30.3 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

(DAN 23: IZ MINUTE V MINUTO) Prva smrt zaradi koronavirusa! Umrl starostnik iz Doma starejših občanov v Metliki; sestal se je krizni štab RS

Potem ko je ponoči nova vlada Janeza Janše oblikovala krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa, se bo ta danes znova sestal in razpravljal o morebitnih dodatnih ukrepih. Slovenija je namreč zaradi širjenja novega koronavirusa v četrtek uradno razglasila epidemijo. S ponedeljkom se zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije. Država je poleg tega tudi zaprla slovensko-italijansko mejo za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo zaradi epidemije covida-19 zaprta tudi za tovorni promet. Izjema so slovenski državljani in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija. Včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

23:01 Gantar: Eden od ukrepov boja proti koronavirusu tudi prepoved obratovanja lokalov

23:01 Novi uradni govorec vladnega kriznega štaba Kacin: V nedeljo sestanek z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov

22:40 Tonin: S ponedeljkom začasna zaustavitev javnega prometa

22:30 Minister za zdravje Gantar uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom, gre za osebo iz rizične skupine

22:09 Zaradi izpada računalniškega omrežja so danes zvečer za krajši čas zaprli mejni prehod Dobovec, tako tovorna kot osebna vozila pa preusmerili na mejni prehod Rogatec. A kot so sporočili s Policijske uprave Celje, je prehod Dobovec zdaj že odprt za ves promet.

21:58 V Španiji in Franciji so se odločili zaostriti ukrepe v boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom. V Španiji bodo lahko prebivalci domove zapuščali le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin, v Franciji pa zaradi naraščanja števila okužb opolnoči zapirajo restavracije in trgovine, poročajo tuje tiskovne agencije.

21:30  Zaradi izpada računalniškega omrežja bo do nadaljnjega zaprt mejni prehod Dobovec, so sporočili s Policijske uprave Celje. Dodali so, da je ves promet, tako za tovorna kot osebna vozila, preusmerjen na mejni prehod Rogatec.

20:19 Na svoji prvi seji se je danes sestal Krizni štab RS v širši sestavi za zajezitev in obvladovanje epidemije #COVID19

20:13 Britanski časnik The Telegraf poroča, da Evropska nogometna zveza razmišlja, da bi evropsko prvenstvo, ki bi se moralo začeti 12. junija, prestavila na december. Odločitev oziroma nadaljnji koraki naj bi bili znani v torek, ko bo vodstvo Uefa z Aleksandrom Čeferinom na čelu opravilo videokonferenco z vsemi 55 članicami oziroma nacionalnimi zvezami. Prestavitev evropskega prvenstva, ki je predvideno do 12. julija, bi omogočila, da se nemoteno izpeljejo vsa državna prvenstva, ki so prekinjena zaradi novega koronavirusa, ter liga prvakov in evropska liga.

19:30 Sloveniji je z diplomatsko akcijo uspelo pridobiti soglasja držav za skupen projekt sodelovanja, da bi zagotovili nadzorovan prehod prvega humanitarnega konvoja potnikov in tudi konvojev tovornih vozil, ki so zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa obtičali na ozemlju Slovenije in pred mejo z Italijo. Kot so ob tem sporočili z MZZ, je pred nekaj trenutki preko Slovenije proti meji s Hrvaško krenil konvoj tovornjakov in avtobusov, ki ga spremljajo predstavniki slovenske policije in Darsa. Avtobusi s tujimi državljani in konvoj tovornjakov je namenjen v matične države potnikov in tovornih vozil. Prehod preko omenjenih držav bo potekal nadzorovano, brez postankov v državah tranzita. Slovenija je o humanitarnem konvoju in o političnem soglasju Srbije, Romunije, Ukrajine in Bolgarije ter Turčije že formalno seznanila sosednjo Hrvaško, ki je potrdila soglasje za prihod prvega konvoja. Predstavniki Civilne zaščite Slovenije in Darsa so potnikom, ki so obtičali v Sloveniji zaradi omejitvenih ukrepov v sosednjih državah, nudili tako hrano kot pijačo. Na MZZ so za STA potrdili, da sta poleg tega proti Padovi krenila dva ukrajinska avtobusa s 95 potniki, ki sta obtičala med slovensko in italijansko mejo. Ti potniki naj bi se v svoje domovine vrnili v nedeljo.

19:15 Mariborski župan Saša Arsenovič je danes s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa odredil zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni. “Želim, da Maribor z okolico ostane območje z relativno počasnim širjenjem epidemije,” je dejal. VEČ TUKAJ.
 
19:09 Na območju vojašnice Edvarda Peperka bodo predvidoma že v nedeljo začeli s postavitvijo izolacijskega centra za medicinsko oskrbo 120 ljudi. Potek del si je danes ogledal tudi minister za obrambo Matej Tonin in dejal, da razmišljajo, da bi preuredili tudi bližnje telovadnice, če se bo izkazalo, da so mobilne enote prešibke, poroča portal 24ur.

18:24 Ameriški predsednik Donald Trump je prepoved potovanj iz Evrope v ZDA zaradi koronavirusa, ki je zjutraj začela veljati za 26 držav območja schengna, danes razširil tudi na Veliko Britanijo in Irsko, ki sta bili uvodoma izvzeti iz ukrepa skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi državami. Trump je na petkovi novinarski konferenci pred Belo hišo dobil vprašanje, zakaj prepoved ne velja za Veliko Britanijo, ki ima veliko več potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, odgovoril, da bo morda prepoved razširil. Danes je to storil, pod istimi pogoji, ki veljajo za prepoved, ki je začela veljati zjutraj.

18:22 V Lombardiji, ki velja za najhuje prizadeto italijansko deželo zaradi novega koronavirusa, so danes zabeležili veliko povečanje števila novih okužb in smrtnih primerov. Število slednjih se je povečalo na 966, kar je 76 več kot v petek. Število okuženih se je z 1865 novimi okužbami povzpelo na 11.685, so sporočile pristojne deželne oblasti.

18:20 Košarkarska liga, ki je med prvimi prekinila tekmovanje in vse udeležence poslala na prisilni odmor, je sporočila, da se bodo tekme nadaljevale v začetku aprila. To je za STA potrdil tudi Memi Bečirović, ki je že peto sezono trener ekipe Jiangsu Dragons. Nekdanji slovenski selektor je trenutno še v Mariboru, počasi pa se že pripravlja na povratek na Kitajsko. “Dobili smo sporočilo lige oziroma kluba, da se lahko počasi vrnemo. Glede na to, da bomo morali najprej v štirinajstdnevno karanteno oziroma samoizolacijo, bom moral kar hitro na pot, saj predvidevajo, da bi se liga lahko nadaljevala že 2. aprila, morda kakšen teden kasneje,” je za STA povedal Memi Bečirović.

18:16  Mariborski župan Saša Arsenovič bo dal ob 18.30 izjavo za medije o odredbi za zaprtje vseh lokalov v občini

18:11 Novi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec si je danes ogledal razmere na mejnem prehodu Gruškovje, kjer so zaradi ukrepov povezanih z novim koronavirusom dolgi zastoji, še posebej v tovornem prometu. Povedal je, da s kolegi iz sosednjih držav iščejo rešitev za nastali položaj. “Prizadeval si bom, da se ta situacija razreši,” je dejal.

18:10 Predsednik ZDA je danes sporočil, da so ga testirali na okužbo z novim koronavirusom, vendar rezultati testa še niso znani. Bela hiša je ob tem objavila, da poslej kot preventivni ukrep preverjajo telesno temperaturo vseh, ki pridejo v bližnji stik s Trumpom in podpredsednikom ZDA Mikeom Pencom. V ZDA je doslej zaradi covida-19 umrlo 50 ljudi.

18:08 Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je danes napovedal, da bodo na državnih mejah v kratkem uvedli dvotedensko izolacijo za vse državljane BiH, ki se vračajo v domovino. Kot je dodal v izjavi za javnost v Banjaluki, se s tem strinjata tudi ostala člana predsedstva.

17:52 Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da je zaradi koronavirusa umrl starostnik iz Doma starejših občanov v Metliki. Kot smo že poročali, je bila okužba starostnika posledica neprimernega dejanja zdravnika v Metliki, ki je kot okužen imel stik s stanovalci in zaposlenimi v Domu za starejše v Metliki. Okužilo se je 12 ljudi, od tega sedem stanovalcev in pet zaposlenih. Vse okužene stanovalce so sicer premestili v oskrbo v Univerzitetno kliniko Golnik.

17:28 Maroko je v boju proti širjenju novega koronavirusa v petek prekinil zračne, kopenske in pomorske povezave z Evropo, pa tudi s sosednjo Alžirijo. V državi na severu Afrike je tako obtičalo večje število turistov. Novi virus je prizadel tudi Maroko. Doslej s zabeležili 17 primerov obolelih s covidom-19, en človek je za boleznijo umrl. 

17:18 Na MZZ Slovencem, ki se odločajo o kakšnem koli potovanju v tujino, svetujejo ponoven razmislek in preložitev potovanj, ki niso nujna. Še posebej odsvetujejo potovanja v Italijo, Iran, Južno Korejo in Kitajsko. Spričo današnje uveljavitve odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prepovedi potovanj v ZDA iz Evrope na slovenskem zunanjem ministrstvu svetujejo vsem slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v ZDA, da se nemudoma vrnejo v Slovenijo. Opozarjajo jih, naj spremljajo medije in upoštevajo navodila lokalnih oblasti, prav tako naj bodo pripravljeni na morebitne zamude.

16:22 Avstrijska vlada bo za obvladovanje krize zaradi novega koronavirusa namenila do štiri milijarde evrov, ki jih bodo dodelili za ta namen ustanovljenemu kriznemu skladu. Kot je na današnji novinarski konferenci s socialnimi partnerji dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, gre za prvi korak.

16:21 Italijanska dežela Furlanija – Julijska krajina je Slovenijo pozvala k odpravi nadzora na meji. Njen predsednik Massimilano Fedriga je v pismu po današnjem poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozoril, da so na kocki dobri odnosi med Italijo in Slovenijo, saj nedavno zaprtje meje povzroča italijanskemu gospodarstvu veliko škodo.

16:00 Tomaž Gantar: Razkužila niso med tistimi zaščitnimi sredtsvi, ki bi bila v pomanjkanju. Zagotovljena bodo v zadostnih količinah.

15:55 Bojana Beovič: Testiralo se bo tako, kot se je testiralo pri drugih bolezni, takrat ko je to za bolnika pomembno. To pomeni, da če bo bolnik malo bolan oziroma bo imel okužbo dihal, ki ne zahteva sprejema v bolnišnico, bo ostal samo doma v samoizolaciji. Pri takem bolniku v bistvu ne potrebujemo diagnoze, ker se ne pričakuje nobenih ukrepov. Pri težjih bolnikih, ki bodo sprejeti v bolnišnico, moramo skrbno spremljati to stanje, saj se to lahko poslabša v nekaj urah.

15:50 Bojana Beović: Smrtnih primerov med obolelimi še ni.

15:49 Tomaž Gantar: Situacija je do te mere resna, da se število okuženih povečuje na podoben način kot v Italiji. Gre za neko eksponentno rast, to je, da se število okuženih približno na dva dni podvoji. Epidemija je neizogibna in število okuženih bo naraščalo. Želimo pa omejevati porast težkih bolnikov. Naš namen je, da so ukrepi domiselni in učinkoviti. Želimo si, da bi vsi čimbolje prrebrodili krizo, ki je bila na začetku podcenjena.

15:47 Tomaž Gantar: Danes je potekala primopredaja na ministrstu za zdravje. Veliko časa je namenjeno aktualni problematiki in trenutnemu stanju. Ob primopredaji sem razumel ministra Aleš Šabedra, da je bil resor zdravstva prepuščen samemu sebi. Pomebno je, s kakšno opremo razpolagamo, da vemo ukrepati. Prišlo je do težav pri nabavi. Trenutno stanje glede opreme ni zavidljivo. Je pa dober podatek in dobra informacija, da se ponuja vedno več gospodarskih družb in posameznikov, ki imajo odprte možnosti do tržišč. Morda je škoda, da se ukrepi niso začeli izvajati prej, ker bi bilo situacijo lažje obvladovati. Očitno pa je, da razumevanje o omejevanju kontaktov ni povsod dovolj prisotno. A to je ključno. Samozaščitno ukrepanje je najpomembnejše. Deluje se na vseh nivojih, kot je bilo prestavljeno, in sicer z močno strokovno ekipo. Ukrepi so smiselni. Na ministrstvu bomo vzpostavili kontaktno točko, kjer se bodo javili lahko vsi tisti, ki so pripravljeni pomagati v smislu dobave opreme. Pripravljene bodo tudi ustrezne smernice, za koga in v kakšnih količinah je oprema potrebna.

15:45 Bojana Beović, vodja strokovne skupine kriznega štaba: Morebitno poslabšanje zdravstvenega stanja se pokaže po približno tednu dni, na oddelku za intenzivno zdravljenje trenutno trije

15:38 Bojana Beović, vodja strokovne skupine kriznega štaba: Prišli smo v fazo epidemije, v kateri se bolezen širi med ljudmi. Vedno več bolnikov, ki so bolezen dobili nekje, kjer so se zadrževali v Sloveniji. Ljudje, ki bodo prebolevali okužbo dihal, jo bodo doma, ne bomo ugotavljali, ali ima covid-19. Razen, če bo potreboval hospitalizacijo, potem bo diagnostika narejena.

15:37 Janša: Vlada pripravlja podlago za nagrajevanje  dodatnega dela. Zdaj je pomembno, da pametno delamo in samoiniciativno, vseh uredb se ne da sprejeti čez noč

15:36 Janša: Zahvaljujem se vsem, ki upoštevajo navodila, vsem podjetjem, ki so že darovali sredstva in vsem zdravstvenim delavcem, koordinatorjem in vsem, ki so kaotična navodila reševali z lastno pametjo, policiji, RK na meji in vsem, ki se jih ne da našteti.

15:35 Janša: Krizni štab bo že danes določil govorca, ki bo na voljo za komunikacijo z novinarji in javnostjo, ki bo najbolj obveščen o ukrepih in bo tako tudi razbremenil ministre in druge pristojne, ki bodo imeli drugo delo. konkretne vsebine ukrepov ministrstev pa bodo komunicirali sam.

15:29 Janša: Zahvaljujem se medijem, da ažurno poročate o dogajanju in ukrepih. Navodila za obnašanje v tej situaciji so ključna, Današnje slike kažejo, da ponekod po Sloveniji tega še vedno nismo dovolj resno vzeli.

15:27 Janša prosil župane, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu

15:20 Janša: Med ukrepi na čakanju je tudi zaprtje mednarodnih letališč in pristanišč za potniški promet, tovorni je posebni segment.

15:19 Janša:Vlada je zamrznila cene zaščitnih sredstev.

15:13 Janša: Vlada je včeraj sprejela tudi paleto ukrepov. Nekateri so bili že komunicirani s strani mojih kolegic in kolegov ob primopredajah in jih poznate. Ponovno smo ocenili situacijo in ugotovili, da je daleč najbolj pomemben od vseh ukrepov samoizolacija, izogibanje, kolikor je le možno, kontaktov v večjih skupinah. Kadar je to neizogibno in res nujno uporaba zaščitnih mask. Držanje razdalje. Noben drug ukrep ne more bolj prispevati k temu, da bo širitev tega virusa upočasnjena in da ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstvenega sistema. Kar se tiče zaščitne opreme, ki je tukaj potrebna, je vlada ocenila, kakšne so možnosti, da se povečajo vloge. Dobra novica je, da za večin tega možnosti obstajajo. Postopki so v teku, nekatere dobave so že prispele tekom tega dne. Ključna stvar je, da smo ugotovili, kaj je tisti ključni vhodni podatek, na podlagi katerega lahko realno ocenimo situacijo v zvezi s širjenjem virusa. To seveda v glavnem ni to, kar je za ta vhodni podatek veljalo do zdaj – samo število pozitivnih na testiranjih, ker je ta številka relativna. Manj testiraš, manj tega ugotoviš.

Če testiraš vse zdravnike, bo zagotovo največ primerov v zdravstvu, če vse učitelje, bo največ primerov v šolstvu in tako naprej. To kar smo do zdaj imeli za eno glavnih ocen za aktualno stanje je izjemno relativen podatek. Po posvetovanjih s strokovno skupino je jasno, da je edini relevanten podatek, ki kaže na to, kje v praksi smo, število tistih, ki so za to boleznijo resno oboleli. 

Resno oboleli potrebujejo zdravniško pomoč, bolniško posteljo, oskrbo. In glede na to, da imamo ‘to srečo’, da nismo prva država, ki je prizadeta s tem virusom, vemo tudi, kakšna so razmerja v drugih državah – koliko okuženih resno zboli, koliko jih potrebuje resno bolnišnično oskrbo itd. Iz tega podatka se da potem bistveno bolj natančno izračunati, koliko je dejansko okuženi. Vsaj ko gre za kategorijo tistih, ki so okuženi tako, da se bo to resno poznalo na zdravju. Prehod na bolj realno ocenjevanje omogoča bolj realno sprejemanje ukrepov. Tudi bolj realno razporejanje resursov, ki so na razpolago in bolj realno načrtovanje resursov, ki jih potrebujemo v prihodnje. Ni pa to podatek, ki bi kakorkoli spremenil pogled na resnost situacije, ki je pred nami. Je samo podatek, ki bo omogočal, da bomo bolj realno gledali v to, kaj je pred nami in kakšno je realno stanje. Lahko je število tistih, ki so testirani v neki regiji zelo veliko pa potem mislimo ,da je bolezen samo tam, v neki drugi regiji, kjer ni testiranj, pa mislimo, da je ni, čeprav je situacija lahko popolnoma drugačna. “

15:12 Janša: Samoizolacija je najpomembnejši ukrep, pa izogibanje večjim skupinam in ohranjanje razdalje.

15:11 Janša: Vlada je na včerajšnji prvi konstitutivni in hkrati krizni seji ustanovila tudi krizni štab, ki naj bi poskušal vsaj upočasniti širjenje epidemije virusa. Krizni štab v širši sestavi sestavljajo vsi člani vlade in ključni predstojniki organov v sestavi, ki lahko tukaj največ prispevajo. Krizni štab v ožji sestavi pa sestavljajo ključni ministri in vsi predstojniki operativnih organov v sestavi. Ta krizni štab ima oziroma bo imel tudi podporne skupine. Daleč najbolj pomembna je skupina strokovna podporna skupina strokovnjakov s področja zdravstvenega sistema. Vodja te skupine je dr. Bojana Bejovič. Ta skupina se je dopoldne že sestala in lahko rečem, da že po tem, kar smo dobili od nje pred nekaj urami, je situacija zdaj bistveno bolj jasna.

15:00 Pravkar  izjavo za medije podajajo predsednik vlade Janez Janša, minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije Bojana Beovič glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa, so sporočili z Ukoma. Prenos v živo na TVS1 4d.rtvslo.si/zivo/tvs1

14:37 Do 14. ure v Sloveniji potrjenih 181 primerov okužb z novim koronavirusom: Do 14. so v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 5369 oseb, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Največ okuženih so pristojni po razpoložljivih podatkih do 11. ure, po kateri pa so v državi odkrili še eno okužbo, zaznali v ljubljanski zdravstveni regiji, in sicer 75. Sledi novomeška zdravstvena regija z 39 okuženimi. Število potrjenih okužb se je v 24 urah povečalo za 40. Po regijah ljubljanski in novomeški sledita celjska (27 potrjenih okužb) in mariborska (13 okužb), je vlada sporočila prek Twitterja. Tudi ti podatki so do 11. ure. ledano po skupkih okužb je največji v Ljubljani (46 oseb), Šmarju pri Jelšah (26), Metliki (25) in Mariboru (5).

 

14:35  Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je sporočil, da je po zadnjih podatkih občine v Šmarju okuženih več kot 50 ljudi. Podatke dobivajo neposredno s terena, saj jim NIJZ podatkov o številu obolelih v občini ne sporoča več. Po uradnih podatkih je bilo sicer testiranih 130 občanov, vendar testiranj ne opravljajo več. Kot je se dejal župan, k sreči ni okuženih v ZD Šmarje pri Jelšah in v domu upokojencev. Župan je se pozval k strpnosti, saj da se nihče ni okužil nalašč in poudaril, da je okužba prišla z več različnih koncev, ne le iz šmarske šole, ki so jo zaprli že v četrtek. Kraj je prazen, lokali so večinoma zaprti, nekateri imajo omejem delovni čas. V ponedeljek za 14 dni zapira vrata večina podjetij. 

14:36 Italijani, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več dni zaprti v svoje domove, so našli nov način komuniciranja med seboj na daljavo. V zadnjih dneh vedno več ljudi sloni na okenskih policah ali stoji na balkonih ter skupaj s sosedi ustvarja glasbo, poje, pleše ali ploska. O takšnih “skupnih” podvigih poročajo iz vse Italije. Eden takšnih je pobuda z nazivom #unitimalontani (združeni, a narazen), ki je pozvala Italijane, da vsak konec tedna ob 18. uri skupaj zapojejo. V petek so tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapeli italijansko himno, danes pa je na vrsti ena najbolj znanih italijanskih popevk Azzurro. Na neko drugo pobudo so Italijani danes opoldne skupaj zaploskali vsem zdravstvenim delavcem, ki se borijo proti novemu koronavirusu. V rimski četrti Trastevere pa bodo ob 20. uri zadoneli zvonovi vseh tamkajšnjih cerkva v znak solidarnosti z vsemi ljudmi, ki trpijo zaradi nastalih okoliščin, so sporočili iz tamkajšnje katoliške organizacije.

14:35 Med slovensko in italijansko mejo sta ostala ujeta dva ukrajinska avtobusa s 95 potniki iz različnih vzhodnoevropskih držav. Predvideno je, da jih bodo do doma spravili ob spremstvu policij držav na poti, vendar so zaradi meddržavnih protokolov še vedno na Fernetičih.

14:32 Predsednik vlade Janez Janša, minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije Bojana Beovič bodo ob 15. uri v dvorani DS na Šubičevi 4 dali izjavo za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa, so sporočili z Ukoma.

14:31 MZZ odsvetuje vsa potovanja v Španijo: Zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom v Španiji ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje Slovencem vsa potovanja v to državo. Vsem, ki so v Španiji, na MZZ svetujejo, da se čim prej vrnejo domov. “Nekatere letalske družbe so že prekinile povezave s posameznimi evropskimi državami, zato predlagamo, da (slovenski državljani) spremljajo razmere in se pred potovanjem pozanimajo pri letalskih prevoznikih,” so v današnjem sporočilu za javnost še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Španija je danes sporočila, da so od petka dalje zabeležili več kot 1500 primerov novega koronavirusa. Skupno imajo tako v državi potrjenih že 5753 primerov, s čimer se država po številu okužb uvršča takoj za Italijo. Po napovedih naj bi v državi še danes razglasili izredne razmere. Koronavirusna bolezen je v Španiji zahtevala doslej 136 smrtnih žrtev.

14:30 Država bo nujno oskrbo prebivalstva zagotovila s povečanjem blagovnih rezerv

14:09 Srbski predsednik Aleksander Vučić je danes sporočil, da je predsednik srbske nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza pozitiven na novi koronavirus. Kokeza se je okužil v Milanu. “Z njim sem govoril, dobro se drži. Večinoma je bil v izolaciji. Dvojica, ki je bila z njim v Italiji, je negativna,” je na današnji novinarski konferenci dejal Vučić.

13:29 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ugotovil, da je bila na letalu družbe Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v Ljubljani 10. marca ob 8.45 oseba, ki je okužena z novim koronavirusom. Potnike na tem letu pozivajo k opazovanju zdravstvenega stanja in zmanjšanju stikov z drugimi. “Potniki, ki so bili na omenjenem letu, naj skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine, po telefonu posvetujejo z zdravnikom. Svetujemo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevajo higienske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe. Predvsem naj omejijo tesnejše stike na razdalji manjši od metra in pol,” so sporočili z NIJZ. NIJZ je okužbo potnika odkril pri epidemiološkem poizvedovanju primera obolelega z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus sars-cov-2.

13:21 V obalnih mestih na severu Italije so okrepili nadzor nad turisti, ki se kljub razglašeni karanteni za zajezitev širjenja novega koronavirusa sprehajajo po plažah. Številne voznike iz bližnjih dežel, ki imajo počitniške hiše vzdolž ligurijske riviere, so danes že zaustavili in ovadili. Ligurijsko obalno mesto Bordighera je ob tem že zaprlo dostop do plaž. V pristaniški Genovi so ovadili 40 oseb, ki so zapustile svoje domove brez nujnega razloga in se odpravile na ulice. Številni Italijani so se ob tem danes odpravili na vlake, ki vozijo od Milana na jug države. Po zaprtju večine letališč so vlaki ostali edino prevozno sredstvo javnega potniškega prometa, s katerim je moč priti na jug Italije. Predsednik Apulije na jugu Italije Michelle Emiliano je svoje sodržavljane, ki živijo na severu države, sicer pozval, naj se ne odpravijo na jug. “Na tisoče ljudi se vrača s severa. Obstaja nevarnost, da bi na jugu nastalo novo žarišče okužb,” je posvaril. Osrednji in južni Italiji je epidemija koronavirusne bolezni doslej deloma prizanesla. V Italiji je doslej po zadnjih podatkih zaradi covida-19 umrlo 1266 oseb. Z novim koronavirusom se je okužilo 17.660 oseb.
 
13:06 Zaradi ukrepov povezanih s koronavirusom, na mejah še naprej nastajajo zastoji. Med razcepom Draženci in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj tovornih vozil dolg 12 kilometrov, zastoj osebnih vozil pa tri kilometre. Čakalna doba je tudi na mejnih prehodih Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč, Središče ob Dravi in Petišovci.
 
12:56 Športna konvencija SportAccord, ki združuje velike mednarodne športne zveze in šefe olimpijskega gibanja, je zaradi poskusa zajezitve novega koronavirusa dokončno odpovedana, so danes sporočili organizatorji. Športna konferenca bi morala biti od 19. do 24. aprila v Lozani, kjer je tudi sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).
 
12:51 Velesili svetovnega nogometa, nemška in italijanska reprezentanca, bi morali igrati prijateljsko tekmo 31. marca, a tekme v Nürburgringu zaradi svetovne zdravstvene krize ne bo, je sporočila nemška zveza. Bavarska je zaradi novega koronavirusa prepovedala zbiranje več kot 100 oseb.
 
12:19 Argentinski nogometni velikan River Plate ne želi igrati današnje domače prvenstvene tekme zaradi prevelikega tveganja, ki ga povzroča novi koronavirus, poročajo argentinski mediji. Pred tekmo, na kateri bi gostil Atletico Tucuman, so v Riverju objavili, da eden od njihovih igralcev kaže simptome virusa.
 
12:17 Turško notranje ministrstvo je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo, da je prepovedan vstop v državo za vse ljudi iz Nemčije, Francije, Avstrije, Španije, Belgije, Danske, Norveške in Švedske. To velja tudi za ljudi iz tretjih držav, ki so se v zadnjih dveh tednih nahajali v omenjenih devetih državah, turški državljani pa “začasno” ne smejo potovati v te države. Turčija, kjer so doslej zabeležili pet okužb z ovim koronavirusom, je v petek napovedala, da so od danes zjutraj do 17. aprila ustavljene vse letalske povezave z omenjenimi državami. Že pred tem so ustavili lete iz Kitajske, Irana, Iraka, Italije in Južne Koreje.
 
11:38 V Avstriji sta potrjeno okuženi z novim koronavirusom že 602 osebi, večinoma na Tirolskem, kjer sta dva kraja že od petka v karanteni. Slednjo so danes razglasili tudi v kraju Sveta Kri (Heiligenblut) na avstrijskem Koroškem, zato turisti pospešeno zapuščajo območje. Za zaprtje šol so se odločili tudi na Madžarskem, v Rimu so zaprti celo parki.

11:17 Mednarodna avtomobilistična zveza Fia in vodstvo formule 1 sta v skupni izjavi zapisala, da po odpovedi uvodne dirke svetovnega prvenstva F1 v Avstraliji ter po preložitvi tekmovanj na Kitajskem, v Bahrajnu in Vietnamu, načrtujeta začetek sezone konec maja. Fia je še dodala, da bodo redno spremljali razmere in prilagajali koledar.

10:58 Premier Janez Janša na Twitterju: Za nami je dolga in naporna nočna seja @vladaRS , ki je bila hkrati konstitutivna in krizna. Velika hvala ministrski ekipi in vsem ostalim sodelavcem GS vlade, kabineta in koal. strank za vzdržljivost in da so nam omogočili pogoje za začetek dela. #SkupajBomoZmogli #SBZ

10:51 Italija bo zaradi pandemije novega koronavirusa na jesen preložila za to pomlad načrtovane lokalne volitve na ravni dežel in občin. Prvotno bi morale volitve spomladi potekali v Benečiji (Veneto), Liguriji, Toskani, Marki, Kampanji, Apuliji in Dolini Aoste. Poleg tega so predvidene občinske volitve v tisoč občinah, od tega v 15 prestolnicah dežel. Kot je razvidno iz odloka vlade, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi volitve po novem potekale na eno od nedelj med 15. oktobrom in 15. decembrom. Italijanska vlada naj bi omenjeni odlok sprejela v nedeljo.

V Italiji bi morali poleg tega 29. marca izvesti referendum o zmanjšanju števila poslanskih mandatov, vendar namerava italijanska vlada do 23. marca sporočiti nov datum referenduma. V primeru, da bodo italijanski volivci na referendumu potrdili reformo, bodo Italijani na naslednjih parlamentarnih volitvah izbirali 400 poslancev in 200 senatorjev. Italijanski parlament ima trenutno v obeh domovih 945 od ljudstva izvoljenih predstavnikov.

10:50 Azerbajdžan: Evropsko prvenstvo v karateju za člane, ki bi moralo biti od 25. do 29. marca v Bakuju, je zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom prestavljeno, so sporočili organizatorji. Azerbajdžanska vlada je v petek zapovedala prepoved zbiranja v državi, zaradi česar je sredi tekme, po kvalifikacijah, odpovedala tudi gimnastični svetovni pokal.

10:49 Novi koronavirus in koronavirusna bolezen 19 (covid-19), ki jo povzroča virus sars-cov-2, v Italiji najbolj prizadene predvsem moške, je razvidno iz najnovejših podatkov italijanskih zdravstvenih oblasti, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Med smrtnimi primeri je namreč 75 odstotkov moških. Smrtnost je v Italiji glede na število okužb 5,8-odstotna. Pri moških v Italiji je ta odstotek 7,2 odstotka, pri ženskah 4,1 odstotka. Ob tem so v Italiji ženske, ki so zaradi covida-19 umrle, v povprečju starejše od moških. Povprečna starost pri umrlih Italijankah zaradi novega koronavirusa je tako 84,2 leta, pri Italijanih pa 80,3 leta. Smrtnost je pri Italijankah višja samo v starostni skupini bolnikov, ki so starejši od 90 let.

 

10:43 O prvem primeru novega koronavirusa poročajo tudi iz Mavretanije. Tamkajšnji minister za zdravje Mohamed Nedhirou Ould Hamed je sporočil, da so v petek okužbo potrdili pri tujem državljanu, ki je v ponedeljek pripotoval iz Evrope.

V sosednjem Senegalu so doslej zabeležili 19 okužb, o prvi okužbi poročajo iz Gvineje. Pred dnevi so virus potrdili tudi v Slonokoščeni obali, Gani, Burkini Faso, Nigeriji in Gabonu. V slednjem so v petek napovedali, da bodo za dva tedna zaprli šole in ustavili izdajanje vizumov turistom, navaja AFP.

10:42 Novi koronavirus se širi tudi v Latinski Ameriki, zato bo Kolumbija zaprla mejo z Venezuelo in omejila vstop potnikom iz Evrope in Azije. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je po pojavu prvih dveh primerov okužbe napovedal razglasitev izrednih razmer v državi.

10:41 Na Kitajskem in v Južni Koreji se število novih okužb zmanjšuje. V Južni Koreji so po navedbah dpa zabeležili najnižji dnevni porast okužb v zadnjih treh tednih, saj so našteli 107 novih okužb in pet novih smrti. Skupno je v tej državi po uradnih podatkih 8086 primerov okužb z novim koronavirusom in 72 smrtnih žrtev. Večina primerov je v jugovzhodnem mestu Daegu in sosednji pokrajini Severni Gyeongsang.

V Kambodži, kjer imajo sedem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, večinoma pri tujih državljanih, so danes razglasili 30-dnevno prepoved vstopa potnikom iz Nemčije, Italije, Španije, Francije in ZDA. Prepoved bo začela veljati v torek.

Podobno so se odločili v sosednjem Vietnamu, kamor je za naslednjih 30 dni prepovedan vstop potnikom iz Evrope. Tam so potrdili 47 primerov okužb, skoraj polovica naj bi jih nedavno bila na istem letu iz Londona v Hanoi.

10:38 Savdske oblasti so danes sporočile, da bodo za dva tedna ustavile vse mednarodne polete. Ukrep po navedbah tamkajšnje državne tiskovne agencije SPA stopa v veljavo v nedeljo ob 11. uri po lokalnem času (9. uri po srednjeevropskem času). V tej državi imajo 86 potrjenih primerov koronavirusne bolezni 19 (covid-19), že pred dnevi pa so uvedli omejitve potovanj v in iz držav Evropske unije, Švice ter nekaterih azijskih in afriških držav.

10:36 Na Novi Zelandiji bodo zaradi epidemije novega koronavirusa v nedeljo uvedli obvezno 14-dnevno samoizolacijo za vse ljudi, ki bodo vstopili v državo. V Savdski Arabiji so začasno odpovedali vse mednarodne polete, o prvem primeru covid-19 poročajo iz Mavretanije. V Južni Koreji medtem število novih primerov okužb še naprej pada.

Na Novi Zelandiji imajo zaenkrat šest potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom. V sosednji Avstraliji se je to število v petek naglo povzpelo na 203. Med okuženimi je tudi avstralski notranji minister Peter Dutton, ki se je nedavno vrnil z obiska v ZDA.

10:30 Gary Bettman, komisar severnoameriške hokejske lige NHL, kjer je v ekipi Los Angeles King kapetan slovenski zvezdnik Anže Kopitar, je dejal, da po njegovih podatkih sicer nihče v ligi ni bil pozitiven na testu novega koronavirusa, vendar je kljub temu vsem članom ekip v pogovoru za spletno stran lige predlagal, da ostanejo v samoizolaciji doma.

09:45 Le nekaj ur potem, ko so v Nemčiji prekinili ligaško tekmovanje zaradi koronavirusa vsaj do 2. april, so objavili, da je bil obrambni igralec Paderborna Luca Kilian pozitiven na testu koronavirusa kot prvi igralec bundeslige.

09:30 Severna Makedonija: Pendarovski poslal vojsko na mejo z Albanijo. Od 13 okuženih s koronavirusom v Severni Makedoniji, jih je 11 iz tega območja občine Debar in centra Župa in so nameščeni na kliniki za infekcijske bolezni v Skopju. Obstaja več kot 20 domnevnih primerov v izolaciji doma, čigar testi so bili negativni. (vir:https://www.vijesti.me/)

09:27 V Srbiji je danes potrjen  42 primer okužbe s koronavirusom, poročajo na spletni strani covid19.rs.

08:57 Na Kitajskem 11 novih primerov koronavirusa: Nacionalna zdravstvena komisija je sporočila, da so štiri nove okužene ljudi odkrili v mestu Wuhan v provinci Hubei, kjer se je decembra lani novi koronavirus najprej pojavil. To število novih okužb na dan v tej provinci je najmanjše od začetka vodenja evidenc na Kitajskem januarja. V ostalih sedmih novih primerih okužb z novim koronavirusom naj bi šlo za ljudi, ki so pripotovali na Kitajsko iz tujine. Štiri so zabeležili v Šanghaju, dve v provinci Gansu in eno v Pekingu. Njihova narodnost ni znana.

08:26 Predstavniški dom ameriškega kongresa je zgodaj davi po srednjeevropskem času potrdil predlog zakona, ki med drugim zagotavlja brezplačno testiranje in plačano bolniško nadomestilo v primeru okužbe z novim koronavirusom. Podprlo ga je 363 članov predstavniškega doma, proti jih je bilo 40. Zakonski predlog zdaj roma v potrditev v senat. Predlog je po uvodnem oklevanju na Twitterju podprl tudi ameriški predsednik Donald Trump. Sprva je sicer dejal, da demokrati premalo popuščajo pri oblikovanju predloga, zvečer pa je tvitnil, da podpira predlog. Pozval je tako republikance kot demokrate, da ga podprejo, in obljubil, da ga bo podpisal.

08:25 Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je predstavila milijardo evrov vreden “paket solidarnosti”, ki ga bo zaradi negativnih posledic širjenja koronavirusa namenila gospodarstvu. Kot so sporočili, gre za začeten ukrep, ki ga bodo še okrepili, če in ko bo to potrebno.

08:23 Ekipa severnoameriške košarkarske lige NBA Golden State Warriors se je javno med prvimi odzvala na prekinitev vseh aktivnosti v ligi NBA in za osebje, ki skrbi za delovanje njegove dvorane ter je zaradi prepovedi javnih prireditev brez dela ter plačila, namenilo milijon ameriških dolarjev ali okrog 900.000 evrov.

08:07 Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za vzhodno Azijo David Stillwell je v petek poklical na pogovor kitajskega veleposlanika v ZDA Cuija Tiankaija in uradno protestiral zaradi izjav tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Kitajske, da je novi koronavirus na Kitajskem morda sprožila ameriška vojska. Več TUKAJ.

08:05 Ameriška zvezna država Louisiana je v petek zaradi novega koronavirusa prestavila volitve demokratskega predsedniškega kandidata, ki bi morale biti 4. aprila, na 20. junij. Ostale države urnika volitev zaenkrat niso spremenile; vključno z Arizono, Florido, Illinoisom in Ohiom, ki so na vrsti prihodnji torek.

07:39 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je predlagala prestavitev marčevskih in aprilskih reprezentančnih tekem. Predsednik Fife Gianni Infantino se je pred tem sestal z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in mu na sedežu WHO v Ženevi zagotovil podporo v boju proti novemu koronavirusu.

05:40 Ključni poudarki

  • Sloveniji so 4. marca odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom
  • skupno je število okuženih do 13. marca do 14. ure naraslo na 141
  • več kot 4700  mrtvih po svetu
  • več kot 128.000 okuženih, več kot 68.000 ozdravljenih
  • v Evropi največ okuženih in smrti v Italiji, kjer je vlada karanteno razširila na celotno državo
  • Slovenija omejila promet z Italijo , MZZ državljanom svetuje vrnitev v domovino
  • vse vzgojno-izobraževalne ustanove 16. marca zapirajo vrata

05:28 Ob peti uri zjutraj po srednjeevropskem času stopa v veljavo odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prepovedi potovanj v ZDA iz Evrope, ki bo trajala 30 dni. Prepoved ne zadeva ameriških državljanov, tistih z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA ter drugih posameznikov z ustreznimi vizumi in dovoljenji. Več TUKAJ.

05:25 Nova vlada Janeza Janše je svojo ustanovno sejo, ki se je potegnila globoko v noč, v veliki meri posvetila razpravi o ukrepih za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Ustanovila je tudi krizni štab, ki ga bo vodil premier, medtem ko je sekretar štaba postal nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik. Ta je sicer na vprašanje, kakšne ukrepe lahko pričakujemo, dejal, da bodo ti precej resni zaradi razmer, ki vladajo, pričakovati pa jih je tako rekoč na vseh področjih oziroma povsod tam, kjer prihaja do velike interakcije med ljudmi.

05:20 Kako narašča število okuženih v Sloveniji in po svetu si lahko preberete TUKAJ.

Krizni štab se bo vnovič sestal po opravljenih primopredajah poslov na ministrstvih. Za zdaj so dopoldne napovedane primopredaje poslov na ministrstvu za notranje zadeve med Boštjanom Poklukarjem in Alešem Hojsom, na ministrstvu za okolje in prostor med Simonom Zajcem in Andrejem Vizjakom ter na ministrstvu za obrambo med Karlom Erjavcem in Matejem Toninom.

 

 

 

 

O ukrepih naj bi bilo več znanega tudi po formalnih predajah poslov med dosedanjimi in novimi ministri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine