27.9 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Čeferinova tekma zvezd je bila humanitarna polomija; posamezniki so v manjših kampanjah zbrali več denarja

Piše: A. G. (Nova24TV.si)

V petek je na stadionu Stožice potekala dobrodelna tekma za žrtve poplav v organizaciji Aleksandra Čeferina oziroma, kot so mediji evforično poročali, se je odvil “pravi dobrodelni nogometni spektakel”. Dogodek smo lahko spremljali tudi na televizijskih ekranih, pred in po dogodku smo lahko o tem brali praktično v vseh medijih in časopisih, še več, tekma je bila po besedah organizatorjev predvajana v več kot 100 državah sveta. Na izjemno medijsko promoviranem dogodku s svetovnimi nogometnimi zvezdniki (milijonarji) in predsednikom Uefe Čeferinom (milijonarjem) ter političnim vrhom (milijonarji), pa so zbrali 3,5 milijona evrov. Vprašanje je, ali je za tako promoviran dogodek in kdo vse je bil del tega, to res veliko.

Na stadionu je bila namreč zbrana tudi vsa leva politična smetana – od župana Zorana Jankovića, premierja Roberta Goloba in starlete Tine Gaber, odvetnika Petra Čeferina, komisarja Janeza Lenarčiča, predsednice Nataše Pirc Musar, zunanje ministrice Tanje Fajon, evropskega poslanca Matjaža Nemca in drugih. Spretno so dogodek izkoristili za samopromocijo, čeprav so ravno to očitali Janezu Janši, ki je takoj po poplavah prihajal vsak dan na teren in s fizičnim delom pomagal pri sanaciji.

Tekma in vse druge akcije za zbiranje denarja so pohvalne. Problem je, da so to nekateri politiki zlorabili za svojo promocijo, ki, razen da so kupili karto (kot vsi drugi), niso naredili nič. Karitas je zbral 5 milijonov, pa nisem videl, da bi generalnega sekretarja slavili, kot so Čeferina. Pa vse pohvale, da je to omogočil,” pa je na omrežju X komentiral Boris Tomašič.

Posamezniki z manjšimi kampanjami zbrali več denarja
“Dobrodelna tekma Zvezde nogometa za žrtve poplav, katere pobudnik je bil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in so jo prenašali v več kot sto državah, je v vseh pogledih izpolnila svoj cilj,” poročajo mediji. Ali ga je res? Morda se je cilj samopromocije posameznikov resda izpolnil, količina zbranega denarja zagotovo ne. Čeprav je Čeferin dejal, da si ni niti približno predstavljal, da bodo zbrali toliko sredstev in da bo stadion tako hitro razprodan.

Še vedno pa se pojavlja vprašanje, ali je zbranih 3,5 milijona zares tako hvale vredno. Prodanih je bilo namreč 16 tisoč vstopnic, ki so se prodajale po 20, VIP-vstopnice pa po 100 in 500 evrov. Denar se je zbiral tudi z raznimi donacijami, sponzorji … Glede na to, da so bili del dogodka (tako so se vsaj v javnosti predstavili) tudi milijonarji, je ta znesek smešno majhen. Spomnimo, da je Robert Golob kot predsednik uprave Gen-I le v letu dni poleg dobrih 400 tisoč evrov bruto plače prejel še posebno nagrado v višini 1,9 milijona evrov. Z milijoni razpolaga tudi ljubljanski župan – le njegova ljubljanska vila je vredna več kot dva milijona evrov, poroča Reporter. Prav tako sta milijonarja zakonca Musar, največ imata v finančnih naložbah in podjetjih. Vse te smo tudi vprašali, koliko so za žrtve poplav prispevali osebno, o čemer bomo še poročali.

Podjetnik in raziskovalec dr. Aleš Štrancar je takoj po uničujoči ujmi prispeval pol milijona evrov pomoči iz svojega žepa. Koliko so prispevali milijonarji Robert Golob, zakonca Pirc Musar in Aleksander Čeferin? (Foto: STA)

Spomnimo, le Denis Avdić je z akcijo Radia 1 s pomočjo ljudi zbral dva milijona evrov brez vladne smetane in zvezdnikov. Prav tako je veliko podjetnikov in organizacij zbralo ravno toliko ali pa še več, pa se jih medijsko ni tako oglaševalo in hvalilo kot tekmo. Ko je Ivo Boscarol sam podaril Ajdovščini 28 milijonov evrov, gasilcem 3,5 milijona evrov, ko je podjetnik Aleš Štancar žrtvam poplav podaril pol milijona evrov, ko so verniki v cerkvah po Sloveniji v eni nabirki za žrtve poplav zbrali skoraj milijon evrov, so mediji molčali ali to le omenili. Kakor koli, tudi ta znesek bo dobro izkoriščen, če pride do ljudi, ki ga potrebujejo … 

A. G.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine