12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Cerar: Manjšinska vlada ni najboljša rešitev; Bratuškova: V primeru manjšinske vlade v njej ne bi sodelovali z ministri

Kot vemo, je Levica nedavno obvestila javnost, da bi želela na podlagi doseženega osnutka sporazuma podpreti oblikovanje in delovanje koalicije petih strank pod vodstvom Liste Marjana Šarca, pri čemer pa v vladi ne bi sodelovala. Predsednik SMC Miro Cerar pa danes svojim članicam in članom sveta stranke sporoča, da med vsemi šestimi strankami tudi po današnjem pogovoru še vedno ostaja aktualna podpora Marjanu Šarcu za mandatarja. »Se pa ob tem odpira vprašanje, ali bo na ta način mogoče oblikovati učinkovito vlado.”

“V tem primeru bi namreč imeli manjšinsko vlado (43 glasov) s projektno podporo Levice. Do tega modela vlade je absolutni pridržek že izrazila Stranka Alenke Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri (bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru),« zapiše Cerar in ob tem dodaja, da je pridržek do takega modela oblikovanja vlade v imenu SMC izrazil tudi sam; prvič, ker o tem ne more odločati sam, temveč svet stranke, in drugič, ker se mu zdi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti celotni kompromisni sporazum, dosežen z Levico, če le-ta v vladi sploh ne namerava sodelovati.

Cerarju se zdi ob tem pomembno poudariti, da sedanji osnutek koalicijskega sporazuma še vedno ni ovrednoten s finančnega vidika. »Šele ko bo jasna njegova javnofinančna vzdržnost, bo mogoče oblikovati dokončno besedilo koalicijskega sporazuma, se o njem na ustreznih ravneh odločati in uskladiti tudi način sodelovanja v koalicijo vključenih strank ter kadrovski razrez,« sporoča članicam in članom sveta stranke SMC.

Zadnje novice

Sorodne vsebine