20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Boštjan Koritnik za Demokracijo: O dejanski višini posameznega dodatka za kateregakoli zaposlenega v javnem sektorju bo odločil predstojnik, pri tem pa bo moral upoštevati nevarnost oziroma čezmerno obremenitev

Pogovarjali smo se z Boštjanom Koritnikom, ministrom za javno upravo v 14. slovenski vladi. Po dveh mesecih njenega dela ugotavlja, da je bilo v zadnjih dveh letih na ministrstvu absolutno premalo pozornosti namenjene področju digitalizacije in novih tehnologij. Zase pravi, da čim večji je izziv, tem raje se sooči z njim, ker je zanj možnost razrešitve takega izziva tudi večja motivacija. Pogovarjali smo se tudi o ukrepih, povezanih z epidemijo COVID-19, plačah zaposlenih v javnem sektorju in dodatkih pa tudi, kakšne novosti namerava uvesti še v tem mandatu.

DEMOKRACIJA: Minila sta dva meseca od vašega imenovanja za ministra za javno upravo. Čemu ste v tem času namenili največ pozornosti, kakšno stanje ste prevzeli na ministrstvu?

Koritnik: Ko sem prevzel vodenje resorja javne uprave, sem se zavedal, da bo pestro. Toda niti v sanjah si nisem predstavljal, kaj me v resnici čaka. Največ pozornosti smo v teh dveh mesecih seveda namenili soočanju z epidemijo COVID-19. Boj z epidemijo, če smem uporabiti ta nekoliko čustvnu izraz, poteka ves čas, neprekinjeno, zato tudi delovni čas nima omejitev. Prav zaradi epidemije smo se natančnejšega pregleda stanja, podedovanega na ministrstvu, lotili šele proti koncu aprila, ko se je zadeva z virusom začela nekoliko umirjati. Lahko rečem, da je ministrstvo dobro organizirano, a po dveh mesecih že vidim, kje bo treba poseči po nekaterih organizacijskih spremembah, ki bodo povečale operativnost in učinkovitost dela. Resor javne uprave je zelo širok, saj zajema vse od plačnega sistema javnih uslužbencev, sindikatov, nevladnih organizacij, lokalne samouprave, digitalizacije, javnega naročanja in skrbi za stvarno premoženje države. Nekoliko v šali rad rečem, da je ministrstvo za javno upravo nekakšna mama med ministrstvi in mislim, da se mu v javnosti pripisuje premalo pomembnosti – kar ni nujno slabo (smeh). Izmed naštetih stvari lahko ugotovim, da se je v zadnjih dveh letih absolutno premalo pozornosti namenjalo področju digitalizacije in novih tehnologij. Če je Evropska komisija še leta 2016 Slovenijo razglasila za najhitreje rastočo digitalno družbo v Evropski uniji glede na napredek in razvoj, smo med letoma 2018 in 2020 na tem področju zaspali. To moramo vsekakor popraviti.

DEMOKRACIJA:  Vlada je padla v čas epidemije z novim koronavirusom oziroma COVID-19. Sprejeti so bili številni ukrepi, v reševanje katerih zadev ste bili kot minister najbolj vpeti?

Koritnik: Dovolite mi, da ukrepe, ki smo jih v t. i. protikoronskem zakonskem svežnju prispevali na MJU, predstavim sistematično, da bo njihov namen bralkam in bralcem kar se da razumljiv.

V PKP1 zakon smo prispevali naslednje:

  • Ukrep začasne premestitve zaradi nujnih delovnih potreb v času epidemije

Pobude so prišle predvsem iz zdravstva in socialnega varstva, kjer je vsak zavod svoj delodajalec. Gre za možnost začasne premestitve zaposlenih med različnimi delodajalci javnega sektorja in tudi v okviru istega delodajalca javnega sektorja. Če v nekem domu za starostnike – upajmo da ne – zboli večina zaposlenih, ni več osebja za nego varovancev; s tem ukrepom smo omogočili hitro začasno premestitev zaposlenih iz drugega doma, ki so ustrezno usposobljeni.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

————————————————————————————————————-

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine