20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Češka označila Rusijo za največjo varnostno grožnjo

Piše: C. R., STA

 

Parlament v Pragi je označil Rusijo za največjo varnostno grožnjo Češki. V izjavi, sprejeti v sredo, so češki poslanci posvarili, da skuša Rusija svoj vpliv razširiti na Ukrajino in druge evropske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Širjenje vpliva Moskve je po mnenju čeških poslancev povezano tudi z izvajanjem vojnih zločinov. Zato je po njihovem prepričanju ključno, da Ukrajini še naprej pomagajo pri njeni obrambi pred rusko agresijo.

“Po drugi strani bi ustavitev dobave vojaške opreme vodila v osvojitev in opustošenje Ukrajine s strani ruskega terorističnega režima,” so še zapisali v izjavi. Praga je v preteklosti Kijevu med drugim že dobavila tanke, bojne helikopterje in več raketometov.

Češka je pred kratkim sprožila pobudo za nabavo približno 800.000 artilerijskih izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU. V zadnjem času je bilo namreč vse več poročil o pomanjkanju streliva na ukrajinski strani. Poleg tega ima Kijev vse več težav pri rekrutiranju novih vojakov za fronto. Češki pobudi se je pridružilo že več držav, med njimi tudi Slovenija.

Slovenija bo prispevala milijon evrov za nabavo streliva za Ukrajino

Slovenija se pridružuje pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Za ta namen je vlada zagotovila milijon evrov, so potrdili na ministrstvu za obrambo (Mors). Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinska vojska prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejela do junija.

Podrobnosti o nabavi streliva na Mors za STA niso razkrili, češ da gre za zaupno gradivo. Je pa češki svetovalec za nacionalno varnost in svetovalec premierja Tomaš Pojar za tiskovno agencijo Reuters  dejal, da naj bi ukrajinski vojaki prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejeli najkasneje junija.

Češka je nakup streliva za Ukrajino v tretjih državah predlagala februarja kot odgovor na pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU. Od takrat jo je po pisanju bruseljskega spletnega biltena Euractiv podprlo več evropskih držav, ki so pripravljene financirati nakup.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine