25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

(DAN 10: IZ MINUTE V MINUTO) Koronavirus: v Italiji doslej skoraj 1700 okuženih, 34 smrtnih žrtev, okuženi tudi neposredno ob meji s Slovenijo! (VIDEO + FOTO)

Dogajanje v zvezi s koronavirusom dobivajo vse bolj globalno razsežnost. Prvo smrtno žrtev so že včeraj zabeležili v ZDA, Svetovna zdravstvena organizacija pa je razglasila najvišjo stopnjo tveganja. Evropsko žarišče pandemije ostaja v Italiji, kjer je število žrtev včeraj naraslo na 29. Vse o včerajšnjem dogajanju si lahko preberete TUKAJ.

21:06 50-letnik iz Gorice, prvi zabeležen primer v Furlaniji Julijski krajini, sicer kaže simptome bolezni covid-19, a njegovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče, so dodali. Ostaja v karanteni na domu, tako kot ostalih šest ljudi, ki so bili z njim v stiku. Danes so sicer v Gorici potrdili še en primer okužbe, dodaja Ansa. V FJK bodo ustanove zaprte do 8. marca.

21:00 Panika zaradi novega koronavirusa ni potrebna, a ga je treba jemati resno, pravi evropski komisar Janez Lenarčič. Kot je dejal v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija, je popolna iluzija, da bi se posamična država lahko sama uspešno soočila s tem izzivom in zajezila širitev novega virusa.

19:10 V Italiji po zadnjih podatkih 1694 okuženih, 34 smrtnih žrtev, od tega pet na novo.

17:50 Znameniti muzej Louvre v Parizu, ki ga vsak dan obišče na tisoče ljudi, so danes zaprli. Kot je pojasnil predstavnik tamkajšnjega sindikata, so se zaposleni na jutranjem sestanku tako odločili v strahu pred širjenjem novega koronavirusa.

16:45 Udeleženci kolesarske dirke po Združenih arabskih emiratih, ki je bila zaradi koronavirusa odpovedana dve etapi pred koncem, zapuščajo Abu Dabi. Iz prisilne karantene sta bila med drugimi odpuščena Britanec Chris Froome in Španec Alejandro Valverde, ne pa tudi slovenska predstavnika, Luka Mezgec in Tadej Pogačar, ki ostajata v tamkajšnjem hotelu.

16:30 Uradno informacijo o prvih primerih okužbe s koronavirusom v FJK so danes dobili tudi na Mestni občini Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič je zato pri zdravstvenih ustanovah na območju znova preveril pripravljenost. “Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru,” so na občini zapisali v sporočilu za javnost. Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških igralnic. “Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov,” so zapisali.

16:20 Oblasti v FJK so sprva sporočile, da ostajajo pri odločitvi, da bodo v ponedeljek v FJK znova odprli šole in univerze. Popoldne pa je predsednik FJK Massimilano Fedriga dejal, da predlagajo podaljšanje zaprtja še za en teden. “Naš predlog smo poslali vladi in v kratkem pričakujemo odgovor,” je dodal po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa.

15:41 Zaradi novega koronavirusa je v Iranu umrlo še 11 ljudi, s čimer je številno smrtnih žrtev naraslo na skupno 54, je razvidno iz danes objavljenih podatkov. Vse več je tudi okuženih, saj so zabeležili 385 novih primerov, skupno pa že skoraj tisoč. Medtem se je na Japonskem z ladje Diamond Princess po enem mesecu karantene izkrcalo celotno osebje.

15:00 Iz Sklada Viljem Julijan so sporočili, da ne morejo dobiti zaščitnih mask za hudo bolne otroke. Več TUKAJ.

14:40 Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) se bo na svojem sedežu v Lozani sestal v torek in sredo, ko bo razpravljal tudi o organizaciji velikih tekmovanj v naslednjem obdobju. V sredo bo na dnevnem redu tudi organizacija letošnjih olimpijskih iger v Tokiu, kjer bo gotovo ena izmed pomembnih tem pojav novega koronavirusa.

13:29 V Sloveniji so pristojni doslej opravili 201 test na novi koronavirus. Danes do 12. ure so bili vsi negativni, je zapisano na spletnih straneh vlade. Ob tem sicer ugotavljajo, da je pojav prve potrjene okužbe pri nas le še vprašanje časa, poroča STA.

13:28 Etiopijec Birhanu Legese (2:04:15) in Lonah Chemtai Salpeter iz Izraela (2:17:45) sta z zelo dobrima časoma zmagala na maratonu v Tokiu, kjer so organizatorji zaradi novega koronavirusa že sredi februarja omejili število na 200 elitnih tekačev; sicer je bilo v japonski prestolnici v prejšnjih letih 30.000 udeležencev.

13:25 Satelitski posnetki kažejo dramatičen upad stopnje onesnaženosti nad Kitajsko, kar gre delno pripisati upočasnitvi gospodarstva zaradi ukrepov ob izbruhu novega koronavirusa, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Na Kitajskem so namreč začasno zaprli številne tovarne, da bi omejili širjenje virusa.

13:21 Matteo Salvini zaradi borbe proti koronavirusu predlaga vlado narodne enotnosti v Italiji. Več TUKAJ.

12:58 Prve primere okužb z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Trstu in Vidmu, so sporočili iz italijanske dežele Furlanija – Julijska krajina (FJK) ob meji s Slovenijo. Kot so dodali, so zaznali tri primere v Vidmu in enega v Trstu, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo na spletni strani. Že v soboto so okužbo potrdili pri 50-letniku iz Gorice

08:34 Na Kitajskem, kjer se epidemija zadnje dni umirja, so danes potrdili 573 novih primerov okužb ter 35 novih smrtnih žrtev. Skupaj je v tej državi, kjer se je izbruh začel, za novo boleznijo covid-19 umrlo 2870 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Južni Koreji, ki je po številu okužb na drugem mestu, so danes zabeležili 376 novih primerov, skupaj že 3526. Kar 90 odstotkov vseh okužb je v mestu Daegu. Umrlo je 17 ljudi.

08:32 Novi koronavirus se še naprej širi po svetu. Prva primera so v soboto potrdili na Irskem in v Luksemburgu, pa tudi v italijanski Gorici tik ob meji s Slovenijo. Iz Avstralije medtem danes poročajo o prvi smrtni žrtvi.

00:02  Že sinoči smo poročali o prvem primeru okužbe v Furlaniji – Julijski krajini, italijanski regiji, ki neposredno meji na Slovenijo.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine