13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

(DAN 24: IZ MINUTE V MINUTO) Okužba potrjena pri 219 osebah; v Italiji rekordno število smrti zaradi kronavirusa – od sobote umrlo 368 ljudi; Kacin: S torkom se ukinja letalski promet

Zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom se življenje po Sloveniji zelo upočasnjuje. Vlada zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, prve uredbe, ki bodo pokazale, kdaj se bo to zgodilo, je pričakovati že danes. Na temo obvladovanja okužb s koronavirusom pa bo danes potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.  Včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

21:07 Državljanom od začetka tedna na številna vprašanja v zvezi s koronavirusom vsakodnevno odgovarjajo študenti zadnjih letnikov medicine. Delovanje tistih, ki niso iz Ljubljane, je bilo zaradi napovedanega zaprtja študentskih domov do pred kratkim ogroženo, a so našli rešitev, sporočajo z ministrstva za javno upravo.

20:55 V Srbiji so nocoj zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. V ponedeljek bodo po vsej državi tudi zaprli vse vrtce, šole in univerze. Po uradnih informacijah so v državi doslej zabeležili 48 okužb z novim koronavirusom.

20:29 Pošta Slovenije bo s ponedeljkom prilagodila način zagotavljanja določenih poštnih storitev. Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse stranke in poslovne partnerje poziva, da naj poštne storitve uporabljajo le, če je to nujno. Spletne trgovce pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila.

20:26 Predsednica Evropske komisije Usula von der Leyen je danes pozvala države članice, naj zaščitijo javno zdravje in tudi med epidemijo koronavirusa ohranijo delovanje enotnega trga. Komisija je danes sprejela tudi ukrep, po katerem bo izvoz medicinske zaščitne zdravstvene opreme dovoljen le z dovoljenjem vlad članic.

20:25 Odprte ostajajo prodajalne z živili in medicinskimi pripomočki, lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, trafike …

20:24 Od polnoči zaprti hoteli, gostilne, velnes, kinodvorane, frizerji, kozmetični saloni, športno rekreacijske storitve, kulturne storitve …

20:13 Vlada je sprejela odlok, s katerim prekinja vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bo namreč vključila v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa.

19:27 Za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa je danes tudi Veterinarska zbornica Slovenije sprejela nekatere ukrepe za zaščito ljudi, živali in premoženja, so sporočili iz zbornice.

19:15 Kacin: Lokalne skupnosti bodo poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok, Zadnji trenutek je, da se začnemo obnašati odgovorno do sebe in drugih, storili bomo vse, da bi zajezili virus

19:13 Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet.

19:05  Kljub ostrim preventivnim ukrepom se število smrti zaradi koronavirusa v Italiji še naprej povečuje. Iz sosednje Italije danes poročajo o novih 368 smrtih zaradi koronavirusne bolezni, kar je skoraj dvakrat več, kot jih je zaradi virusa umrlo v soboto. Doslej so vse skupaj potrdili več kot 24.000 okužb.

18:17 Bojana Beović: Vstopne točke spreminjamo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19; Pri treh bolnikih s koronavirusom stanje zelo resno.

18:06 Ministrstvo za zunanje zadeve je danes sporočilo, da slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja. “Slovenija je 12. marca 2020 zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih razglasila epidemijo. Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja!” so sporočili z MZZ.

Na Twitterju pa je MZZ sporočilo, da je Kolumbija omejila lete iz Evrope, Bolivija pa je ukinila letalske povezave z Evropo. Položaj glede čezatlantskih poletov je nepredvidljiv, poudarja MZZ. Slovenskim državljanom odsvetuje potovanje v ti dve državi, tistim, ki so tam pa, naj ju skušajo čim prej zapustiti.

18:00 Učiteljica OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani okužena, šola poziva zaposlene, starše in učence, naj opazujejo spremembe pri svojem zdravju! Več TUKAJ.

17:26 Krizni štab odprl Twitter računNa tem mestu boste lahko dobili vse najpomembnejše informacije o ukrepih #Slovenija za zajezitev epidemije #koronavirus #COVID19 ter povezave do spletnih strani, kjer bodo ukrepi podrobneje predstavljeni.”

17:15 Zaradi ukrepov zapiranja meja in prekinitev letalskih povezav z drugimi državami, ki jih uvajajo oblasti, so številni Evropejci obtičali v tujini. Domov se med drugim skuša vrniti okoli 12.000 Poljakov in okoli 12.000 Francozov. Zmeda zaradi ukrepov pa je tudi na ameriških letališčih.

17:12 Nemčija bo v prizadevanjih za zajezitev epidemije novega koronavirusa v ponedeljek zjutraj uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo in Švico ter prepovedala vstop za določene skupine ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire v krogih nemške vlade.

17:04 Regijam s potrjenim primerom novega koronavirusa se je danes pridružila tudi Koroška. Med brisi, odvzetimi na koroški vstopni točki pri Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec, je bil danes en bris pozitiven, je za STA potrdila direktorica zdravstvenega doma Marjeta Vaupot. Bris je bil potrjen pri Korošcu, ki biva na Koroškem.

17:03 Ministrstvo za pravosodje s pravosodnimi deležniki nadaljuje usklajevanje in izvajanje nujnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Za obisk notarja se bo tako treba predhodno najaviti, onemogočeno bo tudi neposredno vlaganje pošte na državno odvetništvo. Stanje v zaporih je medtem stabilno in mirno.

17:02 O prvi smrtni žrtvi novega koronavirusa danes poročajo tudi iz Madžarske. Umrl je 75-letni Madžar. V državi je sicer okuženih okoli 30 ljudi, eden je že okreval, poročajo tuje tiskovne agencije.

16:15 Matej Tonin na Twitterju: “Prvi del mobilne bolnišnice pred vojašnico Edvarda Peperka v LJ je že postavljen. Bolnišnica bo nared do torka in bo lahko sprejela do 120 bolnikov. #COVIDー19 #SkupajZmoremo”

15:50 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je po sobotnem prevzemu poslov seznanil z razmerami na terenu. Te so po njegovih besedah stabilne in pod nadzorom, so sporočili z ministrstva.

15:45 Svetovnemu športu zaradi novega koronavirusa grozi finančni zlom. Samo nemška bundesliga bi imela v primeru, da se letošnje tekmovanje zaradi virusa ne izvede, 750 milijonov evrov izgube. Zavarovanja za izpad dohodkov z naslova TV pravic ni, zato je osnovni cilj, da se tekmovanje na vsak način izpelje.

15:30 Spomnimo. Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu. https://www.gov.si/novice/2020-03-15-posebno-obvestilo-ministrice-dr-simone-kustec-o-varstvu-otrok/

14:28 Do 14. ure na okužbo s koronavirusom testirali 6156 oseb, okužba potrjena pri 219 osebah. V Sloveniji so do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom testirali 6156 oseb, okužba pa je bila potrjena pri 219 osebah. Največ okuženih je v starostni skupini od 30 do 49 let, in sicer 73, je vlada sporočila na Twitterju. Število moških in žensk, pri katerih je bila potrjena okužba, je skoraj enako. 

14:20 Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je danes v javnem nastopu na svoji Facebook strani prebivalcem glavnega mesta sporočil nekatere ukrepe, povezane s preprečevanjem širjenja epidemije koronavirusa. Med drugim tudi o pomoči za otroke tistih, ki bodo v naslednjih dneh v službah, o začasno brezplačnem parkiranju in nasvetu o zaprtju lokalov.

14:10 Organizacija letošnjega svetovnega prvenstva v hokeju na letu elitne skupine v Švici je zaradi pandemije koronavirusa zelo vprašljiva. “Kot sedaj kaže turnirja ne bo mogoče pripraviti. Toda za dokončno odpoved je še prezgodaj,” je predsednik Mednarodne hokejske zveze IIHF Rene Fasel povedal v pogovoru za agencijo Keystone-SDA.

13:54 Slovesna predaja olimpijskega ognja, ki ga bodo 19. marca iz Grčijo poslali na Japonsko, bo minila brez gledalcev na antičnem stadionu v Atenah, so sporočili grški organizatorji in Mednarodni olimpijski komite (Mok). Letošnje OI so na sporedu med 24. julijem in 8. avgustom.

13:45 Novi koronavirus je v Iranu zahteval še 113 življenj, kar je največ v enem dnevu. S tem je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 724. Okužbo so potrdili pri 13.938 ljudeh, od tega jih je 4590 že okrevalo. Iranske oblasti so ob tem ljudi pozvale, naj ostanejo doma, da bi preprečili širjenje virusa.

13:23 MZZ: Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja. Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve. Zaradi širjenja novega koronavirusa pa slovenski državljani ne morejo več vstopati na območje Srbije.

13:03 Karantena zaradi novega koronavirusa velja tudi v Španiji, ki je druga najhuje prizadeta evropska država v pandemiji koronavirusa. Prebivalci lahko domove zapuščajo le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin, poročajo tuje tiskovne agencije. Španska vlada je v soboto zvečer z odlokom, ki je začel veljati takoj, določila karanteno za celotno državo. Ljudje lahko dom zapustijo, samo če gredo na delo, k zdravniku ali v nabavo nujnih življenjskih potrebščin.

12:55 Zdravko Počivalšek na Twitterju: V pripravi je odlok za prepoved neposredne prodaje blaga/storitev potrošnikom. Trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in benc.črpalke bodo odprte. Dostava hrane+nekaj storitev na dom bo možna. Strogi ukrepi so nujni za zmanjšanje širitve #koronavirus. Več info kmalu @vladaRS

12:33 Vlada pripravlja ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel že v ponedeljek, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Odlok, ki bo uvedel zaprtje, bo predvidoma objavljen popoldne.

12:13 Z virusom COVID-19 okužena oseba na gimnaziji Bežigrad, pri pouku bila do 11. marca. Več TUKAJ.

11:44 MZZ na Twitterju: Slovenski državljani ne morejo več na Hrvaško in v Srbijo

11:34 V Južni Koreji število okužb z novim koronavirusom še naprej pada, danes je število na novo okuženih prvič po več kot treh tednih padlo pod 100, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih južnokorejskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so danes v državi zabeležili 76 novih okužb in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni. Skupaj se je tako z virusom sars-cov-2 v Južni Koreji doslej okužilo 8162 ljudi, koronavirus pa je zahteval 75 življenj.

11:27 Avstrija še zaostruje ukrepe v boju proti širjenju novega koronavirusa. Od torka bodo tako zaprte  vse restavracije in lokali, razširili pa so tudi seznam držav, s katerimi bodo prekinili letalske povezave, je danes v avstrijskem parlamentu napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Že od ponedeljka bodo zaprta podjetja v branžah, ki niso nujna za vsakdanje življenje. Prav tako bodo prekinili pouk v šolah. V torek pa bodo povsem zaprli tudi vse restavracije in lokale. Zaprli bodo tudi športna prizorišča. Odprti bodo ostali supermarketi in lekarne, poročajo avstrijski mediji. Ob tem bodo prekinili še letalske povezave z Rusijo, Ukrajino, Veliko Britanijo in Nizozemsko. Že pred tem so napovedali, da bo od ponedeljka v Avstriji veljala prepoved letalskih povezav z Italijo, Španijo, Francijo in Švico. V Avstriji so po zadnjih podatkih zabeležili 800 primerov okužbe z novim koronavirusom, en človek je umrl. Šest ljudi, ki so se okužili z virusom, je doslej okrevalo, kažejo danes objavljeni podatki na spletni strani avstrijskega ministrstva za zdravje.

11:18 Nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo bo po poročanju španskega časnika Marca, ki ga povzemajo tudi drugi mediji, svoja hotela pod blagovno znamko CR7 na Portugalskem spremenil v začasni bolnišnici, če bo zaradi novega koronavirusa to potrebno, pripravljen pa je pokriti tudi plačila zdravnikov in drugega osebja.

11:17 Na Hrvaškem so danes potrdili sedem novih primerov okužbe s koronavirusom. Kot je potrdil minister za zdravje Vili Beroš, se je skupaj tako v državi doslej okužilo 46 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

11:16 S spremljanim nadzorovanim potovanjem prek Slovenije, Hrvaške in drugih tranzitnih držav je Slovenija do sedaj vrnitev v matične države omogočila 276 tovornim vozilom in dvema avtobusoma. Poleg policije sta tovorna vozila na ozemlju Slovenije spremljala Dars in finančna uprava, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

11:10 V Izraelu so zaradi pandemije novega koronavirusa preložili sojenje premierju Benjaminu Netanjahuju, ki je obtožen korupcije. Začetek sojenja, ki je bilo predvideno za torek, so preložili na 24. maj, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo sodišče v Jeruzalemu.

11:00 Vlada je skladno z napovedjo sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz bo začasno prepovedan od polnoči. Taksiji bodo lahko vozili, vendar bodo morali vozniki pred vstopom novega potnika vozilo razkužiti.

10:50 Italijanske oblasti so ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države. Močno so omejili tudi letalski promet, številna letališča so zaprta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo. Za otok so uvedli karanteno.

10:49 Italijanska vlada je ljudi pozvala, naj se bolj držijo prepovedi potovanj, da bi preprečili nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Oblasti v deželi Lombardija, ki jo je koronavirus najhuje prizadel, ob tem svarijo, da je njihov zdravstveni sistem tik pred zlomom. Vlada v Rimu je tiste, ki živijo v drugem delu države kot njihova družina, pozvala, naj ne zapuščajo kraja. Kdor ima rad svoje bližnje, naj se odpove potovanjem, kar je tudi v interesu skupnosti, so poudarili.

10:46 Mednarodna veslaška zveza (Fisa) je zavoljo pandemije koronavirusa do konca maja prestavila vsa tekmovanja pod njenim okriljem. V tem času bi morale biti na sporedu tri tekme za svetovni pokal in kvalifikacije za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu.

10:40 Litva in Estonija sta v soboto sporočili, da bosta v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprli meje za tuje državljane. Številne ukrepe je sprejela tudi Latvija.

10:34 Kar sedem članov italijanske prvoligaške nogometne ekipe Sampdorie je bilo pozitivnih na testu za koronavirus. Zadnji nogometaš na tovrstnem seznamu moštva iz Genove, kjer je med letoma 1989 in 1994 igral nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec, je Poljak Bartosz Bereszynski.

10:15 Iz Vatikana so danes sporočili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila. Iz vatikanskega urada so dodali, da bodo vse splošne avdience in molitve angelovega čaščenja, ki jih vodi papež, do velike noči dostopne zgolj prek spleta. Angelovo čaščenje je sicer že minulo nedeljo zaradi koronavirusa potekalo brez navzočnosti vernikov na Trgu sv. Petra.

10:00 Zaradi epidemije razpisi sodnih obravnav precej skopi: Tako je večina slovenskih sodišč preklicala vse obravnave. Na nekaterih sodiščih pa za zdaj ostaja razpisana peščica obravnav. Med drugim je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici za četrtek razpisan predobravnavni narok za obdolženega lanskega umora v Bovcu. V Mariboru je za sredo razpisan izrek sodbe v ponovljenem sojenju Medihi Hromadžić, ki jo obtožnica bremeni umora sestre dvojčice ter poskusa umora mame. Na Ptuju bi se v ponedeljek s sklepnimi besedami lahko sklenilo sojenje Janku Tomiću za uboj in tri poskuse uboja v Krčevini pri Ptuju, ki naj bi jih ta zagrešil maja 2018, ko so štirje moški na njegovem domu skušali obračunati z njegovim sinom. Tomić se sicer ves čas brani, da je šlo za samoobrambo.

Ali bodo naroki tudi izpeljani, pa bo najverjetneje jasno tekom tedna.

09:30  Državni zbor naj bi se predvidoma v sredo sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Kot je v petek dejal premier Janez Janša, pa bo ukrepom zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jih je predlagala prejšnja vlada, verjetno treba dodati še marsikaj.

09:20 Številni nemški nogometni privrženci so v spletni anketi, ki ga je pripravil institut za javno mnenje Bundesliga-Barometer v sodelovanju z medijsko hišo Sport1, izrazili željo, da bi zavoljo epidemije novega koronavirusa za eno leto prestavili letošnje evropsko prvenstvo v nogometu.

09:16 Mariborska občina in podjetje Marprom sta se v skladu z odločitvijo kriznega štaba vlade zaradi zajezitve širjena okužbe s koronavirusom odločila že danes povsem ustaviti mestni potniški promet. Mariborski mestni avtobusi od devete ure zjutraj ne vozijo več na nobeni liniji, prav tako so zaprli blagajno in informacije na glavni avtobusni postaji. Kot so ob tem dodali na mestni občini, bo ukrep popolne ustavitve mestnega avtobusnega prometa veljal do nadaljnjega, pri čemer se potnikom zahvaljujejo za razumevanje, o vseh naknadnih spremembah pa jih bodo obveščali.

08:24 Košarkar ekipe Detroit Pistons Christian Wood je tretji igralec v severnoameriški ligi NBA, ki se je okužil z novim koronavirusom. Pred njim sta bila pozitivna košarkarja moštva Utah Jazz – Francoz Rudy Gobert in Donovan Mitchell. Gobert, ki je bil pred dnevi močno kritiziran zaradi neodgovornega dejanja, ko se je po odhodu z novinarske konference namenoma dotaknil vseh mikrofonov in snemalnikov na mizi, se je odločil, da bo podaril 500.000 dolarjev za uslužbence dvorane v Salt Lake Cityju in Oklahoma Cityju ter v svoji rodni Franciji, ki jih je prizadela epidemija novega koronavirusa.

08:19 Na Kitajskem, kjer se število novih okužb s koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes zabeležili 20 novih primerov okužbe, od tega 16 pri tistih, ki so v državo prispeli iz tujine. Zaradi koronavirusne bolezni je umrlo deset ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Med novimi primeri okužb so jih 16 odkrili pri tistih, ki so na Kitajsko prispeli iz tujine, kar je največ v zadnjem tednu. To pri kitajskih oblasteh zbuja bojazen, da bodo ukrepi, ki so jih uvedle za omejitev širjenja virusa, ogroženi

 

07:57 Ključni poudarki

  • Sloveniji so 4. marca odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, država 12. marca razglasila epidemijo
  • skupno je število okuženih do 14. marca do 14. ure naraslo na 181; minister za zdravje Tomaž Gantar potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom – osebe iz rizične skupine
  • MZZ odsvetuje tudi vsa potovanja v Španijo. Posebna opozorila veljajo še za Italijo, Iran, Južno Korejo in Kitajsko
  • vse vzgojno-izobraževalne ustanove 16. marca zapirajo vrata, ustavljen bo javni potniški promet, prepoved obratovanja lokalov

07:45 Bela hiša je v soboto zvečer sporočila, da je bil test predsednika ZDA Donalda Trumpa na okužbo z novim koronavirusom negativen. V ZDA so doslej v sedmih tednih opravili teste le pri 11.000 osebah. To je toliko, kot jih Južna Koreja izvede v enem dnevu.

07:44 V Franciji bo danes prvi krog lokalnih volitev, ki bodo v državi sredi boja za zajezitev novega koronavirusa potekale v vse prej kot običajnih okoliščinah. Zdravstvene skrbi bi lahko vplivale predvsem na volilno udeležbo. Volitve veljajo za preizkus podpore, ki jo sredi mandata uživa predsednik Emmanuel Macron.

07:43 Prepoved druženja bi lahko prizadela mnoge vernike, klasičnih nedeljskih maš danes namreč ne bo. Je pa več duhovnikov v želji, da bi ostali blizu svojim faranom, začelo maše predvajati preko spleta.

07:40 Vladni predstavniki se bodo danes sestali tudi z direktorji vseh slovenskih bolnišnic in zdravstvenih domov. V ponedeljek pa bo potekal sestanek z direktorji domov za starejše, glede na to, da so prav starejši najbolj ogrožena kategorija. Kot so po sobotni seji kriznega štaba poudarili v vladnem uradu za komuniciranje, se je treba organizirati tako, da bodo zaposleni v teh ustanovah lahko kos izzivom in da bodo našli dodatne dovolj usposobljene delavce, ki bodo pri tem pomagali.

V pripravi je tudi nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi posledic širjenja koronavirusa, z namenom ohranitve delovnih mest in likvidnosti podjetij, so še sporočili iz Ukoma.

07:35 Na območju vojašnice Edvarda Peperka bodo danes predvidoma začeli postavljati izolacijski center za medicinsko oskrbo 120 ljudi. Na območju vojašnice bosta postavljena premična bolnišnica Role 2 in mobilni stacionarij. V dveh dneh naj bi bili nastanitveno operativni.

07:31 Mnogi gostinci po državi so sicer še pred napovedjo tovrstnih ukrepov začeli javnost obveščati, da zapirajo vrata. V soboto je bilo mogoče na družbenih omrežjih zaslediti oglase lokalov, ki so pred zaprtjem hrano ponujali po znižanih cenah ali kot donacijo pomoči potrebnim.

07:30 Vlada naj bi danes konkretizirala v soboto pozno zvečer dogovorjene ukrepe za zajezitev širjenja virusa s področja javnega potniškega prometa in glede obratovanja lokalov. Bo pa že danes začel veljati občinski odlok, ki zapoveduje zaprtje vseh gostinskih lokalov, cvetličarn, frizerskih salonov in drugih dejavnosti v Mariboru. Kršitelje čakajo kazni.

07:15 Minister za zdravje Tomaž Gantar je za oddajo Odmevi TV Slovenija uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom. Pojasnil je, da je šlo za osebo iz rizične skupine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine