7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Carlo Fidanza: Evropska unija še nikoli v preteklosti ni razmišljala o zunanji razsežnosti priseljevanja

Piše: Lionel Baland

Carlo Fidanza je evropski poslanec italijanske nacionalistične stranke Fratelli d’Italia (Bratje Italije) premierke Giorgie Meloni, ki je v anketah dobila skoraj 30-odstotno podporo. Z njim se je za Breizh-info sestal in pogovarjal Lionel Baland.

Vaša stranka Fratelli d’Italia je bila majhna in je postala zelo velika.

Največji (smeh), v tem trenutku, če ljudje to želijo!

Kako si to razlagate?

Doseganje tega cilja je bilo mogoče zaradi doslednosti poti, ki smo ji sledili, saj smo bili, ko smo začeli s to izkušnjo, zelo majhni in smo se odločili, da to dosežemo iz dveh razlogov: ideološke usmeritve večine izmed nas, Giorgie Meloni in drugih najpomembnejših voditeljev sedanje stranke Fratelli d’Italia, v vsakdanjem življenju stranke Il Popolo della Libertà (Ljudstvo svobode), ki jo je vodil Silvio Berlusconi, niso bile zelo prisotne. Počutili smo se izključene zaradi identitete, ki jo je takrat izražala Berlusconijeva stranka in ne cenimo, da je skupaj z levičarsko Demokratsko stranko podprla tehnično vlado, ki jo je vodil Mario Monti. S tem se nismo strinjali. Poskušali smo se temu izogniti. In ko se je Silvio Berlusconi odločil podpreti to vlado, nam je bila ta odločitev zelo neprijetna.

Po tem smo imeli prve volitve – zakonodajne, leta 2013 je Fratelli d’Italia dobil manj kot 2 % in 9 poslancev od 630 – in za nas je bilo pomembno, da se izognemo kakršni koli obliki dogovora z levico. In vse druge stranke so leta 2021 sprejele sklenitev medsebojnega dogovora o oblikovanju vlade – pod vodstvom Maria Draghija – kar smo mi zavrnili, saj smo edini nasprotovali kakršnemu koli zbliževanju z levico. To kaže na doslednost naše poti, ki so jo na koncu nagradili volivci. In lahko rečemo, da smo s tem pokrili politični prostor, ki ga je Liga zasedla v našem kraju. Pravzaprav je Liga po evropskih volitvah leta 2014, na katerih s 3,67 % nismo dobili izvoljenega predstavnika, saj nismo dosegli volilnega praga 4 %, pokrivala celotno področje desne politike in smo zamudili to priložnost. Zato smo se zelo težko spet uveljavili v tem političnem prostoru, ker je bil za nas zaprt.

In ko smo sledili tej poti, smo lahko v naš projekt vključili veliko ljudi, ki prihajajo iz različnih političnih okolij, iz nacionalističnega spektra, pa tudi iz desne sredine – katoličani, liberalci, … – in se strinjajo z našo vizijo. To je bil razlog za krepitev naše stranke. V tem zelo težkem procesu se nikoli nismo umaknili. Lahko rečem, da je bilo osem od teh desetih let zelo težkih. Napredovali smo odstotek za odstotkom, z dveh na tri, s treh na štiri, s štirih na pet, s pet na šest, … in zdaj smo glavna politična stranka v Italiji.

Ste imeli v času hitre rasti vaše stranke kakšne težave s kadrovanjem?

Ne, ker smo imeli že od vsega začetka dobro strukturo. Na začetku nismo mogli računati na širok konsenz glede glasovanja, ker je bil takrat Silvio Berlusconi zelo močan in je bil narativ, tudi znotraj desne sredine, da je glasovanje za Fratelli d’Italia nepotrebno. Na začetku smo trpeli zaradi tega procesa. In ko so ljudje postopoma, od glasovanja do glasovanja, ugotovili, da to glasovanje ni nepotrebno, so vedno bolj glasovali za nas in to nam je omogočilo, da smo v zadnjih dveh do treh letih končno dosegli takšne rezultate.

Zdaj ste močni tudi na severu.

Da, ker je vlada, ki je v letih 2018–2019 združila Ligo in Gibanje petih zvezd (M5S), ustvarila rez med Ligo in zgodovinskim produktivnim blokom severne Italije, ker je M5S bolj za deljenje pomoči in za subvencije…. Podjetniki in neodvisni s severa, ki so zgodovinsko del volivcev Lige, so bili razočarani nad izbiro Mattea Salvinija, vodje Lige, ki je odobril ukrepe, ki so bili v njihovih očeh škandalozni. Nato so zapustili Ligo in poslali smo jim pravo sporočilo, ki je podpiralo njihova podjetja, njihovo produktivno delo in njihova podjetja, oni pa so nas politično podprli.

Nadaljevanje preberite TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine