6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

“Burek” koalicija že vložila predlog ustavne obtožbe predsednika vlade, pri tem pa debelo zavaja

Piše: G. B.

LMŠ, SD, Levica in SAB, torej članice t. i. KUL burek koalicije, so v DZ vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Očitajo mu pritiske na medije in tožilstvo.

Predlagatelji med drugim izpostavljajo, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. To je po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca sporno zlasti zato, ker je “cepljenje tisto, ki ga vsi priznavajo kot učinkovito v boju proti epidemiji”.

Če smo že pri cepljenju, pa si »bureki« očitno niso pogledali podatkov o precepljenosti Slovenije glede na povprečje Evropske unije, kar prikazuje tudi graf. Slednji kaže, da Slovenija presega povprečje EU in je trenutno med državami sveta na enajstem mestu. Na vrhu je sicer Izrael.

Zanimivo pa je tudi, da je nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar na podlagi mnenja svetovalne skupine nabavljal predvsem cepivo AstraZeneca, proizvajalec pa je bil predstavljen kot najhitrejši in najcenejši, a se je izkazalo, da je dosedaj dobavil le četrtino obljubljene količine cepiva. Po tistem, ko je ministrstvo za zdravje začasno prevzel premier Janša, je ministrstvo zagotovilo še milijon in pol cepiv drugih proizvajalcev, kar omogoča hitrejši tempo cepljenja, sicer bi bila Slovenija trenutno izenačena kvečjemu s Hrvaško, kjer je precepljenost nekaj nad deset odstotkov in daleč pod povprečjem EU. Prav to dejstvo pa bo omogočilo precepljenost večine populacije do začetka poletja in s tem preprečitev morebitnih novih valov epidemije.

Skratka, že iz tega vidika je ustavna obtožba še en strel v koleno t. i. KUL.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine