7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Damjan Damjanovič za Demokracijo: Minister za kulturo Tone Peršak je stopil v napačne in prevelike čevlje!

Damjan Damjanovič je izvršni direktor televizije Nova24TV. Dane priložnosti je zelo vesel, saj je to zanj popolnoma nov izziv. Pred tem je bil uspešen direktor Slovenske filharmonije.

Aktualna vlada odhaja. Predsednik vlade Miro Cerar je vodenje prevzel po prevari leta 2014, ko je omrežje v zapor spravilo opozicijskega voditelja in najverjetnejšega zmagovalca takratnih volitev Janeza Janšo. Kaj menite o odstopu Mira Cerarja in prizadevanjih levice, da bi bile volitve čim prej?

Odstop Mira Cerarja me niti ni presenetil, pričakoval sem, da bo to že prej storil. Od samega začetka je bilo jasno, da ne bo mogel peljati zadeve, kot bi si želel, z dvema zelo izkušenima koalicijskima partnerjema, ki bosta delala predvsem v svojem interesu. Je pa z odstopom prizadel sindikate, predvsem Branimirja Štruklja je zadel v ahilovo peto, saj mu je vzel veter iz jader, ko je kot politični aktivist začel sindikalni boj izkoriščati v predvolilne namene.

Ali lahko rečemo, da je vlada, ki je na oblast prišla s prevaro, tako tudi vladala in bo tako tudi odšla? Kakšna je vaša ocena njenega dela?

Lahko tako rečemo. Definitivno ta vlada odhaja na prav tragikomičen način in koalicijske stranke se bodo naslednja dva meseca medsebojno obtoževale za svoje neuspehe in prelagale krivdo druga na drugo.

Sprašujem tudi zato, ker gospodarski kazalniki kažejo, da je v Sloveniji gospodarska rast, predsednik vlade v odhodu se hvali, da je to njegova in njihova zasluga, v resnici pa so stvari precej drugačne. Tudi rezultatov gospodarske rasti v Sloveniji ne občutimo vsi enako, kot kaže, je vladajoča večino tega prelila v javni sektor, njegove plače in rast. Kako to ocenjujete?

Premier sicer zagotavlja, da so v svojem mandatu dosegli nadpovprečne rezultate, vendar menim, da ni tako. Kot nekdanji direktor Slovenske filharmonije lahko zagotovim, da se na področju kulturnih javnih zavodov ni spremenilo nič, kvečjemu so se stvari še poslabšale, kar je večina kulturnikov tudi javno izrazila. Stvari se na veliko področjih z različnimi zakoni zapletajo po nepotrebnem, kot da bi si namenoma želeli, da nam ne uspe.

Kar zadeva plače v javnem sektorju, pa gre za poglavje, ki se ga bo nekdo moral konkretno lotiti in zadeve popolnoma na novo postaviti. Na eni strani imate privilegirance, na drugi pa slabo plačane javne uslužbence. Zdaj je sistem takšen, da koristi edino sindikatom, ki na ta način lahko izsiljujejo katerokoli vlado, da na koncu zaradi volilnih odstotkov popusti.

Kar se dogaja z našo vojsko, policijo, različnimi poklici, ki so potrebni v javnih zavodih šolstva, kulture, zdravstva itd., je sramotno in zaskrbljivo. Naslednje vlade bodo imele veliko dela, da končno vzpostavijo sistem, še preden se ta do konca zruši in pride do kolapsa.

Na volitvah nam bodo očitno spet poskušali prodajati t. i. nove obraze. Zdi se sicer, da se je to med ljudmi že nekoliko izpelo, vsekakor je vsak dan več tistih, ki so t. i. nove obraze spregledali. Kako vi gledate na te t. i. nove obraze in tiste, ki nam jih ponujajo oziroma vsiljujejo?

V političnem smislu enačim nove obraze z neizkušeni obrazi. To je ključni problem vseh, ki se nerealno spuščajo v take podvige ali, ljudsko rečeno, si obujejo prevelike čevlje…

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Vida Kocjan

Zadnje novice

Sorodne vsebine