11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Čudaško ravnanje manjšinskih poslancev: Nekoč delovali državotvorno, danes pri življenju ohranjajo Šarčevo manjšinsko vlado

Včasih je veljalo, da so manjšinski poslanci v parlamentu prisotni, a nikakor odločilni glas pri sprejemanju odločitev. A z manjšinsko vlado Marjana Šarca se je njun položaj spremenil, ker sta po odhodu Levice ravno manjšinska poslanca tista, ki najbolj zavzeto podpirata na obroke umirajočo vlado. Ob tem številne moti tudi dejstvo, da za razliko od običajnih slovenskih državljanov madžarska in italijanska manjšina lahko na parlamentarnih volitvah oddata dva glasova enega za svojega manjšinskega predstavnika in še enega za eno od parlamentarnih strank.

 

“Se vam zdi pošteno, da o ključnih vprašanjih za obstoj koalicijske vlade odločata poslanca manjšin, ki sta izvoljena povrh kandidatov za splošne volitve, z dvojnimi glasovi manjšincev?” je na Twitterju spraševal nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za delo Marko Štrovs.

Po slovenski zakonodaji imajo pripadniki italijanske in madžarske manjšine na parlamentarnih volitvah dva glasova, na enem listu glasujejo za svojega manjšinskega zastopnika v Državnem zboru, na drugem volilnem lističu pa izbirajo še med političnimi strankami.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine