19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Bosta Knez in Accetto pokleknila pred Golobom v zameno za evropske pozicije?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Ustavno sodišče naj bi danes odpravilo začasno zadržanje Golobovega zakona o RTV Slovenija. Za to naj bi zadostovala že relativna večina 4 proti 3, poroča Požareport. Nova večina naj bi se oblikovala po preobratu sodnikov Rajka Kneza in Mateja Accetta. Za uslužnost Golobovi vladi naj bi jima bile ponujene ugledne evropske sodniške službe. 

Kar težko si je zamisliti, da je v neki evropski državi leta 2023 kaj takšnega sploh mogoče. Predsednik Ustavnega sodišča Matej Accetto je namreč šokiral z nenadnim obiskom inštitucije, ki je predmet morda najbolj vroče presoje tega sodišča, odkar le-to obstaja. Govora je seveda o RTV Slovenija. Vrh vsega je do obiska prišlo le dan pred sejo sodišča, ko je javna hiša na dnevnem redu. Predsednik sodišča Accetto je namreč le dan pred presojo gostoval v oddaji Ob osmih na prvem programu Radia Slovenije, kar veliko pove tudi o načelih sodnika.

Njegovo dejanje očitno kaže, da je prepričan, da mu bo na današnji seji dejansko uspelo s predlogom. Tako naj bi po informacijah Požarja ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje sporne novele zakona o javni TV, ki je bilo sicer sprejeto 16. februarja letos. Accetto naj bi to strogo “off the record” zaupal tudi nekaterim novinarjem javne hiše. Novo, Robertu Golobu naklonjeno večino štirih ustavnih sodnikov naj bi poleg Accetta sestavljali tudi Rajko KnezKatja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Ta se je oblikovala potem, ko sta bila iz primera izločena Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon, in ko sta Accetto in Knez dezertirala na drugi stran. Svoje dobro ime naj bi sramotno prodala za vrhunske službe na evropskih sodiščih. Na drugi strani pa je ostala manjšina treh sodnikov: Rok SvetličMarko Šorli in Klemen Jaklič.

Ciril Ribičič naj bi ustavnim sodnikom prišepnil rešitev glede zadržanja novele zakona o RTVS. (Foto: STA)

Ves ta čas naj bi se namreč iskalo načine, kako ugoditi apetitom Golobove koalicije, da bi lahko dokončno politično prevzela RTV Slovenija. Da bi dosegli potrebno minimalno večino petih sodnikov, se je izkazalo nemogoče (torej za končno vsebinsko odločitev glede ustavnosti novele zakona), in sicer vsaj do novembra 2025, ko poteče mandat sodniku Šorliju. “Zato naj bi Accettu, potem ko so Svetliču v tej zadevi odvzeli funkcijo sodnika poročevalca, nekdanji ustavni sodnik in bivši politik Ciril Ribičič izkušeno prišepnil novo ‘rešilno bilko’.” Danes naj bi to na seji US pod tretjo točko dnevnega reda Accetto uradno tudi predlagal. US naj bi zaradi spremenjenih okoliščin vnovič pretehtalo razloge za začasno zadržanje dela sporne novele o RTV Slovenija.

Bo Whatomougha zamenjal Štular?
Sodnikom naj bi predlagal ugotovitev, da vzrokov za začasno zadržanje ni več oziroma da so posledice le-tega postale hujše od posledic zaradi izvajanja potencialno neustavnega zakona. Posledično naj bi US začasno zadržanje tudi odpravilo. Pravno pa je ključno, da za sprejem tega sklepa zadostuje že relativna večina, torej 4 proti 3. To pa pomeni, da bi po objavi sklepa v Uradnem listu že prihodnji teden začel delovati novi svet RTV Slovenija, kadrovsko povsem skladen z Golobovimi apetiti. Že znani člani naj bi se konstituirali v času petnajstih dni, potem ko bo začasno zadržanje odpravljeno. Novi svet RTVS bi že na prvi seji zamenjal v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatomougha, namesto njega pa bi postavili aktualnega vršilca dolžnosti direktorja Radia Slovenije Mirka Štularja, torej Radia, kjer je gostoval Accetto. Štular bi RTVS vodil do postavitve nove uprave javne hiše.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine