8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Celo pravnik Pirnat meni, da je razlaga Urške Klakočar Zupančič “nora in nesprejemljiva”

Piše: Moja Dolenjska

Vladna koalicija je sinoči v državnem zboru grobo povozila zakonodajo s tem, ko je prehitro odločala o priznanju Palestine. Po poslovniku državnega zbora bi morala namreč z glasovanjem počakati najmanj 30 dni. Na slednje je danes opozoril tudi pravnik Rajko Pirnat.

Vladna koalicija je nameravala na včerajšnji izredni seji odločati o priznanju Palestine, a je še pred tem koalicijska SDS v državni zbor vložila zahtevo, da se o tem vprašanju prehodno na posvetovalnem referendumu izrečejo državljani. Glede na vloženo zahtevo, bi lahko državni zbor o priznanju odločal šele čez 30 dni. 184. člen poslovnika državnega zbora namreč določa, da se predlog za razpis referenduma “uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo”. Glede na to in glede na prakso, ki jo je državni zbor na podlagi istega člena uporabljal v vseh enakih primerih do zdaj, bi lahko torej poslanci o zahtevi za referendum odločali najprej šele čez 30 dni, nato pa bi (če bi zahtevo zavrnili) lahko odločali šele o vladnem sklepu za priznanje Palestine.

A vladna koalicija se je omenjeni člen in dosedanjo prakso odločila izigrati. S pojasnilom, da omenjeni člen ne velja za izredne seje, je o priznanju Palestine odločala na včerajšnji izredni seji in ob obstrukciji SDS in NSi priznanje potrdila.

Predsednik SDS Janez Janša je ob tem ocenil, da v zgodovini slovenskega parlamentarizma še ni prišlo do tako velike manipulacije procedure. “Če je model pravne države v Sloveniji to, da bo veljalo nekaj, kar se zdi neki osebi na neki funkciji smiselno, ne pa tisto, kar piše v Poslovniku DZ RS ali zakonu, potem je stanje pravne države v Sloveniji slabše kot v Gazi,” je dejal Janša.

“Morda bi še bilo neko razumevanje, če bi bila Slovenija v izrednem stanju, če bi nam grozila epidemija, pandemija, zunanja nevarnost, vojna, naravna nesreča, da se kakšen rok krši, tukaj pa ne gre za nič od tega. Gre za neko dejanje, ki če ga sprejmeš danes ali če ne, ni popolnoma nobene razlike,” je bil jasen Janša.

Da sta koalicija oz. predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič s svojo potezo, da državni zbor o sklepu za priznanje glasuje že včeraj, evidentno kršila poslovnik državnega zbora, je danes za STA danes opozoril tudi pravnik Rajko Pirnat. Po njegovem mnenju koalicija ne bi smela iskati bližnjic in je včeraj evidentno kršila 184. člen poslovnika DZ. Ta predvideva, da se predlog za razpis referenduma “uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo”.

“Zdaj imamo razlago, kot da noben rok v poslovniku ne velja nič, če skličeš izredno sejo, kar je nora in nesprejemljiva razlaga,” je dejal. “Osebno mislim, da je to precej resna kršitev poslovnika,” je dodal.

Opozoril je, da bi lahko kršitev poslovnika v prihodnosti predstavljala problem tako za trenutno opozicijo kot za koalicijo, ki se bo nekoč znašla na drugi strani in “pred diktatom večine” v DZ. “Pravila so ravno za to, da varujejo manjšino,” je dodal.

Ne gre sicer spregledati, da je Gibanje Svoboda priznanje Palestino namerno tempiralo na predvolilni čas, da bi na ta način dobilo še kakšno politično točko več. Slednje je na nedavnem soočenju na POP TV priznal tudi evropski poslanec SD Matjaž Nemec. Njegovo izjavo v zvezi s tem si je mogoče pogledat na tem videu:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine