29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

(DAN 27: IZ MINUTE V MINUTO) NUJNO! Obrambni minister Tonin: Že plačane maske zadržujejo v tujini in jih še vedno ni v Sloveniji, grozi nam razpad osnovnega zdravstva; številni pozivi tudi k molitvi

Včeraj se je v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost in sprejel nove ukrepe. Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, so začasno omejili vsa nenujna potovanja v Unijo, ki bo za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. O dogajanju včeraj si lahko podrobneje preberete TUKAJ.

22:45 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Odmevih napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Izpostavil pa je, da je za sprejem takega ukrepa potrebna dvotretjinska večina v DZ.

21:55 Molitvene skupine pozivajo k molitvi, da se sprostijo blokade prevoza mask in respiratorjev v Slovenijo!

21:50 Obrambni minister Matej Tonin je v živo za Pop TV povedal, da mask v Sloveniji še vedno ni. Milijon in pol jih čaka v Nemčiji, že plačane, medtem ko jih je 300 tisoč, ki jih je omogočil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, trenutno v belgijskem Liegu. Ob tem poziva, naj se naredi vse, da maske pridejo v Slovenijo, saj sicer grozi razpad osnovnega zdravstvenega sistema.

20:20 Zapiranje proizvodnih obratov zaradi epidemije novega koronavirusa bi lahko ogrozilo oskrbe prebivalstva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zato delodajalce pozval, naj delovne procese organizirajo tako, da bodo v največji meri zaščitili zdravje svojih zaposlenih. Proizvodni procesi se ne smejo ustaviti, je opozoril.

20:00 V času, ko kolesarske dirke odpadajo ena za drugo in večina ljudi živi za štirimi stenami, sta podjetje, ki proizvaja kolesarske simulatorje oziroma trenažerje, ter španska agencija za dogodke razvila kolesarsko igrico, ki bo simulirala vse odpovedane dirke in tiste, ki še bodo.

19:55 Novi koronavirus za Nemčijo predstavlja največji izziv po drugi svetovni vojni, je danes v enem zelo redkih televizijskih nagovorov državljanom povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Sodržavljane je pozvala k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

19:45 Združenji teniških igralk in igralcev WTA in ATP sta zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali vsa tekmovanja pod njunim okriljem do 7. junija.

19:30 Popoldne so v Zrečah zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom ene od zaposlenih zaprli tamkajšnjo Mercatorjevo poslovalnico. Enota nujne medicinske pomoči iz Slovenskih Konjic je okoli 14. ure odšla na intervencijo po klicu zaradi bolečin v prsnem košu, ki jih je spremljala rahlo povišana telesna temperatura in kašelj, so sporočili z občine.

19:25 V Nemčiji bodo ob pandemiji novega koronavirusa hotele in večje dvorane spremenili v bolnišnice, da bi povečali kapacitete za sprejem obolelih, je danes sporočila nemška vlada. Kot je pojasnila v sporočilu za javnost, želijo z začasnimi namestitvami omogočiti bolnišnicam povečanje kapacitet na oddelkih za intenzivno nego.

19:20 Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes napovedal, da bodo opolnoči začasno zaprli hrvaške mejne prehode za potniški promet. Na Hrvaškem bodo za 30 dni odpovedali vse javne prireditve, zaprli nakupovalna središča, gostinske lokale in odpovedali vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne. Število okuženih se je danes zvišalo na 87.

19:15 Prvi mož Ifa Clemens Fuest je zaradi škode, ki jo gospodarstvu povzroča širjenje novega koronavirusa, pozval k obsežnemu in drastičnemu paketu ukrepov pomoči. “Moramo preprečiti, da bi gospodarstvo zdrsnilo v spiralo, ki bi privedla do zapiranja podjetij, izgube delovnih mest in panike v finančnem sektorju,” je poudaril.

19:10 Pandemija novega koronavirusa bi lahko resno ogrozila nogometno industrijo in stanje bi kaj lahko hitro postalo slabo, je dejal generalni sekretar mednarodnega sindikata poklicnih nogometašev FIFPro Jonas Baer-Hoffaman v pogovoru za britanski BBC.

19:00 Kitajska bo Evropski uniji poslala več kot dva milijona zaščitnih mask in 50.000 testov za novi koronavirus, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To ji je po telefonu zagotovil kitajski premier Li Keqiang.

18:55 V sklopu prizadevanj za pomoč državljanom EU, ki so zaradi novega koronavirusa obtičali v tujini, se je v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito iz Maroka vrnilo še 315 državljanov EU, so danes sporočili v Evropski komisiji. V tujini je zaradi koronavirusa obtičalo okoli 80.000 državljanov EU, kažejo okvirne ocene.

18:45 V Italiji so danes zabeležili 475 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Italiji so doslej potrdili 35.713 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 2978 ljudi.

18.37 Pošta Slovenije je zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in zaščito zaposlenih sprejela dodatne ukrepe in med drugim prilagodila delovne čase svojih poslovalnic. Ob tem uporabnike storitev pozivajo, da gredo na pošto samo v primeru, če je to zares nujno, ter se vzdržijo spletnega nakupovanja nenujnih stvari. Kot so sporočili iz Pošte Slovenije, bo večina poslovalnic od četrtka odprta med 9. in 15. uro, nekatere pa le med 9. in 11. uro. Ob sobotah pošte do nadaljnjega ne bodo poslovale, enako velja tudi za obe dežurni pošti.

18.12 Operaterji Telekom Slovenije, Telemach in A1 se trudijo zagotavljati nemoteno delovanje storitev tudi ob izjemno povečanih obremenitvah omrežij. Kot so zapisali v skupni izjavi, se je v zadnjem obdobju zaradi povečanega obsega dela in šolanja na daljavo uporaba komunikacijskih storitev izjemno povečala. Kot so še zapisali, 24 ur na dan skrbijo za nadzor delovanja omrežja in tehnično podporo uporabnikom ter skladno s potrebami prilagajajo in povečujejo svoje zmogljivosti.

18.09 Onkološki inštitut Ljubljana je za zagotavljanje ustrezne varnosti bolnikov in zaposlenih ob poostreni epidemiološki situaciji zaradi koronavirusa sprejel dodatne preventivne ukrepe za sprejem na zdravljenje. Med drugim bolnike naprošajo, naj ne prihajajo v inštitut s povišano telesno temperaturo ali kakršnikoli znakom prehlada ali okužbe dihal.

18.00 Delavke KIK trgovin: “Zaprte so vse NEživilske trgovine, le poslovalnice podjetja KIK (textilien und non food d.o.o.) kljub zaprtim vratom ostajajo odprte za svoje zaposlene. Delo za zaposlene poteka nemoteno – kot prej, ko je poslovalnica obratovala. Robo nam normalno dostavljajo (mislim, da tu ni potrebno poudariti, da le-ta prispe iz Kitajske), izdelki se zlagajo pa police in opravlja se drugo delo po navodilu nadrejenih. Dela se vse dni v tednu – zjutraj in popoldan. Kot ”zaščitno opremo” smo dobile navadne kirurške maske. Glede na to, da razmetavamo palete bi bilo smiselno, da nam za zaščito pošljejo vsaj rokavice.Bolniške zaradi pandemije so tabu tema. Ne pride v poštev, da ostaneš doma zaradi ”straha” pred okužbo in prenosa le-te. Po mnenju vodstva je to kar razsaja ”le virus” in če nisi bolna si zmožna za delo. Ker zaposlene želimo, da se razve kako malo je vodstvu mar za nas in naše zdravje in ker s tem, ko vam to pošiljamo tvegamo svojo službo vas naprošamo, da zadevo objavite anonimno.«

17:15 Turčija bo opolnoči zaradi izbruha novega koronavirusa zaprla mejo z Grčijo in Bolgarijo, poročajo turški mediji. Ankara mejo zapira, potem ko je konec februarja mejo z Grčijo odprla za begunce in migrante, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

17:00 V Podravju nestrpno čakajo na nove pošiljke zaščitne opreme, saj je povpraševanja po njej zelo veliko. Kar dobijo, takoj razdelijo, je za STA danes povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. Mariborska izpostava pokriva 22 občin.

16:55 Pandemija novega koronavirsa bi lahko v brezposelnost potisnila dodatnih 25 milijonov ljudi, opozarja Mednarodna organizacija dela pri Združenih narodih (Ilo). Ob tem bi lahko delavci po svetu po izračunih organizacije letos skupno izgubili do 3400 milijard dolarjev prihodkov.

16:45 Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v luči blažitve posledic pandemije koronavirusa potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, ki med drugim omogoča nemoteno oskrbo s hrano za prebivalce Slovenije. Posamični ukrepi se bodo sprejemali glede na razmere na trgu.

16:30 Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je danes na videokonferenci prometnih ministrov EU opozoril na velike negativne finančne učinke koronavirusa na prometni sektor in na potrebo po finančni pomoči. EU je pozval h krepitvi usklajevanja tovornega prometa ter k skupnim rešitvam glede tehničnih pregledov in registracij vozil.

16:20 Nepal bo v petek prepovedal vstop vsem tistim, ki bodo pripotovali iz katerekoli države, kjer so zabeležili okužbo z novim koronavirusom. Ukrep tako velja tudi za vse evropske države in ZDA. Nepal zaostruje ukrepe v boju proti koronavirusu, čeprav tam niso zabeležili še nobene okužbe.

16:10 Savdska Arabija je danes pozvala k vrhu voditeljev 20 največjih gospodarstev, na katerem bi naslovili izzive pandemije koronavirusa, organizirali pa bi ga na daljavo. Na skupino G20, ki ji Savdska Arabija trenutno predseduje, letijo očitki, da se na trenutne razmere odziva prepočasi.

16:00 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 18 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega pet na intenzivni terapiji, so na Twitterju sporočili iz UKC. Danes so sprejeli dve okuženi osebi, odpustili pa štiri.

15:55 Soboška bolnišnica za morebitni sprejem večjega števila okuženih z novim koronavirusom uvaja dodatne ukrepe. Med drugim so oblikovali enoto covid-19, ki bo skrbela samo za bolnike z virusom sars-cov-2. Do danes so v bolnišnici testirali 62 ljudi, vsi so bili negativni.

15:50 Šole bodo z namenom zajezitve novega koronavirusa v prihodnjih dneh zaprli tudi v Walesu in na Škotskem. Britanska vlada pa je ob tem predstavila dodatne ukrepe za zajezitev virusa, ki jih mora potrditi še parlament. Med drugim bodo omogočili začasno pridržanje človeka, ki je okužen ali pri katerem obstaja sum okužbe.

15:45 Madžarska je na glavnem mejnem prehodu z Avstrijo začasno odpravila prepoved vstopa v državo Bolgarom, Romunom in Srbom, ki so tam ujeti, da bi jim omogočila vrnitev v domovine, je danes sporočila avstrijska policija.

15:30 Do 14. ure so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 286 osebah, opravljenih pa je bilo 8730 testiranj, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Največ prijavljenih primerov je v starostni skupini med 30 in 49 let, kaže objavljena tabela.

Na Twitterju je vlada namreč objavila tabelarični prikaz razporeditve potrjenih primerov po starosti in spolu, ki je sicer datirana na današnji dan do 10. ure.

Tabela kaže, da najmanj prijavljenih primerov beležijo v skupini otrok in mladih do 15 let, in sicer 20, v skupini od 16 do 29 let jih je 63, med starimi od 30 do 49 let jih je 99, v skupini od 50 do 59 let jih je 59, starih 60 let in več pa 45.

Vseh žensk je med prijavljenimi primeri 137, moških pa 149, so povedali na ministrstvu.

15:20 Občine v Savinjsko-Šaleški regiji, med katerimi največ okužb z novim koronavirusom beležijo v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini, dnevno dopolnjujejo sprejete ukrepe za zaščito in pomoč občanom ter pričakujejo dobavo dodatnih zaščitnih sredstev. Medtem marsikje še vedno opažajo, da ljudje ne upoštevajo vseh izdanih opozoril.

15:15 Na Gorenjskem, kjer je po zadnjih torkovih podatkih potrjenih 17 okužb z novim koronavirusom, je največ potrjenih okužb na območju žirovniške občine. Med občani je zaradi te informacije završalo, župan pa jih poziva k mirnosti in preudarnosti ter upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja. Med okuženimi na Gorenjskem je tudi patronažna sestra.

15:10 Poslanci bodo predloga vladnih zakonov, s katerima bi podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa omogočili odlog različnih davčnih obveznosti in plačila posojil, obravnavali po nujnem postopku, je danes odločil kolegij predsednika DZ. Poslanci ju bodo na mizi imeli predvidoma že na četrtkovi izredni seji državnega zbora.

15:05 Ameriški predsednik Donald Trump je danes sporočil, da ZDA v dogovoru s svojo severno sosedo začasno zapirajo mejo s Kanado “za nenujni promet”. Tvitil je še, da trgovina ne bo trpela in da podrobnosti sledijo.

15:00 Francoski policisti izvajajo strog nadzor upoštevanja pravil karantene med Francozi, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa začela veljati v torek opoldne. Do davi so na širšem območju Pariza izvedli 10.000 kontrol, pri čemer so izrekli okoli 500 opominov. Danes so začeli izdajati tudi finančne kazni v višini od 135 do 375 evrov.

14:55 Do tega trenutka je stanje Covid-19 v UKC Maribor sledeče:

– skupno število hospitaliziranih pacientov je 13 (1 pacient je še vedno v intenzivni enoti, a ne potrebuje ventilatorja; na oddelku je 12 pacientov, med katerimi 1 pacient potrebuje oskrbo s kisikom),

– trenutno je 95 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov) – gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje,

– nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih nismo zaznali.

V Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je bila, pri osebi, ki zaseda delovno mesto v kontroli kakovosti, ugotovljena koronavirusna bolezen. Oseba ni bila v stiku z nobenim pacientom, prav tako ne z nobenim sodelavcem, ki dela s pacienti. Sprejeti so bili vsi ustrezni preventivni ukrepi, vključno s spremembo lokacije za odvzem krvi krvodajalcev, ki bo potekala izven bolnišničnega okolja (nadaljnja obvestila o lokaciji krvodajalstva bomo posredovali v čim krajšem času). Tako zaposleni, kot tudi krvodajalci so povsem varni. Enoti Centra za transfuzijsko medicino v Murski Soboti in na Ptuju nemoteno delujeta na stalnih lokacijah in po nespremenjenem urniku.

Vse paciente, ki so s strani UKC Maribor pozvani da se zglasijo na pregled v bolnišnici, obveščamo, naj prihajajo na pobreški vhod (slika v prilogi – označeno z rdečim krogom), kjer jih bo pričakal varnostnik in podal nadaljnja navodila.

14:50 Nemški nogometni reprezentanti so v luči pandemije novega koronavirusa donirali 2,5 milijona evrov za socialno pomoč in obenem pozvali vse navijače elfa, naj se vključijo v akcijo zbiranja sredstev. “V teh časih moramo skrbeti drug za drugega. Mi smo skupaj zbrali 2,5 milijona za dober namen,” je prek Instagrama dejal kapetan elfa Manuel Neuer.

14:45 Odpovedan je letošnji Eurosong v Rotterdamu.

14:40 Do 14. ure število okužba potrjena pri 286 osebah, testirali so jih 8730.

14:35 Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu zakona, ki zaradi epidemije koronavirusa začasno ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni. Večina na odboru je ocenila, da je predlagani zakon v tem trenutku smiseln in potreben.

14:30  O uvedbi nadzora na notranjih mejah v schengnu je Evropsko komisijo za zdaj obvestilo deset članic EU ter schengenski državi Švica in Norveška, so danes sporočili v Bruslju. V komisiji ob tem ponavljajo poziv, naj države sledijo skupnim smernicam ter storijo vse za preprečitev blokad ljudi in blaga na mejah.

14:25 Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je danes sporočila, da zaradi pandemije novega koronavirusa več kot 850 milijonov oz. skoraj polovica otrok in mladostnikov po svetu ne more hoditi v šolo in na univerze.

14:20 Vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) se je prek videokonference danes sestalo s predstavniki evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev. Za zdaj so potrdili, da bodo olimpijske igre v Tokiu potekale v predvidenem terminu, na prvem mestu je zdravje udeležencev. Odločitev o potnikih na OI pa ne bo politična ali dosežena za zeleno mizo.

14:15 Številni ukrepi, ki jih za preprečevanje širjenja koronavirusa sprejemajo države, močno bremenijo prevoznike. Izziv po beseda sekretarja sekcije za promet pri OZS Bojana Pečnika predstavlja predvsem hitrost njihovega spreminjanja. Državo med drugim pozivajo, naj v času epidemije ne izdaja kazni zaradi morebitnih prekoračitev dovoljenih ur vožnje.

14:10 Italijanske oblasti so danes sporočile, da razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10. marca velja za celo državo, če se število novih okužb z novim koronavirusom ne bo upočasnilo, poročajo tuje tiskovne agencije. Karantena bi sicer po dosedanjih načrtih morala veljati do 3. aprila.

14:05 Italijanske oblasti so danes sporočile, da razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10. marca velja za celo državo, če se število novih okužb z novim koronavirusom ne bo upočasnilo, poročajo tuje tiskovne agencije. Karantena bi sicer po dosedanjih načrtih morala veljati do 3. aprila.

14:00 Vsi ljudje na Češkem morajo v javnosti odslej na obrazu nositi zaščitne maske, ki prekrivajo usta in nos, je danes odločila vlada pod vodstvom Andreja Babiša. Če nimajo na voljo zdravniških mask, lahko uporabijo tudi šal, ruto ali kaj podobnega za preprečevanje širjenje koronavirusa. Ukrep bo začel veljati s četrtkom.

13:55 Zaradi izrednih razmer ob razglasitvi epidemije in varnosti pacientov so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor ambulanto splošne medicine in specialistično ambulanto medicine dela, prometa in športa Premediko začasno preselili na Pupinovo ulico 4.

13:50 Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zaradi izbruha pandemije koronavirusne bolezni do konca aprila odpovedala vsa kolesarska tekmovanja pod njenim okriljem. Med odpovedanimi so največje kolesarske enodnevne dirke, spomladanske klasike, Pariz-Roubaix, Valonska puščica, dirka Liege-Bastogne-Liege in Amstel Gold.

13:48 Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa je odpovedan jubilejni 50. britanski festival Glastonbury, so danes po poročanju tujih medijev sporočili organizatorji. Festival naj bi sicer od 24. do 28. junija potekal na svoji običajni lokaciji na kmetiji Worthy v Somersetu blizu Glastonburyja v južni Angliji.

13:45 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medijem po seji vlade dejal, da pripravljajo odlok o omejitvi zbiranja do pet ljudi na javnih površinah. Po njegovih besedah bo predviden tudi nadzor in kazni. Gre za enega od ukrepov, ki ga načrtuje vlada za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pričakuje, da bodo odlok pripravili tekom današnjega dne.

13:35 Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je odobrila izvedbo klinične študije o učinkovitosti zdravila tocilizumab pri bolnikih s covidom-19. V okviru študije, ki jo bodo začeli v četrtek, bodo zdravilo preizkusili na dveh večjih skupinah obolelih za pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus, poročajo italijanski mediji.

Tocilizumab, ki je sicer namenjen za zdravljenje revmatoidnega artritisa, se je že na Kitajskem, pa tudi v Italiji, izkazal kot uspešen pri kritičnih pacientih s covidom-19. V Italiji ga v ta namen uporabljajo v nekaterih bolnišnicah v Rimu in Neaplju.

Zdravilo ni ustrezno preizkušeno za uporabo proti covidu-19, saj še ni kliničnih študij o njegovi učinkovitosti proti novemu koronavirusu. Prav zato so italijanski zdravniki pred dnevi prosili pristojne oblasti za takojšnjo pripravo nacionalnega protokola za njegovo uporabo pri bolnikih s covidom-19 v kritičnem stanju.

Zdravniki so zdaj pozdravili odločitev o izvedbi klinične študije. Opravili jo bodo pri skupini 330 bolnikov s covidom-19, ki kažejo prve znake dihalne stiske ali pa so bili intubirani v zadnjih 24 urah. Druga skupina, pri kateri bodo preizkusili zdravilo, pa bodo hudo bolni pacienti s koronavirusno pljučnico, ki so intubirani že daljši čas.

V študiji bodo lahko sodelovale vse italijanske klinike, ki bodo izrazile interes, koordiniral pa jo bo neapeljski inštitut Pascale, kjer so zdravilo že nekajkrat uspešno uporabili, poroča dnevnik La Stampa na spletni strani.

“Pri nas deluje, saj so njegove protivnetne lastnosti učinkovite proti sproščanju citokinov, ki ga povzroča virus in je vzrok za hude težave z dihanjem, ki ogrožajo bolnike na intenzivni terapiji,” je o učinkih tocilizumaba za časnik dejal infektolog Gianpiero D’Offizi iz rimske bolnišnice Spallanzani.

13:30 Trgovine, ki potrošnikom ponujajo spletno naročilo prehranskih izdelkov in dostavo nakupov na dom, te dni zaradi epidemije koronavirusa beležijo izjemno povečanje naročil. Na to so se odzvali s povečanjem dostavne službe in novimi prevzemnimi točkami za nakupljeno, ob tem pa poudarjajo, da so sprejeli tudi ukrepe za zaščito zaposlenih.

13:21 Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so zabeležili tudi v Ilirski Bistrici. V torek zvečer je bil župan Emil Rojc obveščen, da je zbolel eden od zaposlenih v občinski upravi. Kot je župan še povedal za STA, so zaposleni na Občini Ilirska Bistrica zato danes ostali doma, občane pa so pozvali, naj do nadaljnjega ne hodijo po opravkih na občino.

13:20 S pomanjkanjem zaščitne opreme se soočajo tudi na ljubljanskem oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo. Kot je za STA pojasnil vodja oddelka Robert Kus, so doslej prejeli že številne klice o potrebah po zaščitni opremi. Potrebe si beležijo, a naj bi večjo količino opreme po njegovih predvidevanjih prejeli šele v prihodnjih dneh.

13:15 Sindikati v panogah, ki nadaljujejo z delom, opozarjajo na izpostavljenost delavcev ob širjenju koronavirusa. Sindikat delavcev prometa in zvez je pozval, naj ljudje na pošto ne hodijo opravljati nenujnih storitev, sindikat živilske industrije pa poziva k ustreznim zaščitnim ukrepom. V sindikatu Skei v Gorenju želijo, da bi delavci ostali doma.

13:09 Evropa po je po številu smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 prehitela Azijo, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi uradnih podatkov. Kot navaja agencija, so v Evropi do danes ob 12. uri po srednjeevropskem času zabeležili najmanj 3421 mrtvih, v Aziji, kjer je novi koronavirus konec lanskega leta izbruhnil, pa 3384.

13:07 V Zdravstvenem domu Celje so danes zabeležili prvi primer zdravstvenega delavca, ki se je okužil z novim koronavirusom. Kot so pojasnili za STA, so vse njegove sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali dalje.

13:05 V Iranu, eni najbolj prizadetih držav zaradi novega koronavirusa, so zaradi covida-19 potrdili doslej največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Umrlo je 147 ljudi, skupno 1135. Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem branil ukrepanje oblasti, ki še niso omejile javnega življenja.

13:00 Potem ko je že kazalo, da bo kranjska vstopna točka za domnevno okužene bolnike s koronavirusom zaradi pomanjkanja zaščitne opreme danes morala zapreti svoja vrata, je nato dopoldan vendarle dobila potrebne zaščitne maske. Prejela je okoli 200 kompletov zaščitne opreme, še več opreme pa se v Kranju nadejajo v prihodnjih dneh.

12:55 Zdravstveni dom Sevnica je po torkovi odredbi ministrstva za zdravje dodatna vstopna točka Posavja za testiranje okuženosti z novim koronavirusom. Sevniški zdravstveni dom se hkrati pripravlja na sprejem morebitnih obolelih in deluje po novo odrejenih protokolih, je direktorica Vladimira Tomšič danes povedala za STA.

12:50  V Avstriji so danes zabeležili tri nove smrtne žrtve novega koronavirusa, s čimer se je število umrlih zaradi koronavirusne bolezni COVID 19 v tej državi povzpelo na šest. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo, ter menil, da bo “svet poslej povsem drugačen”

12:48 Med ukrepi vlade za zajezitev koronavirusa sta tudi zaprtje poslovalnic zavarovalnic in začasna prepoved izvajanja tehničnih pregledov vozil. Iz Slovenskega zavarovalnega združenja so pojasnili, kako ti ukrepi vplivajo na zavarovalniške storitve. Med drugim je do preklica mogoče vse vrste zavarovanj sklepati in podaljševati samo na daljavo.

12:45 Potem ko je bil test ene od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena od ostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom, vsi ostali testi pa so bili negativni.

12:44 Sončni dnevi ob zaprtju vrtcev in šol kličejo po preživljanju časa na igriščih, a kot opozarjajo strokovnjaki, so plezala, tobogani in druga igrala površina za prenos novega koronavirusa. Njihovo uporabo zato odsvetujejo, zaradi občanov, ki priporočil ne upoštevajo, pa občine igrala in druge javne površine zapirajo. Ponekod bodo kršitelje oglobili.

12:42 Z britanske in evropske kajakaške zveze je prišla slaba, a v trenutnih okoliščinah tudi pričakovana novica. Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki bi moralo sredi maja potekati v Lee Valleyju na olimpijski progi iz leta 2012, je odpovedano.

12:40 Rusiji grozi, da bo zaradi sesutja naftnega trga v zadnjih tednih v državnem proračunu zmanjkalo 3000 milijard rubljev (okoli 35 milijard evrov). Samo ta mesec je vrednost nafte izgubila tretjino vrednosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12:37 V nekaterih evropskih državah na mejnih prehodih nastajajo večdesetkilometrske kolone zaradi zapor meja, s katerimi želijo zajeziti širjenje novega koronavirusa. Na mejnem prehodu Nickelsdorf-Hegyeshalom na avstrijsko-madžarski meji je kolona dolga več kot 45 kilometrov.

12:35 Odbor DZ za delo je danes brez glasu proti potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Ukrep bo veljal tudi za samozaposlene.

12:33 Novogoriški župan Klemen Miklavič je v imenu še petih županov na Goriškem v torek zvečer zaprosil vlado, naj na Goriškem dovoli nekaj dodatnih prehodov meje z Italijo. Nove kontrolne točke bi potrebovali na območju bivšega maloobmejnega prehoda Solkan ali/in na območju bivšega maloobmejnega prehoda na Erjavčevi ulici v Novi Gorici.

12:31 Prebivalci Pomurja lahko od danes nujno zobozdravstveno pomoč dobijo tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota, in ne le v Mariboru, kot je veljalo doslej. Vstopna točka za odvzem brisov na okužbo z novim koronavirusom pa bo v Pomurju poleg Murske Sobote še v Lendavi.

12:30 Na podlagi  odločitve  Slovenije  in Hrvaške so od 18. marca 2020 od 00.01 začasno  prenehali  z  obratovanjem  mejni  prehodi  za  obmejni promet med Slovenijo  in  Hrvaško. Gre za nujen ukrep, namenjen preprečevanju širjenja nalezljive bolezni COVID-19. Na  območju Policijske uprave Maribor so od polnoči zaprti mejni prehodi za
obmejni promet:
–       Središče ob Dravi I
–       Drenovec in
–       Zgornji Leskovec.
Potniki,  ki nameravajo prestopati mejo med Slovenijo in Hrvaško na območju Policijske uprave Maribor, lahko uporabljajo mejne prehode:
–       Središče ob Dravi,
–       Ormož
–       Zavrč in
–       Gruškovje.
Prav  tako  so  na  podlagi  odločitve  Avstrije od 18. marca 2020 od 00.01 začasno zaprti bivši mejni prehodi za obmejni promet:
–       Gradišče,
–       Sveti Duh na Ostrem vrhu,
–       Svečina,
–       Špičnik,
–       Plač,
–       Sladki vrh.
Državno mejo med Slovenijo in Avstrijo je možno prestopiti na bivših mejnih prehodih Jurij, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Trate. Bivša mejna prehoda Jurij in Šentilj (regionalna cesta) sta odprta samo v dnevnem času med 6. in 21. uro.

12:27 V občinah slovenske Istre so v torek po občinah že razdelili del zaščitne opreme za najbolj ogrožene zaradi koronavirusa, dodatno pošiljko pa pričakujejo danes. kljub temu poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek ocenjuje, da bi okvirno potrebovali še nekaj tisoč kosov zaščitne opreme.

12:25 Ljudje z alergijami niso bolj izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom kot tisti brez alergij. Sodijo pa astmatiki med ogrožene skupine, če zbolijo za covid-19, ki ga povzroča koronavirus. Tem bolnikom se priporoča prejemanje predpisanih zdravil po navodilu pulmologa, enako bolnikom s senenim nahodom. Ta zdravila ne povečajo tveganja za covid-19.

12:20 Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima v lasti verigo trgovin Zara, je v poslovnem letu, ki se je končalo z januarjem, zabeležil 3,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot leto prej. A v podjetju izpostavljajo, da bi bila rast 12-odstotna, če ne bi bilo koronavirusa. Ta jim je od dobička odščipnil 287 milijonov evrov.

12:15 Španski kralj Felipe VI. bo zaradi širjenja novega koronavirusa danes ob 21. uri nagovoril Špance. Medtem so danes v Španiji, po Italiji drugi najbolj prizadeti evropski državi, potrdili skupno več kot 13.700 okužb in 558 smrti zaradi covida-19.

12:10 Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Sicert je pripravil navodila za varno delo od doma v času, ko je njegov obseg povečan zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepi se delijo na tiste za podjetja oz. organizacije in tiste za zaposlene.

12:05 Delodajalci morajo o nameravanem organiziranju dela na domu v času epidemije širjenja koronavirusa obvestiti Inšpektorat za delo RS. Obseg obveščanja sicer ni predviden, priporočajo pa, da poleg seznama zaposlenih pošljejo še opis dela in predvideno trajanje dela na domu, pri tem pa lahko navedejo, da bo potekalo do izteka izjemnih okoliščin.

12:00 Balinarska zveza Slovenije se je skupaj z BŠK Krim Ljubljana in evropsko balinarsko zvezo odločila za spremembo termina prvenstva stare celine v Ljubljani. EP za ženske bi moralo biti od 6. do 9. maja, za zdaj nov termin še ni znan, so sporočili iz Balinarske zveze Slovenije.

11:55 V Banki Slovenije si poleg ukrepov za blažitev posledic izbruha koronavirusa za podjetja prizadevajo tudi za obravnavano problematike likvidnostnih težav fizičnih oseb. Tem v primeru težav zaenkrat svetujejo, naj se obrnejo neposredno na banko ali hranilnico, so danes sporočili iz centralne banke.

11:52 Da bi sprejemanje interventne zakonodaje za soočenje s koronavirusom potekalo čim hitreje, bo DS za vsak interventni zakon po vložitvi v DZ preveril, ali obstaja pripravljenost svetnikov, da se DS odreče pravici odločanja o vetu. “S tem pridobimo osem dni, kolikor je sicer rok, ko lahko DS izglasuje veto na zakon,” je povedal Alojz Kovšca.

11:50 V domovih za starejše na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju imajo zaščitne opreme oz. zaščitnih mask le za sprotno delovanje, dodatno so naročili in jo pričakujejo do konca tedna. Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v Metliki.

11:45 Iranski mediji so danes poročali, da je v torek ozdravela 103-letna Iranka, ki so ji potrdili okužbo z novim koronavirusom. Po tednu dni v bolnišnici v mestu Semnan v osrednjem delu države je povsem okrevala in so jo izpustili iz bolnišnice, poroča iranska tiskovna agencija Irna.

11:40 Potem ko se nekateri trgovci delovni čas trgovin skrajšali v torek, bo s četrtkom delovni čas nekaterih trgovin skrajšal tudi Mercator, največji od trgovcev v državi. Delovni čas obratovanja pa je danes na 61 prodajnih mestih skrajšal tudi Petrol. Potrošniki naj pred odhodom v posamezno trgovino preverijo delovni čas.

11:35 Na Koroškem so zaprti manjši prehodi na meji z Avstrijo, a večjih težav ni. Več razburjenja je v Mežiški dolini povzročila informacija, da se zapirajo ambulante zdravstvenega doma. To ne drži, spreminja se le način dela, je za STA danes dejal direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Opozoril pa je na izredno pomanjkanje zaščitnih sredstev.

11:30 Pri delavcu zunanjega podjetja, ki deluje na območju zapora Dob pri Mirni, je potrjena okužba s koronavirusom, so za STA potrdili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Kot so zagotovili, so že uvedli preventivne in zaščitne ukrepe za nekaj zaprtih oseb, ki so bile v stiku z njim. Nihče od zaprtih pa ne kaže znakov obolelosti.

11:25 Tudi v Rusiji zaradi izbruha novega koronavirusa zapirajo šole. Minister za izobraževanje Sergej Kravcov je danes sporočil, da bodo vsi učenci od ponedeljka na tritedenskih počitnicah, s čimer želijo preprečiti širjenje virusa.

11:20 Obrambni minister Matej Tonin je pred sejo vlade opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. Ponovil je poziv podjetjem, naj občinskim štabom civilne zaščite sporočijo svoje potrebe po zaščitni opremi, a opomnil, da je v tem trenutku še nimajo.

Potem ko je Tonin v torek v izjavi za POP TV podjetja pozval, naj občinskim civilnim zaščitam sporočijo potrebe po zaščitni opremi, so številni iz gospodarstva po njegovih besedah razumeli, da štabi civilne zaščite opremo že imajo. Kot je ponovil, pa nanjo še čakajo. “Lahko je kaos, ker na občinske civilne zaščite že pritiskajo podjetja, naj jim dajo opremo,” je dejal.

Minister je komentiral tudi opozorila, da imajo na krajnski vstopni točki le štiri maske za odvzem brisov. “Urgentno delamo 24 ur za dobavo zaščitne opreme. Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po celem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej,” je povedal. Zagotovil je, da bodo opremo delili, takoj ko bo prispela.

Glede kitajske donacije ocenjuje, da bo dobava trajala še nekaj časa. “Za zdaj smo odvisni predvsem sami od sebe, od svojega lastnega denarja in od sposobnosti, da zaščitno opremo kupimo,” je poudaril minister.

11:10 Nemška kanclerka Angela Merkel bo drevi prvič po izbruhu novega koronavirusa nagovorila državljane, je sporočil tiskovni predstavnik vlade v Berlinu. Nemška vlada je do zdaj sprejela vrsto ukrepov za zajezitev širjenja virusa in pomoč gospodarstvu v tej krizi.

11:05 Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je sporočil, da za mesec dni zapira vse svoje evropske tovarne in tudi tovarno v Afriki. S tem BMW sledi tekmecem, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa odločili za enak ukrep. V družbi so za letos tudi napovedali občuten padec dobička.

11:00 Vlagatelji na evropskih borzah zaskrbljeno spremljajo razvoj dogodkov v povezavi s širjenjem koronavirusa. Napovedi vlad o ukrepih jih niso prepričale, delnice v povprečju precej izgubljajo.

10:58 V manjšem italijanskem kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3300 prebivalcev in na ta način uspešno povsem ustavili širjenje koronavirusa, poroča britanski Financial Times (FT). “Testiranje, testiranje, testiranje,” ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), torej deluje, piše.

10:55 Ključna energetska podjetja v državi so zaradi epidemije novega koronavirusa sprejela stroge ukrepe, da bi lahko nemoteno zagotavljala oskrbo z energenti. V Elesu so šest operaterjev popolnoma osamili za 14 dni, popolno izolacijo za nekaj zaposlenih so uvedli tudi v Plinovodih, v Tešu pa so namestili kamero, ki meri telesno temperaturo.

10:50 V Pakistanu so v zadnjih 24 urah potrdili 50 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno jih je 245. Oblasti opozarjajo na nevarnost nadaljnjega širjenja okužb. Na Tajskem so v enem dnevu potrdili največ okužb doslej, 35. Številne države v regiji sprejemajo stroge ukrepe.

10:48 Potem ko je bil test ene od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena od ostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom, vsi ostali testi pa so bili negativni.

10:45 V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije pozivajo, da se v predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače med upravičene delodajalce doda tudi društva, zavode in ustanove. Ti bodo po njihovi oceni tako kot podjetja prizadeti zaradi epidemije novega koronavirusa.

10:42 Zaradi številnih klicev ljudi, ki se obračajo na policijo tudi z različnimi vprašanji o koronavirusu, policija opozarja, da je interventna številka 113 namenjena za klice v sili. Zaradi zaščite zaposlenih omejujejo tudi obiske na policijskih postajah, zato naj ljudje po nepotrebnem ne hodijo tja.

10:40 Potem, ko je v ponedeljek britanski premier Boris Johnson sodržavljane pozval, naj zaradi širjenja novega koronavirusa omejijo medsebojne stike, se izogibajo pubom, klubom, gledališčem in podobnim krajem, so vrata začele zapirati še kulturne ustanove v Veliki Britaniji. Vsaj do 1. maja bodo denimo zaprte vse lokacije galerije Tate.

10:36 Kot opozarjajo policisti, bo v času epidemije koronavirusa, ko bodo družine veliko časa preživele skupaj doma, več priložnosti tudi za spore. Zato bo potrebnega več potrpljenja. Prav tako policisti še vedno opažajo primere zbiranja in druženja večjega števila ljudi, na primer ob praznovanju rojstnih dni.

10:35 Oblasti v Republiki srbski danes so sporočile, da so v tej srbski entiteti BiH v zadnjih 24 urah zabeležili sedem novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da imajo 27 primerov okužbe. Med njimi je tudi minister. V bošnjaško-hrvaški Federaciji BiH pa so zabeležili sedem okuženih in poostrili ukrepe v boju proti novem koronavirusu.

10:34 Ukrepe za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa striktno upoštevajo tudi člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Še vedno upajo, da bodo lahko poleti skupaj z drugimi slovenskimi športnimi navdušenci navijali za slovenski junakinji vertikale Janjo Garnbret in Mio Krampl, ki sta si že zagotovili olimpijski Tokio.

10:32 Na podlagi odločitve Slovenije in Hrvaške so od 18. marca 2020 od 00.00 začasno prenehali z obratovanjem mejni prehodi za obmejni promet med Slovenijo in Hrvaško. Gre za nujen ukrep, namenjen preprečevanju širjenja nalezljive bolezni COVID-19.
Na območju Policijske uprave Novo mesto so od polnoči zaprti mejni prehodi za obmejni promet:
– Sodevci,
– Žuniči,
– Krasinec,
– Krmačina,
– Radovica,
– Planina v Podbočju,
– Rakovec,
– Stara vas – Bizeljsko in
– Nova vas ob Sotli.

Potniki, ki nameravajo prestopati mejo med Slovenijo in Hrvaško na območju PU Novo mesto, lahko uporabljajo mejne prehode:
– Obrežje,
– Slovenska vas,
– Rigonce,
– Orešje,
– Metlika in
– Vinica.

Od ponedeljka, 16. 3., je prepovedan ves javni prevoz potnikov, kar velja tudi za potniški promet preko mejnih prehodov za mednarodni železniški promet Dobova in Metlika.

Ukrepi bodo trajali za nujno potreben čas, o ponovnem odprtju bomo pravočasno obveščali in prosimo, da upoštevate začasno zaprtje mejnih prehodov za obmejni promet.

10:30  Ministrstvo za okolje in prostor svetuje osebam, ki imajo potrjeno okužbo oziroma so zaradi suma na okužbo s koronavirusom COVID-19 v domači oskrbi, da osebne odpadke (na primer uporabljene robčke in rokavice iz lateksa) ter odpadke od čiščenja prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo) odložijo v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavežejo. To vrečo naj nato namestijo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežejo ter jo ločeno hranijo vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov). Druge gospodinjske odpadke lahko odlagajo kot običajno. Omenjena priporočila so objavljena tudi na spletni strani NIJZ.

10:21 Na Kitajskem se po epidemiji novega koronavirusa življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Restavracije se znova odpirajo, na ulicah je vse več prometa, tovarne zaganjajo proizvodnjo, v parkih in na trgih pa se spet zbirajo “plešoče tete”.

10:20 Izolska komunala je z današnjim dnem s pomočjo podizvajalca začela z uporabo razkuževalnega sredstva na osnovi klora pri čiščenju javnih površin. Kot je na rednem sestanku občinskega kriznega štaba navedel direktor komunale Denis Bele, želijo razkužiti vso urbano opremo, vključno s klopcami, in to predvsem na najbolj izpostavljenih točkah.

10:15 Zaradi izbruha koronavirusne pandemije se obetajo velike spremembe na sporedu teniških turnirjev za veliki slam. Preložitev so že napovedali organizatorji pariškega peščenega velikega slama, o zamiku turnirja razmišljajo tudi organizatorji odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, v Londonu pa še vedno upajo, da se bo Wimbledon lahko začel konec junija.

10:10 Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes v Zagrebu sporočil, da imajo na Hrvaškem 81 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 12 oseb več, kot jih je bilo v torek. Hrvaški epidemiologi že razpravljajo o dodatnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

10:00 V Črni gori so potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom, je v torek zvečer sporočil premier Duško Marković. S tem so okužbe potrdili že v vseh evropskih državah.

09:45 Iz PU Koper so sporočili da so zaradi preprečitve šitrjenja korona virusa na območju omenjene uprave do nadaljnjega zaprti maloobmjeni prehodi Rakitovec, Brezovica pri Gradinu in Novokračine. “Poleg tega smo danes zaprli tudi dve mejni cestni povezavi, in sicer prometno povezavo Lisac – Sušak in Vele Mune – Starod.”

09:40 V Avstriji so potrdili že 1471 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je na Tirolskem, in sicer 352, je danes sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje.Do 8. ure so v celotni Avstriji izvedli 11.977 testiranj. Največ potrjenih primerov okužbe so zabeležili na Tirolskem, v Zgornji Avstriji so jih zabeležili 285, v Spodnji Avstriji pa 237. Na Dunaju so potrdili 180 primerov okužbe. V Sloveniji sosednji avstrijski Štajerski so jih doslej našteli 188, medtem ko na avstrijskem Koroškem “le” 29, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zaradi koronavirusa so v Avstriji doslej umrle tri osebe. Dve na Dunaju, ena pa na Štajerskem. Doslej pa so potrdili tudi že devet ozdravljenih primerov.

Na svetu je doslej potrjenih že skoraj 200.000 okužb z virusom sars-cov-2. Več kot 81.000 so jih potrdili na Kitajskem, od koder se je koronavirus začel širiti po svetu.

09:30 Veterinarska zbornica Slovenije je način in urnik dela veterinarjev prilagodila epidemiji novega koronavirusa. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen, saj bodo veterinarji zagotavljali le nujno potrebne posege, če je le mogoče po predhodni najavi.

09:22 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi epidemije koronavirusa podaljšalo čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki bi sicer potekel danes. Novi rok za e-prijavo je tako 9. april, so sporočili.

09:20 Ljudje bi morali dneve izolacije na domovih zaradi koronavirusa izkoristiti za povezovanje z družinskimi člani, je dejal papež Frančišek v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica. Papež je izrazil obžalovanje, da v družinah pogosto vlada medsebojna oddaljenost, ko starši gledajo televizijo, otroci pa se igrajo na mobilnih telefonih. Še skupni obedi potekajo v tišini, kar po mnenju papeža vsekakor ni dobro, povzema nemška tiskovna agencija dpa. “So kot menihi, izolirani drug od drugega,” je bil kritičen. “Poslušanje drug drugega je pomembno, saj le tako lahko razumemo, kaj kdo potrebuje, kaj si kdo prizadeva in kaj si želi od koga drugega,” je dejal Frančišek in pozval ljudi, naj znova izkažejo nežnost in bližino do svojih družinskih članov. “V majhnih stvareh leži naš zaklad,” je dejal.

Zaradi izbruha koronavirusa v Italiji je svoje dejavnosti na prostem omejil tudi papež. Tako recimo nima več nedeljske molitve in tedenskih avdienc, ki bi bile odprte za javnost na Trgu svetega Petra. Namesto tega te dogodke predvajajo po spletu. Medtem potekajo že tudi priprave na velikonočne slovesnosti, ki bodo v Vatikanu letos zaradi koronavirusa prvič potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila. Papež je sicer v nedeljo presenetil, prekinil svojo izolacijo in obiskal dve cerkvi v središču Rima. V eni je tudi križ, ki je postavljen v čast koncu epidemije kuge v 16. stoletju. “Boga sem prosil, da ustavi epidemijo: Gospod, ustavi jo s svojo roko. Za to sem molil,” je razložil v pogovoru za La Repubblico.

09:15 Olimpijska prvakinja v skoku s palico Grkinja Katerina Stefanidi je dejala, da so športniki prisiljeni tvegati zdravje, potem ko tako organizatorji poletnih olimpijskih iger kot Mednarodni olimpijski komite (Mok) vztrajajo, da bodo OI po prvotnem programu. Igre v Tokiu so na koledarju med 24. julijem in 9. avgustom.

09:00 Švicarski zdravstveni sistem bi se lahko sesul do konca meseca, če so bo novi koronavirus še naprej širil tako hitro, je v torek opozoril predstavnik švicarske vlade Daniel Koch.

08:30 Srbija je v torek v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa uvedla dodatne ukrepe, med njimi prepoved gibanja na prostem med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Zapuščanje domov v tem času bo mogoče le s posebnimi dovoljenji in za posebne naloge. Starejšim ljudem pa so sploh prepovedali, da bi zapuščali svoja stanovanja.

08:15 Španski nogometni prvoligaš Espanyol je sporočil, da je šest članov ekipe okuženih z novim koronavirusom, s čimer je postal drugi španski klub z večjo okužbo med igralci. V torek so iz tabora Valencie sporočili, da se je po tekmi lige prvakov 19. februarja v Milanu proti Atalanti Josipa Iličića več kot tretjina igralcev okužena s sars-cov-2.

08:00 Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut je na lastni koži doživel izbruh novega koronavirusa tako na Kitajskem kot v Italiji, kjer se nahaja v tem trenutku. Pravi, da so Kitajci s hitrimi in strogimi ukrepi zajezili širitev nevarnega virusa, medtem ko so v Italiji od začetka na vse skupaj gledali malce ležerno.

07:45 Avstralski premier Scott Morrison je v državi zaradi nevarnosti koronavirusa razglasil stanje zdravstvene krize in državljanom do nadaljnjega odsvetoval potovanje v tujino. “Ne potujte v tujino, ne potujte čez morje. Življenje se bo zaradi tega koronavirusa še naprej spreminjalo,” je dejal.

07:20 Na Kitajskem so danes zabeležili le en domači primer okužbe z novim koronavirusom in 12 “uvoženih” primerov. Bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, je podleglo še 11 ljudi. V Južni Koreji se je medtem drugi dan zapored povečalo število novih okužb.

07:10 Prvi primer okužbe z novim koronavirusom se je pojavil tudi v severnoameriški hokejski ligi NHL. Eden od hokejistov ekipe Ottawa Senators, ki je zadnjo tekmo pred prekinitvijo lige zaradi pandemije covida-19 odigrala z Los Angeles Kings Slovenca Anžeta Kopitarja, je bil pozitiven na virus sars-cov-2, so sporočili iz kanadskega kluba.

07:00 Eden največjih zvezdnikov severnoameriške košarkarske lige NBA Kevin Durant je pozitiven na novi koronavirus. Novico je 31-letni ameriški zvezdnik potrdil tudi sam. Prvo okužbo s koronavirusom so sicer odkrili tudi v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA.

03:30 Prvo okužbo s koronavirusom so v torek odkrili tudi v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA, ki se z njim spopadajo vsaka po svoje brez celovite enotne nacionalne strategije iz Washingtona. Do torka zvečer je število okužb v ZDA doseglo skoraj 6000 primerov, umrlo pa je več kot 100 ljudi.

03:00 Predsednik republike Borut Pahor se bo danes s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom pogovarjal preko videokonference, so sporočili v predsednikovem uradu. Med temami pogovorov bodo soočanje s pandemijo novega koronavirusa, migracije in širitev.

02:00 Članice EU za zajezitev novega koronavirusa uvajajo 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo. Države bodo še naprej sprejemale ukrepe za omejitev javnega življenja. Napovedani so tudi novi evakuacijski leti za evropske državljane, med njimi je nekaj deset Slovencev, ki so zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa obtičali v tujini.

01:00 Pristojni parlamentarni odbori bodo danes za potrditev na plenarni seji DZ pripravili več predlogov zakonov, s katerimi se vlada odziva na epidemijo novega koronavirusa. Med drugim namerava država priskočiti na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma.

00:30 V Sloveniji je danes pričakovati prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva. Vlada bo na seji obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev ter oceno stanja glede epidemije novega koronavirusa, pričakovati pa je tudi razpravo o morebitnih novih zaščitnih ukrepih.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine