23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Boren povratek protestnikov na ulice – tudi v Bruslju le peščica

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Petkovi protestniki so se vrnili na ulice,” so zapisali na enem od portalov večinskih medijev ter pojasnili, da so na “tradicionalni” protestni kolesarski turi po Ljubljani  tokrat obiskali ključne ustanove sodne veje oblasti v Sloveniji. Istočasno je skupina protestnikov v Bruslju pred sedežem Evropske komisije izvedla solidarnostni shod s slovenskimi protestniki, so tudi zapisali – niso pa omenili, da so bili protesti tokrat precej klavrni.

“Nekaj protestnikov se je v Bruslju že zbralo,” je na Twitterju zapisal novinar Dela Peter Žerjavič in v dokaz prilepil fotografijo, na kateri je le sedem protestnikov. Glede na Žerjavičevo število “nekaj”, nič čudnega, da so jih prejšnji teden v Ljubljani našteli vsaj 40 tisoč – čeprav je kasneje Policija sporočila, da je bilo protestnikov med 12 in 15 tisoč. Novinar je požel nekaj posmeha, zato je želel malo popraviti vtis in je dodal še eno fotografijo – a v Bruslju se jih očitno ni zbralo več kot sedem. Solidarost pa taka.

V Ljubljani očitno ni bilo dosti bolje, kar se je ob lepem vremenu sicer pričakovalo. Protestniki se namreč v takih primerih že “tradicionalno” raje kot za kolesarjenje, odločijo za obisk obale oziroma svojih vikendov. Težko bi bilo trditi, da so bili včerajšnji protesti sploh omembe vredni. Kar so si verjetno morali priznati tudi večinski mediji – članki o včerajšnjem ne-dogodku so danes že precej dobro skriti nekje na dnu spletnih portalov. Je bilo pa zato precej bolj živahno na ljubljanski Odprti kuhni, na Twitterju so uporabniki zapisali, da ob desetih zvečer tudi v najboljših časih ni bila tako polna, kar so podkrepili tudi s fotografijami – in niso se zlagali. Morda bi naslednjič morali tudi kolesarje podkupiti z jedačo in pijačo? Za nasvet se nam organizatorji lahko zahvalite kasneje.

foto: Twitter

Jenull novačil tik pred zdajci
Na Facebooku je bilo opaziti, da so protesti v Bruslju povzročali preglavice tudi enemu od organizatorjev petkih kolesarjenj, Jaši Jenullu, ki se je očitno trudil nabrati še kakšnega udeleženca. “Pozna kdo koga v Bruslju,” je spraševal in razložil, da bi nujno rabili eno manjšo pomoč. Sporočilo je dodal tudi v angleščini – na kolesarskih protestih so seveda dobrodošli vsi, tudi tisti, ki se jim niti ne sanja, zakaj naj bi kolesarili. Razen morda za plačilo, seveda. No, glede na klavrno bruseljsko udeležbo, lahko sklepamo, da njihova ponudba ni bila kaj prida.

Glede v Bruslju napovedanega protesta, v podporo vladavini prava v Sloveniji, je evropska poslanka Tanja Fajon, ki je zadolžena za blatenje Slovenije v tujini včeraj dejala, da bo to prvič v zadnjih 20 letih, odkar živi in dela v Bruslju, da bo potekal protest Slovencev na kolesih, ker so zaskrbljeni nad ravnanjem te vlade. Njena izjava je, milo rečeno, naravnost smešna. Vsem je namreč kristalno jasno, da je kolesarjenje iz Slovenije v Bruselj (slabo) izvozila prav ona, podobno kot tudi razne članke, ki jih je naša leva opozicija v zadnjih mesecih izvažala, da jih je lahko kasneje izvozila nazaj v Slovenijo – in se ob tem ogorčeno zgražala, češ kako grdo tuji mediji pišejo o naši državi. Naj se Fajonova in njeni KUL-ovski pajdaši raje ozrejo po ostalih državah in preverijo, če še kdo obrekuje naokoli svojo domovino. Prav gotovo se bo izkazalo, da je to izključno slovenski fenomen. Tako kot se Fajonova bolj kot v Bruslju zadržuje v Sloveniji, naj tudi svoje čenče raje zadrži doma – če že ne pozna bolj konstruktivnega načina za nabiranje političnih točk. A Slovenci nismo neumni in to se bo prav gotovo pokazalo tudi na naslednjih volitvah – ko se Fajonovi blatenje naše države nedvomno ne bo obrestovalo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine