23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ves svet piše o Albancu Kujtimu Fejzulaiju, RTV Slovenija in STA o “makedonskem in avstrijskem državljanu”, ki je v imenu Alaha moril po Dunaju!

Iz avstrijskih in iz srbskih medijev smo lahko izvedeli, da je “pošast iz Dunaja”, glavni akter včerajšnjega terorističnega napada, v katerem je ubil 4 ljudi, kar 17 pa ranil, bil etnični Albanec, čigar družina je v Avstrijo prišla iz Severne Makedonije, zaradi česar je imel makedonsko in avstrijsko državljanstvo. RTV Slovenija, “naše edino okno v svet”, pa je v svojem poročanju o dogodku zavajala, saj so poročali, da je storilec imel makedonsko in avstrijsko državljanstvo, zamolčali pa dejstvo, da je bil etnični Albanec, kakor to ne bi bilo pomembno.

 

Srbski Kurir poroča, da je avstrijska policija poleg glavnega akterja, etničnega Albanca severnomakedonskega porekla, ki ga je v spopadu ubila, aretirala še 12 oseb, ki so osumljene, da so bile z njim v kontaktu in na tak ali drugačen način v tem terorističnem napadu sodelovale.

Vsi aretirani, stari med 16 in 25 let, so prihajali iz Čečenije, Bangladeša ali Kosova. Da ne bi bilo pomote, ker so nekateri državljani Kosova še vedno tudi etnični Srbi – govora je o etničnih Albancih. Pošast iz Dunaja, kakor so ga poimenovali nekateri mediji, Kujtim Fejzulai, je prejšnje leto bil obsojen na 22 mesecev zapora, ker je še z nekaterimi drugimi bil obsojen terorističnega združevanja. Na žalost je na koncu zaradi zakonodaje, ki pri tem upošteva starost, odsedel manj, zaradi česar je lahko to gnusno, grozovito dejanje sploh organiziral in izvedel.

Avstrijski problemi s salafisti

Fejzulai je bil znan na t.i. avstrijski salafistični, skrajni islamistični sceni, v kateri so najbolj signifikantno poleg nekaterih Bošnjakov zastopani prav etnični Albanci, najpogoste kosovskega porekla. Avstrijska salafistična scena, čeprav so nanjo že dalj časa opozarjali mnogi balkanski strokovnjaki, doslej ni izvajala terorističnih napadov, čeprav jih je kar nekaj avstrijska policija doslej preprečila.

RTV Slovenija in STA namesto o etničnem Albancu – o “Makedoncu”

Kar nas lahko skrbi v Sloveniji, je stanje duha med uredniki in novinarji na naši državni televiziji, RTV Sloveniji in slovenski tiskovni agenciji, STA. Medtem ko je v luči razkrivanja ozadij, prav zato, da se ne posplošuje in da se korektno targetira krivce, razkrivanje etničnega porekla krivcev in sodelujočih izjemno pomembno, slovenska nacionalna televizija in STA, najbrž v luči svoje zapriseženosti politični korektnosti, še dalje zavajata slovensko javnost.

storilcu namreč nista razodeli njegove etnične pripadnosti, ampak le njegovi državljanstvi, severnomakedonsko in avstrijsko. Medtem ko smo poznavalci razmerij v bivši Jugoslaviji seveda nemudoma bili prepričani, da gre za etničnega Albanca, za povprečnega Slovenca težko rečemo enako. Če ne bere srbskih in avstrijskih medijev in zaupa nacionalki, sedaj verjame, da je storilec bil Makedonec ali Avstrijec. Predstavljajte si, da bi slovenske ali katerekoli obveščevalne službe prav tako delovale po standardu državljanskega nacionalizma, ki spregleda etnične pripadnosti, kakor sta si to diletantsko privoščila omenjena državna medija.

STA poroča o “Makedoncu” (Vir: STA)

Na neki točki bo treba reči bobu bob in se posloviti od politične korektnosti in državljanskega nacionalizma kot standardov. Ne zato, da se demonizira etnične pripadnosti, ampak prav zato, da se jih, do koder pač gre – ne izrablja.

Aleš Ernecl

Iz Čelopeka blizu Tetova

Avstrijske policijske enote so napadalca Fejzulaia ustrelile v bližini cerkve svetega Ruperta.

Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je doslej izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 18 stanovanj in pridržali 14 ljudi, je še povedal Nehammer.

Po mnenju odvetnika, ki je Fejzulaija zastopal v omenjenem kazenskem postopku, je ta izhajal iz povsem običajne družine. “Zame je bil to mladenič, ki je imel smolo, da je naletel na napačne prijatelje. Če ne bi hodil v mošejo, temveč na boks, bi postal boksar,” je napadalca opisal Nikolaus Rast. Kot je poudaril, se mu ni nikoli zdelo mogoče, da bi postal napadalec.

Fejzulaija so, ko je poskušal odpotovati v Sirijo, prestregle oblasti v Turčiji in ga poslale nazaj v Avstrijo. Po obsodbi je zanj po navedbah Rasta skrbelo posebno združenje Derad, ki skrbi za deradikalizacijo obsojencev. Očitno konec lanskega leta ni več veljal za nevarnega, sicer ga ne bi predčasno izpustili na prostost, je še menil Rast.

Starši 20-letnika sicer po poročanju medijev v Severni Makedoniji, ki jih povzema APA, prihajajo iz kraja Čelopek blizu Tetova. Kraj ima 7000 večinsko albanskih prebivalcev. ( podatki Wikipedije v slovenskem prevodu so NAPAČNI)

Slovaška policija pa preiskuje navedbe, da je napadalec orožje morda kupil na Slovaškem. “Imam informacijo, da so napadalci oz. eden od njih morda bili tukaj in da so bili zainteresirani za nakup streliva,” je za zasebno radijsko postajo JOJ dejal slovaški notranji minister Roman Mikulec. Dodal je, da to informacijo še preverjajo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine