31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Čeprav lahko bolnemu Krisu čezoceanski polet resno ogrozi življenje, ministrstvo za zdravje trmasto vztraja, da zdravila ne morejo uvoziti!

Zdravilo Zolgensma, ki ga je za bolnega Krisa kupila skoraj cela Slovenija, bi moral deček kmalu prejeti. Strokovnjaki pravijo, da bi ga morali celo pripeljati v Slovenijo, saj bi lahko čezoceanski polet ogrozil Krisovo življenje.

Vprašanje je, komu je torej v interesu takšno tveganje za zdravilo, ki ga bo Kris dobil zgolj prek injekcije in bi ga lahko iz ZDA preprosto uvozili v Slovenijo.  Pa tudi, zakaj Krisov zdravnik ni sklical zdravniškega konzilija niti ni za pomoč prosil zdravstvene zavarovalnice.

Kot je za Planet TV pojasnila Nada Irgolič iz komisije RS za medicinsko etiko, bi se lahko zadeva uredila. “Možnosti za uvoz oziroma vnos zdravila so,” poudarja. Kakšne in kako, navaja zakon o zdravilih. Le prebrati ga je treba dobro. In to, da ga v Slovenijo ne moremo dobiti, ni res, je dodala sogovornica. Stroka pa vseskozi ponavlja, da zdravila ni mogoče aplicirati v Sloveniji, ker to ni registrirano v Evropski uniji. Kot pravi Irgoličeva, tudi to ni res. “V 41. členu, mislim, da drugi alineji druge točke, opredeljuje možnost uvoza iz tretje države, ki pa mora imeti izpolnjene zahteve o kakovosti, varnosti in učinkovitosti. To pomeni, da morajo biti izpolnjeni pogoji dobre prakse,” je pojasnila.

Več si lahko preberete TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine