30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Cene nafte spet rastejo, strokovnjaki pričakujejo, da se bo rast cen na svetovnih trgih še naprej nadaljevala

Piše: Sara Rančigaj/Nova24tv.si

Cene goriv so ob izbruhu epidemije koronavirusa zelo padle. Nižje so bile na račun izjemno nizkih cen na svetovnih trgih in zmanjšanja dajatev, ki jih je določila vlada. Kasneje so se cene deregulirale in niso več podvržene določenim cenam s strani države. Junija so se pod deregulacijo cene za liter znižale celo pod evro, sedaj pa smo priča višjim cenam na račun višje cene nafte na svetovnih trgih. Poznavalci pričakujejo, da se bo rast cen nafte še naprej nadaljevala, saj menijo, da se bodo cene nafte povečevale sorazmerno z obvladovanjem epidemije. 

Cene nafte pa so se na svetovnih trgih po 1. februarju pričele ponovno dvigati. Medtem ko so bile v času najhujše krize zaradi nakopičenih zalog celo negativne, so se pričele ponovno dvigovati. Cena za sodček nafte je še novembra znašala 41 dolarjev, decembra 47 dolarjev, januarja 52 dolarjev in februarja dosegla ceno 60 dolarjev. V tem tednu je nafta na azijskih trgih dosegla nov rekord, in sicer 62,56 dolarja za 159-litrski sod.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 86 centov na 62,56 dolarja za 159-litrski sod. Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 94 centov na 65,30 dolarja. Kot so zapisali na STA, se je ponoči cena nafte za brent povzpela celo do 65,81 dolarja, za ameriško nafto pa je bilo treba odšteti tudi blizu 63 dolarjev, kar je najvišja cena vse od začetka leta 2020.

Cene nafte se ob obvladovanju epidemije ponovno povečujejo (Foto: Oilprice)

Cena nafte so povezane z obvladovanjem epidemije koronavirusa

Poznavalci pričakujejo, da se bo nafta v prihodnje ponovno dražila in se približevala ceni, ki jo je dosegala pred epidemijo koronavirusa. Svetovni trgi pričakujejo, da se bo epidemija pričela umirjati, medtem ko se bo število cepljenih povečevalo, kar bi povzročilo ponovno gospodarsko rast in s tem večje povpraševanje po naftnih derivatih.

Foto: STA

Cene goriv so se v času epidemije koronavirusa izjemno znižale tudi v Sloveniji, in sicer na račun znižanih dajatev na gorivo in znižanih cen nafte na svetovnih trgih. Junija so cene goriv ponekod padle celo pod evro, nakar so po deregulaciji ostale na enakem nivoju. Ponudniki goriv so kasneje cene nekoliko zvišali, saj so poudarjali, da so bili primorani izjemno klestiti svoje stroške. Po deregulaciji so si lahko končno oddahnili in cene nekoliko dvignili za financiranje distribucije goriva.

Vzporedno s svetovnimi trgi se cene goriva ponovno zvišujejo tudi v Sloveniji

Vzporedno s cenami na mednarodnih trgih pa so zrasle tudi cene naftnih derivatov v Sloveniji. Na Petrolu je trenutno cena za liter dizla 1,186 evra, cena za liter 95-oktanskega bencina pa je 1,132 evra. Podobne cene ima tudi OMV, kjer je cena za liter dizla 1,189 evra, cena za liter 95-oktanskega bencina pa 1,129 evra. Cene goriv so še vedno dokaj nizke v primerjavi z letom 2019, ko so bile višje od 1,2 evra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine