15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

(DAN 22: IZ MINUTE V MINUTO) Nova vlada izvoljena in bo takoj začela z ukrepi; danes do 14. ure je bilo v Sloveniji na okužbo s koronavirusom pozitivnih 141 oseb, v ZDA razglašene izredne razmere

Slovenija je zaradi širjenja koronavirusa včeraj uradno razglasila epidemijo koronavirusa. S ponedeljkomse zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije. Država je poleg tega tudi zaprla slovensko-italijansko mejo za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo zaradi epidemije covida-19 zaprta tudi za tovorni promet. Izjema so slovenski državljani in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija. Včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

22:00  V Franciji so danes potrdili za 27 odstotkov več okužb s koronavirusom, skupno število okuženih je tako naraslo na 3661. V zadnjem dnevu pa je zaradi bolezni covid-19 umrlo 18 ljudi, skupno 79. Prvo smrtno žrtev so medtem potrdili tudi v Luksemburgu, poročajo tuje tiskovne agencije.

21:15 Indeksi na newyorških borzah so po četrtkovem katastrofalnem trgovanju današnji dan končali s konkretnimi rastmi. K dvigu indeksov je močno prispeval ameriški predsednik Donald Trump, potem ko je zaradi novega koronavirusa v ZDA razglasil izredne razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

21:00 V Franciji so danes potrdili za 27 odstotkov več okužb s koronavirusom, skupno število okuženih je tako naraslo na 3661. V zadnjem dnevu pa je zaradi bolezni covid-19 umrlo 18 ljudi, skupno 79. Prvo smrtno žrtev so medtem potrdili tudi v Luksemburgu, poročajo tuje tiskovne agencije.

20:45 Vlada Janeza Janše je bila pravkar izvoljena in bo takoj začela izvajati ukrepe proti širjenju okužbe.

20:30 Trump zaradi koronavirusa v ZDA razglasil izredne razmere.

20:08 Potem ko sta se z novim koronavirusom okužila nogometaš Juventusa Daniele Rugani in član Sampdorie Manolo Gabbiadini, so v italijanski prvi ligi odkrili še pet primerov. Štirje so Gabbiadinijevi soigralci, peti pa je Srb Dušan Vlahović iz Fiorentine.

20:07 Danska in Poljska sta danes napovedali, da bosta zaradi širjenja novega koronavirusa zaprli svoje meje, poročajo tuje tiskovne agencije. Francoski predsednik Emmanuel Macron se je medtem zavzel za okrepljen nadzor na schengenski meji in posvaril pred neusklajenimi ukrepi posameznih članic, poročajo tuje tiskovne agencije.

20:06 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes sprejel sklep, da zavarovane osebe v primeru, ko so jim na podlagi odločbe zdravnika ali zdravstvene komisije ZZZS že odobrili zdraviliško zdravljenje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdravljenje izvedejo v poznejšem roku.

20:05 Bodoči minister za obrambo Matej Tonin je ob robu seje DZ, na kateri v senci soočanja s koronavirusom potrjujejo ministrsko ekipo vlade Janeza Janše, zatrdil, da med ukrepi ni predvidena karantena za Ljubljano. Širjenje te informacije je Tonin označil za neodgovorno. “Brez panike, nikomur ni treba hiteti v Ljubljano ali iz nje,” je miril javnost.

20:00 Izredne razmere zaradi pandemije koronavirusa zahtevajo izredne ukrepe; tako bo imela skupina G7 prvič v svoji zgodovini vrh v obliki videokonference, so napovedali danes. Vse več držav medtem sprejema stimulativne ukrepe za pomoč gospodarstvu, med njimi so bile danes Švedska, Norveška, Švica in Kanada.

19:50 V času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov bo zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole (OŠ), je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

19:45 Z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa bodo vozne rede prilagodili tudi v lokalnem javnem potniškem prometu. Ljubljanski potniški promet (LPP) s ponedeljkom uvaja zimski počitniški vozni red, v Mariboru pa bodo prihodnji teden med delavniki za mestne avtobusne linije veljali sobotni vozni redi. Prevoz bo okrnjen tudi v Kranju.

19:40  Rusija bo zaradi epidemije novega koronavirusa s ponedeljkom omejila lete z državami EU, poročajo tuje tiskovne agencije. Izjema so le redni poleti med Moskvo in evropskimi prestolnicami. Lete v devet evropskih držav, med katerimi pa ni Slovenije, bo začasno ukinila tudi Turčija.

19:35 Po besedah vodje italijanske civilne zaščite Angela Borrellija so danes do 18. ure v Italiji zabeležili več kot 2000 novih okužb. Skupaj se je z novim koronavirusom v Italiji okužilo 17.660 ljudi. Na intenzivni negi v bolnišnicah je 1328 bolnikov. Doslej je ozdravelo 1439 ljudi.

Najhuje je v deželi Lombardija, kjer je umrlo 890 ljudi. V Emiliji – Romanji je covid-19 terjal 201 življenj, 42 v Benečiji (Veneto) in 10 v Furlaniji – Julijski krajini.

Umrli so v povprečju stari 80 let, četrtina jih je žensk, so danes še sporočile italijanske zdravstvene oblasti. Najhuje je prizadeta starostna skupina nad 70 let.

Pozvali so še k darovanju krvi, saj je število darovalcev od izbruha epidemije precej upadlo, to pa bi lahko predstavljajo problem v bolnišnicah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

19:25 Prireditelji tekme svetovnega pokala v gimnastiki v Bakuju so po dveh dneh kvalifikacijskih bojev prekinili preizkušnjo zaradi odredbe azerbajdžanske vlade, da so od sobote naprej zaradi pandemije novega koronavirusa prepovedana množična druženja v državi.

19:00 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes v Sloveniji že krepko preseglo stotico, trije bolniki v Ljubljani zaradi posledic okužb potrebujejo umetno predihavanje. Pristojni so danes zagotovili, da bodo ob ponedeljkovem zaprtju šol zagotovili nujno varstvo za otroke zaposlenih na ključnih delovnih mestih do vključno petega razreda.

18:55 Predsednik vlade Janez Janša se je ob predstavitvi ministrske ekipe pred današnjim glasovanjem v DZ osredotočil na ukrepe, ki jih bo treba sprejeti za omejitev širjenja novega koronavirusa. Napovedal je, da bo prva seja novoimenovane vlade že uro po potrditvi v DZ.

18:45 Britanske oblasti so v sodelovanju z vodstvom tekmovanja zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa prestavile londonski maraton, ki bi moral biti na sporedu 26. aprila.

18:40 Zavarovalnica Triglav bo s ponedeljkom zaprla večino poslovnih enot, obiski strank v njih ne bodo možni. Izjema bodo sedeži območnih enot, kjer bo uvedeno dežurstvo od ponedeljka do petka od 9. do 13. ure. V teh območnih enotah bo veljal poseben režim z individualnim dostopom strank v prostore, so navedli v sporočilu za javnost.

18:35 Da dobava energentov ni ogrožena, so zagotovili tudi v družbi Butan plin. To velja tako za dobavo plinskih jeklenk in plina za ogrevanje kot dobavo avtoplina, so sporočili. Napovedali so, da bodo še naprej nemoteno oskrbovali odjemalce in zagotavljali ustrezno zalogo plina, obenem pa izvajali ukrepe za zaščito zaposlenih in strank pred okužbo.

18:30 Prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI), ki nastaja v Ljubljani, se je priključil organizacijam, ki spremljajo in skrbijo za osveščanje o širjenju novega koronavirusa. Vzpostavil je namreč orodje, ki v realnem času sledi objavam o virusu, posodablja pa tudi podatke o širjenju virusa po svetu.

18:28 Italijani so danes ob 18. uri odprli svoja okna in balkone ter zapeli v en glas. Po družbenih omrežjih se je v boju proti izolaciji ob ukrepih zaradi širjenja koronavirusa namreč razširil poziv k skupni glasbeni akciji. Posnetki s podobnimi pevskimi in glasbenimi podvigi so družbena omrežja poplavili že čez dan.

18:25 Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so objavili zbir informacij in nasvetov za vse, ki se zaradi epidemije novega koronavirusa soočajo s stresom, občutki strahu, panike ali zaskrbljenosti. Kot poudarjajo, so občutki žalosti, stresa, zmede, strahu ali jeze v nepredvidljivih situacijah povsem normalni.

18:20 V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo še 250 ljudi, so danes potrdile oblasti v Rimu. To je najvišje število umrlih v enem dnevu v sosednji državi, kjer je koronavirusna bolezen skupno zahtevala 1266 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18:18 Kanadski parlament je danes na hitro soglasno sprejel prenovljeni sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki, prej znan pod kratico Nafta, zdaj pa s kratico USMCA. Po potrditvi pa je parlament zaradi covida-19 preventivno prekinil delo, z njim bodo predvidoma nadaljevali 20. aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

18:15 Pediatri poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Starše pozivajo, da skrbno spremljajo javna opozorila in se dosledno držijo vseh navodil.

18:10 V energetski družbi OMV Slovenija so danes zagotovili, da bodo v naslednjih dneh in tednih zagotavljali oskrbo z energenti po vsej Sloveniji. V ta namen njihovi bencinski servisi ostajajo odprti, ob tem pa bodo naredili vse, da zagotovijo varno postrežbo in storitev strankam, so zapisali v sporočilu za javnost.

18:00 Posameznikom, ki so jim zaradi izrednih razmer ob širjenju novega koronavirusa odpovedali let oz. so bili primorani odpovedati rezervacijo hotelov ali kratkoročni najem stanovanjskih nepremičnin, bi moralo po pravilih pripadati povračilo vseh stroškov. Tako nakazujejo tudi v podjetjih Booking.com in Airbnb ter nizkocenovnih letalskih prevoznikih.

17:55 Splošne prepovedi potovanj niso najučinkovitejši ukrep, smiselni so zdravstveni pregledi na zunanjih in notranjih mejah ter v notranjosti držav, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob predstavitvi svežnja ukrepov proti novemu koronavirusu. Evropska komisija zato predlaga skupne smernice za zdravstvene preglede na mejah.

17:50 Številne države v Evropi so danes napovedale ali uvedle dodatne stroge ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje koronavirusa, med drugim zapirajo šole in lokale, prepovedujejo javne dogodke. Ponekod so razglasili izredne razmere. Medtem ko v Evropi in v Iranu strmo narašča število okuženih, število teh na Kitajskem in v Južni Koreji upada.

17:45 Kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar je v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ napovedal dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa. “Treba je maksimalno biti plat zvona in sprejemati najhujše ukrepe, ki posegajo v naše življenja,” je dejal. Opozoril je, da bo v kratkem v Sloveniji neobvladljiv položaj, če bo število obolelih tako raslo.

17:37 Nakupovalna središča in trgovine so polne, čeprav pristojni izpostavljajo, da ni razloga, da bi si delali večje zaloge živil. Policija ob tem prebivalce opozarja na samozaščitna ravnanja za lastno varnost in varnost svoje lastnine. Zato apelira na vse, da pri paničnih nakupih ne bi prišlo do kršitev javnega reda in miru ter tatvin.

17:35 Evropa je postala najbolj prizadeto območje zaradi pandemije koronavirusa na svetu, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Obenem je vse države na svetu pozval, naj bodo vztrajne in stroge pri ukrepih za omejitev širjenja bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17:30 Mednarodna biatlonska zveza (Ibu) je sporočila, da se je po posvetu s trenerji in tekmovalci odločila, da skrajša spored v finskem Kontiolahtiju, kjer poteka zaključek sezone. Zadnji tekmi bosta na sporedu v soboto, ko se bodo moški in ženske pomerili na zasledovalnih preizkušnjah. Odpovedani sta obe nedeljski mešani štafeti.

17:25 Za vse potnike, ki vstopajo na Hrvaško s kriznih območij, bo še naprej obvezna 14-dnevna samoizolacija, a bodo na hrvaških mejnih prehodih pospešili postopek njihove registracije, je danes v Zagrebu zatrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Med drugim so z vodo, hrano in sanitarijami poskrbeli za voznike, ki čakajo na mejnih prehodih.

17:20 V združenju ravnateljev osnovnih in glasbenih šol se pripravljajo na organizacijo dejavnosti v prihodnjih dneh. Predsednik združenja Gregor Pečan opozarja na nujnost spoštovanja predpisanih ukrepov, da se čim prej zajezi širjenje koronavirusa in se država vrne v normalno stanje, s čimer se bo vrnil v normalno stanje tudi izobraževalni sistem.

17:15 Pošta Slovenije bo s ponedeljkom zaostrila ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk. Pismonoše bodo v hišne predalčnike še naprej vlagali pisemske pošiljke, za pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev, pa bodo puščali obvestila s pozivom za prevzem na poslovalnici. Od ponedeljka bodo ustavili sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo.

17:12 Vodstvo nemške nogometne lige (DFL) je do 2. aprila odpovedalo vse tekme prve in druge lige zaradi pandemije novega koronavirusa. DFL je sprva napovedala, da bo klubi ta konec tedna še igrali tekme, a so nato sledili vzoru praktično cele Evrope in takoj prekinili ligaško tekmovanje. Danes so to storili tudi v Angliji.

17:07 Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je odredil omejevalne ukrepe, namenjene omejitvi širjenja okužb z novim koronavirusom. Za zagotovitev zaščitne opreme za zdravstvene delavce pa so danes prepovedali promet z zaščitnimi sredstvi v Sloveniji in zunaj nje.

17:05 Kot je v začetku tedna napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je Slovenski podjetniški sklad iz Maribora pripravil ukrepe za podjetja, ki bodo blažili posledice širjenja novega koronavirusa. Gre za šest ukrepov, skupna vrednost različnih finančnih spodbud pod ugodnimi pogoji za zdaj pa je 115 milijonov evrov.

17:03 Ministrstvo za izobraževanje je določilo pogoje, pod katerimi bodo v lokalnih skupnostih organizirali nujno varstvo otrok tistih staršev, ki bodo še naprej dolžni opravljati svojo službo. Da bo lahko koristil nujno varstvo za otroke, bo zaposleni potreboval pisno izjavo svojega delodajalca. Varstvo bo organizirano le za učence od 1. do 5. razreda.

17:02 Novi koronavirus ne prizanaša niti slavnim in bogatim. Med okuženimi so tako tudi nekatere znane osebnosti, kot so ameriški igralec Tom Hanks, soproga kanadskega premierja Justina Trudeauja ter trener Arsenala Mikel Arteta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17:00 Mednarodna smučarska zveza (Fis) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala tekme svetovnega pokala v smučarskem krosu v Veysonnazu ta konec tedna in v smučanju v snežnem parku v Silvaplani, ki bi morale biti med 19. in 21. marcem.

16:56 Ministrstvo za javno upravo je zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa upravnim enotam odredilo omejitev izvajanja nalog na najnujnejše zadeve. Stranke se bodo morale predhodno naročiti, v prostore upravnih enot pa bodo morale vstopati posamično. Sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez do nadaljnjega ne bo mogoče.

16.55 Številne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so sprejeli tudi v Mestni občini Velenje, kjer sicer danes do 14. ure niso bili obveščeni o kakšnem primeru potrjene okužbe. V Velenju urejajo možnosti nujnega varstva, od sobote dalje zapirajo mestno otroško igrišče in druga igrišča ob šolah, saj je odsvetovano druženje otrok.

16.50 Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je potrdila, da je na območju Severnoprimorske odkrit drugi primer okuženega s koronavirusom. Slednji ne prihaja iz bolnišnice, negativni pa so bili testi 66 oseb, ki prihajajo iz šempetrske bolnišnice in so bili v stiku z obolelim zdravnikom.

16.34 Ministrstvo za kulturo je v zvezi s koronavirusom javnim zavodom s področja kulture priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata za obiskovalce. Ob tem sindikat Glosa delodajalce v kulturi naproša, da delavcem, katerih prisotnost na delovnem mestu ni nujno potrebna, odredijo delo od doma, vendar s polnim oz. vsaj 80-odstotnim nadomestilom plače. Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da se priporočilo nanaša na “zaprtje razstav, knjižnic, odpoved predstav, prireditev, okroglih miz, izobraževanj in drugih oblik, v okviru katerih se zadržuje večje število ljudi”.

16.33 V luči epidemije novega koronavirusa so z obratovanjem prenehala tudi nekatera slovenska smučišča, druga pa bodo ob poostrenih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb vsaj še nekaj časa delovala. Naprave so že ustavili na Kaninu in Voglu, na Pohorju bodo ta konec tedna še smučali, odprta pa ostajata Kranjska Gora in Krvavec.

16:27 Vrata do nadaljnjega zapirajo tudi Kolosejevi centri in kino Komuna. V Ljubljani sta do preklica vrata med drugim zaprla Kino Šiška in galerija DobraVaga, zaprta je tudi Slovenska kinoteka.

Vse predstave so odpovedali še v Lutkovnem gledališču Ljubljana in celjskem gledališču. V Mariboru je do 27. marca vrata zaprla Sinagoga Maribor, do preklica so za javnost zaprti Koroška galerija likovnih umetnosti in Galerija Ravne ter Koroški pokrajinski muzej. Od danes do preklica so zaprta tudi vsa razstavišča Obalnih galerij Piran.

16:25  UKC Maribor sporoča: zaradi trenutne situacije Covid-19 smo uvedli dodatne varnostne ukrepe na Kliniki za pediatrijo: V času epidemije Covid-19 se omogoči sobivanje ENEGA starša vsem otrokom do 6. leta starosti. Menjava staršev ne bo možna. Po tej starosti se omogoči sobivanje ENEMU od staršev, katerega otroci zaradi osnovne bolezni – hujša gibalna oviranost, hujši psihomotorni zaostanek ipd., ne morejo skrbeti za osnovne funkcije. Ostalim otrokom se omogoči obisk izključno ENE zdrave osebe dnevno do 12. leta starosti oz. po presoji lečečega zdravnika (v primeru razvoja hospitalizma, predvsem ob dolgotrajnejši hospitalizaciji). To osebo bomo natančno  evidentirali in zapisali njeno ime, tako da ne bo nejasnosti pri vstopu na Kliniko za pediatrijo. Pri tej osebi bomo ob vsakem prihodu preverjali znake morebitne okužbe. Prav tako jo bomo poučili in zahtevali dosledno izvajanje preventivnih zaščitnih ukrepov.

16.22 Letalski prevoznik British Airways je zaradi posledic širjenja koronavirusa, ki je močno prizadel letalski sektor, napovedal odpuščanja. “Če sem iskren, glede na trenutne razmere ne moremo več vzdrževati trenutnega števila zaposlenih. Službe bodo izgubljene, mogoče za krajše obdobje, mogoče za daljšega,” je dejal izvršni direktor Alex Cruz. Letalski prevozniki po vsem svetu so v zadnjih tednih odpovedali več tisoč letov, predvsem močno so okrnjene letalske povezave na Kitajsko in v Italijo.

16.19 Elektrodistribucijska podjetja bodo s skupnimi napori poskrbela za kakovostno in zanesljivo preskrbo z elektriko v kriznih razmerah zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Koordinacijo poenotenja ukrepov je prevzelo Gospodarsko interesno združenje (GIZ) distribucije električne energije. Elektrodistribucijska podjetja so širitev okužb z novim koronavirusom prepoznala kot grožnjo zagotavljanju nemotene oskrbe z elektriko končnim odjemalcem, zaradi česar so že sprejela tudi ukrepe, ki so potrebni za nadaljnjo nemoteno distribucijo elektrike, so zapisali v GIZ distribucije električne energije.

16.17 Zaradi preprečitve širjenja in morebitne okužbe z novim koronavirusom so do preklica prepovedani vsi obiski v zavodih za prestajanje kazni zapora in v prevzgojnem domu, so zapisali na spletnih straneh vlade. Želijo, da se v tem času poslužujejo čim več drugih možnosti, ki ohranjajo stik z zunanjim svetom.

16:12 Zaradi preprečitve širjenja in morebitne okužbe z novim koronavirusom so do preklica prepovedani vsi obiski v zavodih za prestajanje kazni zapora in v prevzgojnem domu, so zapisali na spletnih straneh vlade. Želijo, da se v tem času poslužujejo čim več drugih možnosti, ki ohranjajo stik z zunanjim svetom.

16.11 V Španiji so po najnovejših podatkih doslej potrdili 4209 primerov okužbe z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo v četrtek 3004. Naraslo je tudi število smrtnih žrtev bolezni covid-19 – s 84 v četrtek zvečer se je danes povzpelo na 120 ljudi. Za štiri mesta velja karantena. Španski premier Pedro Sanchez je napovedal stanje pripravljenosti.

16.08 Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa vrata zapirajo številne kulturne institucije po svetu. V New Yorku je med drugim vrata že zaprl Metropolitanski muzej, v Grčiji zapirajo arheološke parke, v avstrijskem Gradcu so odpovedali festival avstrijskega filma Diagonale, poročajo tuje tiskovne agencije.

16.01 Smučarske sezone v Avstriji je konec: smučarska središča bodo v nedeljo ustavila naprave. Vlade avstrijskih dežel Tirolska, Predarlsko in Salzburg, kjer je največ smučišč v državi, so odločitev sprejele že v četrtek zvečer. Uradna sporočila Štajerske, Koroške ter Zgornje in Spodnje Avstrije se pričakuje še danes. Tako zgodnjega in usklajenega zaključka smučarske sezone v Avstriji doslej še ni bilo, poročajo avstrijski mediji. Italijanska smučišča samevajo že nekaj dni, smučarsko sezono so za letos končali tudi že na Češkem in Slovaškem. Na francoskih smučiščih omejitev za zdaj ni.

16.00 Klicni center za podajanje informacij o novem koronavirusu na številki 080 14 04 je v četrtek sprejel skoraj 1000 klicev, je pojasnila Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana. Klici po njenih besedah kažejo, da prehajamo v fazo, ko se med ljudmi pojavlja tudi panika. Zato so pravočasne in pravilne informacije ključne. V klicnem centru, ki deluje od ponedeljka, ljudem pomagajo pri pridobivanju pravilnih in zanesljivih informacij, povezanih s koronavirusom. Nikakor pa, kot je poudarila Matičičeva, ni namen klicnega centra podajanje zdravniških ali morda celo pravnih nasvetov.

15.57 Telekomunikacijski operaterji Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in A1 so uporabnikom ob epidemiji novega koronavirusa brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin. Kot so poudarili, so se za potezo odločili zaradi posebnih okoliščin, zaradi katerih bodo morali ljudje več časa preživeti doma.

15.55 V energetski družbi OMV Slovenija so danes zagotovili, da bodo v naslednjih dneh in tednih zagotavljali oskrbo z energenti po vsej Sloveniji. V ta namen njihovi bencinski servisi ostajajo odprti, ob tem pa bodo naredili vse, da zagotovijo varno postrežbo in storitev strankam, so zapisali v sporočilu za javnost. Tudi v Petrolu so danes poudarili, da imajo pripravljene akcijske načrte, s katerimi bodo zagotovili oskrbo z energenti.

15.38 Zdravstveni dom Slovenska Bistrica je doslej na vstopno točko za odvzem brisa in obravnavo oseb s sumom na novi koronavirus v Maribor napotil 15 ljudi, pri čemer doslej ni bil pozitiven še noben vzorec, je na današnji novinarski konferenci bistriške občine povedal vodja občinske civilne zaščite Branko Hojnik. Župan Ivan Žagar je povedal, da so tudi v Slovenski Bistrici sprejeli vrsto ukrepov. Med drugim do nadaljnjega na občini ne bo uradnih ur, za čim bolj nemoteno delo občinske uprave pa občane prosijo, da morebitne vloge oddajajo po pošti ali elektronski pošti. Za nujne zadeve so dosegljivi tudi na telefonski številki 02 843 28 25.

15.25 Policija po zagotovilih v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača z ministrstva za notranje zadeve rešuje težave, ki se pojavljajo na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Določene so del širših težav, o katerih se bo treba dogovoriti s Hrvaško ali Madžarsko, je dejal. “Na italijanski meji velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija, ta pa ne velja za prevoz poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Živila iz Italije lahko pridejo v Slovenijo, pregledati pa jih morajo za to pristojne službe,” je povedal Bradač.Težava je tovorni promet proti Madžarski, ki zavrača tovornjake iz Italije, je dejal in izpostavil primer vračanja romunskih državljanov, saj jih Hrvaška ne spusti čez mejo. “Treba se bo dogovoriti, kako bomo te ljudi spravili domov. Gre za humanitarni problem, če se bo dogovorilo za izvedbo konvoja ali za kakšen drug način potovanja, bomo za to poskrbeli,” je pojasnil.

15.19 V Murski Soboti so danes na sestanku s predstavniki vseh občinskih ustanov, pristojnih za izvajanje preventivnih ukrepov in organizacijo pomoči ob epidemiji s koronavirusom, sprejeli krizne ukrepe. Občane so pozvali k upoštevanju navodil pristojnih ustanov, k samozaščiti in omejevanju stikov, racionalnemu in obzirnemu obnašanju in strpnosti. V Soboti so tako aktivirali občinski štab civilne zaščite za vodenje in usklajevanje aktivnosti vseh vključenih ustanov. Ob motnjah pri dostavi obrokov na dom je na občini aktivirana telefonska številka 02 525 16 77, občani pa lahko pokličejo tudi Karitas na številko 02 538 11 50, Podpornico EHO na številko 041 705 003 ali območno enoto Rdečega križa na številko 02 512 45 20.

15.15 Mariborska upravna enota bo v skladu z usmeritvami vlade in ministrstva za javno upravo zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa izvajanje svojih nalog do nadaljnjega omejila le na najnujnejše. Kot zagotavlja načelnik Srečko Đurov, bodo skušali kljub epidemiji vse upravne storitve in naloge opraviti v čim krajšem času. Za zaščito uporabnikov storitev in zaposlenih ter zagotavljanje čim bolj nemotenega delovanja upravnega organa so med drugim omejili vstop v uradne prostore upravne enote, tako na Ulici heroja Staneta 1, kot tudi na Prešernovi ulici 6, pri čemer bodo sprejemali samo stranke z najnujnejšimi zadevami.

15.11 Ljubljanska infekcijska klinika bo od danes sprejemala samo še okužene z novim koronavirusom, druge bolnike selijo na drugo lokacijo.

15.03 Splošna bolnišnica Novo mesto je skladno z navodili ministrstva za zdravje za 14 dni prekinila izvajanje vseh nenujnih specialističnih pregledov in posegov. Izjeme so bolniki, ki se zdravijo s citostatiki in z biološkimi zdravili, ter nosečnice. Vse preostale bolnike bodo prenaročili, so sporočili danes.

15.01 V Zdravstvenem domu (ZD) Postojna bodo zaradi epidemioloških razmer od ponedeljka do 31. marca prilagodili izvajanje dejavnosti za bolnike. Delo otroškega in šolskega dispanzerja, patronažne službe (vključno z nujno preventivo), v ambulantah družinske medicine, antikoagulantni ambulanti in delo laboratorija pa bo potekalo kot doslej.

15.00 Države Zahodnega Balkana so danes poostrile ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Hrvaška bo od ponedeljka zaprla vse šolske in vzgojne ustanove za 14 dni. Podobne ukrepe je sprožila tudi Bosna in Hercegovina. Severna Makedonija je prepovedala vstop osebam, ki prihajajo z ogroženih območjih. Albanija je zaprla mejne prehode s Kosovom. Na Hrvaškem so danes potrdili, da se je z novim koronavirusom okužilo 31 oseb, podobno število okuženih je tudi v Srbiji. Medtem ko bodo na Hrvaškem od ponedeljka za 14 dni zaprli vse vrtce, šole in univerze, srbska vlada meni, da za takšen ukrep še ni potreben.

14.59 V intenzivni enoti ljubljanske infekcijske klinike trije bolniki zaradi posledic okužb s koronavirusom, vsi potrebujejo umetno predihavanje

14.55 V času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov bo zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole (OŠ), je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

14.54 V Zdravstvenem domu Sevnica so zadnje dni vzpostavili epidemiološki nadzor, ki ga izvajata dve zaposleni. Med osebjem hkrati izvajajo preventivne ukrepe preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom. Delo poteka po podobnem protokolu kot v drugih ustanovah primarnega zdravstva. Okuženih na Sevniškem še niso odkrili.

14.52 Avstrija v boju s koronavirusom uvaja nove ukrepe. Za dve občini na Tirolskem je uvedla karanteno. Od ponedeljka bodo ostale zaprte vse trgovine, ki niso nujne za temeljno oskrbo, restavracije in bari pa bodo lahko odprti omejeno. Kancler Sebastian Kurz je danes vse, ki jim služba to omogoča, pozval, naj delajo od doma.

14.50 Velika proizvodna podjetja so v zadnjih dneh uveljavila številne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Večina jih zagotavlja nemoteno poslovanje in tako bo tudi po ponedeljkovem zaprtju šol in vrtcev. Ponekod pa vseeno že napovedujejo možnost začasne prekinitve proizvodnje.

14.49 Tudi v Splošni bolnišnici Izola stopnjujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Tako v zdravstveno obravnavo sprejemajo le paciente z napotnicami, označenimi kot “nujno” in “zelo hitro”. Od ponedeljka pa odpadejo tudi vsi nenujni posegi. V veljavi ostajajo ukrepi stroge omejitve vstopa v bolnišnico.

14.46 V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj.

14.41 Češka bo s ponedeljek prepovedala vstop v državo vsem tujcem, svojim državljanom in stalnim prebivalcem pa bo prepovedala pot v tujino. Z najnovejšimi ukrepi želijo zajeziti širitev koronavirusa, je danes sporočil premier Andrej Babiš. Izjema bo veljala za dnevne migrante, ki živijo ali delajo v pasu 50 kilometrov od meje v Nemčiji ali Avstriji, voznike tovornjakov in diplomate, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.34 Klicni center za podajanje informacij o koronavirusu na številki 080 14 04 dnevno sprejme tudi okoli 1000 klicev.

14.33 V Iranu je novi koronavirus zahteval še 85 življenj, kar je največ v enem dnevu, so sporočile tamkajšnje oblasti. Skupno število žrtev novega virusa se je povzpelo na 514. Število okuženih se je povečalo za 1289 na 11.364.

14.30 Z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa bodo vozne rede prilagodili tudi v lokalnem javnem potniškem prometu. Ljubljanski potniški promet (LPP) s ponedeljkom uvaja zimski počitniški vozni red, v Mariboru pa bodo prihodnji teden med delavniki za mestne avtobusne linije veljali sobotni vozni redi.

14.27 Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov, prav tako tudi izvajanje vseh rehabilitacijskih programov. Za določitev novih terminov vozniških izpitov bodo v stiku s predstavniki šol vožnje in učitelji vožnje.

14.21 V Zdravstvenem domu Kočevje, kjer so do vključno četrtka odvzeli 26 brisov pri morebitnih okuženih z novim koronavirusom, so med temi odkrili tri dejansko okužene. V zdravstvenem domu so sicer za zajezitev omenjene okužbe uvedli podobne ukrepe kot v drugih tovrstnih zavodih. Delo v tamkajšnjih splošnih ambulantah bo potekalo po spremenjenem režimu.

14.10 Danes do 14. ure je bilo v Sloveniji na okužbo s koronavirusom pozitivnih 141 oseb.

14.09 EU bo zaradi hudih posledic novega koronavirusa za gospodarstvo zagotovila maksimalno prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh in proračunskih pravil, je danes v Bruslju zatrdila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob predstavitvi svežnja ukrepov v boju proti koronavirusu.

14.07 Splošne prepovedi potovanj niso najučinkovitejši ukrep, smiselni so zdravstveni pregledi na zunanjih in notranjih mejah ter v notranjosti držav, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob predstavitvi svežnja ukrepov proti novemu koronavirusu. Evropska komisija zato predlaga skupne smernice za zdravstvene preglede na mejah.

14.05 Nemška vlada je za pomoč podjetjem, ki so se zaradi negativnih posledic širjenja novega koronavirusa znašla v težavah, napovedala posojilno linijo za navzgor neomejene kredite. Posojila bo podeljevala državna razvojna banka Kfw, ki ji bo država zagotovila močno povečana poroštva.

14.04 Takoj po tem, ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine z živili po večjih nakupih. Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. “Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov,” je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. “V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena,” je povedala.

14:00  [V ŽIVO ob 14:00] na https://gov.si/neposredni-prenos/

13:59 Von der Leynova kritična do omejitev izvoza zaščitne opreme, napoveduje ustrezne prilagoditve nacionalnih ukrepov

13:47 Nemčija je danes zaradi novega koronavirusa prekinila neposredne železniške povezave z Italijo. Progo hitrega vlaka med Frankfurtom in Milanom so prekinili do 13. aprila. Železniškega prometa s Francijo zaenkrat še niso omejili, so pa na nekaterih mejnih prehodih s Francijo uvedli dodatne ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prekinitev železniških povezav z Italijo poleg povezave med Frankfurtom in Milanom velja tudi za mednarodne železniške povezave z Italijo z vstopno točko na Bavarskem. Vse te povezave imajo sedaj končni postanek v Avstriji.

13:46 Zaradi epidemije novega koronavirusa bo s prihodnjim tednom začasno zastalo tudi delo sodišč. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je namreč odredil sprožitev 83a člena zakona o sodiščih, ki določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah.

Več o tem lahko preberete v odredbi, objavljeni na spletni strani sodišč.

13:39 Svete maše je mogoče spremljati preko spleta, radia in televizije. Več TUKAJ.

13:22 V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) s 630 zaposlenimi so z razglasitvijo epidemije na državni ravni prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje elektrarne v novih okoliščinah. Med drugimi ukrepi so začasno zaprli vsa gradbišča, uvajajo tudi delo in pripravljenost na domu.

Iz Neka so za STA sporočili, da uvajajo delo in pripravljenost na domu za vse podporne funkcije, dovoljeni so samo vstopi v elektrarno in tiste storitve, ki so nujne za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij zagotavljanja njene varnosti in obratovanja.

13:21 Nova grška predsednica Ekaterini Sakelaropulu je danes začela petletni mandat. V prvem govoru je obljubila, da bo varovala grške meje in ščitila človekove pravice. Grke je pozvala, naj ob izbruhu novega koronavirusa upoštevajo navodila pristojnih.

13:18 Japonski premier Shinzo Abe je kar preko javnih občil zavrnil poziv ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj Japonska premisli o prestavitvi iger. Tiskovni predstavnik japonske vlade pa je medijem sporočil, da je Abe Trumpu povedal, da priprave na igre kljub koronavirusu potekajo po načrtih, poročajo agencije.

13:09  Medtem ko zaradi poostrenih ukrepov ob širjenju novega koronavirusa vozniki tovornjakov na meji s Hrvaško čakajo v dolgih kolonah, Slovenija v zvezi s tem še čaka na pojasnila Hrvaške. Čakajočim voznikom tovornjakov sta sicer na voljo osnovna hrana in pijača. Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedala tudi Madžarska.

13:00 Vodstvo elitnega angleškega nogometnega tekmovanja je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedalo vse tekme do vsaj 3. aprila, so zapisali na spletni strani premier league. Za podobne ukrepe so se odločili tudi v drugih najmočnejših nogometnih ligah na stari celini.

12:57 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaradi epidemije novega koronavirusa s ponedeljkom za stranke zapira poslovalnice, ki delujejo na izpostavah območnih enot ZZZS, odprte pa ostajajo poslovalnice na sedežih. Stranke prosijo, da se osebno zglasijo le v nujnih primerih in brez znakov okužbe, so sporočili.

12:56 Ministrstvo za kulturo je v zvezi s koronavirusom javnim zavodom s področja kulture priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata za obiskovalce. Ob tem sindikat Glosa delodajalce v kulturi naproša, da delavcem, katerih prisotnost na delovnem mestu ni nujno potrebna, odredijo delo od doma, vendar s polnim oz. vsaj 80-odstotnim nadomestilom plače.

12:46 Družba Union hoteli, ki upravlja štiri ljubljanske hotele, je sporočila, da bosta Hotel Lev in Grand hotel Union zaradi zmanjšanega povpraševanja po namestitvah v Ljubljani in načrtovanih prenovitvenih del začasno zaprta. Namestitvene kapacitete so za primer povečanih potreb ponudili NIJZ.

12:45 V hrvaških osnovnih in srednjih šolah bodo od ponedeljka za 14 dni ustavili pouk, je danes v Zagrebu potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Povedal je, da bodo šole odprte za učence, za katere starši ne bodo mogli zagotoviti celodnevnega varstva. Podobni ukrepi veljajo tudi za vrtce in fakultete.

12:44 Celjska bolnišnica je zaradi novih epidemioloških razmer danes spremenila način zdravstvene obravnave na vstopni točki za odvzem in obravnavo oseb s sumom na novi koronavirus. Kot so sporočili, osebno naročanje za odvzem brisa ni več mogoče, saj morajo vsi bolniki najprej vzpostaviti telefonski stik z izbranim osebnim zdravnikom.

12:43 V Luksemburgu so zaprli šole in omejili obisk starejših v bolnišnicah in domovih za starejše, s čimer želijo upočasniti širjenje novega koronavirusa. “Vsakodnevno življenje se bo spremenilo in morali se bomo prilagoditi,” je sporočil luksemburški premier Xavier Bettel.

 

Luksemburg ima samo 600.000 prebivalcev, a se v žepno državico vsak dan na delo vozi več kot 200.000 ljudi iz Belgije, Francije in Nemčije. V državi so do zdaj potrdili 26 okužb, eden od bolnikov, 94-letni moški, pa je v bolnišnici v kritičnem stanju.

12:34 Estonija je danes za zajezitev širjenja novega koronavirusa razglasila izredne razmere. Po navedbah vlade v Tallinnu bodo posebni ukrepi veljali do 1. maja. Od ponedeljka bodo zaprte vse šole in druge izobraževalne ustanove.

12:33 Postojnska jama zaradi epidemije novega koronavirusa do 8. aprila za obiskovalce zapira Postojnsko jamo in ostale znamenitosti v Parku Postojnska jama, gostinske, trgovinske in nastanitvene obrate. Vsaj do 3. aprila bodo zaprte tudi Škocjanske jame. Zdravje obiskovalcev in zaposlenih je na prvem mestu, škoda zaradi zaprtja pa bo velika.

12:29 Bralec iz Celja: V nakupovalnih središčih veliko gneče, pobrali so v Lidlu skoraj vse mesne izdelke, zelenjava je zaenkrat še na voljo, lekarne so v gneči, napisano imajo že povsod, da razkužilo ni na voljo.

12:07 Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v četrtek pozval k takojšnjemu oblikovanju vlade narodne enotnosti, da bi zagotovili učinkovit boj proti koronavirusu. Ob tem je odredil zaprtje šol, 

12:06 Ljubljanska borza poudarja, da ima vzpostavljene ustrezne mehanizme za zagotovitev neprekinjenega poslovanja in da je sprejela dodatne ukrepe za zaščito zaposlenih in ostalih deležnikov. Zato na borzi načrtujejo, da bodo tudi v naslednjih tednih delovali v normalnem obsegu.

12:05  V Zdravstvenem domu Murska Sobota, kjer je vstopna točka za odvzem brisa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom v Pomurju, pozivajo, naj ljudje na točko ne hodijo brez najave in naj upoštevajo navodila za prihode.

Opažajo namreč, da na odvzem brisa še vedno hodijo, ne da bi se najavili, prav tako ne upoštevajo navodil pri postopkih. Zato zdravstveno osebje znova poudarja, da se mora vsak ob sumu okužbe najprej po telefonu posvetovati z osebnim zdravnikom ali dežurno službo, kjer jim bodo po posvetu z epidemiologom dali nadaljnja navodila.

11:58 Ministrstvo za obrambo državljane prosi, da ne kličejo številke za klic v sili 112, če ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot.

Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404 med 8. in 20. uro, svetujejo na ministrstvu.

11:48 Rdeči križ Slovenije (RKS) aktivno sodeluje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Tako prostovoljci od četrtka potnikom na vstopnih točkah na meji z Italijo merijo telesno temperaturo, pripravili so priporočila za delo v humanitarnih centrih. Strah in nezaupanje prispevata k širjenju bolezni, zdaj potrebujemo solidarnost in ne stigme, menijo.

11:47 V Bolgariji so danes zaradi izbruha novega koronavirusa razglasili izredne razmere, ki bodo trajale do 13. aprila. Odločitev je soglasno potrdil parlament. V tej državi so doslej potrdili 23 primerov okužbe z novim koronavirusom.

11:45 Evropska nogometna zveza (Uefa) je zavoljo pandemije novega koronavirusa odpovedala vse tekme v ligi prvakov in evropski ligi, ki bi morale biti na sporedu prihodnji teden. Ena najbolj vplivnih športnih zvez na svetu, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je odločitev o tem sprejela danes.

11:44 Avstralski notranji minister Peter Dutton, ki se je nedavno vrnil z obiska v ZDA, je sporočil, da je okužen z novim koronavirusom in da je od danes v karanteni v bolnišnici. Minister se je v ZDA med drugim sešel s hčerko ameriškega predsednika Ivanko Trump in ameriškim pravosodnim ministrom Williamom Barrom

11:40 Združenje ženskih teniških igralk (WTA) je sledilo zgledu moških kolegov in se zaradi epidemije koronavirusa odločilo za začasno odpoved vseh tekmovanj. Po turnirjih v ZDA je zdaj odpovedalo tudi turnirje v Guadalajari, Charlestonu in Bogoti. Prva turnirja v novem programu sta Stuttgart in Istanbul, ki se začneta 20. aprila.

11:39 Splošna bolnišnica Brežice bo v ponedeljek spremenila organizacijo dela. Nova ureditev dela bo veljala do petka, 27. marca. V ponedeljek bodo v Brežicah prenehali delo v vseh specialističnih ambulantah in v ginekološkem dispanzerju, odpovedali bodo tudi naročeni operativni program, je danes sporočila direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar.

Po njenih podatkih bodo delovali le internistična prva pomoč, enota za poškodbe, pediatrična in ginekološka urgenca ter program za hospitalizirane bolnike. Ginekološka ambulanta za nosečnice in nujne ginekološke primere bo odprta vsak delovnik med 8. in 15. uro. Okulistična ambulanta za nujne primere pa vsako sredo med 11. in 14. uro.

Glede na epidemiološko stanje bodo morebitne nadaljnje ukrepe določili po 23. marcu. Med spremenjeno organizacijo dela velja prepoved prisotnosti očetov in drugih spremljevalcev na porodih. Zunanji obiskovalci ne smejo vstopati v bolnišnično menzo.

Urgentni center brežiške bolnišnice, kjer na zdravljenju še nimajo okuženih z novim koronavirusom, je sicer ena od 16 vstopnih točk v državi za odvzem vzorcev bolnikom s sumom omenjene okužbe.

Za odvzem vzorcev in obravnavo obolelih so pred urgentnim centrom namestili dva zabojnika. Vstop bolnišnico in omenjeni center sicer nadzorujejo. Od začetka delovanja enotne vstopne točke so tam odvzeli 63 vzorcev. Vzorec, ki so ga odvzeli v četrtek, je bil pozitiven.

Bolnišnica je vzpostavila tudi posebne ukrepe za zaposlene, je še zapisala Hribarjeva.

Splošna bolnišnica Brežice sicer s svojimi storitvami oskrbuje približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oz. Posavja, v njej zdravijo tudi del prebivalcev sosednjih območij.

 

11:38 V Afriki so doslej v 15 od 54 držav zabeležili primere okužbe z novim koronavirusom. O prvih primerih danes poročajo iz Kenije, Gane in Gabona. V 15 afriških državah so doslej skupno zabeležili najmanj 133 primerov okužb z novim koronavirusom. Zabeležili so tudi pet smrtnih žrtev, vse na severu Afrike.

11:37 Potem ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine z živili po večjih nakupih. Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. “Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov,” je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

10:50 Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba je policija v četrtek zvečer zavrnila tri potnike v osebnih avtomobilih, dva med njimi sta bila Romuna, eden pa Italijan. Vsi so imeli povišano telesno temperaturo. Samo danes zjutraj so zavrnili že pet potnikov, vsi so bili tuji državljani. Zaradi zavračanja tovornih vozil pa je na meji že gneča.

10:49 Zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Koper, ki je ena od vstopnih točk za jemanje brisov ob sumu na okužbo z novim koronavirusom, so trenutno prisiljeni opravljati dvojne turnuse, da lahko opravijo vse delo, je za STA povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Za kadrovsko pomoč so prosili tudi ostale izvajalce, a za zdaj brez odziva.

10:48 V Franciji se bo v nedeljo odvil prvi krog lokalnih volitev, ki pa bodo v državi sredi boja proti epidemiji novega koronavirusa potekale v vse prej kot običajnih okoliščinah. Volitve, ki veljajo za preizkus podpore, ki jo sredi mandata uživa predsednik Emmanuel Macron, kljub temu bodo, bi pa lahko zdravstvene skrbi vplivale na volilno udeležbo.

10:42 HRT poroča, da so v Puli evakuirali sodišče zaradi okužbe enega zaposlenega. Gre za sodnico. Dezinfekcija poteka.

10:35 Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo od danes velja nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse možen po avtocesti Pince – Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga Vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija.

Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana velja prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki morajo ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

Na meji z Avstrijo je prehod za vse možen na nekdanjih prehodih Hegyeshalom, Sopron in Rabafuzes, madžarski in avstrijski državljani lahko uporabijo še prehode Kophaza, Koszeg, Bucsu in Szentpeterfa, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Na Madžarskem so zaradi novega koronavirusa v torek uvedli izredne razmere. Od torka opolnoči je ustavljen tudi ves avtobusni in železniški promet s Slovenijo in Avstrijo.

Univerze so od četrtka zaprte, predavanja bodo potekala zgolj preko interneta. Madžarska vlada je tudi prepovedala prireditve in dogodke v zaprtih prostorih z več kot sto udeleženci ter dogodke na prostem z več kot 500 ljudmi.

Na Madžarskem so do četrtka potrdili 16 primerov okužbe z novim koronavirusom.

10:34 Na Portugalskem bodo zaradi izbruha novega koronavirusa od ponedeljka zaprte vse šole, je v četrtek zvečer sporočil premier Antonio Costa. Ukrep bo prizadel več kot 1,6 milijona otrok in mladostnikov, ki bodo ostali doma do 9. aprila.

10:33 Nekaj sto hrvaških delavcev iz karlovške županije, ki dnevno potujejo v službo v Belo krajino, so hrvaške oblasti opozorile, da bodo morali zaradi nevarnostni širjenja okužbe z novim koronavirusom v 14-dnevno domačo karanteno, če se bodo danes odpravili na delo v Slovenijo. Na Hrvaškem so danes potrdili, da imajo 31 okuženih oseb.

Od štirih novih primerov okužbe so bili trije v stiku s prej okuženimi osebami na Hrvaškem, ena pa je bila v stiku z okuženo osebo iz Švice. Vsi imajo blažje simptome okužbe. Doslej so opravili teste pri 525 osebah, za tri pa še čakajo izvide. Pod zdravniškim nadzorom je skoraj 6000 oseb.

10:24 DARS: Naši sodelavci zagotavljajo vodo, Sindikat prometa in zveze Slovenije pa sendviče!  Več TUKAJ!

10:12 V skupini Sava Turizem je vpliv novega koronavirusa različen. Med tem ko so v Termah 3000 hoteli solidno zasedeni in je, kot pravijo, položaj normalen, na Bledu, kjer sicer prevladujejo gostje iz Azije in Amerike, teh tako rekoč ni. Tveganje za okužbo poskušajo zmanjšati na minimum, pripravili so tudi ustrezne protokole.

 
10:06 V ortopedski in dermatovenerološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes zaradi potreb ob širjenju novega koronavirusa sprostili prostorske kapacitete. Bolnike obeh klinik, ki so sposobni odpusta, bodo do 18. ure odpustili domov, ostale pa premestili na druge klinike, so v UKC sporočili na Twitterju.

10:00  V Južni Koreji, ki je eno največjih žarišč novega koronavirusa zunaj Kitajske, je število ozdravljenih bolnikov prvič preseglo število novih okužb, ki je najnižje v zadnjih treh tednih.

09:55 Severnoameriška košarkarska liga NBA bo zaradi pandemije koronavirusa obstala vsaj za 30 dni, je v pismu navijačem zapisal vodja tekmovanja Adam Silver. A podobno velja za celoten šport, kjer po tekočem traku odpovedujejo prireditve.

09:50 Tržni inšpektorat RS opozarja gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, naj v času razglašene epidemije zaradi novega koronavirusa spoštujejo zakonodajo o varstvu potrošnikov ter ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Prav tako je treba vse kupce obravnavati enako.

09:45 Atletska zveza Slovenije (AZS) je zavoljo širjenja novega koronavirusa do nadaljnjega odpovedala vse načrtovana bližnja tekmovanja v Sloveniji. Odločitev o tem je na korespondenčni seji sprejel upravni odbor AZS.

09:30 Češka ima 117 okuženih. Češko, kjer se virus počasneje širi. Prvi primer so imeli 1. 3., trenutno 117 okuženih (https://en.m.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_the_Czech_Republic). Ves čas imajo stroge ukrepe, po katerih se zgleduje Slovaška.

09:11 Upravna enota Ljubljana je za preprečitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem zaprla krajevne urade Velike Lašče, Dol pri Ljubljani, Škofljica, Dobrova, Medvode in Notranje Gorice. Neodložljive upravne storitve lahko opravite na sektorju za upravne notranje zadeve v času uradnih ur na Tobačni ulici 5, so sporočili z upravne enote.

Hkrati vse uporabnike upravnih storitev pozivajo, da omejijo morebitne obiske na upravni enoti in presodijo o nujnosti upravnih storitev.

09:01 Panika zaradi širjenja koronavirusa po vsem svetu na borzah ne popušča. Ukrepi držav in centralnih bank vlagateljev ne pomirjajo. Vodilni indeksi na azijskih borzah so tako šli danes še globlje. Japonski Nikkei 225 je izgubil šest odstotkov. Cene delnic so se v povprečju pocenile v Šanghaju in Hongkongu za dober odstotek, v Južni Koreji za 3,5 odstotka, v Singapurju za 0,4 odstotka. Trgovanje v Indiji in na Tajskem so zaradi strmoglavljenja indeksov začasno prekinili.

08:58 Zaradi epidemije novega koronavirusa na slovensko-italijanski meji velja omejitev tranzitnega tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, če končna destinacija tovornjakov ni Slovenija, zato na mejah prihaja do zastojev tovornih vozil. Podobno je ob izstopu tovornih vozil iz države, ki za prehod meje čakajo tudi več kot 15 ur.

Preberite tudi Opozarjajo nas: Vozniki tovornjakov, ki na meji stojijo v koloni, že tri dni brez vode in hrane. Kaj pravi DARS?

08:50 V New Delhiju bi se prihodnji teden morali zbrati najboljši strelci in strelke na svetu z zračnim in malokalibrskim orožjem, a je Mednarodna strelska zveza (ISSF) odločila, da bo zavoljo pandemije novega koronavirusa odpovedala letošnjo uvodno tekmo svetovnega pokala. Odpovedana je tudi druga letošnja tekma, ki bi morala biti aprila v Tokiu.

08:44 Na Slovaškem včeraj 11 novih okužb, skupaj 21. Na Slovaškem število okuženih raste, veljajo pa zelo ostri ukrepi: Danes bodo uvedli kontrole na vseh mejah, na Slovaško bodo lahko vstopili samo tisti, ki imajo stalno ali začasno prebivališče na Slovaškem. Od danes so za 10 dni zaprti vsi mejni prehodi z izjemo tistih s Poljsko. Za potnike so zaprta vsa tri mednarodna letališča (Bratislava, Košice, Poprad), v domačem prometu velja počitniški vozni red, ustavljeni so vsi mednarodni prevozi z vlaki in avtobusi. Za tiste, ki prihajajo iz tujine, je obvezna 14-dnevna karantena. Od ponedeljka bodo zaprte vse šole. Zaprti so kulturni in družbeni objekti. Konec tedna bodo zaprti nakupovalni centri, odprte bodo samo trgovine z živili, drogerije in lekarne. Zaprti bodo vsi bari, diskoteke, smučarska središča, wellness centri, vodni parki. Restavracije in hoteli ostanejo odprti. Omejili so količino uradnih ur na tri, število strank bo omejeno. Zavod za zaposlovanje sicer že ves čas s strankami komunicira samo po e-pošti, telefonu in pošti.

Premier Peter Pellegrini je povedal, da se je za zaprtje smučarskih središč odločil, ker so ob zaprtju šol ljudje hodili smučat.

08:20 V ZDA so do četrtka zvečer našteli več kot 1600 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, nazadnje na Aljaski, in najmanj 41 smrti, vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da so številke dejansko veliko višje, ker ZDA zelo zaostajajo s testiranjem.

08:17 Belgijske oblasti so se v četrtek zvečer odločile, da za preprečitev širjenja novega koronavirusa zaprejo šole in odpovejo vse prireditve. Vrata bodo zaprli tudi bari in restavracije.

08:16 Torino. Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) se je odločila, da bo zaradi razvoja dogodkov, povezanih z novim koronavirusom, odpovedala za marec predvideni evropsko in azijsko prvenstvo. Zaradi novega koronavirusa so z aprila na kasnejši čas preložili tudi začetek nove sezone svetovnega pokala v športnem plezanju.

08:15 Igralec londonskega Chelseaja Callum Hudson-Odoi in trener mestnega tekmeca Arsenala Mikel Arteta sta prva nogometna primera v elitnem angleškem ligaškem tekmovanju premier league, ki sta bila pozitivna na testu za novi koronavirus, so zapisale številne agencije.

08:05 Soproga kanadskega premierja Justina Trudeau je bila pozitivna na testu za novi koronavirus, so v zvečer četrtek sporočili iz njegovega kabineta. Ob tem so zagotovili, da je premier dobro.
 
08:04 Newyorški župan Bill DeBlasio je v četrtek za mesto z osmimi milijoni prebivalcev razglasil izredne razmere, kar mu omogoča drastične ukrepe v boju proti koronavirusu, ki pa jih za zdaj še ni uvedel. Opozoril pa je, da bo hudo še nekaj mesecev in da je položaj mogoče primerjati z vojnim stanjem.

08:03 Kitajska je danes poročala o osmih novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc pred sedmimi tedni. Skupno je bilo doslej okuženih 80.813 ljudi. Covid-19 je zahteval še sedem življenj, skupno 3176, poročajo tuje tiskovne agencije.

08:02  Potem, ko so že v četrtek nekateri mediji poročali o odpovedi uvodne dirke sezone v formuli 1 v Melbournu, so to danes uradno potrdili tudi organizatorji. Osnovni razlog je bila okužba enega od članov ekipe McLaren, po pričakovanjih pa so posveti znotraj tekmovanja pripeljali do odpovedi.08:00 Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico. Čeprav vrtci in šole začasno zapirajo vrata v ponedeljek, bo verjetno že danes veliko otrok ostalo doma, s tem pa tudi nekateri starši. Meja z Italijo je po novem zaprta tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. V Sloveniji je pričakovati postopno ugašanje javnega življenja.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine