31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Čeprav bomo v tem letu volili evropske poslance, Slovenija vedno bolj drsi na Balkan!

Piše: Gašper Blažič

Če ste na prvi dan letošnjega leta slučajno spremljali novoletni koncert dunajskih filharmonikov in se boste s tem javno pohvalili, lahko s tem tvegate obtožbo, da ste super-rasist in ljubitelj propadle habsburške »kulture«, saj denimo v orkestru dunajskih filharmonikov, kjer delujeta tudi dva Slovenca (Petra Kovačič in Iztok Hrastnik), ne boste našli značilne »multikulturne mešanice«. Zato pa je Ljubljana v pravkar minulem decembru »cvetela« ob zvokih »trubačev«, kar je verjetno že uveljavljen koncept dolgoletnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ki je s premierjem Robertom Golobom poziral ob prav nič veganskih vsebinah na mizi (zlobneži ob tem trdijo, da sta s tem predstavljala nelojalno konkurenco Niki Kovač).

Marsikdo bi ob tem skomignil z rameni, češ stvar okusa – in o okusih se ne razpravlja. Kar je sicer res. Toda če k temu dodamo dejstvo, da je nekdaj desni, sedaj pa Golobovi oblasti zelo vdan tednik Reporter na prva tri mesta postavil najbolj vplivne in finančno podprte državljane Republike Slovenije (in ne Slovence, kot so narobe navedli na naslovnici), je iz same naslovnice jasno, kdo obvladuje Slovenijo in kam naša država vse bolj drsi. Zagotovo ne k »jedrni Evropi«, kot bi dejala aktualna zunanja ministrica Tanja Fajon. Ne glede na to, da je Slovenija od ponedeljka dalje (znova) za dve leti nestalna članica Varnostnega sveta OZN. Torej organa, za katerega se zdi, da je vse bolj papirnati tiger, ker sta v njem najmočnejša faktorja Rusija in Kitajska, medtem ko je v sami OZN zelo močan arabski lobi.

Kako močno je Slovenija po politični plati balkanizirana, seveda dokazuje tudi spodnja vsebina:

Tu seveda velja tudi nekoliko pokomentirati fotografije v »lepljenki«. Namreč, v Srbiji bodo očitno še naprej potekali protesti opozicije, saj so tudi ponovljene volitve na nekaterih voliščih potrdile to, kar je bilo znano že prej – da je Vučićeva »naprednjaška« stranka nepremagljiva, podobno kot pri nas Gibanje Svoboda. Vendar je treba seveda spomniti, kako je Vučiću v predvolilnem dogajanju močno pomagal tudi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin ob spremstvu že omenjenega ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Vučić je namreč po tekočem traku odpiral nove nogometne stadione, pri tem se je pojavljal celo dolgoletni predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, za katerega se govori, da je pomagal krojiti volilni rezultat zmagovalne Srbske napredne stranke in sicer s  pomočjo fiktivnih volivcev, ki so dejansko državljani Republike Srbske, vendar so se šli »za vsak slučaj« registrirat v Beograd v volilne imenike. In ne gre pozabiti, da imata oba srbska voditelja močno podporo Kremlja, tako kot Janković, ki je še vedno nosilec Putinovega odlikovanja.

Spomniti pa velja tudi, da bo Čeferin ob lovu za novim mandatom še kako potreboval politično podporo tako na Balkanu kot tudi v Rusiji in Belorusiji, kjer še vedno vlada kontraverzni diktator Aljaksandr Lukašenka. Ki ima, mimogrede, še precej daljši vladarski staž od Vladimirja Putina.

Vprašali se boste, kaj ima to opraviti s Slovenijo. A vendar velja spomniti, da je bil premier Robert Golob v preteklosti tudi desna roka Zorana Jankovića v stranki Pozitivna Slovenija, pred tem pa je bil »mlad in perspektiven kader« v LDS, kjer je že tedaj – v času predzadnje in zadnje Drnovškove vlade – skrbel za to, da se je denar iz energetike pretakal v prave žepe. Navsezadnje je tudi zadnji šef partije Milan Kučan še vedno povezan z Dodikom in nikoli ni skrival, da je bil zanj izstop Slovenije iz jugoslovanske federacije le zasilni izhod. In zagotovo bo izkušnja z nedavnimi volitvami v Srbiji odskočna deska za »rešitev« oblasti »svobodnjakov« v Sloveniji. Ni pa še znano, ali bi utegnil iti po vroč kostanj kar Čeferin.

Nekaj pa je vendarle jasno: v politični konstelaciji je Janković trenutno najbolj trdna figura. Ima namreč večji vpliv od Goloba in tega se zaveda. Tudi če ne bo naredil preskoka na kakšno vplivnejšo politično funkcijo, je že sedaj jasno, da je ta trenutek najmočnejši politični igralec na parketu. Kar kaže tudi nedavna novoletna čestitka Ljubljančanom, na kateri tokrat ni podpisov podžupanov …

Za Slovenijo, ki bo letos volila nove poslance v Evropski parlament, vsekakor skrajno škandalozno!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine