22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Če si levičarski aktivist, imaš vse možnosti, da postaneš častni občan Ljubljane – za ta naziv predlagana tudi Spomenka Hribar in Peter Čeferin

Piše: P. G.

Častnim meščanom Ljubljane se bosta letos, če bodo občinski svetniki prihodnji ponedeljek podprli predlog komisije za priznanja, pridružila filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar ter odvetnik Peter Čeferin. Mestni svet bo hkrati odločal tudi o drugih prejemnikih občinskih priznanj in plaket, poroča STA.

Občinska komisija za priznanja, ki je obravnavala sedem vlog za podelitev naziva častni občan oziroma občanka, je v utemeljitvi naziva Spomenki Hribar med drugim zapisala, da je “intelektualka, ki je imela kar največji vpliv na globinske spremembe družbene, kulturne in vrednostne klime v Sloveniji od 80. let dalje”. Kot so spomnili, je bila ena osrednjih osebnosti kroga Nove revije, “intelektualni in državljanski angažma pa jo je ob političnih spremembah v 90. letih katapultiral v politiko,” v kateri je delovala kot poslanka “zadnje skupščine”, ki je izpeljala demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.

V komisiji so izpostavili še na njen esej Krivda in greh, v katerem je opozorila na množične zločine povojnih pobojev, slovenska družba ji po mnenju komisije dolguje tudi koncept sprave, “ki je temeljito spremenil našo zgodovinsko in etično zavest”. Ta “uporniška, preroška in čista drža, spričo katere se je je prijel vzdevek ‘slovenska Antigona’, ostaja značilna za njeno kritično delovanje…,” med drugim piše v obrazložitvi.

Naziv častnega občana Ljubljane pa si po mnenju komisije zasluži Peter Čeferin, saj velja “za neustrašnega odvetnika, ki za svojega klienta, ki se v kazenskem postopku spopada z državo, stori vse, kar more in kar mu dopuščajo predpisi.” Zavzema se za vrednote odvetništva in neodvisnost odvetnikov, kar v praksi uresničuje v odvetniški družbi Čeferin, ki jo je ustanovil s svojima sinovoma.

Kot piše v obrazložitvi, je osebno prispeval k sprejetju zakonske ureditve, ki zagotavlja obdolžencu odvetniško zastopanje že od odvzema prostosti naprej, ter k zakonodaji, ki se nanaša na odvetništvo. Za svoje odvetniško delo je prejel več priznanj, o njem pa je napisal tudi več knjig za širšo javnost, so še zapisali v komisiji, kjer poudarjajo, da se ni nikoli zavzemal za kakršnekoli privilegije odvetnikov.

Znano je sicer, da ima župan Zoran Janković v ljubljanskem mestnem svetu trdno večino, zato podelitev statusa Hribarjevi in Čeferinu ni pod vprašajem. Je pa zelo močno simbolno sporočilo za sedanji trenutek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine