9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

(DAN 100 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Tudi včeraj ni bilo novih okuženih ter primerov smrti; vlada nekoliko omilila režim prihoda iz tretjih držav

Dva meseca in pol po razglasitvi epidemije Slovenija sedaj že svobodneje diha. Na testiranjih v četrtek niso zaznali novih primerov okužb, zdravstvene institucije pa so pripravljene, da v primerih okužb takoj odredijo samoizolacijo in varovalne ukrepe. V nekaterih primerih bo na javnih mestih nošenje mask še vedno obvezno ali vsaj priporočeno. Nekatere države po svetu, kot denimo Rusija in Iran, pa še vedno beležijo visoko število okužb.

 

18:00 Tekma ukrajinskega nogometnega prvenstva med Karpati in Mariupolom, ki bi morala biti v nedeljo, je odpovedana zaradi nekaj pozitivnih izvidov na covid-19 med igralci in osebjem ekipe iz Lvova, je sporočilo tamkajšnje vodstvo lige.

17:00 Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je danes na Facebooku opozoril, da se Evropski uniji slabo piše, če se bo Italijo izključevalo iz vseevropskega odpiranja meja. “Zahtevamo spoštovanje. Če kdo misli, da nas bo obravnaval kot kolonijo gobavcev, naj se zaveda, da tega ne bomo mirno gledali,” je zapisal in pozval k solidarnosti.

16:00 Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je po seji tamkajšnjega varnostnega sveta danes podaljšal izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa še za 14 dni, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. V zadnjih 24 urah so sicer v državi našteli 35 novih primerov okužbe, pet bolnikov s covidom-19 pa je umrlo, med njimi tudi dojenček.

15:00 Zaradi covida-19 je umrl bolivijski nogometaš, 25-letni Deibert Frans Roman Guzman, poročajo svetovni mediji. Tragedija družine je toliko večja, ker sta zaradi iste bolezni pred njim umrla tudi oče in stric, s katerima je živel mladi nogometaš.

14:00 Osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ter še nekaterim izjemam ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno. Po prejemu številnih pozivov je ministrstvo za notranje zadeve tako spremenilo v torek sprejeti odlok, ki je določal 14-dnevno karanteno ob prihodu iz tretjih držav.

13:00 Italijanska vlada je potrdila odpravo omejitev gibanja med deželami zaradi pandemije novega koronavirusa, ki so bile uvedena 9. marca. Prosto prehajanje po državi bo možno od srede naprej. Prav tako bodo od srede naprej v Italijo lahko prišli tudi državljani članic EU in jim pri tem ne bo treba v obvezno 14-dnevno karanteno.

12:00 Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prekinitvi sodelovanja ZDA s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) so v Berlinu ocenili za razočaranje in za korak nazaj na področju globalnega zdravja. Nemški minister za zdravje Jens Spahn se je ob tem na Twitterju zavzel, da bi EU v organizaciji prevzela vodilno vlogo.

11:45 Minister za zdravje Tomaž Gantar je v intervjuju za današnjo Delovo Sobotno prilogo ocenil, da ima ZZZS za zdaj dovolj denarja. Poleg tega so zavodu po ministrovih besedah zagotovili dodatna sredstva iz proračuna, vsi izvajalci pa bodo za čas, ko niso mogli izvajati programa, iz proračuna dobili plačanega 80 odstotkov nerealiziranega programa.

11:30 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 1466 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

11:00 V Sloveniji v petek ob 613 opravljenih testiranjih na okužbo z novim koronavirusom ni bil potrjen noben nov primer okužbe, prav tako ni umrl noben bolnik s covidom-19, je vlada objavila na Twitterju. V bolnišnicah zdravijo še sedem bolnikov, dva sta na intenzivni negi. Nobenega bolnika niso odpustili iz bolnišnice.

Število hospitaliziranih in v intenzivni negi je bilo v petek enako kot dan prej. En bolnik je priklopljen na respirator. Ob drugem dnevu brez smrti tako slovenska statistika ostaja pri 108 žrtvah novega koronavirusa.

10:00 Nemčija je po oceni kanclerke Angele Merkel za zdaj dobro opravila preizkus z novim koronavirusom. “Velika večina ljudi v državi je bila previdna, razumna in odgovorna do drugih,” je Merkova poudarila v svojem tedenskem videonagovoru. Kot je dodala, pa jih čaka še nekaj trdega dela, da bi zaustavili pandemijo covida-19.

09:00 Znanstveniki so doslej opredelili štiri genske skupine novega koronavirusa, v Sloveniji so bili potrjeni vzorci iz treh skupin. A je po mnenju virologinje Katarine Prosenc Trilar prezgodaj trditi, da različni genotipi virusa povzročajo različni potek covida-19. Kot pravi, jo obnašanje tega virusa nekoliko spominja na povzročitelje otroških bolezni.

08:30 Z nedeljo v Sloveniji ne bo več razglašene epidemije covida-19. Slovenija se je za ta korak odločila kot prva v Evropi. Epidemija je trajala od 12. marca, za dva meseca so zaprli šole in vrtce, ugasnilo je javno življenje. Za omejitev epidemije in blažitev posledic so bili sprejeti številni ukrepi. Medtem se jeseni pričakuje nov val epidemije.

08:00 Direktor NIJZ Milan Krek je v pogovoru za STA napovedal, da jih čaka zelo težko poletje, med drugim se morajo pripraviti na drugi val epidemije covida-19. Svari, da s skoraj zaključenim prvim valom epidemije še ni konec. “Miselnost, da je epidemije konec, je pravzaprav lažna novica,” je dejal. Posvaril je, da je lahko drugi val še hujši kot prvi.

07:00 V ZDA so v zadnjem dnevu zabeležili novih 1225 smrti zaradi novega koronavirusa, je sporočila univerza Johnsa Hopkinsa. Skupaj se je število mrtvih v tej najhuje prizadeti državi zaradi koronavirusa povzpelo na 102.798. Skupno so zabeležili tudi več kot 1,74 milijona okužb s koronavirusom.

06:00 Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo ob 19. uri deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Skladno s tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa.

Državni načrt, ki vsebuje natančne protokole ukrepanja v primeru epidemije nalezljive bolezni in je namenjen utečenemu delovanju vseh ključnih deležnikov na državni ravni, je bil aktiviran 13. marca. Šestan se je že v petek zahvalil pripadnikom civilne zaščite, ki so dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa.

“Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobenega večjega problema, ki ga ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem zaključeno, in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo treba. Tukaj smo zato, da pomagamo,” je za STA dejal Šestan.

Natančne analize opravljenih ur v civilni zaščiti še ni. Podatki bodo znani v naslednjih tednih, ko jih bodo zbrali regijski štabi.

“Po naših podatkih, ki pa še niso povsem točni, smo imeli vsak dan aktiviranih v povprečju okoli 3000 pripadnikov. Med tednom nekaj več, ob koncih tedna nekaj manj in tudi v zadnjem obdobju je bilo dela nekaj manj. A če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200.000 delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot 12 ur na dan,” je še povedal Šestan.

Na pripadnike civilne zaščite in vse ostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, se je v tretjem protikoronskem zakonu spomnila tudi vlada. Zakon, ki bo predvidoma uveljavljen v ponedeljek, jim prinaša izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije v višini 30 evrov dnevno.

Ta dodatek bo pripadnikom civilne zaščite pri plači izplačal delodajalec, sredstva pa bosta zagotovila ministrstvo za obrambo oz. Uprava RS za zaščito in reševanje. Skupni strošek je ocenjen na 2,7 milijona evrov mesečno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine