18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

(DAN 28: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji doslej potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, testiranih 9860; V Italiji več smrtnih primerov zaradi covida-19 kot na Kitajskem

 

DZ bo danes po nujnem postopku sprejemal več zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim namerava država priskočiti na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. O dogajanju včeraj si lahko podrobneje preberete TUKAJ.

22:04 Zdravstvenemu osebju, ki je v času epidemije koronavirusu najbolj izpostavljeno rizičnim razmeram, po kolektivni pogodbi za javni sektor pripada dodatek v višini 65-odstotne urne postavke osnovne plače. Na ministrstvu za javno upravo pa ob tem preučujejo tudi možnosti, da bi dodatek določili tudi za druge izpostavljene javne uslužbence.

21:30 (VIDEO) Nagovor predsednika vlade Janeza Janše ob epidemiji koronavirusa: Človeška solidarnost je danes na preizkušnji. Vesel sem, ker vidim, da bo zmagala. VEČ TUKAJ. 

20:17 Jelka Godec: Ne potrebujemo le mask. Potrebujejo se še druga zaščitno opremo; Vlada: Za nadomestitev uporabljenih blagovnih rezerv na voljo deset milijonov evrov VEČ TUKAJ!

19:53 V ZDA, kjer se bolnišnice že soočajo s pomanjkanjem osnovne opreme, kot so rokavice in maske, so doslej našteli skoraj 11.000 primerov okužb novega koronavirusa. Zabeležili so tudi najmanj 159 smrti. Najbolj prizadeta je država New York, kjer imajo več kot 4000 okužb in 29 smrti; od tega več kot 2500 okužb in 19 mrtvih samo v mestu New York.

19:52 Tehnološki velikan Amazon je sporočil, da so pri delavcu v skladišču v newyorškem Queensu odkrili okužbo z novim koronavirusom, zaradi česar so celoten objekt začasno zaprli. To je prvi primer okužbe v skladišču Amazona, od katerega so Američani vse bolj odvisni za dostavo hrane in drugih potrebščin.

19:43 Vlada razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice NIJZ in jo imenovala za v.d. direktorata za zdravstveno varstvo

19:33  ZDA so uvedle sankcije proti petim podjetjem s sedežem v Združenih arabskih emiratov zaradi kršenja sankcij proti Iranu je danes sporočilo ameriško ministrstvo za finance. Podjetja naj bi kupovala nafto iz Irana, čeprav je Washington to enostransko prepovedal po odstopu od iranskega jedrskega sporazuma. VEČ TUKAJ!

19:27 Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, potem ko so Evropska centralna banka (ECB) in druge centralne banke napovedale nove obsežne ukrepe za boj proti učinkom pandemije koronavirusa. Nafta se krepko draži, tečaj evra glede na dolar pa izgublja in je pod 1,06 dolarja.

18:28  V Italiji so po zadnjih podatkih zabeležili 3405 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Italija je po številu smrtnih primerov zaradi covida- 19 tak prehitela Kitajsko in ima sedaj največ smrtnih primerov te bolezni na svetu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila italijanska civilna zaščita.

18:09 Na mejnem prehodu Bosanska Gradiška v BiH so danes ustavili avtobus iz Slovenije, v katerem so bili večinoma državljani BiH. Vse potnike bodo testirali na novi koronavirus. V BiH so medtem danes potrdili šest novih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da imajo v državi 47 okuženih oseb, so potrdili v univerzitetnem kliničnem centru v Sarajevu.

18:04 Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je zagotovil, da ameriška vlada nima težav z novim zadolževanjem za zajezitev gospodarske škode, ki jo povzroča epidemija koronavirusa. Za ministra je najbolj pomembno, da kongres potrdi paket pomoči, katerega vrednost je že narasla na 1300 milijard dolarjev.

18:02 Poslanci pritrjujejo vladnemu predlogu zakona, s katerim bi ob izpadu proizvodnje v času epidemije novega koronavirusa država podjetjem pomagala ohraniti delovna mesta. Številni sicer menijo, da ukrep zapostavlja najmanjše, ki pa pomoč najbolj potrebujejo.

17:27 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes Slovencem zagotovila, da jim komisija stoji ob strani pri soočanju z novim koronavirusom, so sporočili s predstavništva komisije v Sloveniji. Von der Leynova je ob tem sporočila še, da je za pomoč pri vrnitvi iz tujine zaprosilo več kot 100.000 Evropejcev. Večji del stroškov bo krila EU. “Želim vam zagotoviti, da vam Evropska komisija stoji strani. Naredili bomo vse, da vam pomagamo v tej zdravstveni krizi,” je zagotovila v videu, ki ga je na Twitterju objavilo predstavništvo komisije v Sloveniji.

17:21 Na Hrvaškem je z novim koronavirusom okuženih skupno 105 ljudi, kar je šest več kot zjutraj, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na redni popoldanski novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu. Največ okuženih je v Zagrebu, kjer so zabeležili 47 primerov. 

17:15 V kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil.

17:14 V Avstriji se je z novim koronavirusom danes do 14.30 okužilo 2013 ljudi, umrlo pa šest. Danes je bolezni covid-19 podlegla ženska na Dunaju. Žarišče izbruha ostaja Tirolska s 464 primeri. Pri naših severnih sosedih so do zjutraj opravili več kot 13.700 testiranj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

17:13 Zaradi pandemije novega koronavirusa so preložene tudi dirke svetovnega prvenstva formule 1 za velike nagrade Nizozemske, Španije in Monaka, je v sporočilu za javnost zapisala Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia).

17:10 Ljubljanska univerza zaradi epidemije koronavirusa skuša procese dela ohranjati v teku, kolikor se le da in v največjem možnem obsegu skrbi za dobrobit družbe. V pomoč državljanom so priskočile številne članice, najbolj izpostavljeni sta medicinska in zdravstvena fakulteta. Samo v klicnem centru dela 70 njihovih študentov, so sporočili z univerze.

16:49 Na državnem tožilstvu napovedujejo, da bodo v času epidemije novega koronavirusa, odkrivanju in preiskovanju zadev, ki kažejo na kakršnekoli pojave izkoriščanja, zlorab ter nespoštovanja oziroma neupoštevanja izrednih razmer, namenili vso potrebno pozornost. Podobno so že napovedali na policiji.

16:48 Generalni direktorji policij in vodje mejnih služb Avstrije, Madžarske, Italije, Hrvaške, Srbije in Slovenije so na današnji videokonferenci poudarili pomen zagotavljanja neprekinjenega pretoka blaga v regiji in oskrbe državljanov z osnovnim blagom. Soglašali so, da je treba prevozu medicinske opreme in blaga zagotoviti prednostni prehod čez mejo.

16:42 Monaški knez Albert II. se je okužil z novim koronavirusom, so potrdili v Monaku. Kot dodajajo, ni skrbi za njegovo zdravje, poročajo tuje tiskovne agencije.

16:38 Albanske oblasti so z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedle policijsko uro. Gibanje na prostem bo možno samo šest ur na dan, poroča albanska tiskovna agencija ATA.

16:30 Vlada bo na seji, ki se je začela ob 16. uri, med drugim obravnavala predlog odloka o začasni prepovedi zbiranja na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Kot je v pogovoru za Radio Slovenija danes dejal uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin, bo vlada z odlokom prepovedala kakršno koli zbiranje. “Ednina je modus operandi,” je poudaril in dodal, da bo odlok začel veljati ob polnoči. Pritrdil je, da bodo državljani o tem obveščeni prek sporočil SMS, vendar pa teh ne morejo posredovati vsi operaterji naenkrat, ampak v zaporedju. Na vprašanja o morebitnih drugih načrtovanih ukrepih pa je Kacin odgovoril, da bo več znanega po današnji seji vlade. Po njej bodo iz vladnega urada za komuniciranje posredovali sporočilo za javnost, fototermina ob začetku seje ne bo.

16:18 Zastoji na cestah zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ne pojenjajo. Še posebej hudo je na nemško-poljski meji, kjer Poljska od nedelje izvaja poostren nadzor, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na avtocesti od Berlina proti mejnemu mestu Frankfurt na Odri je bila kolona dolga 47 kilometrov, je sporočila policija.

16:07 Policija v kitajskem mestu Wuhan ni ravnala ustrezno, ko je kaznovala zdravnika, ki je prvi opozarjal na izbruh novega koronavirusa, je razvidno iz danes objavljene preiskave kitajske vlade. Li Wenliang je v februarju umrl zaradi covida-19, njegova smrt pa je sprožila buren odziv javnosti, ki je bila jezna in kritična do oblasti.

15:39  V zadnjih 24 urah je v Španiji za covidom-19 umrlo še 169 ljudi, zabeležili pa so 3431 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Vse skupaj je umrlo 767 ljudi, okužilo pa se jih je 17.147, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ozdravelo je 1107 ljudi. Zaradi kršenja pravil karantene so v zadnjih 24 urah aretirali 48 ljudi.

15:30 Sindikat delavcev trgovine Slovenije od pristojnih zahteva spremembo minimalnega časa obratovanja trgovin na največ do 18. ure. Spremembo zahteva najkasneje v roku 24 ur, sicer bo svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma, so danes sporočili iz sindikata.

15:23 Anketa Valicona: Zaradi širjenja novega koronavirusa zaskrbljenih 86 odstotkov vprašanih VEČ TUKAJ.

15:20 V boju z novim koronavirusom se številne države zanašajo tudi na pomoč vojske. Tudi v Sloveniji je notranji minister Aleš Hojs predlagal, da bi aktivirali vojsko in da bi ta prejela izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. V tujini vojska pomaga predvsem pri oskrbi ter zagotavljanju varnosti in reda v državi.

15:15 Italijanske medicinske sestre in tehniki so v videu, ki si ga je v zadnjih štirih dneh ogledalo najmanj četrt milijona ljudi, opozorili na dramatične razmere v bolnišnicah na severu Italije, ki so preobremenjene zaradi koronavirusne bolezni 19. Primanjkuje tako ljudi kot materiala, a “ni niti več časa za jok”, so opozorili.

15:14  Kitajska turista, zakonski par iz Wuhana, kjer je izbruhnil novi koronavirus, in sta bila prva dva primera okužbe z novim koronavirusom v Italiji, so odpustili iz rimske bolnišnice Spallanzani, kjer so ju zdravili od 30. januarja, je danes v pogovoru za italijansko televizijo Sky potrdil direktor bolnišnice Francesco Vaia.

15:13 Iz Mehike danes poročajo o prvi smrtni žrtvi covida-19. V sredo je umrl 41-letnik v prestolnici, ki je imel diabetes. Prve simptome bolezni je imel 9. marca, so sporočili z ministrstva za zdravje.

15:20 Evropska komisija bo vzpostavila prvo evropsko strateško rezervo medicinske opreme v pomoč članicam EU pri soočanju s pandemijo novega koronavirusa. S tem poskuša rešiti pereč problem pomanjkanja zaščitne in druge zdravstvene opreme, s katerim se spopadajo povsod v Evropi in svetu. Pobuda bo predvidoma zaživela prihodnji teden.

15:19 Vlada bo na seji, ki se bo začela ob 16. uri, med drugim obravnavala predlog odloka o začasni prepovedi zbiranja na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

15:09 Ključni cilj ukrepov ECB je, da uskladijo učinke ukrepov, ki jih sprejemajo vlade in druge državne institucije, ter posledično bankam omogočijo učinkovitejše reševanje težav zaradi nezmožnosti odplačevanja kreditov, je po zadnji odločitvi ECB za dodaten program odkupovanja obveznic poudaril guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

14:53 Zunanji minister Anže Logar je danes opravil videokonferenčni pogovor z ministri za zunanje zadeve sosednjih držav, Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, so sporočili z MZZ. Namen pogovora je bilo usklajevanje aktivnosti za omejevanje epidemije covida-19, so pojasnili.

 

14:21 V Sloveniji doslej potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, testiranih 9860 VEČ TUKAJ.

13:57  Francoski finančni minister Bruno Le Maire je danes ameriškega spletnega trgovskega velikana Amazon obtožil “nesprejemljivega pritiska” na zaposlene. Podjetje naj namreč tistim, ki zavračajo delo zaradi strahu pred okužbo z novim koronavirusom, ne bi izplačalo plač.

13:56 Nemška vlada je v sredo izvedla prve evakuacije nemških državljanov, ki so zaradi krize s koronavirusom obtičali v tujini. V Nemčijo se je iz Tunizije, Egipta, Maroka in Azerbajdžana vrnilo sedem čarterskih letov s približno 1500 Nemci. Vrniti nameravajo več deset tisoč nemških državljanov, kar je največja tovrstna akcija v zgodovini države.

13:54 V kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent-Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil.

13:34 Delovanje podjetij slovenskih družb na Kitajskem se počasi vrača v ustaljene tirnice. Proizvodnje so stekle, vse sicer še ne delujejo v polnem zagonu, naročila se krepijo. A na poslovanje že vplivajo zaostrene razmere v Evropi in drugod po svetu, saj se pojavljajo motnje v oskrbi z deli, ki prihajajo iz Evrope.

13:23 Iran je danes potrdil 149 novih smrti zaradi covida-19, skupno je novi koronavirus v državi terjal 1284 smrtnih žrtev. Doslej se je z virusom okužilo 18.407 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13:14 Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni zaposleni osebi, ki je bila že doma v samoizolaciji, tako da imajo zdaj skupno potrjenih pet okužb med zaposlenimi. Čakajo še na rezultat brisa pri eni bolnici. Zaščitnega materiala za delo v zdajšnjih razmerah imajo za približno teden dni.

13:13 Za reševanje letalskih družb, ki jih je izbruh novega koronavirusa močno prizadel, je na globalni ravni potrebna takojšnja pomoč v višini 200 milijard dolarjev (183 milijard evrov), je danes opozorilo mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA. K pomoči je pozvalo predvsem afriške in bližnjevzhodne države.

13:12 V zadnjih 24 urah je v Španiji za novim koronavirusom umrlo še 169 ljudi, zabeležili pa so 3431 novih primerov okužbe. Vse skupaj je umrlo 767 ljudi, okužilo pa se jih je 17.147, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ozdravelo je 1107 ljudi, navaja španski časnik El Pais.

13:11 V zadnjih 24 urah je v Španiji za novim koronavirusom umrlo še 169 ljudi, zabeležili pa so 3431 novih primerov okužbe. Vse skupaj je umrlo 767 ljudi, okužilo pa se jih je 17.147, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ozdravelo je 1107 ljudi, navaja španski časnik El Pais.

13:05 Oglasni spletni portal Bolha.com je vzpostavil tržnico, prek katere se lahko prebivalci povežejo s pridelovalci lokalne hrane in sveža živila naročijo na dom. S tem želijo pomagati tako gospodarstvu kot prebivalcem v času epidemije koronavirusa, ko so odsvetovani bližnji stiki, so danes sporočili iz družbe.

13:03 (01) 478 8512 – Posebna kontaktna številka MzI

Na Ministrstvu za infrastrukturo smo vzpostavili posebno kontaktno telefonsko številko za vprašanja, povezana z ukrepi glede koronavirusa s področja infrastrukture.

Ministrstvo za infrastrukturo je vzpostavilo posebno kontaktno telefonsko številko, kjer lahko dobite informacije v zvezi z ukrepi Republike Slovenije za zajezitev koronavirusa s področja infrastrukture. Gre za ukrepe, ki so povezani s pristojnostmi Ministrstva za infrastrukturo na področjih cestnega in železniškega prometa, zračnega, žičniškega in pomorskega prometa ter plovbe po celinskih vodah in na področju energetike.

Kontaktna številka je (01) 478 8512, na kateri vam bodo naši sodelavke in sodelavci skušali odgovoriti na vaša vprašanja oziroma pomagati s koristnimi informacijami.

13:03 1 Nogometaši nemškega prvaka Bayerna iz Münchna so se, po zaradi epidemije covida-19 preklicani tekmovalni sezoni, znašli v samoosamitvi. Med časom, ko bodo doma z družinami, pa se ne bodo prepustili lenobi in dolgčasu, ampak bodo internetne povezave in družbena omrežja izkoristili za sočasni trening na daljavo.

13:00  V splošnih bolnišnicah Novo mesto in Brežice se pripravljajo na pričakovano povečanje hospitaliziranih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. V obeh bolnišnicah imajo zaščitne opreme dovolj za sproti, od države pa pričakujejo pravočasne dodatne pošiljke zaščitnih sredstev, so povedali.

12:46 Tonin: Slovenija žrtev prevare, policija bo take zlorabe priorite VEČ TUKAJ.

12:30 O prvih primerih okužbe z novim koronavirusom poročajo tudi iz otoške države v Indijskem oceanu Mauritius, ki je zelo priljubljena med turisti. V Afriki so tako novi koronavirus zabeležili že v več kot 30 državah.

12:18  Vlada se je hitro odzvala na poziv novogoriškega župana Klemna Miklaviča in v sredo zvečer sprejela nov odlok o prehajanju slovensko-italijanske državne meje. Slednji dvolastnikom kmetijskih zemljišč v Sloveniji in Italiji sedaj omogoča, da lahko mejo prehajajo tam kot doslej, vendar le z namenom kmetijskih del.

12:05 Vlada je v sredo potrdila vzpostavitev kriznega štaba za prevoznike, ki naj bi zaživel še danes, je za STA povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Organ bo prevoznikom pomagal pri dokumentih in razreševanju zapletov v tujini. Prevozniki imajo sicer več težav, med drugim s karantenami, zaradi česar v tujini zastaja pomemben tovor.

11:55 Z novim koronavirusom je okužen tudi glavni pogajalec EU z Združenim kraljestvom Michel Barnier. Kot je sporočil na Twitterju, je v samoizolaciji, sicer pa se počuti dobro ter upošteva vsa navodila, prav tako njegova pogajalska ekipa.

11:54 Mladi zdravniki Slovenije se bojijo, da trenutni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso dovolj učinkoviti. Kot opozarjajo na Facebook strani, je ključno, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi. Že en dan zamude namreč povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti.

11:52 Izbruh novega koronavirusa ogroža tudi poroko britanske princese Beatrice z njenim partnerjem italijanskega porekla Edoardom Mapellijem Mozzijem, ki je predvidena za 29. maj. Sprejem pri njeni babici, kraljici Elizabeti II. so že odpovedali, o morebitni odpovedi celotne poroke pa še razmišljajo.

11:49 V Splošni bolnišnici Izola so v pripravah na morebitno širjenje novega koronavirusa že zmanjšali število ambulantnih in operativnih posegov do te mere, da je vsaj polovica običajne zdravstvene ekipe doma, je za STA pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Ob tem imajo pripravljenih skupno osem postelj na oddelku za intenzivno nego.

11:47  V Metliki je po daljšem zaprtju zaradi možnosti okužbe danes začel s prilagojenim delom tamkajšnji zdravstveni dom. V metliškem domu starejših, kjer imajo podobno kot drugje težave z zagotavljanjem zaščitne opreme, pa so se lotili urejanja negovalnega oddelka za primer širjenja okužbe. V okviru danih razmer se sicer stanje počasi normalizira.

11:44 Hčerka žrtve na območju Bergama: »Vsi tukaj umirajo kot psi.« VEČ TUKAJ.

11:38 Stoltenberg: Sposobnost delovanja zveze Nato kljub koronavirusu ni spodkopana

11:37 V skladišče civilne zaščite v Rojah so dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor. VEČ TUKAJ!

11:37 V Nemčiji so potrdili 10.999 primerov okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili iz inštituta Robert Koch. V enem dnevu so potrdili 2801 novih okužb, doslej pa je bolezni covid-19 podleglo 20 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

11:36 Švicarska centralna banka je danes sporočila, da ključno obrestno mero ohranja pri -0,75 odstotka, bo pa okrepila ukrepe na deviznih trgih za stabilizacijo švicarskega franka. Za letos je Švici napovedala krčenje BDP, a pozvala k optimizmu: “Če se bodo razmere v drugem polletju normalizirale, bi bila lahko prihodnje leto rast spet visoka.”

11:36 Hmeljarji so začeli s prvimi opravili v hmeljiščih, pri tem pa večinoma najemajo sezonske delavce iz tujine. Občini Braslovče in Žalec sta s posebno odredbo hmeljarjem naložili, da za delavce zagotovijo ustrezne higienske pogoje in jim omejijo gibanje. Medtem hmeljarji opozarjajo, da so se prihodi delavcev ustavili in pričakujejo ukrepanje države

11:26 Oblasti v BiH so danes potrdile, da se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 41, kar je za sedem več kot v sredo. V BiH se pripravljajo na postavitev šotorskih naselij ob meji s Hrvaško za karanteno potnikov, ki bodo vstopili v državo.

11:25 Posledice pandemije novega koronavirusa lahko nemško gospodarstvo pahnejo v globoko recesijo, je danes opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Posledic trenutno podrobneje ni mogoče napovedati, zgovoren pa je podatek, da je kazalnik gospodarske klime v Nemčiji marca glede na februar utrpel največji padec po letu 1991, so dodali.

11:21 Novi koronavirus se še naprej širi po svetu. Novo žarišče je sedaj Evropa, kjer prednjači Italija z več kot 35.000 okužbami in skoraj 3000 smrtmi. Skupno je v Evropi življenje zaradi covida-19 izgubilo že več kot 4180 ljudi, kar je skoraj polovica od 8900 smrtnih žrtev. Število okuženih v Evropi pa je preseglo 92.500 primerov.

Sledi pregled potrjenih primerov in smrti zaradi novega koronavirusa v Evropi.

država        potrjeni mrtvi
Italija         35713  2978
Španija         14769  638
Nemčija         12327   28
Francija         9134  264
Švica           3115   33
Velika Britanija     2626  104
Nizozemska        2051   58
Avstrija         1843   5
Norveška         1591   6
Belgija          1486   14
Švedska          1301   10
Danska          1057   4
Portugalska        642   2
Češka           522   0
Grčija           418   5
Irska           366   2
Finska           359   0
Poljska          305   5
Slovenija         286   1
Romunija          260   0
Estonija          258   0
Islandija         250   0
Luksemburg         203   2
Turčija          191   2
Rusija           147   1
San Marino         140   14
Armenija          115   0
Slovaška          105   0
Hrvaška           99   0
Srbija           97   0
Bolgarija          94   3
Gruzija           40   0
Madžarska          73   1
Latvija           71   0
Albanija          59   2
Ciper            58   0
Andora           53   0
Belorusija         51   0
Malta            48   0
Severna Makedonija     43   0
Bosna in Hercegovina    39   0
Moldavija          36   1
Azerbajdžan         34   1
Litva            34   0
Lihtenštajn         28   0
Kosovo           19   0
Ukrajina          16   2
Monako            9   0
Črna gora          8   0
Vatikan           1   0
skupaj          92590  4186

Vir: Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), mediji, tuje tiskovne agencije

11:15 V šmarskem domu upokojencev okuženi že trije zaposleni in šest varovancev VEČ TUKAJ!

11:14 Slovenski proizvajalci različnih dezinfekcijskih sredstev v času epidemije delajo na polno, pri čemer se tudi sami že soočajo s težavami zaradi dobave materiala in surovin. Ob tem pa poudarjajo, da je za domačo rabo pomembno temeljito in pogosto umivanje rok, medtem ko so razkužilna sredstva bolj nujna v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugod.

11:13 Mednarodna kolesarska zveza Uci je zanikala poročila, da naj bi dirko po Italiji zamaknili za zgolj 20 dni in da naj bi se po novem začela 29. in ne devetega maja. Odgovorni v tem športu še niso sprejeli dokončne odločitve, vendar pa, kot je omenil tudi predsednik zveze David Lappartient, obstaja možnost, da bi bil Giro jeseni.

11:13 Lekarne po Sloveniji bodo v dogovoru z ministrstvom za zdravje skrajšale odpiralne čase. Lekarniška zbornica Slovenije zato prebivalce naproša, da pred obiskom lekarne preverijo odpiralni čas svoje poslovalnice. “Lekarne namreč ne bodo enako organizirane, vsaka bo imela drugačen delovnik,” je pojasnil predsednik zbornice Miran Golub.

11:12 Inšpektorat RS za delo je v zadnjih dneh prejel več prijav, da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom ali pa so ti pomanjkljivi. Prav tako je več prijavljenih kršitev delovne zakonodaje. Zato bodo inšpektorji poostrili nadzor, so sporočili z inšpektorata.

11:11 V Srbiji so zabeležili še osem novih primerov okužbe s koronavirusom, tako da jih imajo v državi že 97, je danes sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Število potrjenih okužb pa raste tudi v sosednji Črni gori, ki je bila dolgo “oaza” brez koronavirusa. Zabeležili so šest novih primerov in jih imajo skupno osem.

11:11  V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zaradi zagotavljanja varnosti odvzem krvi krvodajalcem preselili na začasno zunanjo lokacijo na Srednji zdravstveni šoli. Kot so ob tem dodali, bodo krvodajalce vabili preko SMS sporočil, v katerih jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

11:10 Z rednimi obhodi občinskih redarjev in tudi policije so v Izoli dosegli, da se ljudje ne zbirajo več na igriščih in rekreacijskih površinah v mestu. Zato pa pristojni opažajo, da se zlasti mladi selijo na obrobje in tam še naprej družijo. V Komunali Izola bodo tako danes preverili tudi fitnese na odprtem ob kolesarski poti Parenzani.

11:07 Zaradi izbruha novega koronavirusa je japonski cesar Naruhito preložil državniški obisk v Združenem kraljestvu, so danes sporočili iz Buckinghamske palače. Japonska vlada je ob tem izrazila upanje, da bodo obisk izvedli v drugem četrtletju tega leta.

11:05 Na Hrvaškem so danes sporočili, da imajo 99 okuženih z novim koronavirusom, kar je za 12 več kot v sredo zvečer. Preminuli 65-letnik v Istri je bil okužen z novim koronavirusom, ni pa potrjeno, da je umrl za covidom-19. Od polnoči so zaprli hrvaško mejo ter uvedli poostrene ukrepe družbene osamitve.

11:05 Krste s preminulimi zaradi koronavirusa mora odvažati vojska VEČ TUKAJ!

11:03 Mestni redarji župana Zorana Jankovića sabotirajo ukrepe zoper koronavirus, maltretirajo in onemogočajo dostavo ljudem! VEČ TUKAJ!

10:33 Premier Janez Janša na Twitterju: Hvala vsem, ki ponujate pomoč v transportu, zelo cenimo. VEČ TUKAJ.

10:19 Minister Zdravko Počivalšek na Twitterju: Ravnokar smo CZ predali 400.000 troslojnih mask, v vrednosti 250.000€. Prevzeli so tudi 100.000, ki so jih zagotovile SŽ, 300.000, ki prihajajo iz Belgije, pa so tudi že naložene. Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovimo še več. VEČ TUKAJ!

10:11 Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se v začetku današnjega trgovanja dvignili precej nad izhodišča. Kot ocenjujejo analitiki, je vlagatelje spodbudila poteza Evropske centralne banke (ECB), ki je ponoči napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic, piše francoska tiskovna agencija AFP.

10:03 V Rusiji so danes potrdili prvi smrtni primer zaradi covida-19. Novi bolezni je podlegla starejša ženska v Moskvi, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V Rusiji so do srede potrdili 147 primerov novega koronavirusa. V Moskvi so 79-letnico v bolnišnico sprejeli v petek in je imela že več drugih zdravstvenih težav, med drugim sladkorno bolezen in težave s srcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

09:44 Več Slovencev se danes vrača iz Maroka, Češke in Srbije, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi epidemije koronavirusa. Iz Prage je že zjutraj odpeljal avtobus, pred kratkim je eden krenil tudi proti Beogradu, skupina Slovencev pa iz Marakeša leti proti Budimpešti, so za STA povedali na zunanjem ministrstvu.

09:44 Dlje kot bo trajala kriza zaradi novega koronavirusa, bolj verjetno je, da brez državne pomoči ne bo mogoče zagotoviti prihodnosti letalstva, je danes opozoril prvi mož nemške letalske družbe Lufthansa Carsten Spohr. Opozoril je, da ima Lufthansa prizemljenih okoli 90 odstotkov letal, v velikih težavah pa so tudi mnoge druge letalske družbe.

09:43  V Avstriji se je z novim koronavirusom doslej okužilo 1843 ljudi, to je skoraj 200 ljudi več kot v sredo. Žarišče izbruha ostaja Tirolska s 437 primeri. Pri naših severnih sosedih so zaenkrat opravili več kot 13.700 testiranj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

09:38 Zreška poslovalnica Mercatorja bo danes ponovno odprta, saj je test pri zaposleni v administraciji pokazal, da ta ni okužena z novim koronavirusom, so za STA sporočili iz omenjene trgovske družbe. Kot so dodali, so vsi ukrepi preklicani, zato se bodo zaposleni lahko vrnili na delo.

09:37 Zreška poslovalnica Mercatorja bo danes ponovno odprta, saj je test pri zaposleni v administraciji pokazal, da ta ni okužena z novim koronavirusom, so za STA sporočili iz omenjene trgovske družbe. Kot so dodali, so vsi ukrepi preklicani, zato se bodo zaposleni lahko vrnili na delo.

09:27 Luka Svetina na Twitterju: V Slovenijo je prispelo prvih 450 tisoč zaščitnih mask. @PocivalsekZ @StrankaSMC jih bo prevzel v skladišču v Rojah.

09:20 Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal, da bodo karanteno in druge ukrepe v Italiji, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa in bi se morali izteči 3. aprila, podaljšali. (VEČ TUKAJ.)

09:12 Na ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so vzpostavili nujno telefonsko številko 01 522 93 93 za nosečnice in ženske z ginekološkimi težavami, na kateri se bodo lahko posvetovale z zdravnikom specialistom ginekologije in porodništva, ki jih bo po potrebi usmeril v nadaljnjo obravnavo, so sporočili iz UKC.

09:10 Tudi Portugalska je zaradi epidemije koronavirusa razglasila izredne razmere v državi, prvič odkar je Portugalska leta 1974 odpravila diktaturo in postala demokracija. Ukrep naj bi veljal najmanj dva tedna, je v sredo ob razglasitvi sporočil predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa. Razglasitev izrednih razmer je pred tem potrdil tudi parlament. Seja je potekala preko videokonference.

09:10 Komisar severnaomeriške košarkarske lige NBA Adam Silver še verjame v možnost, da bi rešili vsaj del sezone NBA. Vodstvo lige jo je prekinilo pred tednom dni zaradi pandemije koronavirusa, ob tem pa priznalo, da ne ve, kdaj bi se tekmovanje, v katerem blestita Slovenca Luka Dončić in Goran Dragić, lahko nadaljevalo.

09:08 Padanje cen nafte se je v današnjem azijskem trgovanju vendarle ustavilo. Za pozitiven premik na naftnem trgu je zaslužna odločitev Evropske centralne banke (ECB) za dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic.

09:07  Azijske borze so se danes znova obarvale v rdeče. Vlagatelji se namreč ne morejo izviti iz zaskrbljenosti zaradi pandemije novega koronavirusa. Potolažilo jih ni niti ukrepanje Evropske centralne banke (ECB), ki je ponoči po krajevnem času sprejela dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic.

09:06 Makedonski predsednik Stevo Pendarovski je v sredo zaradi epidemije novega koronavirusa razglasil izredne razmere v državi. Izredne razmere bo veljale 30 dni, vlada pa bo po napovedih začasnega premierja Oliverja Spasovskega v tem času uvedla strožje ukrepe in nadzor za zaščito zdravja ljudi.

09:03 Ministrica Aleksandra Pivec na Twitterju: Kljub odloku o omejitvah vstopa iz Republike Italije smo na MKGP dosegli, da se odlok ne uporablja za državljane Republike Slovenije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na območju Italijanske republike ob državni meji in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela. #koronavirus

08:23 Avstralija in Nova Zelandija bosta spričo boja za zajezitev širjenja novega koronavirusa s petkom zaprli svoje meje za prišleke iz drugih držav. Meje bodo prestopili lahko le njuni lastni državljani in tisti, ki imajo v državi stalno prebivališče.

08:21 Newyorška borza bo od 23. marca naprej zaprla trgovanje na borznem parketu in poslovala le še elektronsko. Odločitev je posledica pozitivnih testov na koronavirus pri dveh borznih uslužbencih, odkritih v tem tednu.

08:20 Evropska centralna banka (ECB) je ponoči napovedala dodaten 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic. Do ukrepa, ki so ga poimenovali urgentni pandemični program odkupov, prihaja šest dni po napovedi niza ukrepov za blaženje posledic širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo evrskega območja.

08:19 Ameriška avtomobilska podjetja General Motors, Ford in Fiat Chrysler, ki je sicer v italijanski lasti, so v sredo sporočila, da zaradi širjenja koronavirusa zapirajo tovarne v ZDA, Kanadi in Mehiki. Zaprtje je zahteval sindikat avtomobilske industrije, ki ima okrog 150.000 članov.

08:16 S ponedeljkom je po vladnem odloku, katerega cilj je zajeziti širjenje novega koronavirusa, obstal tudi javni železniški in avtobusni promet. To marsikateremu delavcu povzroča velike težave, nekateri zato celo ne morejo priti na delo. Če so izpolnjeni vsi pogoji, so upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače.

 
08:12 Republikanski kongresnik s Floride Mario Diaz Balart je v sredo sporočil, da je okužen z novim koronavirusom, kar je nov odmeven mejnik širitve pandemije v ZDA. Doslej se je v izolacijo zaradi suma okužbe podalo najmanj 15 članov zveznega kongresa, okužbo pa so pred tem odkrili pri enem od uslužbencev.

08:11 V času, ko kulturne ustanove po svetu zaradi epidemije koronavirusa zapirajo svoja vrata, si je mogoče po nekaterih privoščiti virtualni sprehod. Preko spleta vodene oglede razstav, koncerte in predstave ponujajo tudi številne dunajske kulturne institucije.

08:10 Od danes bodo na cestnih povezavah z Italijo delovale le še štiri kontrolne točke, in sicer na mejnih prehodih Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije bodo odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

08:02 Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla tudi določene spremembe v delovnem času prodajaln, da bi tako zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

08.00 DZ bo danes po nujnem postopku sprejemal več zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim namerava država priskočiti na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine