13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

(DAN 20: IZ MINUTE V MINUTO) Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo – število okuženih v Sloveniji naraslo na 57, na ljubljanskem UKC na zdravljenju dvajset okuženih

Še naprej spremljamo dogajanje v Sloveniji, kjer se je po zadnjih podatkih s koronavirusom okužilo že 57 ljudi. Včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

22:00 TV Slovenija poroča, da v naslednjih dneh ne bo pouka na OŠ Šmarje zaradi okužene učiteljice.

20:00 Zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa bodo v hrvaški Istri od petka prekinili pouk v osnovnih in srednjih šolah, pa tudi na fakultetah, je danes potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Napovedal je, da bo od ponedeljka potekal pouk prek spleta. Medtem so na Hrvaškem potrdili še tri nove primere okužbe z novim koronavirusom.

19:45 Skladno z odredbo ministra za zdravje so na Goriškem upravljavci državnih in občinskih cest že vzpostavili ustrezno signalizacijo kontrolnih točk in zaporo vseh ostalih cestnih povezav z Italijo, so sporočili z novogoriške občine. Ves čezmejni promet tako usmerjajo prek nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba.

19:30 Mednarodna smučarska zveza je zaradi novega koronavirusa odpovedala tekme svetovnega pokala alpskih smučark v Areju. Kot so sporočili, so pri treh članih podporne ekipe sponzorja Fis opazili simptome covid-19. Z odpovedjo tekem se je predčasno končal ženski svetovni pokal. Veliki kristalni globus je osvojila Italijanka Federica Brignone.

19:10 Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, da je letošnje tekmovanje v svetovnem pokalu alpskih smučark končano. Potem ko je odpadel finale svetovnega pokala v Cortini d’Ampezzo, bi se moral svetovni pokal zaključiti v Aareju na Švedskem, a na priporočilo švedskega ministrstva za zdravje so odpovedali tudi petkov veleslalom in sobotni slalom.

19:00 Mariborski župan Saša Arsenovič je po današnjem delovnem sestanku s predstavniki pristojnih služb, na katerem so preverili razmere na področju obvladovanja okužbe novega koronavirusa na njihovem območju, imenoval svet za obvladovanje širjenja omenjenega virusa. Sestajal se bo po potrebi, izmenjeval bo informacije ter se usklajeval o ukrepih.

18:50 Hokejska zveza Slovenije (HZS) je danes sporočila, da bo zaradi razglašene pandemije izbruha novega koronavirusa ustavila vsa tekmovanja.

18:40 V Avstriji bodo od prihodnjega tedna zaprte vse šole, s čimer želi vlada na Dunaju zajeziti širjenje novega koronavirusa v državi. Učenci osnovnih in srednjih šol bodo ostali doma do velikonočnih počitnic, ki se začnejo 4. aprila.

18:30 Ob 18. uri sta začeli veljati odredbi za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Prekinilo se je tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

18:20 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Italijanom danes obljubila, da jih družina Evropa v bitki s koronavirusom ne bo pustila samih. “Vsi smo Italijani,” je zatrdila ter pozvala k več solidarnosti za zagotovitev zadostnih količin zaščitne in druge zdravstvene opreme ter s tem ustrezno oskrbo bolnikov.

18:15 V Italiji se je število okužb z novim koronavirusom danes povečalo za 2313 na 12.462. To je največje povečanje v enem dnevu od začetka izbruha novega virusa v tej državi 20. februarja. Za virusom je umrlo še 196 ljudi. Virus je v sosednji državi tako doslej zahteval 827 žrtev.

18:00 Na Švedskem so danes potrdili prvo žrtev zaradi novega koronavirusa, ki je tudi prva žrtev koronavirusne bolezni v skandinavskih državah, poročajo tuje tiskovne agencije. O prvem smrtnem primeru zaradi te bolezni danes poročajo tudi z Irske.

17:45 Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali, potem ko se svet še naprej spopada z izbruhom novega koronavirusa. Izbruh je dosegel razsežnosti pandemije, je danes sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

17:30 Po zadnjih podatkih je število umrlih zaradi koronavirusa 4.386.

17:25 Upravna enota je obvestila Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, da od četrtka do preklica zaradi zajezitve okužb koronavirusa ne bo opravljala upravnih nalog v Porodnišnici Ljubljana.

17:20 Evropska nogometna zveza (Uefa) je zaradi omejitev zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom preložila četrtkovi tekmi evropske lige med milanskim Interjem in Getafejem ter Sevillo in Romo.

17:15 Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi koronavirusa razglasila pandemijo.

17:00 Vodstvo košarkarske evrolige je danes odločilo, da bodo zaradi ukrepov pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa in zaradi odpovedi športnih tekmovanj v Italiji prestavili tekme klubov, ki so jih ti ukrepi prizadeli. V elitni evroligi to velja za ekipo Armani Milano, v evropskem pokalu pa za Bologno in Umano Reyer.

16:49 Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo med 29. marcem in 24. aprilom odpovedal 23.000 letov na krajše, srednje in dolge razdalje. “Gre za izredne razmere, ki jih povzroča širjenje novega koronavirusa,” so zapisali v družbi in dodali, da se odpovedi nanašajo predvsem na Evropo, Azijo in Bližnji vzhod.

16:47 Sodišča v tem trenutku delujejo nemoteno. Spremembe režima dostopa v sodne stavbe ali spremembe pravil o spremljanju obravnav zaradi koronavirusa za zdaj niso predvidene, so pojasnili za STA. Glede strožjih omejevalnih ukrepov pa so v stiku s pravosodnim ministrstvom. Stranke pozivajo, da na sodiščih upoštevajo navodila pravosodnih policistov.

16:45 V Bolgariji zaznali dva nova primera, v Sofiji jih je skupaj šest. Več TUKAJ.

16:15 Novi koronavirus je po zadnjih podatkih v svetu zahteval že več kot 4300 življenj, več kot 121.000 ljudi pa je okuženih. Samo v Evropi je okuženih že skoraj 20.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 700. Najhuje je v Italiji.

16:10 Na Univerzi v Mariboru ostajajo pri odločitvi, da bodo zaradi novega koronavirusa odpovedali vsa predavanja šele takrat, ko bodo razglašene izredne razmere. So pa prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa bo pedagoški proces potekal na daljavo.

16:05 Madžarska vlada je zaradi novega koronavirusa danes uvedla izredne razmere. Uvedla bo nadzor na mejah s Slovenijo in Avstrijo. Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana, bo veljala prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki bodo morali ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

16:03 Na Postojnskem so danes potrdili dve okužbi s koronavirusom. Ena oseba se je verjetno okužila na smučanju v Italiji, druga pa je imela v sosednji državi poslovni stik. Obe okuženi osebi sta dosledno spoštovali protokol, v karanteni je tudi 11 z njima povezanih oseb. Zato na občinah Postojna in Pivka mirijo, da panika ni potrebna.

16:02 Banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, kljub širjenju koronavirusa poslujejo normalno in v skladu z informacijami in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Izvajajo pa higienske ukrepe, nekaj sprememb so uvedle tudi za svoje zaposlene, so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

16:01 Iz Albanije danes poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa. Gre za 73-letno žensko, ki je umrla v bolnišnici v Draču. V Albaniji so do zdaj potrdili 12 primerov okužbe z novim koronavirusom.

16:00 Univerza v Ljubljani je do najmanj 23. marca oziroma do preklica prekinila izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela in omejila osebne stike pri vseh ostalih aktivnostih. Neposredno pedagoško delo in pouk se bo v največji možni meri nadomestilo s študijem na daljavo in individualnim učenjem, je razbrati iz sklepa osrednje univerze.

15:55 V romarskem svetišču na Brezjah bodo osrednje maše, denimo nedeljska ob 10h, na prostem. Ostale maše bodo ozvočene, tako da se jih bo dalo spremljati tudi zunaj bazilike. Več TUKAJ.

15:52 Ena od poslank LMŠ je konec tedna na twitterju objavila fotografije s smučanja v Italiji in kratkočasenja v enem od lokalov. Skupino turistov, v kateri je bila, so po neuradnih informacijah že premestili v smučarsko središče v Avstrijo, njena poslanska skupina pa ji sporoča, naj po vrnitvi iz preventivnih razlogov nekaj časa ne pride v parlament.
Poslanka LMŠ Andreja Zabret je omenjeno objavo s svojega twitter računa že umaknila, poroča Delo.

15:50 Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) je danes oklestila napoved povpraševanja po nafti za letošnje leto. Za ta korak se je odločila zaradi posledic širjenja novega koronavirusa po svetu. Ob tem je opozorila, da bi lahko sledilo novo poslabšanje napovedi.

15:49 Iz ptujskega zdravstvenega doma so doslej na podravsko vstopno točko v Maribor poslali sedem ljudi, a so bili vsi testi zaradi suma na okužbo s koronavirusom negativni, je po današnjem sestanku na mestni občini povedala direktorica doma Metka Petek Uhan. Večinoma gre za ljudi, ki so bili nedavno v tujini, ali pa so bili v stiku z nekom iz tujine.

15:45 V UKC Ljubljana je zaradi okužbe z novim koronavirusom trenutno hospitaliziranih 20 oseb, so zapisali na Twitterju. Od tega jih 19 na navadnem oddelku in pričakujejo odpust vsaj dveh oseb. Smrtne žrtve ne beležijo, so še zapisali V enoti za intenzivno nego pa obravnavajo bolnika, pri katerem so potrdili okužbo na novi koronavirus. Njegovo stanje je kritično, a ne zaradi virusa, pač pa zaradi drugega stanja, med drugim je zaradi poškodbe moral prestati operacijo. A njegovo zdravstveno stanje je bilo slabo pred samim sprejemom v bolnišnico zaradi predhodne poškodbe. Bil je operiran, trenutno pa je v kritičnem stanju zaradi polimorbidnosti, medtem ko je koronavirus le še dodana oteževalna okoliščina, je na opoldanski novinarski konferenci povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

15:40 Na podlagi ukrepov, ki sta jih za preprečitev širjenja novega koronavirusa sprejeli Italija in Slovenijo, je do nadaljnjega ustavljen potniški avtobusni promet med Slovenijo in Italijo, so sporočili iz prevoznika Arriva. Da ne izvajajo več avtobusnih prevozov med državama, so na telefonu za pomoč uporabnikom povedali tudi v Nomagu.

15:35 V Iranu so v minulih 24 urah zabeležili 63 novih smrtnih primerov novega koronavirusa, kar je največje število žrtev v enem dnevu od začetka izbruha. Skupno število žrtev bolezni covid-19 se je povzpelo na 354.

15:30 Predvideni ukrepi ob meji z Italijo za zajezitev širjenja novega koronavirusa ne temeljijo na schengenskem zakoniku, zato tudi obveščanje, kot je predvideno v schengenskem zakoniku, ni potrebno. Ukrep se pripravlja na nacionalni pravni podlagi, in sicer zakona o nalezljivih boleznih, so sporočili z notranjega ministrstva.

15:25 V Evropski komisiji danes niso komentirali ukrepov Slovenije in Avstrije na mejah za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vsi ukrepi morajo biti sorazmerni, usklajeni in temeljiti na znanstvenih dognanjih, so poudarili. A na vprašanje, ali je ravnanje omenjenih držav takšno, so odgovorili, da posameznih ukrepov ne morejo komentirati.

15:22 Posledice novega koronavirusa so prizadele skoraj vse panoge, tako velika kot majhna podjetja, na udaru pa je tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, so danes opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Prav zato državo pozivajo, naj v interventni zakon vključi tudi ukrepe za to ranljivo skupino.

15:20 V Španiji so do danes zabeležili več kot 2000 okuženih z novim koronavirusom, 47 ljudi je zaradi koronavirusne bolezni umrlo, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Španija je tako na drugem mestu po številu okuženih v Evropi, za Italijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15:15 Britanska vlada bo zaradi novega koronavirusa gospodarstvu namenila 30 milijard funtov pomoči v obliki različnih ukrepov. Okoli sedem milijard funtov bodo letos namenili manjšim podjetjem, zdravstveni sistem in druge javne storitve pa nameravajo podkrepiti z dodatnimi petimi milijardami.

15:10 Na Japonskem danes obeležujejo deveto obletnico nesreče v nuklearki v Fukushimi, ki sta jo sprožila potres in posledični cunami. Zaradi epidemije novega koronavirusa so bile letošnje slovesnosti ob obletnici precej okrnjene, poročajo tuje tiskovne agencije.

15:05 Nemška vlada zavrača možnost, da bi država zaprla meje zaradi izbruha koronavirusa. Po današnji oceni kanclerke Angele Merkel to ni primeren odgovor na izzive, ki jih predstavlja koronavirus. Zaradi vpliva na gospodarstvo je odprta tudi za to, da bi vlada opustila t. i. politiko črne ničle glede zadolževanja države.

15:00 Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), nacionalna športna zveza za motošport in karting, je v skladu s priporočili in navodili pristojnih državnih institucij ter odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah odpovedala prve dirke v koledarju AMZS, so sporočili v izjavi za javnost.

14:55 Po neuradnih podatkih naj bi zabeležili okužbe tudi na območju Celja in Vitanja.

14:50 Zaradi kriznih razmer se bo postopek imenovanja nove vlade skrajšal, tako da bo lahko zaprisegla morda že v petek zvečer. Več TUKAJ.

14:45 Številne države po svetu uvajajo omejitve za potnike, ki prihajajo iz držav z velikim številom okužb z novim koronavirusom. O novih ukrepih zaradi omejevanja njegovega širjenja tuje tiskovne agencije poročajo iz Avstralije, Indije, Tajske in Kolumbije, pa tudi Kitajske, ki se sooča z uvoženimi primeri okužbe.

14:40 Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili pri 57 osebah. Testirali so 2270 oseb. Še pred dvema urama je bilo deset potrjenih primerov manj. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej.

14:30 Ob napovedi skorajšnje vzpostavitve nadzornih točk na meji z Italijo je na nekdanjem mejnem prehodu Škofije za zdaj opaziti eno policijsko vozilo v pripravljenosti. Avtomobilski promet je trenutno redek, gostinci in bencinske črpalke tik ob meji pa že čutijo bistven vpad obiska. Med redkimi obiskovalci so tudi Italijani.

14:25 Število okuženih sunkovito narašča. Do 14. ure so okužbo odkrili pri 57 osebah.

14:15 Evropske države sprejemajo dodatne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na Poljskem in v Ukrajini so zaprli šole in univerze, v španski pokrajini Katalonija pa so prepovedali vse dogodke z več kot 1000 udeleženci. Na Norveškem so odpovedali veliko vojaško vajo zveze Nato.

14:10 Avstrija je začela nadzorovati mejne prehode z Italijo. Kot je sporočila policija iz avstrijske Koroške, so nadzor uvedli opoldne na štirih mejnih prehodih. Italija je medtem Avstriji očitala pomanjkljivo sodelovanje v boju proti koronavirusu, poročajo tuje tiskovne agencije.

14:00 Trgovci v Sloveniji o posebnem povečanju nakupov v dneh, ko se zaostrujejo ukrepi proti širjenju novega koronavirusa, ne poročajo, povečano povpraševanje predvsem po izdelkih z daljšim rokom uporabe beležijo že zadnja dva tedna.

13:55 Slovenija ne zapira meje z Italijo, ampak uvaja šest nadzornih točk na Ratečah, Robiču, Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku, vse ostale poti pa se zaprejo. To je naloga občin, upravljavci cest so tudi dolžni zagotoviti signalizacijo za točke in zaporo cest, je danes sporočil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

13:50 Šest zaposlenih v UKC Ljubljana je okuženih z novim koronavirusom, od tega pet na ginekološki in en na stomatološki kliniki. Gre praviloma za vodstvene kadre, ki niso imeli stikov z bolniki, pravi generalni direktor UKC Janez Poklukar. Vseeno so zaprli Leonišče, prepovedali prisotnosti očetov pri porodu in ukinili nenujni program na obeh klinikah.

13:45 Podobno kot ostale turistične destinacije po državi tudi v Kranjski Gori močno občutijo posledice koronavirusa. Še posebej jih je prizadel ukrep, da bodo tekmovanja za pokal Vitranc in v Planici potekala brez gledalcev. Stornacije gostov prihajajo dnevno in kažejo na 60-odstotni upad nočitev. Velik izpad bodo imeli tudi gostinci.

13:40 Evropski nogomet je vse bolj pod vplivom novega koronavirusa. Letalu, ki bi moral pripeljati nogometaše Rome v Španijo na tekmo osmine finala lige Europa proti Sevilli, niso dovolili pristati. V Franciji so prestavili finale pokala, v Nemčiji pa bodo vse tekme tekme naslednjega kroga odigrali pred praznimi tribunami.

13:35 Lekarniška zbornica Slovenije poziva javnost, naj v lekarno stopajo le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami, pri tem pa tudi nujno upoštevajo minimalno razdaljo z najbližjo osebo. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom še kako pomembno.

13:30 Italijanska vlada je zaradi epidemije novega koronavirusa danes odobrila 25 milijard evrov vreden sveženj za pomoč gospodarstvu, je sporočil premier Giuseppe Conte. Polovico sredstev naj bi uporabili takoj, preostanek bo za rezervo. Predsednik Lombardije je vlado pozval k še strožjim ukrepom v tej deželi, ki jo je epidemija najhuje prizadela.

13:28 V UKC Maribor zaradi pojava novega koronavirusa in posledične izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij, je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

13:26 Skupina uglednih nemških ekonomistov podpira ukrepe nemške vlade za zmanjšanje vpliva izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo, meni pa, da so potrebni dodatni ukrepi, da bi preprečili težave podjetij z likvidnostjo. Anketa gospodarskih zbornic je medtem pokazala, da skoraj polovica podjetij zaradi virusa letos pričakuje upad prometa.

13:25 Ruski kolesar Dmitrij Strahov je okužen z novim koronavirusom, je na družabnih omrežjih sporočilo njegovo moštvo Gazprom-RusVelo. Okužbo je pokazal šele peti test. V karanteni v Abu Dabiju ostaja Tadej Pogačar ter njegovo moštvo UAE Team Emirates.

13:20 Slovenska škofovska konferenca je izdala nova navodila za obiskovanje verskih obredov. Več o tem TUKAJ.

13:15 Po naših informacijah naj bi se že oblikoval krizni štab za zadevo koronavirus. Aleš Šabeder je obvestil vlado, da aktivnosti boja proti koronavirusu presegajo zmogljivosti ministrstva za zdravje. Več TUKAJ.

13:00 Vodstvo regionalne alpske hokejske lige, v kateri ob avstrijskih in italijanskih klubih igrata tudi slovenska predstavnika Sij Acroni Jesenice in SŽ Olimpija, je zaradi novega koronavirusa je z današnjim dnem predčasno končalo to sezono, v kateri tako ne bo prvaka tega tekmovanja.

12:45 V Belgiji so danes potrdili prvi primer smrti zaradi novega koronavirusa. V državi so zaenkrat potrdili 267 primerov okužb, med drugim so prve primere potrdili tudi pri zaposlenih pri Evropski komisiji.

12:15 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji naraslo na 47 oseb.

12:10 Zaradi ukrepov, ki jih je za zajezitev okužb s koronavirusom sprejela avstrijska vlada, so danes ostali zaprti avstrijski državni muzeji. Odločitev so po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA po seznanitvi z vladnimi ukrepi sprejeli direktorji muzejev. Muzeji bodo tako ostali zaprti vsaj do konca marca.

12:05 V Prometno-informacijskem centru zaradi zastojev na meji odsvetujejo nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško.

12:00 V UKC Ljubljana 6 pozitivnih na koronavirus, praviloma niso imeli stikov z bolniki; v zmanjšanem obsegu delujeta ginekološka in stomatološka klinika.

11:55 Določena podjetja bodo v kitajskem velemestu Wuhan, žarišču izbruha novega koronavirusa, lahko spet zagnala poslovanje. Do odločitve prihaja dan po tistem, ko je kitajski predsednik Xi Jinping obiskal mesto in ocenil, da so epidemijo v osnovi zajezili.

11:45 Bodoči premier Janez Janša je sinoči za oddajo Tema dneva (Nova24tv) dejal, da lahko k zajezitvi širjenja novega koronavirusa največ pripomoremo prav državljani sami, opozoril pa je tudi na pomen kritične infrastrukture v takšnih razmerah. Več TUKAJ.

11:40 Italija je za Kitajsko država, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Doslej se je okužilo več kot 10.000 ljudi, od tega jih je umrlo več kot 630, okoli desetina jih je že ozdravela. Številke še vedno strmo naraščajo. Eden od razlogov je po oceni strokovnjakov tudi starejše prebivalstvo. Italija ima namreč najstarejše prebivalstvo v Evropi.

11:30 Splošna bolnišnica Celje zaradi epidemiološkega stanja v državi od danes naprej ponovno prepoveduje obiske očetov v porodnišnici.

11:20 Na ljubljanski policijski akademiji so študentki, ki se je ravnokar vrnila iz Benetk, omogočili normalno udeležbo na predavanjih. Več TUKAJ.

11:15 Avtobusni prevoznik Flix je začel odpovedovat nekatere prevoze na relacijah. Za sedaj je potrjeno, da 22. marca ne bo vozil na relaciji Ljubljana-Bratislava.

11:10 Na Hrvaškem so doslej potrdili 16 primerov okužb z novim koronavirusom. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je ob tem pojasnil, da na Hrvaškem zaenkrat ni znakov, da bi se virus prosto širil med prebivalstvom in zaenkrat ostaja znotraj ožjih družinskih ali prijateljskih krogov prvookuženih.

11:00 Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri učiteljici bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku, poroča STA.

10:50 Potniški železniški promet med Avstrijo in Italijo je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa danes zastal. Avstrijske železniške povezave z Italijo se tako končajo v Beljaku oziroma Innsbrucku. Ukrep velja za deset železniških povezav z Italijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10:45 Iz različnih delov države prihajajo novice o novih potrjenih primerih okužb z novim koronavirusom. UKC Maribor je prek Twitterja sporočil, da na severovzhodu države danes beležijo dva nova primera okužbe. Dva nova primera naj bi bila tudi na Notranjskem. Pristojni bodo zbrane in osvežene podatke podali popoldne.

10:35 V Nemčiji pričakujejo hude gospodarske težave zaradi koronavirusa. Več TUKAJ.

10:25 Danes naj bi zabeležili 26 smrti zaradi koronavirusa po svetu. Od tega 22 na Kitajskem, po en primer pa v Severni Koreji, ZDA, Indoneziji in Panami.

10:05 Sandi Curk, regijski poveljnik civilne zaščite za Notranjsko, je za Primorske novice potrdil, da sta s koronavirusom okuženi dve osebi iz Občine Postojna in ena iz Občine Pivka.

10:00 Novinarska konferenca, na kateri bodo direktorica ZD Postojna Irena Vatovec, postojnski župan Igor Marentič, pivški župan Robert Smrdelj in poveljnik CZ za notranjsko Sandi Curk spregovorili o stanju koronavirusa v Postojni in Pivki, bo danes ob 14. uri v avli Kulturnega doma Postojna na Gregorčičevem drevoredu 2a, so sporočili iz občine Postojna.

09:55 Zaradi zaskrbljenosti nad širjenjem koronavirusa so organizatorji prestavili kalifornijski festival Coachella. Na podlagi direktive lokalnih zdravstvenih oblasti so ga preložili na oktober, čeprav bi moral potekati aprila, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaskrbljenost še naprej vpliva na glasbeno industrijo, saj izvajalci spreminjajo svoje načrte.

09:50 V Italiji je bilo v torek, prvi dan karantene zaradi epidemije novega koronavirusa, v številnih mestih opaziti izpraznjene ulice in trge. Gibanje je bilo omejeno, promet redkejši. V Trstu je prvi dan izrednih razmer po poročanju Primorskega dnevnika potekal dokaj normalno, je bilo pa ljudi in avtomobilov manj kot običajno.

09:30 Po izbruhu novega koronavirusa je prišlo tudi do visoke rasti cen izdelkov za zaščito pred okužbo in ponudbe izdelkov, ki zaščite v resnici ne nudijo. Tržni inšpektorat, na katerega se obračajo potrošniki, poudarja, da za pritožbe glede izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo, ni pristojen. Potrošnike preusmerja na štiri organe.

09:25 Na Upravni enoti Ljubljana je od danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah. Glavni vhod in dostop do glavne pisarne, oddelkov za javni red, promet, matične zadeve in tujce na sedežu enote bodo zaprti oz. bo dostop za stranke omejen. Gibanje strank bo nadzirala varnostna služba in zaposleni na enoti.

09:20 Včeraj na Slovaškem niso ugotovili novih okužb, ukrepi ostajajo v veljavi. Na Češkem včeraj 25 novih primerov, skupaj jih je 64. Naši viri dodajajo, da je Slovaška ubrala pravilno pot in je že zelo zgodaj omejila širjenje virusa. Agencije poročajo, da so zaporniki na Slovaškem v zadnjih šestih dneh zašili približno 7000 zaščitnih mask, kar je eden od ukrepov, ki jih je država sprejela v boju proti okužbam z novim koronavirusom. V državi so prvi primer okužbe potrdili minuli petek, nato se je število okužb do včeraj povzpelo na sedem, je poročala slovaška tiskovna agencija Tasr.

08:55 Predstavniki UKC Maribor bodo danes okoli 11. ure pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pri belih šotorih na Ljubljanski ulici 5 v Mariboru dali izjavo za medije o trenutni situaciji glede koronavirusa v UKC Maribor. Natančno uro izjave bodo sporočili naknadno, so sporočili iz UKC Maribor.

08:30 ZDA so zaradi okrepljenega testiranja do torka zvečer našteli najmanj tisoč okužb z novim koronavirusom. Število smrtnih primerov ostaja pri 28. Virus so doslej odkrili v najmanj 36 zveznih državah, številne so razglasile izredne razmere. New York je v mesto žarišča okužbe, New Rochelle, napotil nacionalno gardo.

08:20 Prvi primer novega koronavirusa so potrdili tudi v Turčiji. Kot je danes zjutraj na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Fahrettin Koca, so virus v torek zvečer potrdili pri moškem, ki se je vrnil iz Evrope, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

08:15 Vodstvo angleške premier lige je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa prestavila obračun med Manchester Cityjem in Arsenalom, poročajo angleški mediji. Gre za preventivno odločitev vodstva tekmovanja, ki je upoštevalo tudi dejstvo, da so šli nekateri igralci Arsenala samovoljno v karanteno.

08:00 Na Kitajskem beležijo vedno več primerov okužb z novim koronavirusom iz tujine, kar poraja skrbi, da bi lahko okužbe iz tujine spodkopale prizadevanja za zajezitev širjenja. V državi so zabeležili 22 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 ter 24 novih okužb. O prvih primerih okužb ali smrti poročajo iz Paname, Indonezije, DR Kongo in Bolivije.

07:30 Železniške, letalske in cestne povezave so v skladu z uvedbo strogih pogojev karantene za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Italiji deležne številnih omejitev, zaradi katerih je promet v državi precej kaotičen. Španija in Portugalska sta za dva tedna ustavili letalske povezave z državo, Avstrija in Slovenija uvajata nadzor na meji.

05:30 V Italiji je v torek zaradi koronavirusne bolezni umrlo kar 168 ljudi, dobrih 36 odstotkov več kot dan prej. Kot je še sporočila civilna zaščita, se je tako skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 631, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

05:00 Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma. Več TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine