8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Boštjan Perne: Strateško okolje se destabilizira in zgodovina nas uči, da je mir silno minljiva dobrina. Obrambni sistem je porok suverenosti in zato ga je treba vzdrževati. Mi tega ta čas ne počnemo.

O varnostnih in geopolitičnih vprašanjih smo se pogovarjali z diplomiranim obramboslovcem in nekdanjim direktorjem Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Ministrstva RS za obrambo Boštjanom Pernetom.

Gospod Perne, za začetek bi vas vprašal, kako kot vojaški, obveščevalni in varnostni strokovnjak gledate na ameriško likvidacijo poveljnika Iranske revolucionarne garde Kasima Suljemanija. Je mogoče reči, da je s svojo poveljniško vojaško aktivnostjo ogrožal interese ZDA na Bližnjem vzhodu? Prav tako pa varnost ameriških vojakov in ne nazadnje ameriškega veleposlaništva v Iraku …

Sulejmani je bil eden ključnih stebrov iranskega režima. Bil je tisti, ki je vpliv Irana širil v regiji, in to ne z diplomatskimi, ampak predvsem z vojaškimi sredstvi. Sulejmani je zagotavljal oboroževanje Hezbollaha v Libanonu, Sulejmani je priskrbel 50.000 prostovoljcev za sirsko vojno in neposredno preprečil padec Asada. Sulejmani je poskrbel za ustrezno opremo in orožje Hutijev v Jemnu in ne nazadnje se je s pomočjo proiranskih milic globoko vpletel v notranjepolitična razmerja v Iraku.

Odnos med Sulejmanijem in ZDA ni preprost. Res je, da je Sulejmani poskrbel za opremo in organiziranost proiranskih milic v Iraku, ki so vodile boj proti Američanom, po drugi strani pa so prav te milice odločilno vplivale na poraz ISIS v Iraku, tudi po zaslugi Sulejmanija. V določenem trenutku, bi lahko rekli, je bil Sulejmani zaveznik ZDA. V zadnjem času je Sulejmani želel destabilizirati iraško vlado in poskrbel za napade na ameriške cilje.

ZDA in EU so razglasile Iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo. Sulejmani je bil general te garde, torej je bil terorist. Bil pa je tudi zločinec, saj je ukazal streljati na lastne ljudi, po večini študente, kar je pripeljalo do številnih žrtev nedolžnih mladih ljudi.

Se pravi, da je bila odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ukaže njegovo odstranitev, pravilna?

O pravilnosti in nepravilnosti te odločitve naj sodijo drugi. Po eni strani so Sulejmanijevo smrt med drugimi pozdravili iranski disidenti in protestniki, ki še vedno zasedajo ulice Teherana, po drugi pa je smrt vnesla nemir v regijo in povzročila konsolidacijo proiranskih sil v Iraku v protiameriško fronto, kar ne napoveduje nič dobrega.

Bi pa opozoril, da so s Sulejmanijevo smrtjo ZDA potegnile črto. Do sedaj so ob napadih na tankerje, na rafinerije, na sestrelitev ameriškega drona reagirale samo z zaostreno retoriko in dajale vtis, da Irana ne bodo kaznovale. Sedaj je ta vtis popolnoma drugačen.

Vemo torej, da je bil Sulejmani eden od operativnih arhitektov vzpostavitve šiitskega polmeseca na Bližnjem vzhodu. Verjetno so se ob njegovem uboju precej oddahnili v večinoma sunitskih državah na čelu s Savdsko Arabijo?

Prepričan sem, da so tako v Savdski Arabiji kot v Izraelu z velikim olajšanjem sprejeli uboj Sulejmanija. 

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine