30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

(DAN 13: IZ MINUTE V MINUTO) Število žrtev koronavirusa se je povzpelo na 3.252. V Sloveniji že prvi uradno potrjen primer koronavirusa! (VIDEO+FOTO)

Koronavirus se hitro širi po Evropi, po svetu in tudi pri nas povzroča odpovedi številnih prireditev, zaradi virusa razmišljajo o odpovedi premiere najnovejšega filma o slavnem agentu 007. Žarišče okužbe v Evropi ostaja Italija, kjer je do zdaj umrlo 107 ljudi, 2,502 je okuženih. V Sloveniji uradno še ni nobenega okuženega s koronavirusom (Covid-19). Dramatično dogajanje spremljamo IZ MINUTE V MINUTO. Potek včerajšnjega dogajanja si lahko preberete TUKAJ.

21:30 Italijanska vlada je odredila, da morajo zaradi izbruha novega koronavirusa v državi vse športne prireditve izvesti brez gledalcev oziroma za zaprtimi vrati.

21:20 V Sloveniji uradno potrdili prvi primer koronavirusa.

20:41 Število žrtev se povečuje: danes zabeležili dve smrtni žrtvi v ZDA, po eno v Španiji ter Avstraliji ter tri v Južni Koreji.

19:00 Prva primera okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi na Madžarskem, je danes sporočil madžarski premier Viktor Orban. Gre za dva iranska študenta, ki nimata simptomov koronavirusne bolezni 19.

18:00 Število smrtnih primerov je naraslo na 3.249, od tega v Italiji 107, danes so jih zabeležili 28.

16:00 Nemška letalska skupina Lufthansa je danes sporočila, da bo po svetu zaradi negativnih vplivov koronavirusa prizemljila 150 od skupno več kot 750 letal. Med prizemljenimi bo 125 letal za krajše in srednje razdalje ter 25 letal za medcelinske lete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15:45 Mednarodno razstavo navtike Internautico, ki bi se morala sredi maja odvijati v tržaškem pristanišču, so zaradi trenutnih razmer v Italiji in Evropi, povezanih s širitvijo novega koronavirusa, prestavili na leto 2021, so sporočili organizatorji dogodka.

15:30 Organizatorji knjižnega sejma v Leipzigu so na spletni strani objavili sporočilo, da so se skupaj s predstavniki mesta zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa odločili za odpoved letošnjega sejma, ki bi moral potekati med 12. in 15. marcem. Za odpoved knjižnega sejma so se odločili tudi v Londonu.

15:15 Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je dejal, da bo tamkajšnja vlada predlagala, da se tekme serie A v nogometu do nadaljnjega igrajo pred praznimi tribunami. Vodstvo italijanskih nogometnih tekmovanj je za nedoločen čas prestavilo tudi drugi povratni polfinalni obračun v italijanskem pokalu v Neaplju med tamkajšnjim Napolijem ter milanskim Interjem, poročajo italijanski mediji.

15:00 Italijanska vlada zaradi izbruha novega koronavirusa v državi razmišlja o zaprtju vseh šol in univerz v državi, končna odločitev o tem pa naj bi bila znana še danes. V Rimu namreč poteka zasedanje vlade pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja, ki razpravlja o nadaljnjih ukrepih za zajezitev širjenja virusa.

14:05 Število smrtnih žrtev virusa se je dvignilo na 3.220. Večinoma gre za smrtne žrtve v Iranu.

14:00 Nemčija, ki želi zlasti zagotoviti zadostno količino za zdravstvene delavce, odločila prepovedati izvoz medicinske zaščitne opreme, kot so maske in rokavice. Možne so sicer izjeme, denimo v primeru potrebe po mednarodni pomoči.

13:45 Najnovejše ugotovitve znanstvenikov o vidusu Covid-19 si lahko preberete TUKAJ.

12:45 Do danes do 12. ure v Sloveniji še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 319 testov, je navedeno na spletnih straneh vlade. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je prvi pojav okužbe le še vprašanje časa. Po neuradnih podatkih naj bi bilo takih primerov že več.

12:30 Na severu Iraka je umrl 70-letnik. Gre za imama iz mesta Sulajmanija v polavtonomni iraški regiji Kurdistan. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je imam nedavno srečal z Iračani, ki so se vrnili iz sosednjega Irana, kjer je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo največ ljudi izven Kitajske. Po zadnjih podatkih 92 ljudi, zabeležili so tudi okoli 2300 primerov okužbe. “Število potrjenih primerov se je v zadnjih 24 urah povečalo za 586. Žal je umrlo tudi 15 ljudi,” je na novinarski konferenci sporočil tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zdravje Kianuš Jahanpur. V Iraku so koronavirusno bolezen 19 pri imamu potrdili, ko se mu je zdravstveno stanje poslabšalo. V državi so doslej zabeležili 31 primerov okužb z novim koronavirusom, večino na območju prestolnice Bagdad ter mest Kirkuk in Sulajmanija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

11:50 Spomladansko srečanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, ki bi moralo aprila tradicionalno potekati v Washingtonu, bo zaradi širjenja novega koronavirusa potekalo v “virtualni obliki”. Kot sta sporočili mednarodni ustanovi, srečanje privabi na tisoče ljudi, čemur bi se radi izognili.

11:45 Mednarodna košarkarska zveza Fiba je sporočila, da je zaradi novega koronavirusa preložila številna tekmovanja pod njihovim okriljem, med drugim tudi olimpijski kvalifikacijski turnir 3×3 v indijskem Bagaloreju, kjer bi morala nastopiti slovenska izbrana vrsta.

11:30 Ker hitro zmanjkuje zaščitne opreme, vključno z maskami, države po svetu sprejemajo različne ukrepe, s katerimi bi v boju proti novemu koronavirusu zagotovile zadostne količine teh pripomočkov. Francija bo za potrebe medicinskega osebja in bolnikov denimo zasegla vse maske v državi, Rusija pa je popolnoma ustavila njihov izvoz.

11:15 Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je danes ministrstvo za gospodarstvo zaradi vse večjega negativnega vpliva novega koronavirusa znova pozvalo k nujnemu sklicu strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno gospodarsko okolje, v katerem sedijo predstavniki vseh interesnih gospodarskih organizacij. Pričakujejo takojšnjo pripravo ukrepov.

11:00 Londonski maraton, eden največjih atletskih dogodkov na svetu, je po poročanju angleških medijev ogrožen zaradi novega koronavirusa. Preizkušnja, ki bi morala biti na sporedu 26. aprila, je zdaj odvisna od zajezitve širjenja okužbe z virusom, sporoča minister za zdravstvo v Veliki Britaniji Matt Hancock.

10:28 Italija je sicer žarišče okužb v Evropi, številne primere pa so že potrdili tudi v drugih evropskih državah. Nazadnje so danes prvi potrjen primer zabeležili na Poljskem. Gre za osebo, ki je nedavno obiskala Nemčijo in je sedaj v bolnišnici na zahodu države. Vsi, ki so bili v stiku z njo, so v karanteni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V sosednji Avstriji medtem narašča število okužb – do danes zjutraj so jih potrdili 27. V Nemčiji je to število doseglo že 200, potrjeni primeri pa so razporejeni po vseh zveznih deželah z izjemo Saške-Anhalt, kjer še niso odkrili primera novega virusa. V Španiji so pozno v torek potrdili že 151 okužb in tudi prvi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. Kot je razkrila obdukcija, je bolezni podlegel moški, ki je umrl že sredi februarja, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

10:00 Svetovna banka je v torek odobrila 12 milijard dolarjev pomoči državam za boj proti novemu koronavirusu. Skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je hkrati odpovedala v Washingtonu predvidena redna spomladanska srečanja finančnih ministrov in guvernerjev držav članic, ki naj bi bila sredi aprila.

09:50 Prihajajoči konec tedna bi moral biti tudi v znamenju motociklizma. A namesto Marca Marqueza, Valentina Rossija, Fabia Quaratararoja in druščine, ki bi ljubitelje hitrosti prvič v sezoni navduševali na dirki, je zdaj v glavni vlogi novi koronavirus. V Katarju bo začetek nove sezone okrnjen, saj bodo dirkali le v razredih moto2 in moto3.

09:33 Turistični delavci v regijah ob meji z Italijo zaenkrat še ne opažajo večjih težav zaradi novega koronavirusa, ki je prizadel za slovenski turizem izredno pomemben italijanski trg. V piranski občini opažajo celo boljše rezultate kot v lanskem februarju.

09:30 V Furlaniji-Julijski krajini naj bi bilo doslej okuženih 15 ljudi, Gabrovec naj bi se okužil na letalu za Apulijo.

09:15 Primorski dnevnik poroča o prvem okuženem Slovencu. Okužen je član deželnega sveta Furlanije – Julijske krajine in deželni tajnik stranke Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, ki je bil pozitiven na test za koronavirus. Kot poroča Primorski dnevnik, je informacija prišla v javnost, potem ko je predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin v dogovoru z deželnim predsednikom Massimilianom Fedrigo preklical sklic zasedanja deželnega sveta za jutri in pojutrišnjem. Deželna vlada je sporočila, da so deželnega svetnika zadržali na opazovanju na oddelku za nalezljive bolezni na Katinari. Testirali naj bi tudi ostale člane deželnega sveta.

08:45 Iz Južne Koreje danes poročajo o številnih novih primerih potrjenih okužb z novim koronavirusom, ki se še naprej pojavljajo pretežno na jugovzhodu države. Na Kitajskem se po drugi strani širjenje virusa še naprej upočasnjuje.

08:30 Najvišja raven kolesarstva je vse bolj pod vplivom novega koronavirusa. Moštvi svetovne serije EF Pro Cycling in Israeli Start-Up Nation sta pred odpovedjo nastopanja na italijanskih in francoskih tleh, medtem ko so v Združenih arbskih emiratih potrdili še šest primerov novega koronavirusa pri osebju na dirki po ZAE.

08:00 V novomeškem Revozu so zaradi neredne dobave sestavnih delov, ki je delno posledica izbruha novega koronavirusa na Kitajskem, v ponedeljek začasno zaustavili proizvodnjo. Ta bo stala še danes, pognali jo bodo spet v četrtek, so v Revozu potrdili za STA. Težave naj bi sicer povzročila neredna dobava motorjev iz tovarne v Turčiji.

07:00 Na Gospodarskem razstavišču bodo danes odprli 59. mednarodni sejem Dom. Do nedelje bo več kot 500 podjetij iz 29 držav predstavljalo storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom in gradbeništvo. Razstavljavci so iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, medtem ko je nastop sporazumno odpovedalo pet podjetij iz Italije. V luči razmer v zvezi s koronavirusom so organizatorji zagotovili, da bodo namestili razkuževalne točke in še posebej poskrbeli za zračenje dvoran.

06:00 Finančni ministri članic območja evra bodo danes na izredni telekonferenci razpravljali o ukrepanju za omejitev vpliva koronavirusa na finance in gospodarstvo, potem ko so finančni ministri in guvernerji skupine G7 v torek potrdili zavezanost, da bodo uporabili vse primerne ukrepe za zaščito pred tveganji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine