23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(DAN 30: IZ MINUTE V MINUTO) 42 novih primerov okužb od včeraj; še strožje omejitve gibanja, v pripravi omejitev gibanja na ozemlje občine stalnega bivališča

V Sloveniji je bilo od včeraj do danes ob 14h 383 okuženih oseb, v Italiji se razmere dramatično slabšajo, vlada je posegla po novih ukrepih za omejitev širjenja okužbe. Kaj se je dogajalo včeraj, si lahko preberete TUKAJ.

 
20:30 Kmalu za tem, ko je napadalec Juventusa Paulo Dybala na Twitter zapisal, da je bil njegov test na koronavirus pozitiven, je nogometni klub AC Milano sporočil, da so okužbo potrdili tudi pri Paolu Maldiniju in njegovem sinu Danielu.
 
19:50 V Bosni in Hercegovini so danes potrdili prvo smrtno žrtev, ki jo je mogoče povezati z novim koronavirusom. Umrla je 76-letna ženska v bolnišnici v Bihaću, kjer so jo sprejeli kot kronično srčno bolnico, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
 
19:45  V Srbiji so popoldne potrdili še 22 primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 171, je danes zvečer sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bodo na beograjskem sejmu vzpostavili 3000 postelj, drugod po Srbiji pa še 5000 za potrebe zdravstva.

19:30 V trenutkih, ko Italijani množično umirajo za posledicami koronavirusa, se nogometaši Napolija in Cagliarija pripravljajo za vrnitev na treninge. Predsednik Napolija Aurelio de Laurentis je trenerju Gennaru Gattusu in igralcem ukazal, da se v sredo, 25. marca zberejo in začnejo z vadbo, Cagliari se bo na igrišču zbral še dva dneva prej.

19:10 Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport po prvem tednu izobraževanja na daljavo ugotavljajo, da to poteka bolje od pričakovanega. V tovrstno izobraževanje se je doslej vključilo 380 od skupaj 455 osnovnih šol, ostale spodbujajo, naj to še naredijo, je v izjavi za javnost povedala ministrica Simona Kustec.

19:00 V Bosni in Hercegovini so danes potrdili prvo smrtno žrtev, ki jo je mogoče povezati z novim koronavirusom. Umrla je 76-letna ženska v bolnišnici v Bihaću, kjer so jo sprejeli kot kronično srčno bolnico, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
 
18:55 Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene.
 
18:50 Čeprav občinski štabi civilne zaščite posvečajo veliko pozornosti obveščanju občanov, vsi še vedno ne spoštujejo vseh odredb in prepovedi, ugotavljajo v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko. Iz občine Kanal tako še naprej poročajo o druženjih večjih skupin pri bencinskih servisih kljub večkratnemu posredovanju policije.
 
18:45 V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba s covidom-19 potrjena pri 14 oskrbovancih in štirih zaposlenih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi, je sporočila direktorica doma. Število okuženih oskrbovancev se je tako od petka povzpelo za sedem, med zaposlenimi ni novih okužb.
 
18.29 Noro: V Italiji 793 smrtnih žrtev koronavirusa v enem dnevu, skupno  že kar 4825.

18.19 Ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Simona Kustec: V tem tednu se je v izobraževanje na daljavo vključilo 380 od 455 osnovnih šol. Z drugimi besedami, je izobraževanje na daljavo za 122.500 učenk in učencev izvedlo nekaj preko 14 tisoč učiteljic in učiteljev v državi.

18.11 Čeprav občinski štabi civilne zaščite posvečajo veliko pozornosti obveščanju občanov, vsi še vedno ne spoštujejo vseh odredb in prepovedi, ugotavljajo v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko. Iz občine Kanal tako še naprej poročajo o druženjih večjih skupin pri bencinskih servisih kljub večkratnemu posredovanju policije.

17.53 Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene.

17.51 Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so zdravstvu v petek razdelili 45.000 mask, okoli 2000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa. Z uprave za zaščito in reševanje so popoldne sporočili, da so danes do 14. ure skupaj razdelili že 1,2 milijona kosov opreme. Prvo je na vrsti zdravstvo.

17.34 Iz britanske prestolnice London je danes popoldne poletelo posebno letalo, ki ga je najela slovenska vlada, na katerem se je v Slovenijo danes nekaj po 17. uri vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev, so za STA povedali na zunanjem ministrstvu. Zunanje ministrstvo je ob tem na svojem Twitter računu zapisalo, da si bodo še naprej trudili, da pomagajo tudi ostalim, ki so želeli na let. Današnje posebno letalo je sicer iz Londona poletelo ob 15.30 po srednjeevropskem času.

17.00 Predsednik vlade Janez Janša se je popoldne srečal z županom Občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke, so sporočili s šmarske občine. Občina je eno od žarišč okužbe s koronavirusom v državi z najmanj 41 okuženimi.

16:00 Pandemija koronavirusa je v svoji zmagoviti seriji zaustavila Celje, največje presenečenje slovenskega nogometnega prvenstva. Trener Celjanov Dušan Kosić je zaradi tega nezadovoljen, a še bolj nesrečen, ko gleda posnetke iz Italije in se zaveda, da se lahko nekaj podobnega zgodi tudi Slovencem.

15:45 Svetovno prvenstvo v hokeju elitne skupine je naslednje veliko športno tekmovanje, ki se letos ne bo odvilo zaradi pandemije koronavirusa. Načrtovano je bilo od 8. do 24. maja v Švici.

15:30 V Posarju in na Bavarskem je danes stopila v veljavo karantena. Iz teh nemških dežel so zaenkrat poročali le o posameznih kršitvah omejitve gibanja, predvsem pri mladih. V Nemčiji je danes inštitut Robert Koch, ki zbira podatke nemških dežel, sporočil, da se je z novim koronavirusom okužilo 16.662 ljudi, zaradi covida-19 pa je umrlo 47 ljudi.

15:15 V Mestni občini Celje so zaradi omejenega gibanja ob epidemiji novega koronavirusa sklenili, da bodo zdravstveni delavci začasno nameščeni v hostel Celjskega mladinskega centra. Ob tem občane pozivajo, da se zanesejo na pomoč prostovoljcev pri nujnih opravkih, a hkrati opozarjajo, naj ne nasedajo prevarantom, ki sami ponujajo pomoč.

15:00 S Finske, kjer so doslej potrdili 521 primerov okužbe z novim koronavirusom, danes poročajo o prvem smrtnem primeru covida-19. Umrl je starejši moški v Helsinkih. Tudi iz Litve danes poročajo o prvem smrtnem primeru.

14:45 V okviru zaostritev karantene je italijanska vlada v skladu z napovedmi v petek zaprla vse parke, zelene površine in otroška igrišča. Od danes so prepovedane tudi prostočasne dejavnosti zunaj hiše, šport na prostem je dovoljen, ampak v bližini prebivališča, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

14:30 V samoosamitvi je tudi šestkratni svetovni prvak v formuli 1 Lewis Hamilton. Britanec se je, kot poročajo angleški mediji, odločil, da se bo zadrževal doma, v samoizolaciji, čeprav ne bo opravil testa za okužbo s covidom-19, češ da drugi potrebujejo zdravstveno oskrbo bolj kot on.

14:20 V Mercatorju so danes kupce znova pozvali k strpnosti, ohranjanju medsebojne razdalje in upoštevanju omejitve števila oseb v trgovini. V več njihovih trgovinah je prišlo do prerivanja in nespoštovanja ukrepov, zato so za pomoč zaprosili tudi organe za ohranjanje reda. Živil je dovolj, prednost imajo ranljivejši, so izpostavili.

14:15 V Španiji narašča število smrtnih žrtev covida-19. V enem dnevu so namreč potrdili več kot 300 smrti, skupno pa je novi bolezni podleglo 1331 oseb. Število okužb se je povečalo za okoli 5000 primerov in skupno naraslo na 24.926, ozdravelo je skoraj 1585 oseb, so sporočili z ministrstva za zdravje.

14:10 Iran je danes sporočil, da je v zadnjem dnevu covidu-19 podleglo 123 ljudi, skupno pa je bolezen terjala 1556 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so potrdili tudi skoraj tisoč novih okužb, s čimer je število skupno okuženih naraslo na 20.160, je sporočil tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur.

14:00  Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji, kar je 42 več kot v petek. Kot so še objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so doslej opravili skupaj 12.162 testiranj.

13:00 Iz britanske prestolnice London je danes popoldne poletelo letalo, ki ga je najela slovenska vlada, na katerem se bo v Slovenijo danes ob 14.45 vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev, so za STA povedali na zunanjem ministrstvu.

12:55 Vlada bo po navedbah premierja Janeza Janše v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je danes na Twitterju zapisal Janša.

12:50 Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb, so za STA pojasnili na ministrstvu.

12:45 Predsednik nemške atletske zveze Jürgen Kessing je danes Mednarodni olimpijski komite pozval k preložitvi poletnih olimpijskih iger, načrtovanih za obdobje od 24. julija do 9. avgusta, zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

12:40 V Občini Hrastnik so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so danes sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite. Občane so zato znova pozvali, naj spoštujejo pravila, ostanejo doma in se odpravijo le po nujnih opravkih.

12:30 Oblasti v Novem Južnem Walesu so danes zaprle znamenito plažo Bondi v avstralski metropoli Sydney, potem ko so se pojavile fotografije ljudi, ki se gnetejo na plaži in ne upoštevajo navodil glede prepovedi večjih združevanj. V Avstraliji se je do danes število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 1068, zato ponekod uvajajo nove ukrepe.

12:20 Igralci v severnoameriški košarkarski ligi NBA se soočajo z znižanjem plač. Po navedbi spletne strani medijske družne ESPN naj bi na začetku naslednjega tedna še dobili dogovorjene pogodbene zneske, zaradi zaustavitve vseh dejavnosti v najmočnejši košarkarski ligi na svetu pa so vprašljiva naslednja izplačila sredi aprila.

12:15 Na Otočcu bi se moralo 22. aprila začeti mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu, ki pa je zaradi pandemija koronavirusa odpovedano in ga najbrž letos ne bo.

12:00 Francoski odbojkarski zvezdnik Earvin N’Gapeth, član večkratnega evropskega prvaka Zenita iz Kazana. je še en v nizu športnikov, ki so zboleli za novim koronavirusom. Čeprav je ruski šport dolgo časa kljuboval pandemiji, so po njegovem primeru, nasploh prvem v Rusiji, zaustavili odbojkarsko prvenstvo.

11:55 V petek je bil v Sloveniji prvi dan prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah ter je po zagotovilih oblasti minil brez večjih težav. Kot je povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko, vse splošni prepovedi brez izjeme veljajo tudi za športnike, ki si morajo temu ustrezno prilagoditi treninge.

11:50 Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani glede omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, posvaril, da se ti ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme.

“To pa brez zaščitnih mask ni mogoče, saj bi se virus širil naprej,” je dejal minister za infrastrukturo in dodal, da so v petek ustanovili koordinacijsko skupino za pomoč prevoznikom pri nemoteni dobavi nujno potrebnega blaga.

Obenem je zagotovil, da je cilj njegovega resorja, da pokvarljivo blago v tovornjakih na meji ne sme ostajati, a da je oteževalna okoliščina, ker “vse države delajo po svoje, da v njihovih državah ne bi prihajalo do težav”.

Vseeno Vrtovec poudarja, da koridorji in konvoji za transport v državi delujejo, dodaja pa, da bo Slovenija tovornjakom dovolila vstop iz Italije, če bo to storila tudi Hrvaška in spuščala tovornjake v državo, saj ne želi, da bo Slovenija postala žep, kjer bi obtičale dolge kolone.

Izpostavil je še petkov ukrep vlade za znižanje plačil elektrike v 850.000 slovenskih gospodinjstvih ter 90.000 podjetjih. Pravi, da bo do konca maja znesek na položnicah nižji za 27 odstotkov, kot so se dogovorili z dobavitelji električne energije.

“Nižje položnice bodo občutili predvsem socialno šibkejši, čeprav se 27 odstotkov ne sliši veliko, lahko s tem marsikoga v težkih časih razbremenimo,” je še dodal Vrtovec, ki se je slovenskemu elektrogospodarstvu zahvalil za razumevanje in slogo v hitri pripravi ukrepov v boju z novim koronavirusom.

Minister je v izjavi, ki je potekala brez navzočnosti novinarjev, ki so lahko oddali vprašanja prek elektronske pošte, zatrdil, da je ključna oskrba z energijo. Zagotovil je, da je ta nemotena in bo takšna tudi v bodoče.

Kot je dejal, se na vladi zavedajo, da z ukrepi posegajo v življenje ter delo ljudi in v poslovanje podjetij, a pri svojem delu skušajo biti sorazmerni, saj veliko manevrskega prostora v teh zahtevnih časih ni.

11:45 V Občini Sevnica so v petek potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom. Oba okužena sta v samoizolaciji, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič pa je občane pozvala, naj se držijo navodil, predpisanih za obvladovanje okužbe z virusom sars-cov-2.

11:40 Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani povedal, da vlada pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah. Kot je dodal, je do morebitne uveljavitve ukrepa še nekaj dni, ljudje pa naj konec tedna in v prihodnje, ko bo to še deloma dovoljeno, ne okupirajo turističnih središč.

11:30 V Severni Makedoniji so do petka potrdili 76 okužb z novim koronavirusom, kar je šest več kot dan prej, je sporočil makedonski minister za zdravje Venko Filipče. Medtem so na Kosovu do petka potrdili dve novi okužbi, skupno pa imajo 24 okuženih, poročajo tuje tiskovne agencije.

11:10 Dunajska policija od petka zvečer v svojih avtomobilih predvaja skladbo I am from Austria znamenitega kantavtorja Rainharda Fendricha. S skladbo, ki bo vsaj do konca tedna odmevala iz policijskih avtomobilov po ulicah avstrijske prestolnice, se želijo zahvaliti vsem, ki pomagajo in ostajajo doma, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

11:05 Jelko Kacin je sporočil, da vlada pripravlja ukrep ostajanja v domači občini, veljati naj bi začel čez nekaj dni.

11:00 Svetovni rekorder in olimpijski zmagovalec v maratonu Eliud Kipchoge je že tri dni v samoizolaciji v kenijski vasi Kaptagat, kjer je v bazi za trening z njim tudi njegova družina. Video dnevnike 35-letnega atleta v času pandemije koronavirusa je objavila britanska radiotelevizija BBC.

10:55 Svet Mednarodne smučarske zveze (Fis) bo v luči pandemije koronavirusa o usodi svojega 52. kongresa, ki bi moral biti med 17. in 23. majem v Pattayi na Tajskem, odločalo na telefonski konferenci prihodnji teden, je avstrijski tiskovni agenciji (APA) potrdila Fis.

10:50 Na Hrvaškem so danes potrdili skupno 168 okužb z novim koronavirusom, kar je 40 več kot v petek. Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa danes prepovedal medmestni javni avtobusni in železniški promet, zapirajo tudi vse javne površine. Državljane še pozivajo, naj ostanejo doma.

10:45  Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so zdravstvu v petek že razdelili 45.000 mask, okoli 2000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa. Razdeljevanje se danes nadaljuje. Kot je še poudaril za STA, je najpomembnejše, da zdravstvo prejme vse potrebno, preden bodo na vrsto prišli drugi.

10:30 V Bosni in Hercegovini so danes potrdili skupno 90 primerov okužbe z novim koroanvirusom. Nov primer okužbe so danes potrdili v kraju Konjice, v petek zvečer pa tudi prve tri primere okužbe v prestolnici Sarajevo.

10:25 Evropska komisija je predlagala sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča odstopanje od veljavnih proračunskih pravil. Članice poziva, naj predlog potrdijo čim prej.

10:20 Slovenska antidoping organizacija (Sloada) je, tako kot tudi Svetovna protidopinška agencija (Wada), opozorila, da športnice in športnike še vedno testirajo kjerkoli in kadarkoli ob omejitvah, ki veljajo v času pandemije koronavirusa. Pripravili pa so tudi učne spletne pripomočke za ozaveščanje o pomenu čistega športa.

10:15 Oblast ima po mnenju filozofa Slavoja Žižka ob pandemiji koronavirusa izjemno pomembno vlogo, a zanjo je to tudi pomembna preizkušnja. Pomembno pa je, kakšen bo svet po njej. “Z muko bo treba zgraditi drugačno normalo,” je dejal v pogovoru za Val 202.

10:00 Kitajska nogometna zveza je sporočila, da je njihov reprezentant Wu Lei okužen s koronavirusom. Osemindvajsetletni član španskega prvoligaša Espanyola se z blagimi znaki bolezni zdravi v izolaciji na svojem začasnem domu v Barceloni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

09:45 Največjo težavo za večino ljudi po anketi Mediane za časnik Delo predstavlja strah, kdaj se bo epidemija končala. Na vprašanje, ali dosledno spoštujejo priporočila, da ostajajo doma, jih je pritrdilno odgovorilo več kot tri četrtine vprašanih.

09:30 Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer, ki okreva po februarski operaciji desnega kolena, je prek videoposnetka na Instagramu nagovoril navijače in jih pozval, naj upoštevajo navodila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Dejal je, da se tudi sam zadržuje doma in da se že nekaj časa ni z nikomer rokoval.

09:00 Vrstijo se pozivi za preložitev poletnih olimpijskih iger. Med tistimi športnimi federacijami, ki dvomijo, da bodo v Tokiu lahko izpeljali OI v načrtovanem terminu od 24. julija do 9. avgusta zaradi pandemije koronavirusa, je ameriška plavalna zveza, ki je ameriški olimpijski in paralimpijski komite pozvala, naj podpre preložitev OI.

08:40  Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik bo po vladnem odloku do preklica zaprt, zaprt bo tudi urgentni oddelek. V zdravstvenem domu so ugotovili, da je bil eden od zaposlenih pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili iz Občine Kamnik.

08:30  S pravilno higieno kontaktnih leč in očal zmanjšate tveganje za okužbo s koronavirusom, pojasnjujejo strokovnjaki. Ne dotikajte se oči, pred dotikanjem obraza si vedno z milom in toplo vodo umijte roke, poudarjajo. Svetujejo pa, naj uporabniki namesto kontaktnih leč nosijo očala, ki naj jih pred uporabo očistijo z alkoholnim robčkom.

08:15 V Južni Koreji so danes poročali o porastu števila okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so 147 novih primerov okužb, potem ko jih je bilo v petek 87. Skupno so doslej potrdili 8800 okužb. Umrlo je še osem ljudi, skupno 102, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

07:30 Na Kitajskem že tretji dan zapored niso zabeležili domačega prenosa okužbe z novim koronavirusom, so pa znova potrdili 41 uvoženih, največ doslej. Umrlo je sedem ljudi v provinci Hubei.

07:00 Pandemija koronavirusa je v petek prišla tudi v Belo hišo, saj so okužbo ugotovili pri neimenovanem sodelavcu podpredsednika ZDA Mika Pencea. Podpredsednikova tiskovna predstavnica je zatrdila, da nista ne Pence ne predsednik ZDA Donald Trump imela bližnjega stika z okuženim posameznikom.

06:00 Svetovna protidopinška agencija (Wada) je v petek izdala nove smernice za lažje in čim bolj nemoteno izvajanje dopinških testov ob omejitvah, ki veljajo v času pandemije koronavirusne bolezni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

05:00 Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici izpostavila moč poezije, da nas prestavi iz našega vsakdana. V Sloveniji je praznovanje dneva poezije zaradi pandemije koronavirusa prestavljeno na 23. maj, ko bo po vzoru lanskega leta v Ljubljani zaživelo maratonsko branje.

00:45 V veljavo je stopila vladna uredba, ki zahteva posebno izvozno dovoljenje za izvoz zaščitne opreme, sicer pomembne v boju proti novemu koronavirusu, izven EU. O dovoljenju bo odločalo gospodarsko ministrstvo ob upoštevanju mnenj zunanjega, zdravstvenega in obrambnega ministrstva.

00:30 Opolnoči so začele veljati spremembe odloka, s katerimi je vlada minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšala na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

00:13 Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri 341 osebah v Sloveniji, medtem ko je bilo opravljenih 10.980 testiranj, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 22 več od četrtka, ko je bilo potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom.

00:10 Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji doslej potrdili pri 21 otrocih, nihče pa ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po navedbah pediatrinje z infekcijske klinike UKC Ljubljana Tine Plankar Srovin je najmlajši otrok star 16 mesecev, najstarejši 18 let.

00:06 Notranji minister Aleš Hojs je včeraj napovedal, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi Slovenski vojski podelili izredna pooblastila, poslanskim skupinam predstavil predvidoma prihodnji teden. Pred tem bo opravljeno še medresorsko usklajevanje. Gre izključno za to, da zavarujemo južno mejo, je poudaril.

Aleš Hojs. (Slika: STA)

00:05 Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce. Vlada je s skrajšanjem minimalnega delovnega časa živilskih prodajaln na 18. uro le delno prisluhnila zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije, pravi generalni sekretar tega sindikata Ladi Rožič. “A želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo,” opozarja. Če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno lahko pride do stavke, dodaja.

Rezultat iskanja slik za iz minute v minuto demokracija.si

(Slika: Matic Štojs Lomovšek)

00:01 Od polnoči je zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. Sicer so do 14. ure v Sloveniji okužbo potrdili pri 341 osebah, opravili pa so 10.980 testiranj. Med okuženimi je tudi 21 otrok, nihče pa ne rabi bolnišničnega zdravljenja. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine