19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Damijan Terpin v intervjuju za novo Demokracijo: Imeli smo z zlatom tlakovano pot do najbolj vplivnega politika na svetu, iz tega pa nismo znali narediti drugega kot blato!

Pogovarjali smo se z Damijanom Terpinom, zamejskim Slovencem in odvetnikom, ki se redno odziva na aktualne dogodke v Sloveniji, hkrati pa je eden najbolj iskanih slovenskih komentatorjev političnega dogajanja v Italiji.

Videti je, da ste na Twitterju kar prodoren pisec. Prav danes, ko se pogovarjava (v petek, 16. avgusta), sem opazil vaš tvit, v katerem ste kritični do odnosa, ki ga imajo slovenski mediji do ameriške prve dame Melanie Trump.

Zapis se nanaša na pisanje Maje Sunčič, ki sem ga našel na Twitterju. Avtorica se pritožuje, češ da zakonca Trump doslej nista nič naredila za Slovenijo. Jaz pravim, Bog ne daj, da bi sploh kaj naredila, saj si Slovenija z njune strani zasluži nič. V vseh teh letih so slovenski novinarji in tudi večina politikov na Trumpa in Melanio zlili toliko gnojnice, da bi ZDA lahko Sloveniji utemeljeno popolnoma zaprle vrata, ne pa da se nekateri v Sloveniji čudijo, kako da Donald Trump in Melania nista storila nič za Slovenijo. Pri nas je nasploh problem, ker večina misli, da se svet vrti okoli Slovenije. Pa se ne ! Prej bi rekel, da se svet kvečjemu vrti okoli ZDA. In če se tega ne zavedamo, je hecno, da neki novinar ali publicist zapiše take bedarije. To pomeni, da se ne zaveda realnosti okoli sebe. V Italiji noben novinar ne bi zapisal take neumnosti. In če se sedaj nekateri čudijo, zakaj ni nekih pozitivnih ukrepov ZDA v odnosu do Slovenije, bi rekel, da bi morali biti zelo zadovoljni in zakoncema Trump celo hvaležni, da niso sprožili nobene negativne politike do Slovenije. Trump je do marsikatere države brez odlašanja že zavzel negativno držo, do Slovenije pa ne, čeprav je v naši državi deležen take obravnave.

Tvit o Melanii se nanaša tudi na arbitražo, ki očitno ostaja za Slovenijo problem – mnogi s prstom kažejo na Hrvaško, da je enostransko zavrnila arbitražo zaradi prisluškovalne afere. Kako to komentirate?

Primerjajmo zunanjo politiko Hrvaške in Slovenije. Hrvatje so usmerjeni prozahodno, Slovenija pa prorusko. Zato naj se pri nas ne čudijo, da so rezultati takšni, kot so. Doslej nam je pravzaprav šlo še kar dobro v smislu, da se nam je uspelo izmazati, lahko pa bi se zgodilo kaj hujšega. Strinjam se, da je vsaka država sicer toliko suverena, da si lahko sama izbira svoje politične partnerje. Potem pa naj ne tarna, če si je izbrala napačne. V Sloveniji smo navajeni, da hočemo pravice, ne bi pa radi nosili odgovornosti svojih izbir. Tega v življenju ni, niti za države. Izid spora glede Piranskega zaliva bo glede tega preizkusni kamen.

Ko smo že pri odnosu do številnih znanih in uspešnih Slovencev – tudi do nekdanje smučarke, zelo uspešne Tine Maze se je v nekem trenutku zelo okrepil negativen odnos slovenske javnosti. Verjetno ne po naključju?

To je tipična slovenska zavist, ko nismo sposobni razumeti, da je prav tudi za nas vse, če nekomu uspe. Ne moremo namreč razumeti, da uspeh nekoga pomaga tudi drugim. In enkrat bomo pač morali nehati z našo tradicionalno filozofijo, da smo zadovoljni le, če sosedu krava crkne. Raje bodimo zadovoljni, če ima sosed poln hlev živine, saj bomo morda tudi sami dobili njegovo mleko. Če pa krava crkne, mleka ne bo za nikogar. Zdrava kmečka pamet (ali filozofija), ki pa se nam še vedno zdi nerazumljiva.

Nasploh se mi zdi, da je odpor proti Trumpu v slovenskih medijih zelo velik. Ko berem poročila državne STA, se samo čudim, kako pristransko ga obravnavajo.

To je pač odsev državne zunanje politike. STA deluje po logiki vlade. O Trumpu lahko rečemo marsikaj, tudi sam ne podpiram vseh njegovih ukrepov in izjav. Nekateri pravijo, da je zelo nevaren človek, rasist in še marsikaj. A poglejmo rezultate na področju gospodarstva in zunanje politike. Predstavljajte si kakšnega drugega ameriškega predsednika, da bi že kmalu po izvolitvi šel do severnokorejskega voditelja in mu rekel, da bi se z njim pogovarjal. Za kaj takega moraš biti malo nor ali vsaj nekonvencionalen. Vendar je določenih korakov sposoben. Severna Koreja je v določenem trenutku začela resno ogrožati ves svet z jedrsko katastrofo. Kaj bo Trumpova politika prinesla, bomo šele videli. A taki predsodki, s kakršnimi proti njemu nastopa naše novinarstvo, so nedopustni. Samo predstavljate si, da bi bili slovenski mediji in politika vsaj od takrat, ko je postalo jasno, da bo Trump zmagal, spoštljivi do njegove soproge, ki je med drugim sina naučila slovensko. Sin predsednika ZDA torej govori slovensko! Imeli smo z zlatom tlakovano pot do najbolj vplivnega politika na svetu, iz tega pa nismo znali narediti drugega kot blato.

Celoten intervju preberite v novi številki revije Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine