25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

(DAN 16: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji je 12 okuženih s koronavirusom, koncert Boccellija prestavljen, v ponedeljek sklican svet za nacionalno varnost; v Italiji je danes umrlo 36 bolnikov, na novo okuženih rekordnih 1247.

Slovenija se je tako pridružila skoraj 100 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Dramatično dogajanje v Sloveniji in po svetu spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

19.00 Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes izdal uredbo, ki določa, da se od danes od 19. ure prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, piše v uredbi, objavljeni v uradnem listu.

18:56 V Sloveniji je število okuženih s koronavirusom v porastu, jutri, lahko pa še danes, lahko pričakujemo nove primere koronavirusnih okužb pri nas.

18:50 Število okuženih v svetu je preseglo 105 000; koronavirus pa je zahteval 5362 življenj, v sosednji Italji je danes zaradi tebolezni umrlo še 36 ljudi, skupno število mrtvih v Italiji je 233.

18:45 V samo enem dnevu so v Italiji zabeležili rekordnih 1247 okužb z novim koronavirusom, skupno že 5883, kažejo uradni podatki.

17:10 Cankarjev dom do nadaljnjega odpovedal vse prireditve za občinstvo nad 100 oseb.

17:02 Epidemiološke službe nadaljujejo z identificiranjem in testiranjem oseb, ki so bile v stiku s Slovenci, okuženimi z novim koronavirusom, med katerimi so tudi trije zaposleni v zdravstvenih ustanovah. Zdravnik v metliškem zdravstvenem domu je imel po do zdaj znanih podatkih okoli 300 kontaktov, v Mariboru pa so testirali okoli 70 oseb.

16:15 Za zdaj ne bodo zapirali vzgojno-izobraževalnih ustanov, so STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Zavedajo se sicer, so dodali, da se situacija spreminja iz ure v uro.

15:02 Deveti primer okužbe skoronavirusom je oseba, ki je bila z okuženim zdravnikom v Metliki v neposrednem stiku. Deseti primer okužbe so potrdili še pri državljanu Slovenije, ki se je pripotoval iz Avstrije. Že tam je kazal znake okužbe, prav tako je bil v stiku z veliko ljudmi. Okužen je še en slovenski državljan, ki je pripotoval iz Italije, med drugim je bil tudi v Benetkah. Zadnji, dvanajsti novi primer pa je moški, ki je z družino preko Italije pripotoval iz Španije.

14:42 V ponedeljek bo končno sklican svet za naconalno varnost.

14:40V Metliki in okolici odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi zasebna praznovanja

14:37 Koncert Boccellija je prestavljen!

14:22 V Slovenski Bistrici sum okužbe s Covid19.

14:21 V Metliki in okolici odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi zasebna praznovanja.

14:20 Minister za zdravje bo podpisal prepoved javnih prireditev v zaprtih javnih prostorih, posebni ukrepi bodo predvideni za Metliko.

14:14 Število s koronavirusom okuženih oseb je zdaj 12!

14: 10 Z novim koronavirusom se je okužil tudi vodja italijanske vladne levosredinske Demokratske stranke Nicola Zingaretti. Gre za prvega vidnega evropskega politika, ki se je okužil s tem virusom. Italija je sicer danes začela za boj proti virusu k pomoči pozivati upokojene zdravnike.

14:07 Malta je danes potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužena je 12-letnica, ki z družino živi na Malti, pred dnevi pa so se vrnili s potovanja v Italiji. Ko se je družina, v kateri sta še njena sestra in starša, v torek vrnila iz Rima, se je takoj zaprla v samoizolacijo, tako da so imeli člani družine le minimalne stike z drugimi ljudmi.

13:45 V Avstriji so cariniki na avtobusu, ki je bil iz Turčije na poti v Nemčijo, v četrtek zasegli 21.000 pretihotapljenih zaščitnih mask, je danes sporočilo avstrijsko finančno ministrstvo.

13:40 Zdravstveni dom Metlika je zaprt, vsi zaposleni so doma in jim bodo po enem tednu odvzeli bris na koronavirus. Ljudje se lahko obrnejo na Zdravstveni dom Črnomelj

13:30 V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Šestim ljudem, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom in kažejo znake vnetja, so odvzeli bris, zdaj čakajo na rezultat.

12:14 Po družbenih omrežjih se širijo informacije, da firme, ki poslujejo z Italjio, še niso odpovedale poslovnih sestankov severni Italiji, čeprav so potovanja tja zaradi coronavirusa popolnoma odsvetovana.

12:13 Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF), ki deluje v Kaliforniji, je morala zaradi koronavirusa preložiti za danes predvideno gala večerjo na univerzi Stanford, kamor bi kot posebna gostja prišla tudi astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams. Večerja je sedaj predvidena za jesen.

11:14 V zagrebški infekcijski kliniki so danes potrdili še en primer okužbe z novim koronavirusom. S tem se je število okuženih na Hrvaške povzpelo na 12, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Novi okuženi je bil v bližnjem kontaktu z drugim okuženim v Varaždinu. Medtem so tretji primer potrdili tudi v Republiki srbski v BiH.

10:50 Na Dolenjskem in v Beli krajini v lekarnah ni zaščitnih mask, in ni znano, kdaj bodo dostopne. Dolenjske lekarne prodajajo le svoja razkužila – za 6,9 evra za dcl.

10:44 Dobili smo neuradno, nepreverjeno informacijo, da naj bi bil s coronavirusom okuženi in oboleli zdravnik iz Metlike skupaj z zdravnico iz Ljubljane na križarki.

10:20 Glede testiranj upokojencev DSO Metlika, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, je direktorica DSO najprej ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, saj gre tako za fizični napor (točka za pregled je v Novem mestu) kot za psihični napor. Sestro iz DSO, ki je delala z zdravnikom, pa so že pregledali, a rezultatov še ni.

09:10 Število smrtnih žrtev koronavirusa v ZDA je v petek naraslo na najmanj 17, vendar pa natančnega števila okuženih in umrlih ni mogoče določiti, saj ZDA nimajo na voljo dovolj kompletov za testiranje. V petek je prve primere prijavilo še šest novih zveznih držav, s čimer so sedaj virus potrdili v 25 državah.

08:40 Južna Koreja je danes poročala o 483 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno so jih doslej potrdili že 6767, kar je največ izven Kitajske, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil. Na Kitajskem, večinoma v najbolj prizadeti provinci Hubei, pa so potrdili 99 novih primerov okužbe, za covid-19 je umrlo še 28 ljudi.

08:35 Okuženi zdravnik v Metliki je bil v stiku s 54 zaposlenimi in 40 bolniki.  Ta zdravnik v sredo obiskal tudi Dom starejših občanov (DSO) Metlika. Že tam naj bi pri njem opazili nekatere znake okuženosti (vročina, bruhanje, brez kašlja), poroča portal Moja dolenjska.

08:30 V Italji je samo včeraj zaradi coronavirusa umrlo 49 ljudi.

07:00 V Sloveniji so včeraj potrdili osmi primer okužbe z novim koronavirusom, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Informacijo o novem primeru so sicer najprej objavili na spletni strani Zdravstvenega doma Metlika, kjer bodo do nadaljnjega sprejemali le nujne primere. Okuženi je zdravnik v zdravstvenem domu, je za POP TV potrdil minister Aleš Šabeder.

00:07 Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je danes preseglo 100.000, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP in Reutersa ter ameriške Univerze Johns Hopkins na podlagi uradnih podatkov držav. Primere so potrdili že v 91 državah, umrlo je več kot 3400 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine