-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Češka zaradi ilegalnih migracij znova uvaja nadzor na meji s Slovaško – kako bo pa pri nas?

Piše: J.S., STA

Češka zaradi povečanja števila ilegalnih migracij v zadnjem času znova začasno uvaja nadzor na meji s Slovaško, je danes sporočila češka policija. Kot je še tvitnila, bodo nadzor na vseh 27 nekdanjih mejnih prehodih na meji s Slovaško začeli izvajati v noči na četrtek, ukrep pa bo veljal najmanj deset dni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi pri nas je ilegalnih prehodov meje vse več, posebej odkar je Bobnarjeva odstranila ograjo na meji s Hrvaško.  Migranti prihajajo na slovensko ozemlje v velikih skupinah – tako pripovedujejo prebivalci obmejnih krajev (ob meji s Hrvaško). Po njihovih besedah jih prihaja toliko, da jih odvažajo kar z avtobusi.

Češka in Slovaška sta sicer članici schengenskega območja.

Po podatkih češke policije so med začetkom junija in začetkom prejšnjega tedna na Češkem prijeli 9500 ilegalnih migrantov, medtem ko so jih v vsem lanskem letu prijeli 1330.

Kot je v ponedeljek dejal češki premier Petr Fiala, med migranti prevladujejo Sirci, ki čez Češko potujejo v druge države članice EU.

“Ta preventivni ukrep moramo uporabiti, da rešimo razmere na dolgi rok in odvrnemo prebežnike od te migrantske poti,” je pojasnil na novinarski konferenci.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine