9.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Coprnica Svetlana na leteči žlici Levice

Piše: Lea Kalc Furlanič

Tiste, ki ne poznajo Svetlane Makarovič, naj spomnimo, da coprnica izhaja iz njenih pravljic o coprnici Zofki, leteča žlica pa iz pravljic o kosovirjih na leteči žlici. Levico, ki je z nekaj sto volilnimi glasovi za las prestopila prag parlamenta, Slovenceljni, kakor nam cinično reče Makarovičeva, poznamo. Kljub majhnemu odstotku svojih volivcev v Golobovi vladi odloča o marsičem pomembnem: v kakšnih razmerah bomo živeli na stara leta, kakšno javno RTV bomo poslušali in gledali, komu bo pripadala slovenska kultura, kakšna bo stanovanjska politika itd. itd.

Zadnje dejanje Levice pa je doseglo dno: na svoji leteči žlici (beri: manipulaciji s starejšo umetnico, ki išče javno pozornost) so zunaj programa osrednje slovenske kulturne prireditve v Cankarjevem domu na oder privedli Makarovičevo, da bi lahko mesto in svet opozorila na svoj gnev do desnice in Katoliške cerkve. Do patra Rupnika, zaradi katerega je pred leti zavrnila Prešernovo nagrado, saj jo je prejel tudi on. Žal je pater v zasebnem življenju skrenil (kar mu sicer še ni dokazano), a vseeno Makarovičeva nima pravice na tak način pred vso Slovenijo razglašati svojega gneva. Če se je komisija za Prešernove nagrade odločila ne ustreči njeni želji po vrnitvi nagrade, je treba to spoštovati. A gospa in vsi, ki so to zrežirali, so šli predaleč.

Ne Levica ne Golobova vlada, še manj pa ustanova, kot je Cankarjev dom, pa javna televizija nimajo pravice uzurpirati vse slovenske javnosti za svoj politikantski aktivizem. Še posebno ne na praznik kulture. Doslej smo namreč v slednjo trdno verjeli, da je narodno tvorna, da je na visoki duhovni in etični ravni. Odslej temu ne bo več tako. S svojim performansom so razvrednotili svetost Prešernovih nagrad. In kulturna ministrica Asta Vrečko jim je za to stoje ploskala. Predvsem pa so poteptali, žrtvovali kulturo, da bi prikrili svoje voditeljske nesposobnosti in norosti. Zdaj se namreč vse vrti okoli Makarovičeve. Le temu je služil eksces v Cankarju. Požvižgajo se na coprnico Svetlano, zanje je zanemarljiva kolateralna škoda. Škoda, res.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine