzpostavili bomo neposredni letalski most s Chingdaom na Kitajskem kjer poteka proizvodnja zaščitne opreme, tam ima sedež tudi družba @HisenseIntlki nam pomaga s svojimi skladišči. 

12:09 Poveljnik RŠ Civilne zašćite Srečko Šestan: V preteklih dneh smo lahko malo lažje zadihali, saj smo dobili nekaj zaloge zaščitne opreme, ki jo razdeljujemo na podlagi razdelilnika, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje  za zdravstvene ustanove, domove za starejše, lekarne, zobozdravstvene ordinacije. Druga prioriteta oz. 30% zalog namenjamo za pokrivanje potreb, ki so nam jih posredovale občine: za ključno infrastrukturo, kar Občine pri tem upoštevajo usmeritve, ki sta jih pripravila NIJZ  in ministrstvo za zdravje, skupaj z UKC Ljubljana in drugimi strokovnjaki. Upam, da se občine držijo teh usmeritev, saj vsi ne potrebujejo mask, še posebej ne FFP2 in 3, ki jih potrebujejo zdravstvene službe, zapore, taksiste…

Na zalogi imamo trenutno 7500 zaščitnih kombinezonov, 26000 mask FFP3, 790000 kirurških mask, 100000 kirurških mask IIR, 7 mio rokavic. Te zaloge zadoščajo za 1 teden, zato bomo razdelili 10% (ne 30%) teh zalog za potrebe na podlagi zahtev občin.

Zahvaljujem se vsem za pomoč pri distribuciji, tukaj nam pomagajo tudi različne inštitucije med drugim tudi Finančna uprava.

12:00 Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Cantarutti: Naše aktivnosti so osredotočene v 2 smeri. V sodelovanju z gospodarskimi zbornicami in združenji pripravljati ukrepe za gospodarstvo, podjetja, samozaposlene, da bomo krizo čim lažje prebrodili, tudi ko bo epidemija mimo. Drugo področje je področje nabave zaščitnih sredstev, kjer pomagamo Zavodu za blagovne rezerve, v zadnjih 14 dneh smo dobili več kot 1000 ponudb in pobud za dobavo, transport in tudi proizvodnjo slovenske zaščitne opreme. Vse te ponudbe smo prečistili, zdaj vemo, na katere ponudbe lahko računamo. Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki smo ji posredovali ta prečiščen seznam ponudb, delovna skupina pa presodi, katere ponudbe so ustrezne.

Veliko je ponudb podjetnikov, ki želijo pomagati, veliko pa je takih, ki se želijo s krizo predvsem finančno okoristiti, tega pa ne smemo dopustiti. Naše trenutne aktivnosti pri nabavi teh sredstev usmerjene v 3 cilje: nabavo opreme za ključne skupine (zdravstvo, sociala, civilna zaščita), pospešena nabava večje zaloge za uporabo v gospodarstvu in za končne uporabnike (trgovine,..) in vzpostavitev domače proizvodnje opreme. Trenutne zaloge zaščitne opreme, dobili smo prve dobave slovenske opreme iz Preventa: do torka že 5000 mask, od aprila pa dnevno že 10000 pralnih mask iz njihove proizvodnje

Iskreno se jim zahvaljujem za hiter odziv.

Dobavam se bo pridružilo tudi podjetje Filc Škofja Loka, ki bo izdelalo 150.000 mask standarda FFP2. Slovenija bo torej v določeni meri samooskrbna. Tudi na MGRT tem podjetjem zagotavljamo maksimalno podporo. Kar se tiče dobav respiratorjev je že za jutri predvidena dobava 20 za SB Celje, zavod za blagovne rezerve je že sklenil tudi pogodbe za 326 za respiratorjev, skupaj z naročilom UKC Ljubljana  in SB Celje ter donacijo HSE, smo pri dodatnih 472 respiratorjih.

Ne vemo ali bo to dovolj, zato bomo naročili še 100 dodatnih respiratorjev, imamo že preverjene ponudbe za dobavo v naslednjih 4 -6 tednih.

ZBR je sklenil tudi pogodbe za dobavo 25 mio 3slojnih kirurških mask, za 4,5 mio FFP2 mask in 3 mio FFP3 mask. te so nujno potrebne za osebje v zdravstvenih in socialnih ustanovah, to je prioriteta, upam, da prvo manjšo pošiljko dobimo že v tem tednu. Prizadevamo si, da bi se naročene maske čim prej dostavili v Slovenijo. Zahvaljujem se vsem podjetjem za pomoč, vojne dobičkarje pa pozivam, da ne tratijo našega dragocenega časa.6

11:55 Govorec vlade za obvladovanje in zajezitev krize, ki jo povzroča koronavirus Jelko Kacin: Razumljivo je, da v času težke preizkušnje vsi iščemo spodbudne novice. Spodbudno je, da ste in smo zelo disciplinirani in da zato širjenje virusa v Sloveniji v prvih treh tednih ni bilo tako hitro, kot v najbolj prizadetih državah. Spodbudno je, da smo sprejeli in že uspešno izvedli nekatere odločne ukrepe, in da so dodatni v pripravi. In spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen naše lastne odgovornosti za širjenje virusa, zato smo pri tem tako uspešni.

Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo. Včeraj je shengensko območje praznovalo 25. let, vsi si želimo in zmoremo, da ta naš skupen evropski prostor in evropsko idejo prostega gibanja, čimprej ponovno uporabljamo. Spodbudne novice so tudi motivacija, da zmoremo še več in bolje. Od nas vseh je odvisno kakšen bo trend rasti okužb z COVID – 19. Ključna je samozaščita, zaradi nas in zaradi drugih. Vemo, da virus lahko prenašamo tudi, če še nimamo simptomov.

Veliko govorimo o samozaščiti. A ta termin ne sme zavesti tistih, ki zase mislijo, da so dovolj “pogumni”, da se virusa ne bojijo. Ne gre za to. Zaščitni ukrepi so ključni tudi zaradi vseh drugih. Ključno sporočilo je, da bomo zmogli skupaj. Kot vedno poudarjamo, so ključni zaščitni ukrepi samoizolacija, izogibanje stikov v največji možni meri, dosledno upoštevanje varne razdalje, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, vzdrževanje čistoče rok. Posebna pozornost pri teh ukrepih velja za vse starejše od 70 let.

Tudi stanje okužb po Sloveniji nam lahko nekaj pove o zavedanju pomena zaščitnih ukrepov. Kot vidimo, je okužb manj bližje meji z Italijo – zdi se, da se ljudje tam zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. To zavedanje mora biti na najvišji ravni povsod. Ne potrebujemo novih dokazov, kako nevarna je kriza, to že vemo.

11:52  NSi je posameznim ministrstvom poslala nekaj dodatnih predlogov ukrepov za zajezitev posledic epidemije na zdravje ljudi in za preprečitev gospodarske škode. Med drugim za samozaposlene predlagajo znesek nadomestila v višini minimalne plače.

11:41 Pravkar: Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom, na kateri bodo sodelovali državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, poveljnik CZ Srečko Šestan, vladni govorec Jelko Kacin ter zdravnici, ki bosta spregovorili o uporabi zaščitnih mask in njihovi domači izdelavi. Prenos na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija ter na 3. programu TV Slovenija ter TUKAJ!

11:41 Koronavirus in njegove posledice so premagale tudi šahovski turnir za izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki je te dni potekal v ruskem Jekaterinburgu, je sporočila Mednarodna šahovska zveza (Fide).

11:40 Vlagatelji na evropskih borzah sledijo današnjemu razpoloženju na azijskih. Vlagatelji so previdni in čakajo na prve podatke o vplivu koronavirusa na gospodarstva.

11:35 Iran je danes sporočil, da je v državi za covidom-19 umrlo še 157 ljudi, tako da je vse skupaj ta bolezen zahtevala 2234 smrtnih žrtev. Ob tem so v zadnjih 24 urah potrdili 2389 novih okužb z novim koronavirusom. Vse skupaj se je v Iranu doslej okužilo 29.406 ljudi.

11:34 Vse sprte strani v Jemnu so danes podprle poziv generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa h globalni prekinitvi ognja za zaščito civilnega prebivalstva na kriznih območjih pred pandemijo novega koronavirusa.

11:34  V Moskvi od danes velja karantena za skoraj 1,9 milijona starejših in bolnih meščanov. Po napovedih moskovskih oblasti bo karantena v veljavi dobre tri tedne.

11:33 Državni sekretar Cantarutti: Slovenija v 4-6 tednih pričakuje več kot 470 respiratorjev

11:32 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes objavil navodila za prezračevanje prostorov v času širjenja novega koronavirusa. Prezračevanje z največjim možnim pretokom zraka je namreč v prizadevanjih za omejitev širjenja pomembno. V NIJZ ob tem opozarjajo, da obstaja možnost prenosa virusa tudi preko sistemov za mehansko prezračevanje.

11:30 Slovensko-nemška gospodarska zbornica je na vlado naslovila predlog za začasno uvedbo krajšega delovnega časa v podjetjih po vzoru nemško govorečih držav, s čimer bi ob zmanjšanem obsegu dela preprečili odpuščanja. Ukrepe v podporo gospodarstvu, ki jih je sprejela vlada, sicer pozdravljajo, a menijo, da bi jih lahko še izboljšali.

11:20 V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom trenutno potrjena pri 32 stanovalcih, kar je šest več kot v sredo. Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih skupaj šest, so danes sporočili s šmarske občine.

11:18 V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, ki je zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa in zaradi skrbi za zdravje zaposlenih po popoldanski izmeni 17. marca zaustavila proizvodnjo, bo ta prihodnji teden še stala. Kdaj bodo proizvodnjo nadaljevali, se v krovnem Renaultu še niso odločili, so v Revozu danes potrdili za STA.

11:17 V trboveljski bolnišnici je s koronavirusom okužen eden od članov zdravstvenega osebja. Čez vikend je dobil vse simptome novega koronavirusa, zato se je v nedeljo testiral in test je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe z namenom preprečevanja nadaljnje okužbe, je danes za STA povedala direktorica bolnišnice Romana Martinčič.

11:14 V Črni gori se je z novim koronavirusom okužilo še 14 ljudi, tako da se jih je doslej vse skupaj tam okužilo 67, je danes sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje.

11:12 V Španiji so kamenjali več reševalnih vozil s starejšimi bolniki s koronavirusno boleznijo 19. Nedavni napad na skupno 28 bolnikov se je zgodil v kraju La Linea de la Concepcion na jugu države, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila španska policija.

11:00 Nekatere študije kažejo, da bi toplo vreme morda lahko vsaj začasno upočasnilo širjenje novega koronavirusa, podobno kot velja za druge respiratorne okužbe. Poleg tega znanstveniki napovedujejo, da bo novi virus verjetno več težav povzročal v krajih z zmernim podnebjem kot v tropih.

10:30  Zaradi strožjih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa postaja vse bolj ogrožena tudi varnost in dobrobit milijonov otrok po svetu. Sklad ZN za otroke (Unicef) zato vlade poziva, naj poskrbijo za varnost in dobrobit otrok v času izrednih razmer.

10:29 Prodaja knjig je v Veliki Britaniji v času koronavirusa narasla, saj so prebivalci po pisanju The Guardiana ugotovili, da imajo dodaten čas. V zadnjem tednu se je za 35 odstotkov povečala prodaja knjig z mehkimi platnicami. V Sloveniji pa je spletna knjižnica Biblos v zadnjih dneh zabeležila devetkrat višje povpraševanje po izposoji e-knjig.

10:24 V Turčiji so v sredo potrdili še 15 smrtnih primerov covida-19, skupno 59, je v sredo zvečer sporočil minister za zdravje Fahrettin Koca. Na novo okuženih je 561 ljudi, skupno 2433. Zaprtje šol so podaljšali do 30. aprila. Turški minister za izobraževanje Ziya Selcuk je na novinarski konferenci, na kateri je bil tudi Koca, v Ankari sporočil, da šole ostajajo zaprte do konca aprila, v tem času pa bodo nadaljevali z izobraževanjem na daljavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 10:20 Konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je danes okoli 8. ure s policijskim spremstvom krenil na pot proti Srbiji. Za danes še kakšen dodaten odhod srbskih državljanov iz Slovenije, kjer so obtičali zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa, ni predviden, so za STA potrdili na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani.

10:00 Predsednik italijanske nogometne federacije FIGC Gabriele Gravina je odločen izpeljati nogometno sezono 2019/20, kljub trenutni popolni blokadi na Apeninskem polotoku zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Vse aktivnosti v serie A so prekinjene do 3. aprila, Gravina pa celo napoveduje, da bi lahko ligaški nogomet na škornju igrali tudi avgusta.

09:57  Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom, na kateri bodo sodelovali državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, poveljnik CZ Srečko Šestan, vladni govorec Jelko Kacin ter zdravnici, ki bosta spregovorili o uporabi zaščitnih mask in njihovi domači izdelavi, bo ob 11. uri, so sporočili iz Ukoma. Prenos bo na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija ter na 3. programu TV Slovenija.

09:56 Potem ko so od srede popoldne zabeležili še 39 primerov okužbe z novim koronavirusom, se je skupno število okuženih na Hrvaškem povzpelo na 481, je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Na ventilatorjih je 14 oseb, štiri več kot je v sredo. Med okuženimi sta tudi prva dva hrvaška policista.

09:54 Zaupanje nemških potrošnikov je zaradi epidemije koronavirusa strmoglavilo na najnižjo raven po maju 2009, ko je svet zajela velika finančna in gospodarska kriza. Kazalnik zaupanja potrošnikov, ki ga za mesec vnaprej izračunava raziskovalna hiša Gfk, za april znaša 2,7 točke, kar je 5,6 točke manj kot za marec.

09:53 V Srbiji sta ponoči zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli še dve osebi, kažejo podatki ministrstva za zdravje na spletni strani Covid19.rs. Skupno je doslej umrlo šest ljudi. Zadnji žrtvi sta 80-letnik in 62-letnica, ki sta oba imela kronične bolezni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

09:40 V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 43 ljudi. Z novim koronavirusom je okuženih 5888 ljudi. Skupno so opravili 35.995 testov na okužbo, poroča danes na spletni strani avstrijski dnevnik Kronen Zeitung. Zadnja dva smrtna primera covida-19 so zabeležili v Spodnji Avstriji, kjer sta umrla 77-letni moški in 83-letna ženska.

09:37 Kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske, sta v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljali še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi Slovenijo. Kot so pri agenciji Odmev zapisali v sporočilu za javnost, so testi že na poti v Slovenijo, kjer jih bo sprejela slovenska civilna zaščita.

09:30 Razpoloženje med nemškimi potrošniki se je marca močno poslabšalo. Kazalnik, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, je s februarskih -1,1 točke upadel na -19,8 točke, kar je največji padec od združitve Nemčij in najnižja vrednost po maju 2009. Pandemija koronavirusa upočasnjuje mednarodno trgovino, so pojasnili pri Ifu.

09:17 Mariborsko-zreški proizvajalec umetnih brusov in tehničnih tkanin Weiler Abrasives ima v tem trenutku še vedno precej naročil, zaradi zagotavljanja varnosti v času epidemije koronavirusa pa so že konec prejšnjega tedna prešli na peturni delovnik. Po besedah predsednika uprave Jožeta Kaligara v enournem času med izmenama vselej razkužijo prostore.

09:16 Zaradi izbruha koronavirusne bolezni letos v načrtovanem terminu od 29. junija do 12. julija ne bodo mogli izpeljati vsakoletnega vrhunca teniške sezone, turnirja za veliki slam v Wimbledonu. Vodilni predstavniki All England Cluba bodo prihodnji teden odločali o dveh scenarijih, preložitvi oziroma odpovedi turnirja, je poročal BBC.

08:59 Rusija bo s petkom prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v in iz drugih držav, s čimer želi preprečiti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Izjema bodo sicer poleti, s katerimi se bodo Rusi vračali v domovino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

08:58 Slovaški parlament je v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov.

08:57 S prestavitvijo olimpijskih iger v Tokiu je nastala nova težava na olimpijskem nogometnem turnirju. Na njem lahko z izjemo treh starejših nogometašev nastopijo le igralci stari do 23 let, kar pomeni, da naslednje leto ne bodo mogli igrati vsi tisti, ki so si na kvalifikacijah nastop priborili.

08:39 Anthony Joshua, svetovni boksarski prvak verzij IBF, WBA in WBO, je moral v osamitev, potem ko se je 9. marca na dnevu Commonwealtha srečal z britanskim princem Charlesom, ki je okužen s koronavirusom.

08:36 Azijski vlagatelji so previdni, saj čakajo na signale s trgov, kaj jim prinašajo najrazličnejši ukrepi, in na podatke o stanju v posameznih gospodarstvih. Za singapursko gospodarstvo so ti pokazali, da se je v prvem trimesečju obseg bruto domačega proizvoda na letni ravni skrčil za 2,2 odstotka, kar je največji padec v zadnjih 10 letih.

08:30 Guvernerji brazilskih zveznih držav so v sredo odločno zavrnili načrte predsednika države Jairja Bolsonara, da kljub koronavirusu ponovno odpre šole in podjetja oziroma odpravi omejitve gibanja po državi. Bolsonaro se pri svojih ukrepih sklicuje tudi na podobno mnenje ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

08:27 Obrambni minister ZDA Mark Esper je v sredo zaradi pandemije novega koronavirusa podpisal ukaz o zamrznitvi premikov ameriških enot za 60 dni. To pomeni, da vojakov, ki bi morali na služenje nekam ven iz države ali domov, naslednja dva meseca ne bodo poslali nikamor, temveč bodo ostali tam, kjer so.

08:25 Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zaradi izbruha novega koronavirusa pod vse večjim pritiskom, naj zapre centre za pridržanje nezakonitih priseljencev in ljudi izpusti na prostost, preden jih pandemija pokonča zaradi povsem neustreznih razmer. 

08:12 V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravljamo napoved vlade, da bo samostojnim podjetnikom in samozaposlenim odpisala plačilo prispevkov najmanj do 31. maja ter jim zagotovila 70 odstotkov minimalne plače v višini okoli 490 evrov. Ob dejstvu, da veliko novinarjev in drugih v medijih svoje delo opravlja kot samostojni podjetniki in samozaposleni, bo omenjeni ukrep mnogim pomagal pokriti izpad dohodka in prebroditi najhujše.

08:05 Ključni poudarki

  • Sloveniji so 4. marca odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, država je 12. marca razglasila epidemijo
  • 20. marca je Slovenija uvedla  prepoved zbiranja in gibanja na javnih mestih, ki sicer dovoljuje izjeme
  • skupno je število okuženih do polnoči do srede, 25. marca naraslo na 526, testiranih je bilo do 10. ure 16.113 ljudi
  • v Sloveniji je bilo potrjenih  pet smrti bolnikov s koronavirusom
  • po svetu je potrjenih 464.683 okuženih, 20.942 mrtvih in 113.802 ozdravljenih

08:03 Vrtnarije pred spomladanskim vrhuncem sezone opozarjajo, da zaradi uvedenih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa večinoma ne morejo prodajati sadik rož, pa tudi vrtnin ne. Na OZS si že prizadevajo, da bi v dogovorih z vlado zanje našli rešitve. Močno je okrnjena tudi prodaja orhidej podjetja Ocean Orchids.

08:02 V Južni Koreji so od srede zabeležili 104 nove primere okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je število potrjenih primerov povzpelo na 9241. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je umrlo še pet ljudi, od začetka izbruha pa 131.

08:01  Iz Kitajske danes poročajo o 67 novih okužbah z novim koronavirusom in šestih smrtnih primerih. V provinci Hubei, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil, niso zabeležili nobenega novega primera, so sporočili iz kitajske nacionalne zdravstvene komisije.

08:00 Ameriški senat je v sredo soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom. Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno, bodo dobili po 1200 dolarjev pomoči.

07:59 Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo pozdravil pozive nekaterih skupin po svetu k takojšnji prekinitvi spopadov zaradi boja proti pandemiji novega koronavirusa. K prekinitvi ognja so pozvali komunistični gverilci na Filipinih, premirje v Libiji se nekako drži, podobno pa se dogaja drugje po svetu.

07:59 Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa je v sredo v ZDA spet naraslo, in sicer na 69.000 oziroma 1042, od tega največ v državi New York, znotraj države pa v mestu New York, kjer že postavljajo zasilne mrtvašnice. Župan Bill de Blasio je zaradi kršenja prepovedi druženja ukazal odstranitev košev na košarkarskih igriščih.

07:58 Vodje poslanskih skupin bodo na neformalnem posvetu s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem danes odprli vprašanje morebitnih sprememb poslovnika DZ, ki bi omogočale oddaljene oz. videokonferenčne seje in možnost krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov. Govorili bodo tudi o novem razrezu zasedbe v delovnih telesih po oblikovanju nove koalicije.

07:57 Savdska Arabija bo danes gostila virtualni vrh voditeljev G20, na katerem bodo govorili o nujnih ukrepih zaradi pandemije koronavirusa. Savdski kralj Salman bo predsedoval vrhu, ki bo skušal oblikovati globalni odgovor na pandemijo covida-19 in njene posledice na prebivalce in gospodarstvo. Na vrhu, ki bo potekal prek videokonference, se bodo 20 največjim gospodarskim silam na svetu pridružile tudi nekatere države, ki jih je epidemija koronavirusa najbolj prizadela, med drugim Španija, Jordanija, Singapur in Švica, pa tudi predstavniki ZN, Svetovne banke in Svetovne zdravstvene organizacije, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Savdska Arabija, ki trenutno predseduje G20, se je namreč znašla pod plazom kritik, da se prepočasi odziva na svetovno zdravstveno krizo, ki bo močno prizadela tudi gospodarstvo.

07:56 O odzivanju na pandemijo koronavirusa bodo danes razpravljali voditelji članic EU na videokonferenčnem zasedanju in evropski poslanci, ki bodo na izrednem plenarnem zasedanju z glasovanjem na daljavo potrdili niz izrednih ukrepov v boju proti virusu. V ospredju razprave voditeljev bo predvidoma pomoč državam iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

07:50 Predsednik republike Borut Pahor je za danes sklical izredno srečanje s predsedniki DZ, vlade in DS, Igorjem Zorčičem, Janezom Janšo in Alojzem Kovšco. V predsedniški palači bodo govorili o delovanju političnih institucij v času krize epidemije, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost in usklajeno delovanje.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine