20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Carmen Ladrón de Guevara: Presenetljivo je, da mnogi v Španiji zanikajo skrajno levičarski terorizem, čeprav je bilo umorjenih 973 ljudi

Piše: Álvaro Peñas

Carmen Ladrón de Guevara je diplomirala iz prava ter poslovnega upravljanja in administracije na Avtonomni univerzi v Madridu, magistrirala iz analize in preprečevanja terorizma na Univerzi kralja Juana Carlosa v Madridu in doktorirala iz prava na Univerzi Complutense v Madridu. Leta 2010 se je pridružila pravnemu oddelku združenja žrtev terorizma (AVT). Od leta 2017 svojo poklicno dejavnost združuje s poučevanjem na različnih univerzah. Pogovarjali smo se o njeni najnovejši knjigi Las víctimas del terrorismo de extrema izquierda en España: (The victims of extreme left-wing terrorism in Spain: Del DRIL a los GRAPO, 1960-2006): Od DRIL do GRAPO, 1960-2006).

Zakaj ste napisali to knjigo?

Leta 2005, ko sem študirala pravo na univerzi, sem se udeležila sojenja teroristom na nacionalnem višjem sodišču. Tisti dan sem bila tako pretresena, da sem začela delati kot prostovoljka za AVT in spremljati žrtve na sojenjih. Na sojenjih, ki sem se jih udeležila, so bila nekatera sojenja proti članom skupine Grupos Revolucionarios Antifascistas Primero de Octubre (GRAPO, Revolucionarne antifašistične skupine prvega oktobra), in presenetilo me je, da ni bilo odmevov, kako malo se je govorilo o teh sojenjih in na splošno o tem, kaj je GRAPO pomenila. Domača javnost ni vedela, koliko ljudi je ubila GRAPO, in to me je od vsega začetka zaznamovalo.

Ko sem končala študij in začela delati kot odvetnica žrtev terorizma, sem postala del pravnega oddelka AVT. Ko sem leta 2011 napisala poročilo o nerešenih primerih ETA [Euskadi Ta Askatasuna, baskovska paravojaška, nacionalistična, separatistična in skrajno levičarska teroristična skupina], mi je predsednica AVT Ángeles Pedraza rekla, da moram enako storiti tudi za druge teroristične skupine. Začela sem z GRAPO in prva težava, na katero sem naletela, je bila, da o teh žrtvah ni bilo nič napisanega. Ko sem pripravljala poročilo o ETA, sem se lahko sklicevala na knjigo Vidas rotas (Zlomljena življenja), ki je izšla malo prej in v kateri so bile prvič sistematično navedene vse žrtve, ki jih je umorila ETA. Vendar ni bilo nič podobnega o GRAPO.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine