3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

(DAN 21: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji potrjenih 96 primerov okužbe! Francija zapira šole! OI v Tokiu prestavljene ali odpovedane?!?

Še naprej spremljamo dogajanje v Sloveniji, kjer se je po zadnjih podatkih s koronavirusom okužilo že 96 ljudi. Včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

23:17 Mateja Mohorič na Twitterju: V Belgiji jutri ob 0:00 do 3. aprila zapirajo: šole, bare, restavracije, odpovedani so vsi dogodki. Trgovine s hrano ostajajo odprte, supermarketi samo med tednom. Tako otroci začenjajo 5 tedenske počitnice. Dolga bo, a nujna. #belgique #covid

22:47 Ključni poudarki:

 • Sloveniji so 4. marca odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom
 • skupno je število okuženih do 12. marca do 18. ure naraslo na 96
 • več kot 4300 mrtvih po svetu
 • več kot 119.000 okuženih, več kot 65.000 ozdravljenih
 • v Evropi največ okuženih in smrti v Italiji, kjer je vlada karanteno razširila na celotno državo
 • Slovenija omejila promet z Italijo , MZZ državljanom svetuje vrnitev v domovino
 • vse vzgojno-izobraževalne ustanove 16. marca zapirajo vrata

22:44 Južnoameriška nogometna zveza (CONMEBOL) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala naslednji krog tekmovanj v pokalu libertadores. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pa je preložila prva dva kroga južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.

22:21 New York: Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili globoko v rdečem. Indeks Dow Jones je pri tem zabeležil največji padec po letu 1987, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tudi izredni ukrepi centralnih bank niso pomirili strahu pred recesijo zaradi epidemije koronavirusa.

22:06 Olimpijske igre v Tokiu: Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je v intervjuju za nemško televizijo ARD poudaril, da bodo upoštevali nasvete in priporočila svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o tem, ali bo potrebno zaradi novega koronavirusa olimpijske igre v Tokiu odpovedati ali prestaviti.

21:57 Slovenija ob 22. uri zapira mejo z Italijo tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v nocojšnjem uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo zaradi epidemije covida-19 zaprta tudi za tovorni promet. Izjema so slovenski državljani in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija.

21:01 RA Ognjišče preko Twitterja sporoča: Po novem bo #prenos sv. maše tudi ob sobotah – torej od ponedeljka do sobote ob 19. uri, ob nedeljah pa ob 10. uri

20:49 Francija. Francoski predsednik Emmanuel Macron je nocoj sporočil, da bo Francija v boju proti širjenju novega koronavirusa od ponedeljka do nadaljnjega zaprla vse vrtce, šole ter univerze. Hkrati je pozval vse, ki so starejši od 70 let in s kroničnimi boleznimi, naj ostanejo doma, 

20:48 Islamska skupnost v Sloveniji je do nadaljnjega odpovedala vse aktivnosti v prostorih skupnosti. Ukrep je sledil razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji, so sporočili iz islamske skupnosti.

20:22 Na Norveškem so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19. Premierka Erna Solberg je javnost nocoj obvestila, da je umrla starejša oseba. Za norveškega kralja Haralda in kraljico Sonjo so v okviru prizadevanj norveške vlade za zajezitev virusa odredili domačo izolacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19:49  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je univerzam v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in novomeški fakulteti za informacijske študije danes poslalo usmeritve o organizaciji dela v primeru začasne prekinitve izvajanja študijske dejavnosti. Prav tako so jih posredovali javnim študentskim domovom, so sporočili z ministrstva. Na podlagi sklepa vlade je tako prepovedano zbiranje ljudi v vseh vzgojno-izobraževalnih, na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih od ponedeljka do vključno 29. marca. Sklep ne vključuje poteka priprav in izvajanja določenih delov pedagoškega procesa na daljavo ter znanstveno-raziskovalnega dela, ki naj se nadaljuje ob ustreznih prilagoditvah po presoji vodstva zavoda.

19:47 V Socialni zbornici Slovenije skupaj z izvajalci socialnovarstvenih storitev ugotavljajo, da je kompleksnost problematike širjenja novega koronavirusa presegla vsa razpoložljiva kadrovska in finančna sredstva organizacij na področju socialnega varstva. Zato pristojne pozivajo k jasnim navodilom ukrepanja in finančni pomoči.

19:30 Bruselj: Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) zaradi izjemno hitrega širjenja novega koronavirusa članicam EU priporoča omejevanje socialnih stikov, v Evropski komisiji pa znova pozivajo k solidarnosti, je sporočilo ministrstvo za zdravje po današnji telekonferenci ministrov EU za zdravje.

19:23 Vse močnejše varnostne ukrepe za zajezitev koronavirusa sprejemajo tudi institucije EU. Zaposleni Evropske komisije, ki ne zasedajo ključnih položajev, bodo od ponedeljka delali na daljavo. Nebistvene sestanke bodo odpovedali ali preložili. Nekateri bistveni pa kljub virusu bodo potekali, na primer petkovo zasedanje notranjih ministrov in vrh EU.

19:22 Severnoameriška hokejska liga NHL je zaradi novega koronavirusa prekinila nadaljevanje letošnje sezone, je potrdilo vodstvo tekmovanja. Prekinitev sezone velja za nedoločen čas.

19:21 Zaradi nevarnosti pred širjenjem novega koronavirusa v Sloveniji so se v kolesarskem klubu Adria Mobil odločili, da zaradi zagotavljanja varnosti za vse udeležence letošnjo veliko nagrado Adrie Mobil odpovedo, so sporočili v izjavi za javnost.

19:18 Italija. V Italiji je za novim koronavirusom umrlo še 189 ljudi, s čimer se je skupno število žrtev povečalo na 1016. Število okuženih se je povzpelo za 2651 na skupno 15.113, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

19:15 V Slovenski evangeličanski cerkvi želijo ob epidemiji ljudem stati ob strani

19:14 Uradno:  V Sloveniji, kjer je od 18. ure razglašena epidemija, je potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Na ministrstvu so danes imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici.

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.

Infektolog Janez Tomažič, ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja.

Šabeder je danes sodeloval še v videokonferenci zdravstvenih ministrov EU, ki so ugotavljali, da se novi koronavirus nezadržno širi, vsi pa so se zavezali k solidarnosti med državami. V državah EU namreč kronično primanjkuje zaščitne opreme, EU pa bo storila vse, da opremo dobijo vsi, ki jo potrebujejo. Vse članice EU se po besedah Šabedra sicer usmerjajo v podobne ukrepe kot Slovenija.

18.16 Kanad1ski premier Justin Trudeau bo delo opravljal od doma, potem ko sta skupaj s soprogo Sophie Gregoire Trudeau objavila, da sta se odločila za samoizolacijo. Odločitev sta sprejela, ker ima premierjeva soproga gripi podobne bolezenske znake in še čaka na rezultate testa na okužbo z novim koronavirusom.

18.14 Hrvaška bo zaradi hitrega povečevanja števila okužb s koronavirusom najverjetneje že v petek uvrstila Slovenijo na seznam držav, iz katerih potnike ob prihodu na Hrvaško čaka poostren nadzor, je napovedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Medtem ko je v Sloveniji 96 potrjenih okužb, jih je na Hrvaškem 24.

18.11 V zvezi aktivov svetov staršev glede zapiranja vrtcev in šol s ponedeljkom opozarjajo, da je treba nujno najti ustrezno rešitev za varstvo otrok, za katere starši ne bodo mogli poskrbeti sami, in da učni proces ne sme popolnoma zastati. V Svizu pozivajo k iskanju rešitve, kako uspešno zaključiti šolsko leto, in zagotovitvi pravic zaposlenih.

18.07 Potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila pandemijo zaradi novega koronavirusa, so številne države še zaostrile ukrepe za omejitev njegovega širjenja. V Italiji so še dodatno zaostrili karanteno. Ameriški predsednik Donald Trump pa je celo prepovedal potovanja iz Evrope.

17.50 Javnomnenjska raziskava, ki jo je družba Valicon izvedla v sredo in danes, je pokazala, da so v Sloveniji skoraj vsi prebivalci seznanjeni s širjenjem novega koronavirusa, tri četrtine je zaskrbljenih, a večina med njimi zmerno. Na prvem mestu je z naskokom skrb za družino. Večina še vedno meni, da so vladni ukrepi premalo strogi.

17.47 Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri tiskovnem predstavniku brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, Fabiu Wajngartnu, ki je nedavno sodeloval na srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Slednji je sporočil, da ga ta novica ne skrbi, poročajo tuje tiskovne agencije.

17.24 Novogoriška družba Hit je po torkovem zaprtju svojih igralnic na Goriškem zaradi širitve novega koronavirusa danes začasno zaprla še preostale igralnice, ki jih ima v Sloveniji. Vse igralnice bodo predvidoma zaprte do 20. marca, zaposleni pa bodo v tem času prejeli odločbe o čakanju na delo, so sporočili iz družbe.

17.10 Slovenski škofje so na dopisni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) določili izredne ukrepe za preprečevanje širjenje koronavirusa. Tako bodo v cerkvah od petka odpovedane vse maše, podeljevanje zakramentov, ljudske pobožnosti in župnijska praznovanja. Praznovanje porok in krsta bo odloženo, pogrebi pa le ob strogem upoštevanju navodil.

17.09 Slovaška je danes v boju za zajezitev širjenja novega koronavirusa napovedala zaprtje meja za vse tujce, izjema bodo poljski državljani. Slovaške meje bodo za tujce zaprte od petka zjutraj. Na mejnih prehodih s Poljsko bo vstop v državo dovoljen samo poljskim državljanom, so sporočili v Bratislavi.

16.50 Donovan Mitchell, branilec ameriške košarkarske ekipe v ligi NBA Utah Jazz, je tako kot njegov soigralec Rudy Gobert okužen z novim koronavirusom, poročajo ameriški mediji. Mitchell, ki v povprečju dosega 24,2 točke, 4,4 skoka in 4,2 podaje na tekmo, je tako drugi košarkar z virusom v ligi NBA. Ta je sicer prekinila tekmovanje. Za začasno prekinitev tekmovanj se bodo odločili tudi v ameriški nogometni ligi MLS, v kateri nastopajo tudi štirje Slovenci, in sicer Antonio Delamea Mlinar (New England), Aljaž Struna (Houston), Aljaž Ivačič (Portland) in Robert Berić (Chicago).

16.33 V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bodo v petek prevzeli hematološki analizator za hitro ugotavljanje virusne ali bakterijske okužbe. Naprava, ki jo je naši največji bolnišnici podarilo podjetje Labena, skupaj s kitajskim proizvajalcem Mindray, je še posebej dobrodošla v času širjenja okužbe z novim koronavirusom.

16.31 Družba Rakuten Viber, ki upravlja istoimensko spletno komunikacijsko platformo, je danes podvojila najvišje dovoljeno število udeležencev v skupinskih klicih prek storitve na deset. Kot so pojasnili, je ukrep, ki bo veljal do nadaljnjega, namenjen lažji komunikaciji ob epidemiji novega koronavirusa.

16.28 V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so skladno s priporočili ministrstva za zdravje zaradi povečanega epidemiološkega tveganja primorani odpovedati premiero drame Koščki svetlobe britanskega dramatika Simona Longmana, napovedane za nocoj na Mali sceni, so sporočili iz MGL.

16.25 V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine, je danes povedala ministrica za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila.

16.21 Širjenje novega koronavirusa predstavlja velik šok za gospodarstvo evrskega območja. Tudi če bo le kratkoročnega značaja, bo negativen učinek močan, je povedala predsednica ECB Christine Lagarde. Pozvala je k hitremu, ambicioznemu in usklajenemu fiskalnemu odzivu držav, od katerega bo odvisen nadaljnji razvoj dogodkov.

16.18 V boju s koronavirusom je novi sloveški premier Matovič napovedal drastične ukrepe. Zaprte bodo šole, bari, restavracije, smučarski centri, vodni parki, vsa tri mednarodna letališča, ustavljeni mednarodni vlaki in avtobusi čez Slovaško. Prihodnji konec tedna bodo zaprti nakupovalni centri, odprte bodo samo trgovine z živili, drogerije in lekarne. “Novi premier Matovič je pozval Slovake, ki so bili pred kratkim v tujini – zlasti v državah s potrjenim koronavirusom -, da prostovoljno in preventivno ostanejo v domači karanteni. Bodoči premier Matovič želi podatke iz tujine dobiti neposredno od mobilnih operaterjev,” poročajo slovaški mediji.

16.05 Predsednik SDS in novi premier Janez Janša je danes napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedla nova vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi. Nova koalicija se med tem strinja tudi s predlogom infektologov, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji.

16.02 Olimpijski komite Slovenije (OKS) je danes pozval k prekinitvi vseh trenažnih procesov ter k odgovornemu delovanju vodilnih ljudi športnih zvez, združenj in društev pri zmanjševanju nevarnosti širjenja novega koronavirusa na vseh področjih športa, tako na rekreativni kot tekmovalni ravni.

16.01 Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja ukrepe za pomoč samostojnim podjetnikom, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, sta danes poudarila ministra za gospodarstvo in delo, ki opravljata tekoče posle, Zdravko Počivalšek in Ksenija Klampfer. S tem sta odgovorila tudi pozivom OZS, ki opozarja na eksistencialno ogroženost samozaposlenih.

15.52 Manolo Gabbiadini, napadalec prvoligaša Sampdorie iz Genove, je drugi nogometaš v elitni italijanski ligi, ki je okužen z novim koronavirusom. Vest so potrdili tudi v klubu. Že pred tem je zbolel tudi Juventusov branilec Daniele Rugani. Zaradi pandemije novega koronavirusa je sicer italijansko nogometno prvenstvo prekinjeno vsaj do 3. aprila.

15.51 Za zajezitev novega koronavirusa je vse izobraževalne ustanove za zdaj zaprla približno tretjina članic EU, tretjina jih je zaprla v nekaterih delih države, v tretjini pa še delujejo normalno, je stanje, ki se sicer spreminja iz ure v uro, povzela hrvaška ministrica za izobraževanje Blaženka Divjak po videokonferenci ministrov EU za izobraževanje.

15.47 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer so danes sprejeli dva nova bolnika s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so se odločili, da še bolj skrčijo ostalo delo v zavodu. Od petka v celoti ukinjajo nenujni kirurški program in vse neurgentne diagnostične in terapevtske postopke za ambulantne bolnike.

15.44 Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) Walter Hofer je danes na prizorišču norveške turneje v Trondheimu stopil pred novinarje in sporočil pričakovano odločitev: še pred današnjo tekmo turneje Raw Air je konec sezone svetovnega pokala 2019/20. Ob tem je prestavljeno tudi SP v poletih v Planici.

15.39 Češka vlada je danes zaradi širjenja novega koronavirusa razglasila 30-dnevno izredno stanje v državi in prepovedala vstop potnikom iz 15 rizičnih držav, v katerih je nevarnost virusa najvišja. Med njimi ni Slovenije, sta pa slovenski sosedi Avstrija in Italija.

15.34 Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes sprejel niz ukrepov za blaženje posledic širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo evrskega območja. Med drugim je obseg neto odkupovanja vrednostnih papirjev do konca leta povečal za 120 milijard evrov, začasno je ECB sprostila tudi kapitalske in nadzorstvene zahteve za banke.

15:27 Janša: Treba je zagotoviti namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični, npr. v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih …

15:25 Janša: Kjer je mogoče, naj se organizira delo od doma, tudi v javni upravi; medije prosimo za širitev navodil za omejevanje okužb

15:20 Janša: Zagotavljanje varstva otrok prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti

15:16 Janša je prebral pismo infektologov, ki »predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, s tem pa se strinja tudi nova koalicija«. Še posebno apelira na mlade, naj se raje zadržujejo doma. Janša predlaga tudi drugačno organizacijo odvzema brisa, da ljudje sploh ne bi izstopali iz avta, da ne prihaja do nepotrebnih stikov z ostalimi ljudmi.

15:15 Janša: Infektologi predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova koalicija se s tem strinja

15:05 Janša: Boljše je, da je ukrepov preveč in se podvajajo, kot da jih je premalo. Koronavirus nas je doletel v nesrečnem vmesnem času. V zgodovini samostojne Slovenije še nismo imeli večjega izziva. Odhajajoča koalicija ni uresničila vseh dogovorjenih ukrepov. Zamujamo, sedaj pa skušamo to nadoknaditi. Kot primer dobre prakse je Južna Koreja. Za vse, ki so prišli iz Kitajske, so uvedli karanteno in obsežne preiskave. V Evropi tega nismo storili. Enako bi morala ravnati tudi Slovenija, potem ko je postalo jasno, da število okuženih v Italiji samo narašča.

15:05 Izjava predsednika @JJansaSDS in ostalih predsednikov koalicijskih strank o ukrepih zoper širjenja koronavirusa. V ŽIVO SPREMLJAJTE TUKAJ.

https://www.pscp.tv/w/1ZkJzLvMqqoKv

15:00 Koronavirus v Sloveniji. Na novinarski konferenci govorijo prihodnji predsednik vlade Janez Janša in predsedniki koalicijskih strank Zdravko PočivalšekMatej Tonin in Aleksandra Pivec. Predstavljajo načrte, kaj nameravajo storiti v prihodnjih dneh za upočasnitev širjenja koronavirusa.

14:55 Pahor: Ob epidemiji moramo ohraniti občutek za skupno in skupnost

14:55 Rusko-evropsko misijo na Mars so danes zaradi tehničnih težav in izbruha novega koronavirusa preložili na leto 2022, so danes sporočili iz ruske vesoljske agencije Roskozmos.

14:45 Tekma za svetovni pokala v smučarskem teku v Minneapolisu v ZDA, ki bi morala biti 17. marca, je zaradi novega koronavirusa in potovalnih omejitev, ki so jih objavile oblasti v ZDA, odpovedana, je sporočila Mednarodna smučarska zveza (Fis).

14:42 Nemški krščanski demokrati (CDU) bodo zaradi izbruha novega koronavirusa preložili za 25. april načrtovan kongres stranke, na katerem bi volili novega vodjo. Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je namreč članom poslala sporočilo, v katerem odpoveduje kongres.

14:42 Podjetja po svetu zaradi epidemije novega koronavirusa še naprej v celoti ali delno ustavljajo proizvodnjo, o tem razmišljajo ali pa zaposlene pošiljajo na delo od doma. Med najnovejšimi novicami je zaprtje nekaterih tovarn avtomobilskega velikana Fiat Chrysler Automobiles (FCA), o podobnem ukrepu pa razmišlja tudi Seat.

14:41 Za zajezitev novega koronavirusa je vse izobraževalne ustanove za zdaj zaprla približno tretjina članic EU, tretjina jih je zaprla v nekaterih delih države, v tretjini pa še delujejo normalno, je stanje, ki se sicer spreminja iz ure v uro, povzela hrvaška ministrica za izobraževanje Blaženka Divjak po videkonferenci ministrov EU za izobraževanje.

14.40 Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu, ki so bili napovedani med 18. in 20. marcem v Kinu Meeting Point, so zaradi koronavirusa do nadaljnjega preloženi, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

14:39 Iran je danes sporočil, da so zabeležili 75 novih smrtih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Gre za največ smrtnih primerov v enem dnevu, odkar so v Iranu pred tremi tedni zabeležili prvi smrtni primer zaradi novega koronavirusa. Skupno je v Iranu umrlo 429 ljudi, več kot 10.000 ljudi je okuženih

14:38 Španija. Število okuženih z novim koronavirusom se je v Španiji povzpelo na 2968, bolezni covid-19 pa je podleglo 84 ljudi. Med okuženimi je tudi ministrica za enake možnosti Irene Montero.

14:30 NLB bo od 13. marca iz preventivnih razlogov spremenila način sprejemanja strank v poslovalnice. Naenkrat jih bo lahko v posamezni poslovalnici toliko, kolikor je bančnih okenc, so navedli. Podobno so sporočili iz Delavske hranilnice.

14:23 Kitajska. Vrhunec epidemije novega koronavirusa na Kitajskem je mimo, pandemija v svetu pa bi lahko trajala še do junija, je danes ocenil vodja kitajske strokovne skupine za boj proti koronavirusu Zhong Nanshan. Opozoril je sicer, da je to odvisno predvsem od tega, kako odločne bodo države v ukrepih za preprečevanje širjenja virusa.

14:18 Evropska nogometna zveza (Uefa) bo zaradi širjenja novega koronavirusa prekinila tako ligo prvakov kot evropsko ligo, poročajo tuji mediji. Ni pa še jasno, kako in če sploh, se bosta tekmovanji nadaljevali.

Uefa prekinitve tekmovanj še ni uradno potrdila, kot prvi pa je o tem poročal španski časnik Marca.

14:15 Vodstvo košarkarske lige Aba je do nadaljnjega odpovedalo vse tekme. To velja tako za elitno ligo Aba kot za ligo Aba 2.

14:00 Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je ob veliki negotovosti zaradi širitve novega koronavirusa znižal napoved gospodarske rasti za letos s tri na 1,5 odstotka, za prihodnje leto pa z 2,7 na 2,2 odstotka. To velja ob predpostavki, da se bodo razmere umirile v drugi polovici leta.

13:50 Poljska je danes zabeležila prvo smrtno žrtev koronavirusne bolezni 19. Gre za 57-letno učiteljico iz Poznana na zahodu države, ki so jo nedavno sprejeli v bolnišnico v kritičnem stanju zaradi pljučnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13:40 Z Nogometne zveze Slovenije so sporočili, da z današnjim dnem prekinjajo vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija v sredo razglasila pandemijo koronavirusa, po Sloveniji pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.

13:33 Iran je Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosil za izredno finančno pomoč, da bi se lažje soočil z izbruhom novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po njenih navedbah Iran pomoči IMF ni prejel že od leta 1962. Zaradi odločilnega glasu ZDA pri odobritvi pomoči IMF bi se sicer lahko zapletlo.

13:29 Pandemijo covida-19 lahko nadzorujemo, če bodo države okrepile ukrepe, je danes dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Je pa izrazil zaskrbljenost, da se nekatere države ne spopadajo v zadostni meri z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13:21 Klampferjeva: Staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, po ZDR pripada 50-odstotno nadomestilo plače.

13:20 V UKC Maribor kar trideset članov zdravstvenega osebja v karanteni? Več TUKAJ!

12:59 V uredništvo smo prejeli posnetek, kako se “varuje” meja z Italijo. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ!

12:49 Šter: Odsvetujemo potovanja v ZDA, tisti, ki so tam, naj čim prej pridejo nazaj

Razglasitev pandemije in epidemije dovolj za sprožitev postopkov, če agencije ne želijo vrniti denarja pri odpovedi potovanj

12:47 Pikalo: Če je le mogoče, naj šole v petek organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa, tisti, ki lahko, naj ostanejo doma

Za starše, ki morajo nujno v službo, bodo organizirali varstvo otrok v skladu z navodili NIJZ

12:46 S posebno odredbo bodo omejili pravice zdravstvenih delavcev, tudi do dopusta in stavke

12:45 Število potrjenih okužb s koronavirusom do 9. ure 82, od včeraj do danes 25 novih, prvi primeri v regijah Nova Gorica in Kranj

12:30 Šarec: Policija bo na meji z Italijo začela obračati tovorna vozila

12:12 Šarec: Uradno bomo razglasili epidemijo

11:58 Alenka Gotar na Twitterju: 200m dolga vrsta do trgovine z razkužili.Šarec pa kuha mulo,ker se mu ni izšlo,in sem pa tja malo ukrepa,ker že ravno mora:2 tedna prepozno!Kako je vlada v odhodu pustila na cedilu državo! Mislili so zgolj nase,na oblast,denar in pozabili na nas,na narod,v katerega službi so bili! V Trzinu, pred trgovino Kimi.

11:57 Prvi primer obolelega s koronavirusom tudi na Severnoprimorskem:  V šempetrski bolnišnici so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom v regiji. Oboleli je zdravnik na internističnem oddelku bolnišnice, ki se je ob koncu tedna vrnil iz Italije. V ponedeljek je še delal, zaradi slabega počutja se je konec delovnika testiral, test pa je bil pozitiven, so povedali na današnji novinarski konferenci.

11:42 Zaradi povečane stopnje tveganja prenosa koronavirusa so v Prešernovem gledališču Kranj odpovedali 50. Teden slovenske drame, ki bi moral potekati od 27. marca do 6. aprila. Festival bodo predvidoma izvedli junija. Nekateri javni zavodi v kulturi pa so odpovedali vse prireditve.

V skladu z nedavno odredbo ministrstva za zdravje o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbere več kot 100 ljudi, so v Prešernovem gledališču Kranj do nadaljnjega odpovedali vse predstave na velikem odru. Spored na malem odru v Stolpu Škrlovec do nadaljnjega ostaja nespremenjen, so zapisali v sporočilu za javnost.

V SNG Maribor so medtem do nadaljnjega odpovedali vse prireditve. Kot so sporočili, bodo o nadomestnih terminih in o izvedbi ostalih prireditev sproti obveščali na spletni strani in družabnih omrežjih.

Enako so se odločili tudi v nekaterih drugih javnih zavodih po državi, med njimi v Kulturnem domu Nova Gorica, Delavskem domu Trbovlje in Knjižnici Litija.

V Cankarjevem domu v Ljubljani so trenutno odpovedane oziroma prestavljene vse prireditve, razen razstav, piše na njihovi spletni strani.

11:39 Kolumbijski kolesar Fernando Gaviria, ki tako kot mladi slovenski as Tadej Pogačar vozi za ekipo UAE Team Emirates, je bil po poročanju belgijske spletne strani Het Laatste Nieuws pozitiven na novi koronavirus in je že več kot dva tedna v bolnišnici.

11:38 Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter predvidoma predsednikov koalicijskih strank Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Aleksandre Pivec, na kateri bodo predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa, bo danes ob 15. uri v dvorani DS na Šubičevi 4, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

11:36 Sindikat delavcev trgovine Slovenije poziva vse delodajalce v panogi, da zaščitijo svoje zaposlene pred nevarnostjo koronavirusa. Ugotavljajo namreč, da v nekaterih podjetjih v dejavnosti trgovine, ki je ena največjih po številu zaposlenih v Sloveniji, ne upoštevajo zaščitnih ukrepov, so sporočili iz sindikata.

11:30 Novi koronavirus je v Avstriji terjal prvo smrtno žrtev. Na Dunaju je za posledicami bolezni covid-19 umrl 69-letni moški, ki je imel že prej zdravstvene težave, so danes sporočili iz kriznega štaba na Dunaju. Pri naših severnih sosedih so sicer doslej potrdili 308 okužb z novim koronavirusom.

11:26 Hollywoodski zvezdnik Tom Hanks je pozitiven na koronavirus, je pokazal test, ki sta ga opravila z ženo Rito Wilson med snemanjem filma v Avstraliji. Z virusom je okužena tudi soproga. Novico je 63-letni oskarjevec sporočil prek Instagrama. Kot je zapisal, se s soprogo počutita kot ob prehladu. Zatrdil je, da bosta v izolaciji, dokler bo potrebno.

11:18 Predsednik hokejskega kluba Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar je sporočil, da je bil eden od igralcev pozitiven na testu za novi koronavirus. Klub želi, da igralec ostane anonimen, predsednik pa poudarja, da se hokejist počuti dobro in da je v samooskrbi. KLubsko vodstvo je celotni ekipi odredilo štirinajstdnevno karanteno.

11:00 Dva okužena v BTC Ljubljana. Več TUKAJ.

Foto: GoogleMaps

Kristalna palača v ljubljanskem BTC. (Slika: GoogleMaps)

10:52 Zaradi širjenja koronavirusa v Italiji in po drugih državah so organizatorji odpovedali letošnji 57. sejem otroških knjig v Bologni. “Na žalost je epidemija spodkopala vsakršno upanje, da bi sejem izvedli na nedavno prestavljen datum od 4. do 7. maja,” so zapisali v sporočilu za javnost. Naslednji sejem bo od 12. do 15. aprila prihodnje leto.

10:51 V prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa so številne države v Evropi in po svetu že zaprle ali pa napovedale zaprtje šol in drugih izobraževalnih ustanov. Po podatkih Unesca so do četrtka vse vrtce, šole in izobraževalne ustanove zaprli v več kot 20 državah, v številnih državah pa so zaprte šole na najbolj prizadetih območjih. V Evropi so vse šole in izobraževalne ustanove tako po podatkih Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) do vključno četrtka zaprli v Italiji, in sicer od začetka marca do 3. aprila, pa tudi na Češkem, v Severni Makedoniji in Romuniji.

10:37 Podatke o zadnjem številu okuženih s koronavirusom še zbirajo, so pa številke višje kot v sredo, je pred sejo vlade povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Širjenje virusa tako počasi prehaja v drugo fazo, zato bo po njegovih besedah verjetno treba aktivirati državni načrt.

10:27  Osrednji indeksi evropskih borz so se ob začetku današnjega trgovanja potopili globoko v rdeče območje. Vlagatelji se po navedbah analitikov bojijo, da bo epidemija novega koronavirusa globalno gospodarstvo pahnila v recesijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10:26  Organizacijski komite pokala Vitranc je danes na priporočilo Mednarodne smučarske zveze in po posvetu z Nacionalnim inštitutom za nacionalno zdravje odpovedal prihajajoči tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju za moške.

09:58  V Italiji od danes veljajo še strožji ukrepi karantene za celo državo. Zaprti so ostali bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Ukrep bo veljal do najmanj 25. marca in ga bodo lahko ob nadaljnjem širjenju novega koronavirusa še podaljšali.

09:57 V EU po napovedi prepovedi potovanj iz Evrope v ZDA zaradi pandemije novega koronavirusa svarijo pred gospodarskimi motnjami. “Danes bomo preučili položaj. Izogniti se je treba gospodarskim motnjam,” je v odzivu na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel na Twitterju.

09:56 Nakupovalno središče Aleja, ki ga je v ljubljanski Šiški postavil Spar European Shopping Centers (SES), namerava vrata odpreti 19. marca, kot je bilo načrtovano. Ne bo pa sedaj, v razmerah širjenja novega koronavirusa, otvoritvenega dogodka; tega bodo pripravili, ko se bodo razmere normalizirale, je za STA dejal direktor Aleje Toni Pugelj.

09:06 Na Slovaškem od danes od 6. ure veljajo izredni ukrepi (https://spectator.sme.sk/c/22356341/state-of-emergency-over-coronavirus-what-does-it-mean-qa.html), ki dajejo vladi večja pooblastila. Za te oblike so se odločili manj kot en teden po prvem primeru (prvi okuženi je bil v petek, 6. 3.), ko so včeraj odkrili še 3 okužene, kar znaša skupaj 10. Izredni ukrepi pomenijo 14-dnevno karanteno za vse, ki se vračajo iz tujine (za tiste z ogroženih področij je to obvezno), policiji bo pomagalo 500 vojakov, sprostili bodo državne rezerve … Izredni ukrepi pomenijo tudi, da je treba do 13. 3. zapustiti študentske domovo (izjema tuji študenti, izredno slovaški).

09:00 Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Trgovce skrbi širitev koronavirusa in padec povpraševanja po nafti.

08:52 Na Kitajskem so danes znova potrdili manj okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 15 novih okužb, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc v januarju. 11 ljudi je umrlo. V Južni Koreji so medtem potrdili 114 novih okužb, oblasti pa svarijo, da bi se lahko zaradi več novih okužb v Seulu bolezen hitro razširila po prestolnici.

08:51 Posledice širjenja novega koronavirusa občutijo tudi turistične kmetije. Vrstijo se odpovedi rezervacij, nekatere kmetije razmišljajo o začasnem zaprtju dejavnosti, so sporočili iz Združenja turističnih kmetij Slovenije. Ob tem so pristojna ministrstva in ustanove pozvali k sprejemu nujnih ukrepov za zmanjšanje posledic izpada dohodka na kmetijah.

08:50 Daniele Rugani, branilec italijanskega nogometnega prvaka Juventusa in italijanske reprezentance, je navijačem preko družbenih omrežij sporočil, da naj se skrbijo, saj se počuti dobro, potem ko je bil pozitiven na novi koronavirus. Petindvajsetletnik je postal prvi okuženi nogometaš serie A. Novico je v sredo zvečer potrdil klub.

08:45 Reuters UK: V provinci Hubei naj bi prvič po izbruhu število okuženih s Covid19 padlo pod 10.

08:39 Janša: NUJNO! Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte. #Koronovirus #COVID19

08:38 Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. “Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je zapisal na Twitterju.

08:25 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v skladu z navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) danes obvestilo ravnatelja osnovne šole Šmarje pri Jelšah, da se za 14 dni prekine učno-vzgojni proces. Na šoli imajo namreč potrjeni dve okužbi s koronavirusom, so za STA potrdili na občini.

08:19 Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo pozval države k okrepitvi boja proti novemu koronavirusu, potem ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovno pandemijo. Ta razglasitev po Guterresovih besedah pomeni poziv k nujni akciji vseh in povsod.

08:17 Košarkarska zveza Slovenije do nadaljnjega prekinja vsa ligaška tekmovanja. Nadaljevala se bodo, ko bodo pristojni državni organi ocenili, da obstajajo pogoji za ponovno zbiranje oseb na javnih prireditvah v zaprtih prostorih.

08:15 OŠ Šmarje pri Jelšah bo zaradi koronavirusa zaprta 14 dni

08:07 Slovenija uvaja kontrolo vstopa na meji z Italijo, MZZ državljanom svetuje vrnitev v domovino

08:05 Uradni podatki:

 • skupno je število okuženih do 11. marca do 14. ure naraslo na 57
 • več kot 4300 mrtvih po svetu
 • več kot 119.000 okuženih, več kot 65.000 ozdravljenih
 • primere okužb potrdili v 135 državah
 • v Evropi največ okuženih in smrti v Italiji, kjer je vlada karanteno razširila na celotno državo

08:03 Novi koronavirus se je iz Kitajske razširil že na vse celine sveta z izjemo Antarktike.

08:00 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki naj bi z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson danes obiskala Grčijo, bo ostala v Bruslju. Zaradi razvoja glede covida-19 bo namreč raje delala na zagonu usklajenega evropskega odgovora na novi koronavirus, je sporočila prek Twitterja. Grčijo pa bo danes obiskala Johanssonova.

07:55 Severno-ameriška poklicna košarkarska liga NBA je zaradi koronavirusa prekinila nadaljevanje letošnje sezone potem, ko so odkrili, da je center Utah Jazz Rudy Gobert okužen s tem virusom. Prekinitev sezone velja za nedoločen čas.

07:52  Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zvečer v televizijskem nagovoru Američanom napovedal prepoved potovanj v ZDA iz Evrope, točneje iz 26 držav schengenskega območja, torej tudi iz Slovenije. Napovedal je tudi druge ukrepe za lajšanje gospodarske škode zaradi pandemije koronavirusa, ki je pretresla svetovne finančne trge in življenja ljudi.

07:48 Župan občine Šmarje pri Jelšah je že včeraj na TVS napovedal, da pouk na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah in na vseh podružnicah daens in jutri odpade. Pri eni od zaposlenih oseb na šoli so namreč potrdili okužbo z novim koronavirusom. Minister za zdravje Aleš Šabeder je v odzivu sicer dejal, da šola navodil za zaprtje ni dobila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine