2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Boštjan M. Turk: Kaj takega res še nismo videli

Piše: Tanja Brkić (nova24tv.si)

“Tega še nismo videli, pa smo na slovenski sceni videli že marsikaj,” je absolutno začuden Boštjan M. Turk nad izjavami in vedenjem premierja Roberta Goloba. S svojimi dejanji in precej trdimi izjavami vsakič znova šokira javnost. “Če bi bila Evropa kolikor toliko normalna, bi bil to danes prvorazredni škandal v celi Evropi. Da nekdo tako govori, ker to čiščenje, to so metode totalitarnega sistema, ki so absolutno nesprejemljive,” dodaja naš sogovornik, ki ga aktualno dogajanje na slovenski politični sceni spominja na najhujšo obliko totalitarizma.

Potem ko je premier Robert Golob gostoval na nacionalni in največji komercialni televiziji, smo lahko videli vse prej kot voditelja pravne demokratične države. Cinizem, bežanje stran od odgovornosti, nepoznavanje svojih pristojnosti, obtoževanje Bobnarjeve in Lindava, na koncu pa se je celo sam zapletel v spiralo laži. Nad njim se zgraža širša javnost, prav tako pa poznavalci, med katerimi je tudi Boštjan M. Turk, ki meni, da česa takega Slovenija še ni videla. Golobov odstop zahteva vedno širša javnost, vendar Turk tega scenarija ne vidi.

“Če bi bila Evropa kolikor toliko normalna, bi bil to danes prvorazredni škandal v celi Evropi. Da nekdo tako govori, ker to čiščenje, to so metode totalitarnega sistema, ki so absolutno nesprejemljive, spomnimo samo, da je tako hotel tudi Hitler očistiti Jude,” je dejal Turk, ki dodaja, da je globinski problem tega, da “Golob nikakor ne bo naredil dveh mandatov in on nikakor ne bo vodil tranzicijske levice niti na prihodnjih volitvah, kot pa je sam rekel, so njegov odstop “mokre sanje” Janeza Janše, kar pomeni, da odstopiti ne namerava. Še vedno ima večino v parlamentu, v svoji stranki, kjer bodo po mnenju analitika enostavno “požrli slino” in gledali naprej.”

Tega v Sloveniji še nismo videli

Turk trdi, da si stranka Gibanje Svoboda najverjetneje ne želi predčasnih volitev ravno zaradi večine, ki jo imajo v parlamentu. “Kučan je zdaj neverjetno živčen in išče kombinacije, kako tega človeka zdaj nazaj spravit, da bo funkcionalen in pameten, ampak jaz mislim, da je prestopil definitivni prag tega, kar se imenuje temeljna politična nespodobnost. On je nespodoben in zdaj improvizira in vse to, kar počne, so ene strašanske neumnosti. Tega še nismo videli, pa smo na slovenski sceni videli že marsikaj.”

Policija proti Golobu vodi predkazenski postopek. (Foto: STA)

Da je vse skupaj še bolj strahotno, pa Turk dodaja, da se “država potaplja, razpada, migranti derejo, posiljujejo. Imamo najbolj nekompetentno ekipo, tako da se lahko samo čudimo. Tega več ne moreš kritizirati, temu se lahko samo čudiš,” je dejal.

Nismo državotvorni narod

Naš sogovornik meni, da bo Gibanje Svoboda poskušalo na vso moč zadržati večino v parlamentu in to sanirati. Meni, da bo Svobodi podpora precej padla, je pa precej skeptičen do javnomnenjskih raziskav, ki jih objavljajo osrednji mediji. Sam najbolj zaupa Parsifalu, ki pa, kot pravi, že dolgo ni nič objavil. “Izkazalo se je, da je 400 tisoč ljudi, kolikor jih je volilo Goloba na zadnjih volitvah, politično neprištevnih in je to zdaj usoda ljudstva. Mi smo v neki večinski plasti volilnega telesa, nismo državotvorni narod, kot kaže, zato imamo take pajace na oblasti.”

Slovenija bi potrebovala EU, da jo spravi v red, vendar se to ne bo zgodilo

“To, kar delajo, to je čiščenje. Ne vem, ali bodo jutri prišli v Klinični center in rekli, da bodo naredili čistko med kirurgi? Da bodo med kirurgi počistili še janšiste?” je zgroženo dejal Turk, ki se sprašuje, ali bodo take čistke narejene tudi po ostalih institucijah. “Saj to je čisto noro, to se nikjer ne dogaja, največja tragedija pa je ta, da bi v tem primeru res potrebovali, bi rekel, prisilno upravo Evropske unije ali pa neke druge države, ki bi to Slovenijo spravila nazaj v red, ampak žal se je Evropa tako oddaljila od svojega temeljnega poslanstva, da je to praktično nemogoče,” je dejal.

Univerzitetni profesor dr. Boštjan M. Turk. (Foto: Boštjan M. Turk)

Ljudem bi res lahko prekipelo, saj so nas porinili pred zid. Golob je rekel, da je treba janšiste očistit, in jasno je, da nas bodo zdaj lovili, preganjali, uničili, in glede na to da Janšo voli četrt milijona ljudi, pomeni, da je takih kar nekaj. Četrt milijona ljudi gre lahko na cesto,” je dejal M. Turk, ki je poudaril svoje presenečenje nad Golobovimi izjavami, “kaj takega res še nismo videli.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine