9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Brez kakršnekoli domišljije, nobenih idej in vsebine – to je “nov” program leve opozicije

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Ta sporazum predvsem kaže: prvič, da jim primanjkuje domišljije in drugič, da nima popolnoma nobene vsebine. Nimajo politične domišljije in nimajo vsebine, to pomeni idej, kaj s Slovenijo početi, da se bo še naprej razvijala, tako kot se sedaj v času te vlade in prav tako niso kompetentni karkoli takšnega izvesti,” je glede novega sporazume leve opozicije glede povolilnega sodelovanja, dejal družbeno-politični komentator Borut Rončević. 

Iz vrst leve opozicije so sporočili, da so se stranke LMŠ, SD, Levica in SAB poenotile glede vsebine sporazuma o sodelovanju po parlamentarnih volitvah. Voditelji strank pa so danes vsebino dokumenta tudi parafirali, podpisali pa naj bi ga prihodnji teden. K podpisu tovrstnega dogovora je opozicijske partnerje prejšnji mesec pozval predsednik LMŠ Marjan Šarec. Slednji je sicer predlagal “normalizacijo” države, da bi sestavili vlado brez vladajoče SDS in njenih podpornih strank, in da bo mandatarja določila stranka, ki bo na volitvah prejela največ glasov. Prvakinja Socialnih demokratov Tanja Fajon je ob tem še dejala, da nameravajo te točke še dopolnjevati, v grobem pa naj bi bili soglasni glede skupnega dela na dogovoru o sodelovanju v povolilnem času, poroča STA.

Za mnenje glede potez leve opozicije smo povprašali dva družbeno-politična komentatorja: Sebastjana Jeretiča in Boruta Rončevića. Jeretič je pojasnil, da zaenkrat kaj več od antijanšizma ni bilo videti. “Tudi če bodo dali kakšne prazne vsebinske točke, to ne bo neka programska koalicija za nekaj, za neke spremembe Slovenije. Drugo pa je, da je ta poteza bolj kot ne, predvsem za zunanjo javnost. Gre torej za poskus dajanja vtisa enotnosti te četvorke, ki pa je med seboj v resnici v hudi tekmi za glasove prihodnje leto.” Po njegovem ne bodo naredili neke skupne liste, ki bi dosegla nek skupen rezultat, ampak bodo med seboj tekmovali. Vprašanje pa je, na kakšen način bodo realne poteze v ozadju, zlasti na terenu, sledile temu podpisu. Za zelo “levo javnost” pa je to poteza, ki da misliti, da gre za oblikovanje nekega trdnega bloka, vendar smo v času Šarčeve vlade videli, kakšna je realnost.

Politični strateg Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Jeretič je prepričan, da gre za bolj kot ne, nekakšno piarovsko potezo. Gotovo se Šarcu mudi, ker bi se lahko pojavil nov obraz. A tudi, če ta četverček ostane v tekmi, glede na to, da med njimi navzven ni velikega razlikovanja, saj so vsi štirje dokaj radikalni ter izključno kritiki vlade Janeza Janše, Jeretič meni, da v tej tekmi štirih, še najboljše kaže Levici, glede na nek potencial, ki ga ima. Razmerja se bodo med temi štirimi strankami, bolj kot se bodo bližale volitve, nagnile v smer Levice. “Če bi bile stavnice, bi danes rekel, da bo znotraj tega četvorčka prevladala Levica, kar pomeni, da je Luka Mesec mandatarski kandidat tega bloka, če se ne pojavi novi obraz.” Gospodarstvo tega zagotovo ne bo podprlo, kaj dejansko to pomeni za Slovenijo, pa morajo ljudje sami presoditi.

KUL ni sposoben dlje od antijanšizma
Rončević ocenjuje, da ima četverček KUL tri točke, ki so enake kot do sedaj. “Menim, da ta družba ni zmožna, česa več kot antijanšizem. To so pokazali tako v času, ko so bili na oblasti, kot sedaj, ko so v opoziciji. Antijanšizem bo tudi ključna točka njihovega programa. In skoraj sem prepričan, da bo to ključna točka predvolilne kampanje.” Rončević še meni, da v demokratični družbi lahko kdorkoli, ki je opravilno sposoben v očeh zakona, postane mandatar. Slovenija je sicer že imela več slikovitih šefov vlade, od Alenke Bratušek naprej. To se po njegovem prepričanju lahko zgodi, možnost za to je, a obenem je podajati kakršnekoli sodbe glede tega še prezgodaj. V tem trenutku bi se sicer zelo težko lahko pojavil nov obraz v slogu Šarca. “Novi obraz mora biti po mojem mnenju vseeno bolj kredibilen. Če pogledamo rezultate zadnjih volitev, lahko vidimo, da se jim že tam ta zadeva z “novim obrazom” ni izšla.”

Sociolog Borut Rončević. (foto: STA)

Če smo iskreni, je bil Šarčev rezultat izredno slab. Verjetno najslabši rezultat vseh novih obrazov. Sicer je mogoče, da se na levici čaka do zadnjega trenutka, da bi se novi obraz nastavilo. “Ta sporazum pa predvsem kaže: prvič, da jim primanjkuje domišljije in drugič, da nimajo popolnoma nobene vsebine. Nimajo politične domišljije in nimajo vsebine, to pomeni idej, kaj s Slovenijo početi, da se bo še naprej razvijala tako kot se je do sedaj, v času te vlade in prav tako niso kompetentni česarkoli takšnega izvesti,” pravi Rončević. Šarec pa je glede “normalizacije” Slovenije že v preteklosti povedal, kaj za njega to pomeni. Gre za vrnitev v stanje, kot je bilo v tej družbi za časa njegove vlade. Povedal je, da bodo po vrnitvi na oblast menjavali ljudi, ker oni so stvari počeli v redu in takrat je bilo “normalno” stanje, sedaj pa “ni“.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine