23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Čemu Fransa Timmermansa niso zanimale grobe kršitve vladavine prava pod levo koalicijo?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je imel ob svoji zavrnitvi skupinske fotografije dosti za povedati okoli vladavine prava. Timmermansu namreč ni bilo všeč, da je premier Janez Janša na sestanku pokazal sestanku pokazal fotografijo piknika, na katerem so poleg Tanje Fajon in Milana Brgleza tudi sodniki, kar dokazuje, da je naš pravosodni sistem povezan s stranko SD. “Neodvisnost sodstva in spoštovanje vloge izvoljenih poslancev so temelj vladavine prava, brez katere EU ne more delovati,” je med drugim pripomnil – ob tem pa pozabil, da ga pred leti vladavina prava ni prav nič zanimala, ko so se pred leti nanj obrnili pobudniki ureditve financiranja zasebnega osnovnega šolstva, saj takratna Cerarjeva vlada ni želela implementirati odločbe ustavnega sodišča glede izenačitve financiranja javnega in zasebnega programa osnovnega šolanja.

“Preprosto nisem mogel biti na istem odru kot premier Janša po njegovem nesprejemljivem napadu in klevetanju dveh sodnikov in dveh poslancev S & D,” je za Süddeutsche Zeitung povedal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je odklonil skupinsko fotografiranju na plenarnem zasedanju. “Pod vprašaj je postavil njihovo integriteto, ker so bili na isti fotografiji,” je nato Timmermansa na Twitterju citiral novinar Matthias Kolb. “Neodvisnost sodstva in spoštovanje vloge izvoljenih poslancev so temelj vladavine prava, brez katere EU ne more delovati. Nikoli ne smemo nehati izpostavljati napadalcev,” je navedel Timmermansove besede. Je Timmermans resnično oseba, ki bi sploh lahko govorila o vladavini prava, saj primer nakazuje na resno gnilobo in politično zlorabo slovenskega pravosodnega sistema?

“Ko so pred leti pobudniki ureditve financiranja zasebnega šolstva Evropsko komisijo opozorili, da odločba ustavnega sodišča ni izpolnjena, jim je Timmermans odgovoril, da šolstvo ni v pristojnosti skupnega urejanja EU. Ni šlo za šolstvo, ampak za vladavino prava. Danes on o slednjem,” pa je spomnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Spomnimo, Ustavno sodišče je konec leta 2014 sprejelo odločbo, da mora država v celoti financirati javnoveljavni program osnovnošolskega izobraževanja – tako v javnih kot tudi v zasebnih šolah. Tam ga je namreč do takrat financirala le 85-odstotno. Za takšno spremembo v času vlade Mira Cerarja politične volje ni bilo, poslanci pa so celo nameravali spremeniti ustavo, da bi se izognili implementaciji odločbe. Odločba, da je učencem zagotovljena pravica do brezplačnega obiskovanja obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja, je tako ostala neuresničena, ne glede na to, da da zakon o ustavnem sodišču določa, da so odločbe ustavnega sodišča obvezne. Ko so torej pred leti Evropsko komisijo na to opozorili, se je EU oziroma Timmermans od tega ogradil, češ da šolstvo ni v pristojnosti skupnega urejanja – pa čeprav je v resnici šlo za vladavino prava.

Image
Da je evropska levica v veliki zadregi glede kriterijev vladavine prava, pove ograjevanje komisarja Timmermansa glede dveh sodnikov – Matjaža Štoka in Slavka Gazvode – ki sta se odeta v totalitarne simbole, udeležila dogodka stranke SD – naslednice Zveze komunistov.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine