11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Česa levičarji o pogovorih med Janšo in Pahorjem nikakor nočejo razumeti

»In posebej bi rad poudaril – Zoran Janković je zelo dober kandidat za mandatarja za sestavo slovenske vlade in uživa moje polno zaupanje.«

Te besede je po predčasnih volitvah leta 2011 izrekel tedanji predsednik republike Danilo Türk (izjavo si lahko ogledate TUKAJ.). In nihče se ni zgražal, da je Türk mandat za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu, se pravi Zoranu Jankoviću, predsedniku Pozitivne Slovenije (PS), čeprav je bila razlika med PS in SDS 1,6 odstotne točke (28,52 odstotka za PS in 26,19 odstotka za SDS) oziroma dva poslanska mandata (28 za PS in 26 za SDS).

Jankoviću ni uspelo sestaviti vlade (mandatarstvo je začel z besedami, da je lahko koalicijska pogodba spisana na dveh straneh, zdaj ga je prekosil Šarec, ki jo je napisal na eni sami strani), zato jo je leta 2012 sestavil Janez Janša, ki pa so ga pozneje (leta 2013) rušili z mehkim državnim udarom, pri čemer je (ob »spontanih« protestih in dvomljivem poročilu KPK) najbolj  umazano vlogo odigral koalicijski partner Gregor Virant, ki je več kot očitno že ob nastopu druge Janševe vlade vedel za vlogo, ki mu jo je dodelila globoka država, zato tudi ni sprejel ministrskega položaja, ampak je zavetje našel v funkciji predsednika Državnega zbora RS. Ampak pustimo zdaj to, kar je že zgodovina.

Novinarji, ki so izrazito naklonjeni tranzicijski levici in tudi povezani z omrežji globoke države, so se minuli teden zgražali, da je Borut Pahor »prehitro« ponudil mandatarstvo Janezu Janši. Po njihovem mnenju tega ne bi smel storiti. Poudarjajo predvsem eno razliko: da se je pred dodelitvijo mandata Zoranu Jankoviću Danilo Türk prej posvetoval s političnimi strankami, Borut Pahor pa se ni. A pozabljajo na eno bistveno razliko. Ta pa je, da je bila leta 2011 razlika med relativnim zmagovalcem (PS) in prvim zasledovalcem (SDS) 1,6 odstotne točke, letošnja razlika med SDS in LMŠ pa je kar 12,30 odstotne točke oziroma 12 mandatov.

Eden od uporabnikov družabnega omrežja Twitter je navedel zelo dobro primerjavo: »Ti bom osnovnošolsko razložil, recimo volitve za predsednika razreda: Janez dobi 25 glasov, Marjan 13, Miro 10, Dejan 10. Predsednik razreda je Janez. Janez je dobil največ in zato je zmagovalec. Ni pomembno, da so Miro, Dejan in Marjan prijatelji. Otroci to razumejo.«

Če bi bila razlika manjša, bi bilo po svoje razumljivo, da bi se predsednik Borut Pahor najprej posvetoval s strankami, ki se jim je uspelo prebiti v parlament, tako pa je bila razlika med zmagovalcem volitev (SDS) in prvim zasledovalcem (LMŠ) tako velika, da ni bilo prav nikakršne potrebe za posvetovanje in s tem za zavlačevanje. In zdaj je (povsem logično in zdravorazumsko) na potezi predsednik SDS Janez Janša, ki je že napovedal, da bo za – v nasprotju z Marjanom Šarcem, ki s solo akcijo in politiko izključevanja zbira zaveznike – povabil na pogovore vse politične stranke s poslanskimi mandati v DZ. In potem MSM poročajo, da je izključujoč Janez Janša, ne pa Marjan Šarec.

In še nekaj. Čeprav je Danilo Türk najprej povabil na pogovore predsednike strank, je bil ob podelitvi mandatarstva Zoranu Jankoviću zelo jasen: »Volja je bila jasno izražena. V skladu s tradicijo v naši državi je, da predsednik stranke, ki je na volitvah dobila največ glasov, pridobi možnost, da postane mandatar in da sestavi koalicijo.« To že nekaj dni po volitvah naredi Borut Pahor (več TUKAJ), ki ne zavlačuje s popolnoma nepotrebnimi srečanji s tistimi, ki so volitve proti SDS več kot krepko izgubili, a je za levičarje nesprejemljivo. Ne glede na to, da je Türk, kot je nekdo zapisal na Twitterju, mandat podelil »mafijskemu pritlehnežu«.

Sicer je Danilo Türk, ki je bil tudi po letošnjih volitvah »zelo pameten«, v preteklosti že sodeloval pri (udbo)mafijskih poslih. Ko je pred več kot 40 leti sodeloval v komisiji za manjšine v okviru takratne SZDL, je namreč pomagal, da se mafijski posli Adita (udbovskega podjetja v mreži zloglasnega Saftija) legalizirajo. Tej težavi so v SZDL, kjer je bil sekretar Milan Kučan, dejali »reševanje zapletene situacije«. Ampak o tej zgodbi smo že pisali in si lahko več preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine