9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Čudaško: namesto, da bi policija poskrbela za varnost, sedaj grozi vaškim stražam, ki so tam zaradi njene nesposobnosti

Piše: Nova24tv.si

Ljudje organizirajo vaške straže takrat, ko vedo, da so organi pregona v državi doživeli popoln kolaps in jim ne morejo več pomagati. Vaške straže so vzklile v ZDA po gibanju Defund the police (defundirati policijo) in nihče več ni pred psihopati ščitil (predvsem revnega) prebivalstva. Enako se je zgodilo v Južni Afriki, ko so začeli zločinci ob skriti podpori oblasti klati kmete na podeželju. Pa tudi v Rusiji, ko so videli, da je policija bolj vladni organ represije kot pa preprečevalka zločinskega nasilja. Straže so naravna reakcija človeške mikroskupnosti, ki izvira še iz prazgodovine, da se povežejo in branijo pred zunanjimi nevarnostmi. Vaške straže v Ivančni Gorici so simptom enakega kolapsa policije. Zločincev je vedno več, ljudje pa se počutijo, kot da so jih organi pregona pustili na cedilu. Zato so se zaščitniško organizirali sami. Zdaj jim policija grozi s sankcijami. 

Takole so “zagrozili” na policijski upravi: “Opozarjamo, da t. i. vaške straže v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje in so lahko tudi kaznivo dejanje, zato v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Ustava RS v 42. členu zagotavlja svobodo zbiranja in združevanja, vendar te aktivnosti ne smejo posegati v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi. Zato bo policija vsak priemr tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji t. i. “vaških straž” zavedati tudi nevarnosti početja. V primeri, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo do hudih nezaželenih posledic.”

Kakšen cinizem s strani policije! Dejansko so jim med vrsticami obljubili posledice, če nadaljujejo s samozaščito. Kdaj sicer pride do “hudih nezaželenih posledic”? Takrat, ko policija ne opravlja svojih nalog in so prebivalci na milost in nemilost prepuščeni psihopatskim zločincem, ki nimajo nobenih pomislekov pred tem, da jim storijo hudo.

Spomnimo, podžupan mesta Tomaž Smole je poročal o močnem povečanju kraj in vlomov, predvsem na gradbišča in v gospodarske objekte, pa tudi zasebne. Zato je skupina krajanov, predvsem podjetnikov, samoorganizirala in ponoči izmenično fizično nadzoruje gradbišča in druge izpostavljene objekte. Policija jim je odgovorila, da so zaznali rahel (!) porast kriminalnih dejanj, kar bi lahko imelo tudi sezonski značaj, zato bodo oktobra preverili, če gre za trend. A medtem ko bo policija “preverjala”, se ljudem dogaja vsakodnevna škoda. Ljudje lahko zaradi neučinkovite javne uprave mesece čakamo na odločbe, gradbena dovoljenja, zdravniške preglede, a ko gre za osebno varnost, je treba nekaj storiti – kar so vaščani tudi naredili. Zdaj pa jim policija med vrsticami grozi celo z aretacijami.

Kot je s podatki dokazal bivši svetovalec ministra za obrambo Boštjan Perme, ima policija dovolj razpoložljive delovne sile, težava je je pri razporeditvi.

Foto: Twitter

“Slovenija ima zadostno število policistov. Več kot zadostno. Bistveno več, kot je povprečje v EU. 3-krat več na prebivalca kot npr. Madžari. Ni problem v številu. Problem je v organizaciji in v “pisarniških” oz. neoperativnih pozicijah, ki jih ni malo,” je zapisal in dodal, da se vaške straže pojavljajo iz obupa, ko ljudje mislijo, da jim policija ne zagotavlja ustrezne varnostne stopnje.

Razpad podsistemov države

Da policija po več slovenskih krajih izgublja kontrolo nad zločinci, je prikaz tega, kako globoko je zabredla izvršilna oblast v svoji skoraj neverjetni nesposobnosti. Vsi državni podsistemi so v stanju naprednega razkroja – zdravstvo je ves čas na robu kolapsa, pravosodje nas vsak dan razveseli s kakšno zastaralno sodbo potencialnim gospodarskim kriminalcem, popoplavna sanacija je povsem odpovedala, ljudje pa se v obupu zanašajo en na drugega. Videti je, da je edini sistem, ki deluje, tisti, kjer država vzdržuje distanco – to so gasilci. Vse druge podsisteme države je okužil “virus” stagnacije, nazadnjaštva, operativne nesposobnosti in oblastniške arogance – lastnosti, ki so tako intimno povezane z Golobovo vlado.

Policija je eden najpomembnejših podsistemov v državi, ki poleg vojske tvori steber slovenske suverenosti in varnosti, tako pred zločinskimi posamezniki kot pred nevarnostmi od zunaj. Ko razpade policija, ni daleč razpad suverenosti države. Nepresenetljivo, če pomislimo, da v državi v resnici vlada manjšinska skrajno leva stranka, ki ne verjame v meje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine