7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

(DAN 14: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji zdaj že šest oseb okuženih s koronavirusom, vojašnica na italijanski strani prehoda Lazaret pripravljena na okužene s koronavirusom!

V Sloveniji je sinoči minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder uradno potrdil prvi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. V Sloveniji so okužene že tri osebe. Dramatično dogajanje v Sloveniji in po svetu spremljamo iz minute v minuto.

22:03 Janez Janša je pozval vlado, naj nemudoma zavaruje in omeji gibanje v zdravstvenih domovih. Več TUKAJ.

 22:01 Pravkar smo prehjeli obvestilo, da so odkrili še eno osebo, okuženo s koronavirusom, in to v Mariboru.

22:00 Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji naraslo na pet, poročajo Odmevi.

21:37 Vojašnica na italijanski strani mejnega prehoda Lazaret je pripravljena na sprejem okuženih s koronavirusom iz Furlanije – Julijske krajine (FJK). Kot danes na spletni strani poroča tržaški dnevnik Il Piccolo, so ključe objekta z 41 ležišči pristojnim zdravstvenim oblastem predali v sredo, ne navaja pa, kdaj naj bi sprejel prve bolnike.

21:30 Evropski parlament se bo zaradi epidemije novega koronavirusa prihodnji teden sešel na plenarnem zasedanju v Bruslju in ne v Strasbourgu, kot je bilo sprva predvideno, je nocoj sporočil predsednik parlamenta David Sassoli.

20:15 Številne države ne sprejmejo vseh potrebnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). “To ni vaja,” je v Ženevi poudaril generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus in dodal, da je ta epidemija “grožnja vsem državam, revnim in bogatim”.

19:40 Spremljajte aktualne številke glede koornavirusa TUKAJ!

19:38  Rusija je zaradi novega koronavirusa odpovedala mednarodni gospodarski forum SPIEF v Sankt Peterburgu, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Junija lani se je omenjenega foruma udeležil tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

19:24 Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je danes na lokaciji med Mercator centrom Tabor in Cesto proletarskih brigad 21 odprl vstopno točko za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom. Tam so že namestili štiri bivalnike, so sporočili z zavoda.

19:23 V Italiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo umrlo 41 ljudi, skupno pa 148, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Doslej so potrdili 3858 primerov okužbe z novim koronavirusom, 414 bolnikov pa je že ozdravelo. Italijanska vlada je medtem predstavila 7,5 milijarde evrov vreden načrt za boj proti bolezni in njenim posledicam.

19:22  Nemka Denise Herrmann je zmagovalka ženske biatlonske tekme za svetovni pokal v Novem mestu na Češkem. Na 7,5-kilometrski dirki je z brezhibnim streljanjem za 27,2 sekunde ugnala Francozinjo Anais Bescond in za 49,7 Čehinjo Marketo Davidovo, ki pa je v primerjavi s tekmicama morala v kazenski krog.

19:21 Uradno: Epidemiologi so ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom, v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami, so pojasnili pristojni.

19:19 Ministrstvo za delo je v luči širjenja novega koronavirusa pripravilo osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma, je poročal Radio Slovenija. “V trenutnem predlogu, ki smo ga pripravili, je predvideno 40-odstotno sofinanciranje,” je povedal državni sekretar Tilen Božič.

19:18 Okužbo z novim koronavirusom so za zdaj v Sloveniji potrdili pri treh osebah, je sporočila vlada. Tudi tretji primer je bil v tesnem stiku s prvim okuženim. Do 18. ure je bilo sicer na okužbo s koronavirusom testiranih 433 oseb.

19:18 V Italiji so danes zaradi epidemije novega koronavirusa preložili referendum o zmanjšanju števila članov parlamenta, predviden za 29. marec. Italijanski premier Giuseppe Conte danes ni sporočil novega datuma referenduma, po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pa bi moral po italijanski zakonodaji potekati med 10. in 31. majem.

19:17 Nadaljnja širitev novega koronavirusa po Evropi je tudi danes pognala tečaje delnic na pomembnejših borzah v Evropi krepko navzdol. Vlagatelji iščejo bolj varne naložbe, kot sta švicarski frank ali japonski jen, pravijo analitiki. Na račun koronavirusa se draži tudi evro. Prav tako se je podražila nafta.

19:16 Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so danes zabeležili tudi v avstrijski zvezni deželi Koroška. Okužila se je 28-letna ženska iz mesta Velikovec, so sporočile deželne oblasti. V Avstriji so tako doslej vse skupaj potrdili 42 okužb.

19:14 Število okuženih z novim koronavirusom in smrtnih žrtev, ki jih je ta zahteval, se povečuje tudi v Iranu. Število mrtvih je preseglo 100, okuženih pa 3500. O novih primerih okužb poročajo tudi iz drugih držav v regiji, o prvem primeru pa iz Južne Afrike.

 
 19:13 Ameriški predsednik Donald Trump je z nastopom v sredo zvečer na televiziji Fox News razburil kritike s svojimi izjavami o novem koronavirusu, ko je javno podvomil v ocene Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o smrtnosti zaradi bolezni covid-19, ki jo virus povzroča. Namignil je tudi, da lahko okuženi ljudje hodijo v službe.

19:12 Palestinske oblasti so po prvih sumih okužbe z novim koronavirusom na palestinskih ozemljih za 14 dni prepovedale obisk turistov na zasedenem Zahodnem bregu. Med zaprtimi znamenitostmi je tudi bazilika Jezusovega rojstva v Betlehemu.

18:10 Okužba s koronavirusom potrjena še pri tretji osebi. 

18:00 V Italiji se je število okuženih ppovzpelo na 3.858, umrlo je že 148 oseb.

17:40  Pristojni ves čas prejemajo tudi klice bolnikov, ki so bili v soboto med 20. uro in 21.30 na ljubljanski urgenci, ko se je tam mudil tudi omenjeni bolnik. Od njega se je okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem kontaktu, skupaj sta potovala v in po Maroku. Medtem ko je bil test tretje osebe, ki je bila prav tako v tesnem kontaktu z obolelim, negativen. Drugi okuženi je sicer zdrav, brez kliničnih znakov, so ga pa vseeno sprejeli na infekcijsko kliniko, so še povedali na novinarski konferenci.

17:30 Epidemiologi so ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom, v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami, je bilo rečeno na današnji novinarski konferenci.

16:40 Zveza Nato je danes potrdila prve tri okužbe z novim koronavirusom na vojaškem poveljstvu zavezništva v Belgiji. Gre za zaposlenega in dva družinska člana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15:30 V uredništvo Demokracije je klicala ravnateljica OŠ Vodmat in zanikala pisanje Portal+, da partnerka s koronavirusom okuženega Slovenca dela na ljubljanski osnovni šoli Vodmat.

15:03 Doslej so ga potrdili v več kot 80 državah, smrtne primere so zabeležili v 12. Skupno število okuženih je preseglo 95.000, umrlo je več kot 3280 ljudi, ozdravelo pa več kot 53.000. Aktivnih primerov je manj kot 40.000.

Medtem ko se na Kitajskem število novo okuženih zmanjšuje, so v porastu okužbe predvsem v Južni Koreji, Iranu in Italiji.

15:00 V nekaterih slovenskih turističnih agencijah, predvsem tistih, ki tuje turiste vodijo v Slovenijo, zaradi širjenja koronavirusa že opažajo konkreten upad posla. Medtem v največjih agencijah, ki ponujajo potovanja v tujino, prejemajo veliko vprašanj in opažajo, da se turistični tokovi preusmerjajo. 

14:58 Že pred pojavom koronavirusa pri nas so previdnostne ukrepe, na primer delo zaposlenih od doma ali odpoved službenih poti v tujino, sprejemala tudi mnoga podjetja, ki delujejo v mednarodnem okolju. Z Gospodarske zbornice Slovenije pa so tudi že opozorili, da gospodarstvo potrebuje jasno usmeritev, kako se soočati s trenutnimi razmerami glede koronavirusa in kako ravnati v naslednjih tednih in mesecih.

14:57 Previdni so tudi v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Starši otrok so že minuli teden začeli prejemati obvestila o ustreznem ravnanju za preprečevanje okužb dihal in nasvete, naj bolni ostanejo doma. Doma je v sredo ostala tudi žena prvega bolnika v Sloveniji, okuženega s koronavirusom. Ženska dela v eni od ljubljanskih osnovnih šol, njen današnji rezultat testa na okužbo je bil negativen.

14:56 Prav tako že minuli teden so številne slovenske fakultete začele sodelavce in zaposlene pozivati, naj ostanejo doma, če imajo znake bolezni.

Tako se je v minulih dneh za samoizolacijo odločila tržaška predavateljica na primorski fakulteti za humanistične študije, katere bližnji je okužen z novim koronavirusom. Nahaja se sicer v Italiji. Na Univerzi na Primorskem so sprejeli varnostni ukrep, da tisti sodelavci in študentje, ki so bili v stiku z njo, ostanejo doma. Danes so z univerze sicer sporočili, da je bil test na koronavirus njihove predavateljice negativen.

14:55 V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so napovedali, da od ponedeljka dalje v njihovih prostorih ne bo pouka in vaj za vse študente in dijake zdravstvenih programov. Delo preko študentskega servisa pa bo še naprej potekalo. Odpovedujejo tudi možnost osebnega naročanja. Do nadaljnjega se bodo pacienti za na posege in preiskave lahko naročali samo poti po pošti, telefonu in elektronski pošti.

14:54 Tudi v Sloveniji po potrditvi prvih primerov okužbe z novim koronavirusom marsikje sprejemajo previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi dogodkov, nekaj posameznikov, ki so bili v stiku z okuženimi, se je samoizoliralo. Že v minulih dneh so bolnišnice uvajale prepovedi obiskov, na vhodih v mnoge zdravstvene domove preverjajo vsakega prišleka.

14:34 Ljubljančan, ki je obolel za boleznijo covid-19, ki jo sproža novi koronavirus, se je 29. 2. vrnil s potovanja po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja.

13:05 Ministrstvo: Soproga prvega okuženega z novim koronavirusom sama ni okužena

 

12:39 Vse državljane, ki so 29. februarja potovali z letom AT-938 iz Maroka in so ob 16.25 pristali na beneškem letališču Marco Polo, pozivajo, naj opazujejo svoje zdravstveno stanje. Če imajo znake okužbe s koronavirusom (vročina, kašelj in težave z dihanjem), naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

Ker je moški obiskal tudi ljubljansko urgenco, NIJZ prosi vse, ki so bili 29. februarja med 20. uro in 21.30 na tej urgenci, naj pokličejo na telefonsko številko 031 619 118, da jim bodo svetovali glede dodatnih ukrepov.

Dobili bodo enak napotek kot potniki z omenjenega poleta – da torej opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov bolezni pokličejo osebnega zdravnika.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se ljudje, ki so bili na istem letalu in na urgenci, majhna, zatrjujejo na NIJZ.

Zato velja, da zanje odvzem brisov ni smiseln, dokler nimajo bolezenskih znakov. Če se ti znaki pojavijo, pa za vse velja, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki bo ukrepal po protokolu.

Morebitni oboleli morajo do nadaljnjih navodil, ki jih dobijo od zdravnika po telefonu, ostati doma in se izogibati stikom z drugimi ljudmi, svetujejo na spletni strani NIJZ.

12:37 Prvi okuženi z novim koronavirusom v Sloveniji se je v soboto z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo odpeljal s kombijem družbe GoOpti, so danes potrdili na NIJZ. V GoOpti so za STA pojasnili, da so že v stiku s pristojnimi. Skupaj z okuženim se je peljalo še nekaj drugih, voznik pa je že v postopku testiranja in izolacije, so dodali.

12:15 Število primerov novega koronavirusa v Južni Koreji, ki je največje žarišče izbruha zunaj Kitajske, je preseglo 6000, so danes sporočile oblasti, ki so prepovedale izvoz zaščitnih mask. Vse več držav onemogoča vstop tistim, ki so bili v državah z velikim številom okuženih.

12:00 Potrejno: Partnerka s koronavirusom okuženega Slovenca dela na ljubljanski osnovni šoli Vodmat.

11:56  V Sloveniji so danes potrdili še drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, je bil novi okuženi v stiku z prvim okuženim. Slednji je imel veliko stikov; 29. februarja je iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, isti dan pa je bil zvečer na ljubljanski urgenci.

11:52 NIJZ: Vsi, ki so bili 29.2. med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokličejo 031/619 118; tam se je mudil okuženi

11:45 NIJZ poziva vse državljane, ki so 29. 2. potovali z letom ATR938 na beneško letališče Marco Polo, in imajo znake okužbe s koronavirusom, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika

11:40 Šabeder: Potrjen še drugi primer okužbe z novim koronavirusom; oseba je bila v stiku s prvim okuženim. 

11:35 Portal+: Partnerka s koronavirusom okuženega Slovenca naj bi delala na ljubljanski osnovni šoli Vodmat. Takšno informacijo smo dobili od našega vira. @MinZdravje

bo to zagotovo takoj preverilo.

11:30 Izjava za medije o aktualnih zadevah v zvezi s pojavom novega koronavirusa TUKAJ.

11:28 Portal+: Partnerka s koronavirusom okuženega Slovenca naj bi delala na ljubljanski osnovni šoli Vodmat. Takšno informacijo smo dobili od našega vira. 

@MinZdravje bo to zagotovo takoj preverilo.

11:25 Aljuš Pertinač: Gre za osebo, ki je potovala v organizirani skupini, ki je bila na izletu v Maroku. Odhod iz Bergama (20.2.), prihod v Benetke (29.2). Transfer iz LJ do letališča tja in nazaj s kombijem.

11:16 Aljuš Pertinač na Twitterju: Enota #ZDLJUBLJANA, kjer ima prvi okuženi s #Covid_19 pri nas osebnega zdravnika in kamor je včeraj prikorakal z virusom, je Zdravstveni dom Vič!

11:15 Aljuš Pertinač na Twitterju: Prvi potrjeni pacient #Covid_19 v Sloveniji, je minimalno 1 uro! čakal osebno zdravnico v čakalnici #ZDLJUBLJANA, kjer je zdravnica tudi DS na

@MinZdravje, prim. Simona REPAR BORNŠEK. Tako zelo s(m)o pod @vladaRS @sarecmarjan  pripravljeni na izbruh virusa pri nas.

11:10 Novi koronavirus je v Švici zahteval prvo smrtno žrtev, v Bosni in Hercegovini pa so zabeležili prva primera okužbe. Gre za moškega, ki se je vrnil iz Italije, in njegovega sina. Iz drugih evropskih držav poročajo o povečanju števila okuženih. V Avstriji se je doslej z virusom okužilo 37 ljudi, v Nemčiji pa 349.

10:56 Pri kolesarskih moštvih britanskega Ineosa in nizozemske Jumbo Visme so se odločili, da v naslednjih dneh na italijanskih tleh in širše ne bodo dirkali. Skupni razlog je predvsem širitev novega koronavirusa v Italiji.

10:55 Kitajski predsednik Xi Jinping je zaradi izbruha novega koronavirusa preložil za april predviden državniški obisk na Japonskem, so danes sporočili v Tokiu. Ob tem so dodali, da je za obe državi trenutno največji izziv zajezitev širjenja novega virusa.

10:54 Več držav je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaprlo šole, med drugim sta vse šole zaprli Italija in Japonska. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je tako zaradi virusa doma več kot 290 milijonov otrok.

10:53  Avstralci zaradi izbruha novega koronavirusa panično kupujejo toaletni papir. Nekatere trgovine so zato že omejile prodajo tega nepogrešljivega izdelka. V eni od trgovin je zaradi toaletnega papirja izbruhnil pretep.

10:52 Ustvarjalci novega filma o tajnemu agentu Jamesu Bondu z naslovom Ni čas za smrt so sporočili, da bo zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa premiera filma prestavljena na november, povzemajo tuje tiskovne agencije. Londonska premiera je bila sicer napovedana za 31. marec, film pa bi po kinodvoranah po svetu prikazovali od začetka aprila.

08:00 Mednarodni denarni sklad (IMF) namenja 50 milijard dolarjev posojil državam za boj proti koronavirusu, od česar bo deset milijard brez obresti namenjenih najrevnejšim državam, je v sredo sporočila izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva. V torek je 12 milijard za enak namen sprostila tudi Svetovna banka.

07:38 V ameriški zvezni državi Kalifornija so zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom v sredo razglasili izredne razmere, potem ko so zabeležili prvi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. Ob obali trenutno zadržujejo ladjo za križarjenje s približno 3500 potniki, na kateri naj bi se preminuli moški okužil.

07:05 Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo potrdil 8,3 milijarde dolarjev porabe za boj proti koronavirusu, čeprav je vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa prosila le za 1,25 milijarde. Senat bo o sredstvih odločal danes. Število okuženih se je v ZDA medtem povečalo na 153, umrlo je 11 ljudi.

07:00 STA je objavil seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije: 

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve

Na telefonskih številkah 01 478 6772 oz. 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino.
Na spletnih straneh ministrstva lahko vsakdo v seznamu držav najde več informacij o ukrepih in nasvetih, ki veljajo za posamezno državo.

UKC Ljubljana

Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

UKC Maribor

Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Celje

Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenica

Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica

Telefonska številka za nasvet 05 330 1117.

Zdravstveni dom Nova Gorica

Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.

Med vikendi je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola

Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000

Zdravstveni dom Slovenj Gradec

Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje

Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov [email protected].

00:18 Okuženi, ki se zdravi na infekcijski kliniki, je slovenski državljan in je star okoli 60 let. Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Njegovo zdravstveno stanje je po aktualnih informacijah pristojnih kljub okužbi dobro.

00:16 Novi koronavirus je po zadnjih podatkih v svetu zahteval že več kot 3200 življenj, približno 94.000 ljudi pa je okuženih. Prvi primer okužbe je potrjen tudi v Sloveniji. Okužbe so sicer zabeležili v 80, smrti zaradi koronavirusa pa v 14 državah.

  celina    država        potrjeni  mrtvi
---------------------------------------------------------
1  Azija    Kitajska         80380   2983
2  Azija    Iran           2336    92
3  Azija    Južna Koreja       5328    38
4  Azija    Japonska          268    6
5  Azija    Tajska           43    1
6  Azija    Tajvan           42    1
7  Azija    Irak            31    1
8  Azija    Filipini           3    1
9  Azija    Singapur          110    0
10 Azija    Kuvajt           56    0
11 Azija    Bahrajn           49    0
12 Azija    Malezija          36    0
13 Azija    Zdr. Arabski emirati    27    0
14 Azija    Vietnam           16    0
15 Azija    Libanon           13    0
16 Azija    Izrael           10    0
17 Azija    Katar            8    0
18 Azija    Oman             7    0
19 Azija    Indija            6    0
20 Azija    Pakistan           5    0
21 Azija    Azerbajdžan         3    0
22 Azija    Gruzija           3    0
23 Azija    Indonezija          2    0
24 Azija    Afganistan          1    0
25 Azija    Armenija           1    0
26 Azija    Jordanija          1    0
27 Azija    Kambodža           1    0
28 Azija    Nepal            1    0
29 Azija    Savdska Arabija       1    0
30 Azija    Šrilanka           1    0
31 Evropa    Italija          3089   107
32 Evropa    Francija          285    4
33 Evropa    Španija          220    2
34 Evropa    San Marino         15    1
35 Evropa    Nemčija          240    0
36 Evropa    Švica            63    0
37 Evropa    Velika Britanija      53    0
38 Evropa    Norveška          33    0
39 Evropa    Avstrija          29    0
40 Evropa    Nizozemska         28    0
41 Evropa    Švedska           24    0
42 Evropa    Belgija           23    0
43 Evropa    Islandija          16    0
44 Evropa    Hrvaška           10    0
45 Evropa    Danska            8    0
46 Evropa    Finska            7    0
47 Evropa    Grčija            7    0
48 Evropa    Češka            5    0
49 Evropa    Belorusija          4    0
50 Evropa    Romunija           4    0
51 Evropa    Rusija            4    0
52 Evropa    Portugalska         4    0
53 Evropa    Estonija           2    0
54 Evropa    Irska            2    0
55 Evropa    Madžarska          2    0
56 Evropa    Andora            1    0
57 Evropa    Latvija           1    0
58 Evropa    Litva            1    0
59 Evropa    Luksemburg          1    0
60 Evropa    Monako            1    0
61 Evropa    Ukrajina           1    0
62 Evropa    Poljska           1    0
63 Evropa    Severna Makedonija      1    0
64 Evropa    Slovenija          1    0
65 S. Amerika  ZDA            125    9
66 S. Amerika  Kanada           30    0
67 Sr. Amerika Ekvador           7    0
68 Sr. Amerika Mehika            5    0
69 Sr. Amerika Dominikanska republika    1    0
70 J. Amerika  Brazilija          2    0
71 J. Amerika  Argentina          1    0
72 J. Amerika  Čile             1    0
73 Oceanija   Avstralija         41    1
74 Oceanija   Nova Zelandija        2    0
75 Afrika    Alžirija           5    0
76 Afrika    Egipt            2    0
77 Afrika    Maroko            1    0
78 Afrika    Nigerija           1    0
79 Afrika    Senegal           1    0
80 Afrika    Tunizija           1    0
81 drugo    ladja Diamond Princess*  705    6
---------------------------------------------------------
  skupaj                93906   3253

00:12 Vodilni italijanski virolog Roberto Burioni je sicer danes izjavil: »Podatki ne dovoljujejo optimizma, še vedno se ne vidijo jasni znaki upočasnitve, ukrepi se morajo ohraniti in vsi državljani se morajo zavedati, da nismo pred neko težko gripo, ampak pred nečem veliko nevarnejšim. To je trenutek, ko je treba vzdržati.« Več TUKAJ.

Roberto Burioni. (Slika: ScienceMag)

Roberto Burioni. (Slika: ScienceMag)

00:11 S temi težavami se je v Sloveniji med drugim soočil novomeški Revoz, kjer so zaradi neredne dobave sestavnih delov, ki je delno posledica izbruha koronavirusa na Kitajskem, v torek in sredo začasno zaustavili proizvodnjo. Združenje delodajalcev Slovenije pa je gospodarsko ministrstvo pozvalo k takojšnji pripravi ukrepov v sodelovanju s socialnimi partnerji, zlasti v smeri raznih subvencij.

Revoz. (Slika: Moja Dolenjska)

00:10 Največ žrtev izven Kitajske je virus po zadnjih podatkih zahteval v Italiji, kjer je umrlo 107 ljudi, kar je 28 več kot v torek. Vse skupaj pa se je z virusom v Italiji okužilo že 3089 ljudi, to je 587 več kot v torek.

00:07 Na Kitajskem se širjenje novega koronavirusa upočasnjuje, v drugih državah pa se število okužb še naprej hitro povečuje, predvsem v Južni Koreji, Italiji in Iranu. Prva primera so zabeležili tudi na Madžarskem, tako da imajo koronavirus že v vseh slovenskih sosedah. 

00:03 Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka. Nov koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

00:02 Tonski posnetek izjave v video formatu se nahaja na spletni povezavi https://youtu.be/furmgsvxygY

Infekcijska klinika v Ljubljani, kjer se zdravi okuženi s koronavirusom. (Slika: Zdravstvene ustanove)

00:01 Sinoči ob 20.44. uri je bilo ministrstvo za zdravje s strani Mikrobiološkega laboratorija v Ljubljani obveščeno o prvem pozitivnem vzorcu pacienta. Po informacijah, ki jih imajo do zdaj, je pacient prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Pacient je danes obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je  poslal na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Po testiranju je bil vzorec pozitiven, trenutno se pacient nahaja v pripravljeni sobi UKC Ljubljana. Več si lahko preberete TUKAJ.

Minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder. (Slika: PrintScreen)

Zadnje novice

Sorodne vsebine