6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

(DAN 101 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Od danes naprej tudi uradni konec epidemije, počasi se odpirajo tudi kopališča, vrnitev osnovnošolcev v šole

Od danes naprej je tudi uradno konec epidemije Covid19, ki je trajala 80 dni. Pri tedniku Demokracija smo začeli spremljati dogajanje že tri tedne prej in tudi opozarjali na napačno taktiko prejšnje vlade. Slovenija je sicer med prvimi razglasila konec epidemije.
 

20:10 Znameniti poševni stolp v Pisi, ki so ga zaprli zaradi novega koronavirusa, je danes po treh mesecih znova odprl svoja vrata za obiskovalce. Teh je bilo sicer bolj malo.

20:00 Nogometaš Aston Ville Tyrone Mings je v pogovoru za Daily Mail okrcal vodstvo premier lige ob ponovnem zagonu nogometa na Otoku, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Branilec moštva iz Birminghama je dejal, da so bili igralci zadnji, ki so jih vprašali za mnenje, glavna skrb vodilnih mož pa je zgolj finančni motiv.

19:00 Ne šport ne življenje ne bosta več takšna, kot sta bila do koronakrize, je prepričan eden največjih športnih zvezdnikov na svetu Lionel Messi. Argentinski nogometaš Barcelone, ki čaka na nadaljevanje prekinjene sezone, je v pogovoru za časnik El Pais dejal, da se bo življenje in dojemanje športa zdaj popolnoma spremenilo.

18:00 V nemškem Göttingenu so odredili karanteno za 160 ljudi, potem ko so zaradi zaradi več zabav, ki sicer zaradi pandemije covida-19 niso dovoljene, v mestu zabeležili nov izbruh koronavirusa. Kot so danes sporočile oblasti, so po udeležbi na zabavah potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 35 ljudeh, stanje enega človeka med njimi je kritično.

17:30  Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je preseglo šest milijonov. Po najnovejših podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa je bilo davi okuženih že več kot 6.063.000 ljudi, skoraj 370.000 jih je umrlo za covidom-19.

17:00 V zahvalo zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi, bodo slovenski in ameriški vojaški piloti v ponedeljek sredi dneva opravili skupen polet nad Slovenijo. Policijske patrulje bodo v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

16:30 Trener italijanskega nogometnega moštva Atalante Gian Piero Gasperini je v intervjuju za Gazzetto dello Sport razkril, da je prebolel novi koronavirus. Strateg slovenskega reprezentanta Josipa Iličića se je z virusom SARS-CoV-2 okužil pred povratno tekmo lige prvakov z Valencio, ki je bila v Španiji odigrana 10. marca.

16:00 Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka dalje dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Kot je na Facebooku zapisalo ministrstvo za kulturo, bo to pomenilo veliko olajšanje za gledališča in kinematografe. Predsednik Kolegija slovenskih gledališč Uroš Korenčan meni, da ta ukrep za povprečne dvorane ni veliko, če bo še naprej potrebna varnostna razdalja.

15:30 Iranske oblasti so danes sporočile, da so v državi zabeležili že več kot 150.000 okuženih z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Število okužb v tej državi na Bližnjem vzhodu znova narašča, potem ko je bilo 2. maja na najnižji točki od izbruha epidemije v državi februarja.

15:00  Španski premier Pedro Sanchez je danes sporočil, da bo parlament zaprosil za še zadnje, šesto podaljšanje izrednih razmer zaradi pandemije covida-19. Sedanje izredne razmere se iztečejo 7. junija, Sanchez pa jih želi podaljšati še za 14 dni, do 21. junija, o čemer naj bi španski parlament odločal v sredo.

14:00 Na Švedskem v zadnjih 24 urah niso zabeležili novih smrtnih žrtev covida-19, kar se je zgodilo prvič po marcu. Oblasti so ob tem podatku sicer izpostavile, da ob koncih tedna običajno prihaja do zamikov pri sporočanju podatkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

13:00 Izbruh novega koronavirusa je v Evropi najprej prizadel Italijo, visoko število okuženih in smrtnih žrtev pa je nato zaznamovalo boj proti pandemiji v še kar nekaj državah. Vse sedaj ob izboljšani epidemiološki sliki stopajo proti novi normalnosti, a različno hitro. Sledi pregled stanja v najhuje prizadetih evropskih državah in slovenskih sosedah.

12:45 Pandemija covida-19 je zajela ves svet. Novi koronavirus se je prvič pojavil v Aziji v kitajskem Wuhanu, kjer so se razmere že umirile. To velja tudi za večino evropskih držav, stanje pa se umirja tudi v najhuje prizadeti državi na svetu ZDA. Koronakriza je medtem v Južni Ameriki na vrhuncu, v Afriki pa je šele na začetku.

12:30 Z začetkom junija se bo sprostilo več ukrepov, ki so veljali za zajezitev epidemije covida-19. Lahko se bodo odprli večji nastanitveni obrati, wellness in fitnes centri ter bazeni. Dovoljene bodo javne prireditve do 200 oseb. Prav tako pa se bodo prihodnji teden v šole postopoma vrnili vsi osnovnošolci.

12:15 Belgijski princ Joachim, nečak kralja Philippa, je okužen z novim koronavirusom, je v soboto potrdila belgijska kraljeva družina. 28-letni princ se je domnevno okužil na nedavni zabavi v Španiji, po navedbah kraljeve družine pa ima blage znake bolezni, poročajo tuje tiskovne agencije.

12:00 V Sloveniji v soboto ob 264 opravljenih testiranjih na okužbo z novim koronavirusom ni bil potrjen noben nov primer, prav tako ni umrl noben bolnik s covidom-19, je vlada objavila na Twitterju. Skupno število umrlih tako ostaja 108. V bolnišnicah zdravijo še šest bolnikov, dva na intenzivni negi, enega bolnika pa so odpustili v domačo oskrbo.

Sobota je bila tretji zaporedni dan brez nove potrjene okužbe in peti peti dan brez smrti bolnika s covidom-19. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1473 potrjenih primerov novega koronavirusa.

11:45 Anketiranci so ob umirjanju epidemiološke situacije v zadnji raziskavi Valicona kot najmanj tvegani aktivnosti za ponovno razširitev novega koronavirusa ocenili druženje s prijatelji doma in dopust v Sloveniji. Kot so še sporočili iz družbe Valicon, lahko glede na izsledke ankete lepše čase pričakujejo tudi gostinci.

11:30 Bliža se poletje, ko se številni dijaki in študenti odločijo za počitniško delo. Letošnja sezona bo malo drugačna, saj je epidemija covida-19 precej spremenila razmere. Ponudba študentskih del se je v tem času zmanjšala za okoli 90 odstotkov, a se z rahljanjem ukrepov počasi povečuje. Na e-Študentskem servisu trenutno ponujajo okoli 850 del.

11:00 Poslanke in poslanci bodo prihodnji teden mnenja izmenjevali na parlamentarnih delovnih telesih. Osrednja tematika ostajajo ukrepi in ravnanje vlade v obdobju iztekajoče se epidemije novega koronavirusa. Beseda bo tekla o vladnem razpolaganju z javnimi sredstvi, o protivladnih protestih, manjkala ne bo niti razprava o poslih z zaščitno opremo.

10:00 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 817 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:00 Brazilski predsednik Jair Bolsonaro kljub številnim okužbam z novim koronavirusom v državi želi, da bi se nogomet čim prej vrnil v življenja Brazilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
08:00 Začel je veljati tretji paket protikoronskih ukrepov, vrednih milijardo evrov. Ključni cilj je ohranitev čim več delovnih mest ter pomoč turistični panogi z izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije. Za lažji zagon gospodarstva po epidemiji prinaša odpravo ovir pri izvedbi pomembnih naložb.
 
07:30 Vodstvo elitnega angleškega nogometnega prvenstva je objavilo rezultate zadnjega vala testiranja pred nadaljevanjem lige. Po 1130 opravljenih testih ni bilo nobenega novega primera okužbe z novim koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
07:00 ZDA so po podatkih univerze Johns Hopkins do sinoči potrdili 1,77 milijona okužb s koronavirusom in 103.768 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19, kar pomeni, da je število smrtnih primerov od petka spet naraslo za več kot 1500.
 
06:00 Z današnjim dnem je preklicana epidemija covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ta čas se bo zagotovo vpisal v zgodovino, saj je epidemija močno zarezala v naša življenja, posledice pa se bodo skozi gospodarsko in socialno krizo kazale še nekaj časa. Čeprav je epidemija uradno preklicana, nekaterih ukrepi ostajajo, saj virus ni izkoreninjen.

Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji potrdili pri 1473 osebah, umrlo je 108 bolnikov s covidom-19. Prvi primer okužbe so potrdili 4. marca, v enem mesecu je število okuženih doseglo 1000.

Da bi zajezili širjenje okužbe, ki je zlasti prizadela tri domove starejših občanov – v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru, kjer je bilo tudi največ smrti bolnikov s covidom-19, je vlada odredila restriktivne ukrepe, ugasnilo je javno življenje.

Zaprli so izobraževalne ustanove in vrtce, odpovedali vsa športna tekmovanja, zaprli meje, vrata so zaprle neživilske prodajalne in gostinski lokali, prekinjeno je bilo izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Na nujne zadeve je bilo omejeno tudi delo v sodnih, upravnih in drugih javnopravnih zadevah. Ustavil se je javni prevoz in zračni potniški promet. Več tednov se ljudje z nekaj izjemami niso smeli zbirati in gibati na javnih površinah, nekaj časa je bilo prepovedano tudi prehajanje občinskih meja.

Ob pozitivnih epidemioloških podatkih je vlada proti koncu aprila začela rahljati nekatere ukrepe in v maju odpravila skoraj vse. Javno življenje se tako vrača v stare tirnice, a gospodarske in socialne posledice epidemije bodo ostale vsaj na srednji rok. Za pomoč ljudem, gospodarstvu in tudi denimo zdravstvu je vlada pripravila več obsežnih protikoronskih zakonov, ukrepi so težki več milijard evrov.

Uraden preklic epidemije ne pomeni tudi konca bolezni same. Virus še kroži, velik del prebivalstva je zanj še občutljiv. Zato se priporoča ohranjanje telesne razdalje 1,5 metra, v nasprotnem primeru je priporočena oz. v nekaterih primerih obvezna uporaba zaščitne maske. Drugi val epidemije bo po predvidevanjih strokovnjakov jeseni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine