19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V novi reviji Demokracija: Burek koalicija brezglavo ruši vse po vrsti! Ukrepi, ki jih je sprejela slovenska vlada, so pravilni! Povečana aktivnost slovenske diplomacije! Precepljenost: Slovenija presega povprečje EU! Intervjuja: Aleš Hojs in Andraž Koželnik

Piše: M.B.

V novi številki revije Demokracija ugotavljamo, da je slovenska diplomacija pod tretjo Janševo vlado postala bolj samozavestna in aktivna. Pišemo o vladnih ukrepih za izhod iz krize in levičarski burek koaliciji, ki nespametno ruši vse po vrsti. Objavljamo intervju z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom, ki je kritičen do tistih, ki namenoma spodkopavajo prizadevanja vlade za omejitev epidemije. Z Andražem Koželnikom pa smo se pogovarjali o dejavnostih Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

Koalicija KUL, v katero so vključene stranke SD, LMŠ, Levica in SAB, v času epidemije, ki traja že več kot leto dni, ne počne nič drugega kot nagaja. Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec in Alenka Bratušek se v svojih rušilnih dejanjih z dneva v dan ponavljajo.

Vedno znova dokazujejo, da jim ne gre toliko za Janeza Janšo, pač pa jih moti že to, da imamo vsaj malo desno vlado. V koaliciji KUL mislijo, da desnica ne sme imeti vlade. To je kruta realnost politikov

dela opozicije iz vrst SD, LMŠ, Levice in SAB, zato se ne čudimo, da se jih je v javnosti prijelo ime burek koalicija. Slednje pomeni, da stranke, zbrane v KUL, samo nagajajo, sodelovanje in pomoč pri reševanju težav jim še na misel ne pride.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Povečana aktivnost slovenske diplomacije

Kljub pandemiji je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije okrepilo regionalno sodelovanje in transatlantske povezave. Zunanjepolitični fokus se je v zadnjem letu preusmeril z Vzhoda proti Zahodu. Hkrati smo priča pospešenim pripravam na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta.

Ukrepi, ki jih je sprejela slovenska vlada, so pravilni

Mednarodni finančni trgi v svojih analizah ocenjujejo, da so ukrepi, ki jih sprejela slovenska vlada, pravilni. Odboj bo močan. Javnofinančni primanjkljaj je posledica izdatkov pa epidemijo, dolg je obvladljiv in nižji od načrtovanega. Vlada je z obsežnimi ukrepi ublažila vpliv koronske krize na likvidnost podjetij in brezposelnost.

Intervjuja: Aleš Hojs in Andraž Koželnik

»Škoda da je v levih strankah še vedno toliko ideologije, da ne premorejo državotvornosti niti pri varovanju naših meja. Tudi tu se je izkazalo, kako destruktivna je aktualna opozicija,« je v pogovoru za Demokracijo dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Pogovarjali smo se tudi z zgodovinarjem Andražem Koželnikom, ki je nedavno postal v. d. direktorja Inštituta dr. Jožeta Pučnika (IJP). Dotaknili smo se tudi aktualnega družbenopolitičnega dogajanja v Sloveniji.

Precepljenost: Slovenija presega povprečje EU

Dejstvo je, da leva opozicija pred vložitvijo predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše ni preverila podatkov o precepljenosti Slovenije glede na povprečje Evropske unije, kar prikazuje tudi objavljeni graf. Ta kaže, da Slovenija presega povprečje EU. Dvomi o uspešnosti cepljenja v Sloveniji so povsem odveč. V začetku januarja smo objavili graf spletne strani Our World in data, ki dokazuje, da je bila Slovenija v svetovnem merilu šesta najbolj uspešna država glede na število dnevnih odmerkov cepiva na milijon ljudi.

Vlada pod udarom kritik in notranja razhajanja

Zgodovina se očitno res ponavlja kot farsa. Če smo danes v času koronakrize priče popolnoma destruktivnemu ravnanju leve opozicije, je bilo pred tremi desetletji podobno. Stranke, ki so nastale iz nekdanjih družbenopolitičnih organizacij, so jurišale na Demosovo vlado. April 1991 je bil mesec, ko je opozicijska Stranka demokratične prenove naznanila, da se je njena »potrpežljivost in konstruktivnost« že izčrpala. Predsednik »prenovljenih« komunistov Ciril Ribičič je namreč v izjavi za medije dejal, da se zavzemajo za čimprejšnje volitve in za novo koalicijo levosredinskih sil.

Veneti in Slovani – kaj je res in kaj ni?

Ko povprečen Slovenec sliši za t. i. venetsko teorijo, običajno misli, da gre pri tem predvsem za zanikanje našega slovanskega izvora. Vendar ni nujno tako. Nasploh pa je vprašanje relacije Veneti-Slovani precej bolj zapleteno. Pred nedavnim smo v uredništvo Demokracije prejeli zanimivo knjižico, napisano v ruščini in slovenščini. Pravzaprav je večina napisana v ruščini, dodan pa je slovenski povzetek.

Dr. Ivan Klemenčič: Srednja Evropa rediviva!

Naposled vendarle! Najpomembnejša novica zadnjega obdobja obstoja Evropske zveze je napoved širitve Višegrajske skupine. Pridružile se ji bodo še preostale tri ključne države tega območja, Avstrija, Slovenija, Hrvaška. Zgodilo se bo veliko dejanje, ki smo ga pričakovali in napovedovali. Končno oživljena Srednja Evropa! To nadvse spodbudno novico je slovenskim bralcem sporočil madžarski zunanji minister Péter Szijjártó.

Kapitulacija Jugoslavije leta 1941 in posledice

Objavljamo drugi del pripovedi dr. Tomaža Kladnika o aprilski vojni leta 1941: Ugoden potek vojaških dogodkov ob njeni fronti je vodil nemško drugo armado, da je ponudila svojo pomoč italijanski drugi armadi, ki bila na položajih ob zahodni meji Jugoslavije. Zgodaj zjutraj 11. aprila so bili Nemci obveščeni, da bodo italijanski V., VI. in XI. korpus pripravljeni na napad proti 12. uri.

Novi totalitarizem levo liberalnih globalistov

Slovenija se sooča z obtožbami o omejevanju medijske svobode. V evropskem parlamentu je potekala razprava, na kateri predsedujoča Sophie in `t Veld ni hotela predvajati videoposnetka o medijih pri nas. Janez Janša je zapustil sejo in predlagal in `t Veldovi, naj odstopi. Ko je pred dobrim letom dni v Sloveniji prišla na oblast desnosredinska vlada, se je naša podalpska domovina začela soočati z neutemeljenimi obtožbami, češ naj bi nova vlada omejevala medijsko svobodo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

Zadnje novice

Sorodne vsebine