24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

(DAN 15: IZ MINUTE V MINUTO) Osmi okuženi je zdravnik, pooblaščen za DSO Metlika! Nas čaka Italijanski scenarij?

Slovenija se je tako pridružila skoraj 100 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Dramatično dogajanje v Sloveniji in po svetu spremljamo iz minute v minuto.

 

22: 17 Okuženi zdravnik iz Metlike je bil v sredo v Domu starejših občanov Metlika. Je pooblaščen zdravnik za DSO Metlika in je bil tri dni v stiku z bolniki, tudi s starostniki.Tudi on pa naj bi se okužil v Italiji.

19:00 Na Slovaškem so danes ob 11:47 poročali o prvem primeru koronavirusa. Ukrepi? Tako so oblikovali krizni štab na najvišji ravni, ki je prepovedal obiske bolnišnic, socialnih domov in zaporov. Priporočajo prostovoljno karanteno in da ne obiskujejo javnih prireditev, nakupovalnih središč ali bogoslužij. Prepovedali so vse lete v Italijo. »Odziv se mi zdi vsekakor bolj ustrezen od slovenskega, ko so se norčevali iz ljudi, ki so si delali zaloge,« nam je sporočila naša bralka. 

18:30 V Italiji, najbolj prizadeti evropski državi zaradi novega koronavirusa, so danes poročali o največ smrtnih žrtvah koronavirusne bolezni v enem dnevu – umrlo je 49 ljudi. Skupno je doslej covid-19 v dveh tednih v državi zahteval 197 življenj. Naraslo je tudi število okuženih.

18:17 Osmi primer koronavirusa v Sloveniji. Informacijo o novem primeru so sicer najprej objavili na spletni strani Zdravstvenega doma Metlika, kjer bodo do nadaljnjega sprejemali le nujne primere. Po neuradnih informacijah je okuženi zdravnik v zdravstvenem domu.

17:41 Za posledicami koronavirusne bolezni je umrlo skupno 3410 ljudi, največ na Kitajskem (več kot 3000), sledi Italija s 148 mrtvimi – s tem, da se ta številka ves dan ni spremenila.

17:29 Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je danes preseglo 100.000, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP in Reutersa ter ameriške Univerze Johns Hopkins na podlagi uradnih podatkov držav. Primere so potrdili že v 91 državah, umrlo je več kot 3400 ljudi.

17:20 Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota za omejitev možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom uvajajo dodatne zaščitne ukrepe. Med drugim so prepovedali obiske vseh bolnikov in poslovne obiske ter uredili vstopne točke za naročene ambulantne obravnave.

17:15 Na Kitajskem in tudi Južni Koreji so izbruh koronavirusa kot kaže omejili, se pa zato hitro povečuje število primerov v Evropi (Francfija in Španija)

17:01 Iran se spreminja v največje žarišče koronavirusa na svetu. Samo danes je bilo potrjenih 1.234 novih okužb, skupaj jih je 4.747. V Iranu je do zdaj umrlo 174 oseb.

16:00 Na izrednem sestanku ministrov EU za zdravje zaradi širjenja novega koronavirusa je danes v Bruslju odmeval klic k solidarnosti, zlasti glede zaščitne opreme, ki je primanjkuje povsod, in poziv k racionalni uporabi te opreme. Članice so se sicer zavezale k nadaljnji krepitvi usklajevanja, predvsem izmenjave informacij.

15:20 Okužbo z novim koronavirusom so potrdili še pri eni zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Okužena zdravnica je partnerka 32-letnega kliničnega farmacevta, pri katerem so okužbo potrdili v četrtek pozno zvečer, sama pa je dobila navodila za samoizolacijo. V Sloveniji je tako potrjenih sedem primerov okužb s koronavirusom.

15:15 Potrjen 7. primer coronavirusa v Sloveniji.

15:00 Po zadnjih podatkih je bilo na coronavirus v Sloveniji testiranih 498 ljudi. Število okuženih ostaja šest.

14:20 Šesti bolnik s coronavirusom je v UKC Maribor je obolel z blažjo klinično sliko. Je zaposlen v UKC Maribor, vendar ni bil v stiku z nobenim bolnikom v UKC Maribor. Bil ap je v stiku s sestrami in zdravnikom. Tem zdravstvenim delavcem so že našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z bolniki. V UKC Maribor je zato nekoliko okrnjeno delovanje kirurškega programa. Za vsa nujna stanja je dobro poskrbljeno. Prostore, kjer je bil okuženi bodo temeljito in pošteno očistili. So povedali na tiskovni konferenci

14:10 MZZ zaradi novega koronavirusa odsvetuje vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele Italije.

13: 36 Novi predsednik državnega zbora Igor Zorčič je pojasnil, da so v DZ že sprejeli preventivne ukrepe proti morebitni okužbi z novim koronavirusom. Tako so po pisarnah razdelili razkužila, večkrat na dan čistijo kljuke na vratih, v prihodnje pa nameravajo tudi omejiti obiske v parlamentarnih prostorih.

13:27 Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša je danes poudaril, da panika ob novem koronavirusu ne koristi nikomur. Po njegovih besedah je panike manj, če imajo ljudje natančne informacije in odgovore na vprašanja.

13:12 Celjska bolnišnica je zaradi povečanega števila sumov na okužbo z novim koronavirusom in tudi bolnikov s potrjeno okužbo od danes do preklica sprejela nekatere zaščitne ukrepe. Z njimi bi radi zmanjšali možnosti za okužbo bolnikov, ki v bolnišnico prihajajo zaradi drugih zdravstvenih težav, hospitaliziranih bolnikov in njihovih zaposlenih.

13:08 Epidemija koronavirusa je močno prizadela predvsem turistični sektor v Avstriji, saj po vsem svetu poročajo o odpovedih aranžmajev. Avstrijski hotelirji lahko pri tem računajo na pomoč države, ki bo prevzela poroštvo za posojila zanje v višini do 100 milijonov evrov, je danes sporočila ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

13:00 Strm padec tečajev vrednostnih papirjev zaradi širjenja novega koronavirusa po svetu in padanje donosnosti obveznic so potisnili cene zlata na najvišjo raven po letu 2013. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za unčo zlata odšteti 1690 dolarjev. V nadaljevanju trgovanja se je cena spustila do 1687 dolarjev.

12:57 Primeri koronavirusa v Furlaniji Julijski krajini so dosegli št. 28, v Trstu je skupno 7 primerov, v Gorici 5 in v Videm 16.

12:40 V Iranu se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo 4747 ljudi, 124 jih je umrlo. Oblasti so danes sporočile, da je virus zahteval še 17 življenj, potrdili pa so 1234 novih primerov okužbe.

12:26 Na Nizozemskem je danes zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrl 86-letni moški. To je prva žrtev koronavirusa v tej državi, so potrdile nizozemske zdravstvene oblasti.

12:25 Ministri EU za zdravje se zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestajajo na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni. Cilj je izboljšati usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij. Eden ključnih izzivov je zagotoviti dovolj zaščitne opreme.

12:06 Kranjska Gora nestrpno pričakuje karavano alpskih smučarjev, ki se bodo 14. in 15. marca merili na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal. Obiskovalci so na smučarski spektakel v Kranjsko Goro toplo vabljeni. Brezplačno je ogled tekem možen z večjo slovensko zastavo. Bo pa letošnje tekmovanje potekala v znamenju zdravstvenih navodil.

11:31 Dom za starejše v okviru Doma sv. Jožefa Celje je povsem zaprt za obiske. Tudi za druge domove starejših velja popolna prepoved obiskov.

11:30 Iz Vatikana danes poročajo o prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom. Kliniko, kjer so odkrili bolnika, ki je bil na testu v četrtek pozitiven, so danes začasno zaprli in jo bodo razkužili.

11:14 Nemška industrija močno čuti posledice epidemije novega koronavirusa, vendar pa obstaja tudi svetla točka: tamkajšnja podjetja so v začetku leta dobila občutno več naročil kot konec leta 2019. A šlo naj bi le za kratkotrajno rast, saj analitiki zaradi hitrega širjenja virusa že za februar napovedujejo opazno zmanjšanje naročil.

11: 06 V Srbiji so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za 43-letnega moškega iz Subotice, ki je bil nedavno na Madžarskem. Kot je na novinarski konferenci potrdil srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar, se okuženi moški počuti dobro.

11:00 Za novim koronairusom je umrl bivši namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Šejkoleslam. 67-letni diplomat je bolezni covid-19, ki jo povzroča novi virus, podlegel danes v bolnišnici v Teheranu, poročajo iranski mediji. Novi koronavirus je do zdaj v Iranu zahteval 107 življenj.

09:40 Koronavirus razširjen po Mariboru!? Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so včeraj popoldne zabeležili pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer so to potrdili. Bolnik je v bolnišnici v izolaciji. Drugih informacij zaenkrat ne dajejo. Več bo znanega po novinarski konferenci v UKC Maribor ob 14. uri.

08:45 Tečaj evra v primerjavi z dolarjem stagnira pri okoli evro za 1,1232 dolarja. Vlagatelji pričakujejo, da bo Evropska centralna banka, ki ima zasedanje prihodnji teden, znižala ključno obrestno mero, tako kot je to nedavno storila ameriška centralna banka.

08:35 Vlagatelji na azijskih borzah so zelo zaskrbljeni nad potekom dogodkov glede koronavirusa in posledic na gospodarstvo. Vrednosti vodilnih indeksov so močno zdrsnile navzdol.

06:50 Od kod koronavirus? V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

06:40 Ministri EU za zdravje se bodo zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestali na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni. Med ključnimi cilji je okrepiti usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij, ter zagotoviti ustrezno oskrbo z zdravili. Evropa je na tem področju ranljiva, saj je večina proizvodnje zunaj EU.

06:00 V Italiji je včeraj v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo umrlo 41 ljudi, skupno pa 148, s čimer Italija po številu žrtev zaostaja le za Kitajsko. V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili tudi 769 novih primerov okužb. Danes je bilo tako skupno okuženih 3858 ljudi, kar je 25 odstotkov več kot dan prej. Okužene so zabeležili že v vseh italijanskih deželah. 414 bolnikov je že ozdravelo, v karanteni pa je približno 100.000 ljudi predvsem v mestih na severu države.

01:00 Četrta in peta okužba, ki nista povezani s prvimi tremi. Moški in ženska, ki sta potovala po Italiji sta se po prvih podatkih bržkone tam tudi okužila, je za Odmeve dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Po zdaj znanih podatkih torej nista povezana s skupino prvih treh okuženih, kjer je šlo za trojico, ki je v organizirani skupini potovala po Maroku.

00:01 Pozno sinoči je bila potrjena nova okužba s koronavirusom v Sloveniji. Okuženi je mlajši moški.

Zadnje novice

Sorodne vsebine