18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Piše: Vida Kocjan

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup stavbe na Litijski v Ljubljani tudi Robert Golob, predsednik vlade, ter Klemen Boštjančič, finančni minister in po novem tudi podpredsednik vlade. Krivci so torej ne samo Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje in SD, pač pa tudi stranka Gibanje Svoboda. Na slednje se v zadnjem času, ko tudi ankete javnega mnenja zaznavajo popoln potop stranke SD, pozablja. Poleg tega vlado pretresajo številni drugi korupcijski škandali, zato poslanska skupina SDS zahteva izredno sejo državnega zbora. Država se potaplja tudi na gospodarskem področju.

Janez Janša je napovedal možnost interpelacije celotne Golobove vlade, rezultati javnomnenjske raziskave pa kažejo, da državljani interpelacijo v veliki meri podpirajo. SDS je interpelaciji že vložila zoper Emilijo Stojmenovo Duh (za digatalno preobrazbo) in Dominiko Švarc Pipan (za pravosodje). Prva čaka, druga bo verjetno prej pobegnila.

Sporen nakup stavbe na Litijski

Klemen Boštjančič je kot minister za finance v proračunsko rezervo za leto 2023 uvrstil nakup zgradbe na Litijski, čeprav je vedel, da v tem primeru ne gre za nepredvideni strošek. Iz proračunske rezerve se lahko namreč plačujejo le nepredvideni izdatki, sporen nakup stavbe pa to ni bil. Robert Golob je kot predsednik vlade plačilo stavbe iz proračunske rezerve potrdil, s tem ko je na sejo vlade 28. decembra 2023 uvrstil gradivo, ki je bilo za nameček izredno pomanjkljivo. Janez Janša, trikratni predsednik slovenske vlade, je ob tem opozoril, da ne pozna nobenega finančnega ministra katerekoli demokratične države, ki bi odobrila kaj takšnega, ne da bi se finančni minister o tem posvetoval s predsednikom vlade. Na vlogo trojice (Golob, Boštjančič in Švarc Pipan) v javnosti kar nekako pozabljamo. Gre pa tudi za ravnanje in odnos na ravni glavnih dveh koalicijskih partneric, Gibanja Svoboda in SD. V tem primeru Gibanje Svoboda reže SD kot salamo, kot v teh dneh ugotavljajo tudi drugi mediji.

Vloga Vukovićeve in Golobiča

Afero nakupa stavbe na Litijski je v javnost, kot vse kaže, spravila Vesna Vuković, nekdanja novinarka in zdajšnja generalna sekretarka Gibanja Svoboda. To je oseba, ki ji je Golob še v času, ko je vodil Gen-I iz podjetja nakazal nikoli pojasnjenih 103 tisoč evrov, nakazila na podjetje Vukovićeve pa so bila tudi iz podjetij Gorenje in podjetja v lasti Klemena Boštjančiča. Namera o uničenju stranke SD pa je po navedbah poznavalcev povezana tudi z začetkom sodelovanja Roberta Goloba z Gregorjem Golobičem, nekdanjim predsednikom stranke Zares.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine