9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

(DAN 33: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji je danes umrl četrti bolnik oziroma bolnica, okužena s koronavirusom. V Sloveniji danes potrjenih 480 primerov novega koronavirusa. Predstavljeni ukrepi vlade proti koronavirusu

Umrla je še bolnica s covid19. Bila je iz Doma upokojencev v Šmarjah pri Jelšah, in je 4. bolnik, okužen s koronavirusom, ki je podlegel bolezni. V Sloveniji danes 480 potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Vlada je danes predstavila smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa.

18:20

18:16 Za zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, še ni znanega učinkovitega specifičnega zdravila. Kristina Nadrah z infekcijske klinike UKC Ljubljana pojasnjuje, da je na prvem mestu podporno zdravljenje. Določene bolnike pa poskusno zdravijo tudi z nekaterimi zdravili, prvotno namenjenimi zdravljenju drugih bolezni.

18:12 V mariborskem UKC ob tem raste število hospitaliziranih bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je en več v intenzivni enoti. Trenutno imajo 13 hospitaliziranih bolnikov s covid-19, od tega so zdaj že trije v intenzivni enoti. Dan prej je bilo hospitaliziranih 11 bolnikov, od tega sta bila dva v intenzivni enoti. Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana imajo danes po besedah predstavnice Tadeje Kotar hospitaliziranih 39 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, od tega jih je osem v intenzivni enoti. Število bolnikov v intenzivni enoti ostaja enako kot v ponedeljek, skupno število bolnikov s covidom-19 pa je večje za sedem. Na infekcijski kliniki so bolniki v povprečju stari med 60 in 70 let. Čeprav so moški bolj ogroženi, je bila tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženska. Najmlajša je bila stara 25 let, najstarejša pa 95 let, so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. Celjska bolnišnica pa je na zdravljenje sprejela še tri bolnike s covidom-19, njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Zdravstvena delavka bolnišnice, ki se je s koronavirusom okužila zunaj bolnišnice, je že dva dni v samoizolaciji, zadnje štiri dni ni imela stikov z bolniki, je danes za STA povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek. V celjski bolnišnici imajo 25 respiratorjev, trije od teh so najeti, ter tri prenosne respiratorje za potrebe nujne medicinske pomoči. So pa v postopku nabave dodatnih, je še pojasnila Goriškova.

18:09 Japonski premier Shinzo Abe je predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasu Bachu danes predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Bach je predlog sprejel, Mok pa je tudi uradno potrdil, da so OI preložene na 2021. Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in športne zveze po vsem svetu so odločitev pozdravili.

18:07 V Nemčiji so doslej potrdili več kot 32.400 okužb z novim koronavirusom ter več kot 150 smrtnih primerov koronavirusne bolezni 19. Največ primerov beležita deželi Severno Porenje-Vestfalija in Bavarska.

18:05 Slovenija bo na meji z Avstrijo ob polnoči vzpostavila 13 kontrolnih točkah na nekdanjih mejnih prehodih. Premier Janez Janša je namreč podpisal odlok, ki določa pogoje vstopa iz Avstrije po vzoru ukrepov, ki jih je Slovenija že uvedla na italijanski meji, je sporočil uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin.

18:03 Moskovski župan Sergej Sobjanin, ki vodi posebno rusko skupino za boj proti koronavirusu, je danes opozoril ruskega predsednika Vladimirja Putina, da v državi nimajo prave slike razsežnosti epidemije novega koronavirusa. Predsednika je pozval k okrepitvi prizadevanj za preprečevanje širjenja virusa, zlasti k povečanju testiranja ljudi.

18:01 Britanski voditelji so danes pozvali ljudi, naj spoštujejo ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa in ostajajo doma, saj bo to pomagalo pri zmanjšanju smrti. “Če ne boste ostajali doma, lahko tisti, ki jih imate najraje, umrejo,” je v več intervjujih sporočil minister Michael Gove. Doslej so na Otoku našteli 422 smrtnih žrtev virusa.

18:00 Nemčija in Avstrija sta se odločili, da bosta sprejeli bolnike s koronavirusno boleznijo 19 tudi iz drugih evropskih držav. Nemčija naj bi sprejela bolnike iz Italije in Francije, Avstrija iz Italije. Bolnike iz Francije sta pripravljena sprejeti tudi Švica in Luksemburg, poročajo tuje tiskovne agencije.

15:48 Opozicijske stranke ocenjujejo, da so napovedani vladni ukrepi za blažitev posledic epidemije tako za podjetja kot posameznike dobri in upoštevajo del njihovih predlogov. Ukrepov sicer še niso prejele, a dodajajo, da je v trenutnih razmerah ključno delovati v dobrobit državljanov.

15:38 V Sloveniji potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej.

14:16 Celjsko podjetje Prevent&Deloza je v soboto začelo izdelovati pralne obrazne zaščitne maske. Dnevno jih bodo v obratu njihovega podjetja Kor tekstil v Murski Soboti izdelali od 600 do 700 kosov. V proizvodni proces je vpetih okoli 23 šivilj, je danes za STA povedala namestnica direktorja družbe Andreja Oder.

14:15 Evropska komisija je objavila smernice o delovanju zelenih voznih pasov za zagotovitev pretoka blaga po EU v času pandemije novega koronavirusa. Preprečiti je treba 40-kilometrske kolone, ki smo jim bili priča minuli vikend in so povzročile do 18-urne čakalne dobe.

14:12 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je zadovoljna z ukrepi za pomoč malemu gospodarstvu v času krize zaradi koronavirusa, ki jih je danes predstavila vlada. Vlada je pokazala, da se zaveda, da je od kondicije gospodarstva odvisno, kako hitro si bomo opomogli po koncu epidemije, so sporočili iz OZS.

14:09 Da bi lahko tudi med izbruhom novega koronavirusa zagotavljali nemoteno produkcijo na avstrijski radioteleviziji, so se nekateri zaposleni na ORF preselili v izolirane prostore medijske hiše. S tem želijo zmanjšati možnost, da bi se ključni sodelavci ORF okužili z novim koronavirusom.

13:54 Japonski premier Shinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto, poročajo svetovne agencije. Predlog za enoletno preložitev iger je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasu Bachu, ki je po besedah Abeja predlog sprejel.

13:48 Mestna občina Koper je pripravila nabor ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerimi bo priskočila na pomoč občanom, obrtnikom, malim podjetnikom in drugim gospodarskim subjektom, ki delujejo v občini. Podobne ukrepe bodo v naslednjih dneh sprejeli tudi v občinah Izola, Piran in Ankaran, so sporočili iz koprske občine.

13:46 Novinarska konferenca na daljavo, na kateri bodo člani strokovne posvetovalne skupine Mojmir Mrak, Janez Šušteršič in Dušan Olaj spregovorili smernicah protikoronskih ukrepov za omilitev posledic koronavirusa, bo danes ob 17. uri, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Prenos bo na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija ter na 3. programu TV Slovenija, so sporočili iz Ukoma.Vprašanja sprejemajo na elektronski naslov [email protected].

13:40 Avstrijska vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza želi močno okrepiti testiranje prebivalstva za novim koronavirusom. Na dan si želijo testirati tudi 15.000 ljudi, je dejal danes Kurz. Razmišljajo tudi o podaljšanju omejevalnih ukrepov, ali sedanji delujejo, pa bo mogoče resneje oceniti v petek, je povedal.

13:34 V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je danes v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih, kar je pet več kot v ponedeljek, in pri šestih zaposlenih, kar je eden več kot v ponedeljek.

13:25 Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes na novinarski konferenci vlade glede zaščitne opreme dejal, da vsi vpleteni delajo vse na tem, da v Sloveniji dobimo vse naročene količine zaščitnih sredstev. Po njegovih besedah je naročenih dovolj respiratorjev in mask, te pa bodo tako na voljo tudi ostalim, ne zgolj zdravstvenemu osebju.

13:22 Trenutno ni skrbi, da ne bi bilo dovolj sredstev za financiranje ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ter tekoče javnofinančne potrebe, je dejal premier Janez Janša. Tudi finančni minister Andrej Šircelj je zagotovil, da finančni viri obstajajo in so realni ter zanesljivi. Posebnega rebalansa za spopad s trenutno krizo vlada ne pripravlja.

13:12 Iran je zabeležil še 122 novih smrtnih primerov koronavirusne bolezni 19, s čimer se je število smrtnih primerov covida-19 povzpelo na 1934. Iran tako ostaja med najbolj prizadetimi državami zaradi pandemije novega koronavirusa.

13:00 Islandija je danes potrdila prvo smrt zaradi koronavirusne bolezni 19. Umrla je več kot 60 let stara ženska, ki je imela tudi kronično bolezen, so sporočili iz islandskega univerzitetnega kliničnega centra.

12:48 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vidi prva znamenja upanja, da so strogi ukrepi omejevanja gibanja v Italiji učinkovali. Število novih okužb in število smrtnih žrtev je v zadnjih dveh dneh rahlo upadlo. A po besedah tiskovne predstavnice WHO Margaret Harris je še prezgodaj govoriti o preobratu.

12:40 Vse bolj glasne napovedi o prestavitvi poletnih olimpijskih iger zaradi koronavirusne pandemije so začasno ustavile oziroma posegle tudi v potovanje enega izmed najbolj značilnih simbolov olimpijskega gibanja. Olimpijski ogenj, ki je iz antične Olimpije pripotoval na Japonsko, trenutno čaka odločitev o usodi letošnjih OI.

12:37 Epidemija koronavirusa in ukrepi za njegovo zajezitev so upočasnili tudi gradnjo večjih infrastrukturnih projektov v državi. Na Karavankah dela potekajo v minimalnem obsegu, z nekoliko manjšo intenzivnostjo se nadaljujejo tudi dela na drugem tiru med Divačo in Koprom. Na železniški infrastrukturi medtem ob ustrezni zaščiti dela potekajo nemoteno.

12:35 V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 v tej državi Iberskega polotoka zahteval 2696 smrti. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom.

11:30 Italijanske zdravstvene oblasti kljub upadu števila novih smrtnih žrtev v zadnjih dneh ostajajo previdne. “Na podlagi teh podatkov si še ne bi smeli delati iluzij,” je opozoril vodja instituta za zdravje Silvio Brusaferro. Italijanski predsednik Sergio Mattarella pa je Italijane pozval k enotnosti v boju proti pandemiji.

11:20 Vlada že začela tudi z zbiranjem elementov za določitev smernic za drugi paket za pomoč prebivalcem in gospodarstvu.

11:12 Solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 700 evrov; izplačilo 15. 4.

11:09 Vse funkcionarske plače na državni ravni za 30% nižje v času trajanja epidemije, sodstvo iz tega izvzeto.

11:05 Samozaposlenim bo država vsaj do 31. 5. krila vse prispevke, prejeli bodo temeljni dohodek v višini 70% minimalne plače.

11:00 Vlada bo vsaj do 31. 5. pokrila vse prispevke za zaposlene, čakajoče na delo

09:50 Paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi epidemije koronavirusa, ki ga je Vlada RS obravnavala na včerajšnji seji, bodo na novinarski konferenci, ki bo ob 11.00, predstavili predsednik vlade Janez Janša, koordinator strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za finance Andrej Šircelj. Novinarsko konferenco bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na spletnem mestu GOV.SI: https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija ter na 3. programu na TV Slovenija.

08:38 Ob nujnih izhodih od doma v času epidemije novega koronavirusa Mladi zdravniki Slovenije ljudem svetujejo uporabo mask iz blaga za splošno prebivalstvo. Hkrati morajo ljudje upoštevati vsa navodila glede higiene in omejitve stikov, so poudarili. Ker kirurških mask primanjkuje tudi za zdravstvene delavce, njihove uporabe ne priporočajo.

08:32 Španski vojaki, ki sodelujejo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so v nekaterih domovih za ostarele našli varovance, za katere ni nihče srbel. Nekaj starejših je bilo celo mrtvih v svojih posteljah, je sporočilo špansko ministrstvo za obrambo. Špansko tožilstvo je o primerih že uvedlo preiskavo.

08:27 Poraja se vprašanje, kdo bi lahko poskrbel za otroke tistih staršev, ki bi zboleli za covidom-19 in bi morali v bolnišnico, – otroci bi potemtakem kot okuženi in prenešalci koronavirusa tudi morali v karanteno – zato jih najbrž ne bi mogli prevzeti zdravi sorodniki, stari starši pa sploh ne…

08:25 Zavetišče Ljubljana se pripravlja na sprejem živali, katerih edini skrbniki bodo oboleli za covidom-19. Živali bodo v zavetišču namestili v desetdnevno karanteno oziroma bo žival ostala v karanteni do dneva njene vrnitve skrbniku, če jo bo ta lahko prevzel že pred desetim dnevom.

08:23 Tako hitro kot se po ZDA širijo okužbe z novim koronavirusom se širijo tudi prevare, povezane z njim. Ministrstvo za zdravje ZDA opozarja, da so priljubljena tarča spet starejši, ki so tudi najbolj ranljiva skupina v pandemiji. Prevaranti jim ponujajo zdravila in opremo po “ugodnih” cenah ali skušajo priti do njihovih osebnih podatkov.

08:21 Potem ko je v ponedeljek ponovno propadel poskus vodstva senatnih republikancev, da spravijo skozi proceduro predlog zakona o gospodarski pomoči zaradi koronavirusa, so se nadaljevala pogajanja z demokrati. Ti so v ponedeljek predstavili svoj predlog zakona.

08:20 V Južni Koreji so v zadnjih 24 urah zabeležili 76 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 9037, je sporočil tamkajšnji center za nadzor in preprečevanje bolezni. Ob tem je opozoril, da narašča število okužb, vnešenih iz tujine. V zadnjih 24 urah se je povečalo s 47 na 67. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo devet ljudi, skupno 120.

08:16 V kitajskem mestu Wuhan, kjer je epidemija novega koronavirusa najprej izbruhnila, bodo 8. aprila po več kot dveh mesecih odpravili prepoved potovanj, so danes sporočile kitajske oblasti. V preostalem delu province Hubei bo ukrep začel veljati v sredo. Na Kitajskem so sicer danes zabeležili 79 novih primerov okužb, umrlo je sedem ljudi.

08:14 Finančni ministri EU se bodo drevi posvetili pripravam fiskalnega arzenala za blaženje negativnih gospodarskih posledic zaradi pandemije novega koronavirusa ob uporabi evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je pomagal v finančni krizi. EU načrtuje potrditev ukrepov na četrtkovi videokonferenci voditeljev članic unije.

08:10 Kadilci so na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, zato je verjetno, da so tudi bolj dovzetni tudi za okužbo v primerjavi z osebami, ki ne kadijo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so dodali, pa trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za takšno trditev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine