2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Bratenje slovenske in makedonske globoke države: Kučan sredi maja brez pooblastil “uradno” obiskal makedonski parlament

V včerajšnji izdaji Dnevnika je zadnji šef partije Milan Kučan postregel s številnimi napotki Slovencem, kako naj volijo. Češ, jaz bom ravnal tako, vi me pa posnemajte. Namreč, Kučan in z njim globoka država računata, da bo Kučanovo mnenje dovolj velika avtoriteta ter sporočilo volilnemu telesu, kako naj se obnaša, če hoče »srečno prihodnost«.

 

Toda to še ni vse. Naš vir nas je opozoril, da se je Kučan sredi maja mudil na obisku v makedonskem parlamentu oz. sobranju, kot se imenuje. To je bilo, zanimivo, ravno v času, ko v Sloveniji obeležujemo spomin na začetek Slovenske vojske oz. projekta Manevrske strukture narodne zaščite, neposreden povod zanjo pa je bila razorožitev Teritorialne obrambe, pri čemer je negativno vlogo odigral tudi Kučan kot predsednik predsedstva RS, saj je ukrepal veliko prepozno.

In kaj je Kučan počel v Makedoniji? Kot poroča uradna spletna stran sobranja, se je sestal s predsednikom sobranja Talatom Xhaferijem, ki je sicer albanske narodnosti in je, kot je znano, to funkcijo prevzel lani v zelo sumljivih in tudi razburljivih okoliščinah. Potem ko je na volitvah decembra 2016 ponovno največ glasov dobila konservativna VMRO-DPMNE, so oblast s pomočjo albanskih strank vseeno prevzeli socialisti pod vodstvom Zorana Zaeva in hitro pokazali totalitarno plat svoje politike.

Samo poročilo o srečanju med Kučanom in Xhaferijem je sicer zelo formalno. Po navedbi spletne strani sobranja je Xhaferi izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med obema državama, saj med njima ni odprtih vprašanj, zahvalil se je tudi za kontinuirano in načelno podporo Republike Slovenije pri makedonskih prizadevanjih za članstvo v NATO in EU. Pogovarjala sta se menda o dogodkih v Republiki Makedoniji v preteklem letu, o sprejetju paketa reformnih zakonov skupaj z opozicijo kot del prednostnih področij iz načrta 3-6-9, o podpisu in ratifikaciji Sporazuma z Republiko Bolgarijo v zvezi z izboljšanjem odnosom s sosedami in poglabljanjem pogovorov z Republiko Grčijo za reševanje spora o vprašanju imena Republike Makedonije. In še marsikaj.

Presenetljivo je že samo dejstvo, da je Kučan odšel na ta obisk kot nekakšen uraden predstavnik Republike Slovenije, čeprav zase pravi, da je sedaj navaden upokojenec. Kdo ga je pooblastil? Na spletni strani Državnega zbora RS v zvezi s Kučanovim obiskom v makedonskem parlamentu nismo našli ničesar. Je šel torej Kučan povsem na svojo roko tja? Zakaj potem spletna stran makedonskega parlamenta to navaja kot nekakšno uradno srečanje? Kučan namreč od leta 2007 dalje ni v funkciji niti kot nekdanji predsednik republike.

No, morda pa se odgovor skriva v tem, kar se je v Makedoniji dogajalo ta teden, ko so na dvoletno zaporno kazen obsodili nekdanjega premierja in predsednika VMRO-DPMNE Nikolo Gruevskega, proti kateremu so odprti še štirje sodni postopki. In zanimivo, v vseh teh postopkih se kot glavni faktor pojavljajo vladajoči socialisti pod vodstvom sedanjega premierja Zaerva. Mar to ne spominja na dogajanje v Sloveniji, denimo v zadevi Patria? Morda pa je Kučan odšel svetovat svojim neokomunističnim prijateljem, kako vzdrževati oblast v pogojih formalne demokracije? No, skoraj zagotovo je tudi pričakoval kaj v zameno – morda kakšno pomoč pri slovenskih volitvah pri preprečitvi zmage pomladne strani…

Naj ob tem še povemo, da smo vprašanja o tem, ali je bil Kučan poslan v Makedonijo z uradnim pooblastilom DZ RS, poslali na državni zbor. Čakamo…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine