22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Borut Pahor ob prazniku pozval k tvornemu in iskrenemu socialnemu dialogu

Piše: C. R.

Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru v predsedniški palači ob prazniku dela pozval k tvornemu in iskrenemu socialnemu dialogu. Generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije Ana Čermelj je posebej izpostavila problematiko poklicnih bolezni in opozorila na neenakost delavcev v javnem in zasebnem sektorju.

V predsedniški palači v Ljubljani je bil namreč včeraj dan odprtih vrat. Obiskovalce je sprejel in nagovoril predsednik Pahor, z nagovorom pa se mu je pridružila Čermeljeva.

Opozorila je na dve “v nebo vpijoči” težavi, ki ju bo po njenih besedah morala rešiti nova vlada. Kot prvo je izpostavila nujnost nove ureditve celotne verige odkrivanja, verifikacije in registracije poklicnih bolezni. Druga težava pa je po njenih besedah neenakost delavcev javnega in zasebnega sektorja za čas delovne aktivnosti, ki vodi v revščino v starosti.

Izpostavila je podatke, ki kažejo, da je vključenost delavcev v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje manjša v zasebnem sektorju kot v javnem. To posledično pomeni, da so delavci zasebnega sektorja, ki prejemajo praviloma nižje plačilo za opravljeno delo, oškodovani za čas svojega delovno aktivnega življenja in v upokojitvi.

Politiko je opozorila, da ne obstajajo prvo- in drugorazredni delavci, ampak je nujno obravnavati ljudi enakopravno. Opozorila je na primere, ko delavci ne morejo izkoristiti lanskoletnega dopusta zaradi obilice dela in ker so njihovi sodelavci bolniško odsotni, do česar v veliki meri prihaja, ker je na ravni podjetja ali pa kar celotne dejavnosti zaposlenih premalo delavcev. Poudarila je, da varčevanje na račun števila delavcev ni vzdržen, še manj razvojen model slovenskega gospodarstva, ki bi dolgoročno prinašal dodano vrednost.

Pahor je pred oblikovanjem nove vlade pozval prihodnjo vlado, delodajalce in sindikate, naj obnovijo zaupanje v dialog, v socialni dialog in skupaj rešujejo najbolj vitalna vprašanja, ki zadevajo vse državljane. Spomnil je na svoja prizadevanja za obnovitev socialnega dialoga in dejal, da je oblikovanje nove vlade pravi trenutek, da se z vso resnostjo razume pomen socialnega dialoga ter se mu nameni moč in težo, da bo lahko iskal koristi za vse udeležence, poroča STA.

“Praznujemo delo in možnost, da skozi delo postajamo ustvarjalne osebnosti,” je dejal predsednik in poudaril, da je sleherno delo častno, da pa sta enakopravnost in enakovrednost pogoj za uspeh slovenske družbe.

Kot običajno je v počastitev državnega praznika pred palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine